fbpx

attitűd

Az attitűd olyan mentális reprezentáció, amely összegzi az egyén ítéleteit egy adott személyre, csoportra, vélekedésre vagy egyéb tárgyra vonatkozóan.

Attitűd fogalma

Az attitűdünk határozza meg az adott dologra vonatkozó pozitív vagy negatív viszonyulásunkat és segít bennünket abban, hogy jobban eligazodjunk a környezetünkben.

Az attitűd három komponensből épül fel

  1. kognitív információ: az attitűdtárgyra vonatkozó tények, hiedelmek (pl. a tüdőrák előfordulásának aránya magasabb a dohányzók körében);
  2. érzelmi/affektív információ: az attitűdtárgyhoz kapcsolódó érzések (pl. undorodás a dohányfüsttől);
  3. viselkedéses információ: az attitűdtárggyal kapcsolatos tapasztalatok (pl. dohányzás kipróbálása).

Az attitűdök kialakulásakor nem minden esetben támaszkodunk mindhárom komponensre, igen gyakori eset például, hogy csupán kognitív információ van a birtokunkban (pl. megnézünk egy dokumentumfilmet az űrutazásról, személyes tapasztalatot azonban nem szerzünk benne), ennek ellenére ilyen esetben is születik bennünk valamiféle értékelés az adott tárggyal kapcsolatban.

Az attitűdnek iránya és intenzitása van

Az irány utal arra, hogy összességében pozitív vagy negatív a viszonyulásunk az adott dologra vonatkozóan, az intenzitás pedig az attitűd erősségére utal. Ezeket általában az attitűdtárggyal kapcsolatban rendelkezésre álló információk mennyisége és összetétele határozza meg, ugyanakkor az attitűd kialakításakor bizonyos információk nagyobb súllyal esnek a latba másoknál.

Felhasznált szakirodalom

  • Smith, E. R., Mackie, D. M., Claypool, H. M. (2016): Szociálpszichológia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.
« Vissza a Lexikonhoz