fbpx

A rendrakás pszichológiája: Tedd rendbe magad – kívül és belül!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Te is szabadulnál az otthoni kacatoktól és a felesleges tárgyaktól – de nem visz rá a lélek a szelektálásra? Úgy érzed, itt az ideje rendet csinálnod magad körül, de nem tudod, hogyan láss hozzá? A rendrakás pszichológiájának megismerésével nemcsak a fizikai környezetünkben tehetünk rendet, hanem önmagunkban is. Irinyi Tünde pszichológus – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Tartalomjegyzék

Rend és áttekintés az uralom kezdete, az ellenség addig igazán félelmetes, amíg ismeretlen.

– Thomas Mann

Az elmúlt hónapokban gyakran érezhettük úgy, hogy a külvilág egyre kaotikusabbá, bizonytalanná válik körülöttünk. A néha egyhangú, de kiszámítható hétköznapokat egyik percről a másikra váltotta fel valami más. A hirtelen jött külső változásban az otthonunk maradt a biztonságot jelentő mentsvár.

A rendrakás pszichológiája, avagy rendbe tenni a dolgokat

Talán a világjárvány okozta otthoni munkavégzés, vagy a közelgő tanévkezdés apropóján sokan láttunk hozzá lakásunk alapos rendezéséhez, lomtalanításához. A közvetlen lakóhelyünk rendezgetésével nemcsak komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban, hanem a rendrakás során átélhetjük a kontroll érzését, átértékelhetjük a tárgyainkhoz való kapcsolatunkat és megtanulhatjuk értékelni azt, amink van. Polcz Alaine így írt a rend szerepéről:

Krízis idején, pánikveszélyben az aktivitás és a rendfenntartás csoportokat, tömegeket segíthet át a veszélyhelyzeten (…). A rend puszta megtartása már önmagában is terápiásán hat a személyiségre és a közösségre – anélkül hogy valójában tudatosodna, hogy mi is idézte elő a pozitív változást.

Az elmúlt hónapok során megtapasztalhattuk, mennyire gyorsan és radikálisan képes megváltozni körülöttünk szinte minden. Ebben a változásban egyre ritkábban élhettük meg a kontroll érzését. Szerencsére az otthonunkban számos lehetőségünk adódik a rend megteremtésére, és ezáltal a kontroll érzésének gyakorlására is.

A rendrakás során átélhetjük a kontroll érzését.

Hogyan láss hozzá?

A selejtezés időigényes és érzelmileg megterhelő folyamat, de mégis elengedhetetlen lépés a rendrakás folyamatában. A változás akkor lesz igazán látványos, ha a rendrakást megelőzi egy alapos selejtezés is.

Kis lépések módszere

A nagyobb feladatokat bontsuk le kisebb, rövidebb idő (15-20 perc) alatt elvégezhető részfeladatokra – így lassan, de biztosan végzünk majd.

Elfogadás a gyakorlatban

A rendrakás folyamatában (is) kulcsszó az elfogadás. Akkor leszünk képesek a hatékony selejtezésre, ha előtte elfogadjuk annak szükségességét. A költözések például nemcsak jó alkalmat adnak a rendszerezésre, hanem segítenek lezárni egy-egy életszakaszt is. A rendetlenségből csak mi magunk tudunk rendet teremteni – így a helyzet elfogadásával megalapozzuk a cselekvést.

Ezek az automatikus gondolatok akadályozhatják a hatékony selejtezést:

  • Mi lesz, ha szükségem lesz erre később?
  • Hiányozni fog, ha kiselejtezem.
  • Sokat költöttem erre a dologra!

Marie Kondo hihetetlenül népszerű módszere azok számára nyújt segítséget, akiknek mindig is nehézséget jelentett megválni a tárgyaiktól.

A módszer szerint selejtezés során egyetlen kérdést szükséges őszintén megválaszolunk: örömet nyújt-e nekem ez a tárgy?

Ha a válaszunk igen, akkor érzelmi vagy racionális jelentőséggel bíró tárgyról van szó, aminek helye van a lakásunkban. Nemleges válasz esetén azonban nyugodt szívvel megválhatunk tőle.

Rendszerezés

A selejtezés után következik a rendszerezés. Ebben érdemes kiválasztani egy stratégiát, amit követünk. A Marie Kondo által leírt módszer lényege a kategóriák szerinti rendszerezés, amelynek meghatározott sorrendje van.

Érzelmi jelentőségű tárgyainknak mindig jut hely.

Kezdjük a ruhákkal, majd a könyvekkel, iratokkal, kisebb tárgyakkal folytassuk, és hagyjuk a rendszerezés végére a szentimentális értékkel rendelkező tárgyainkat. Azért ezek állnak a lista végén, mert – a rendrakás pszichológiája szerint – érzelmi jelentőségük miatt nehezen tudunk elválni tőlük, azonban a rendszerezés végére már gyakoroltuk a döntéshozatalt, és bátrabban tudunk majd ebben a kategóriában is rendet tenni.

Tárgyaink uralma

A selejtezés során nyilvánvalóvá válhat számunkra, mekkora jelentősége van bizonyos tárgyaknak az életünkben – és mennyi dolgunk van, amelyre igazából nincs is szükségünk, és már nem okoznak örömöt. Ezeknek a felismeréseknek önismereti hozadéka is lehet az életünkben. A témában készült film inspiráló, személyes történeteken keresztül mutatja be a tárgyaktól való megválás útját.

Minimalizmus: egy dokumentumfilm az igazán fontos dolgokról from Dobovan A. Norbert on Vimeo.

A kiszortírozott tárgyaink mások számára még értékesek lehetnek. Keressük meg azokat a személyeket vagy csoportokat, akiknek szívesen oda tudjuk adni ezeket! Így nemcsak a környezetünket védjük, hanem azzal a tudattal búcsúzunk el ezektől a tárgyaktól, hogy azok egy másik ember életének részévé válnak majd.


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Karácsonyi készülődés a járvány idején – Idén másképpen ünnepelünk?!
Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk? – Végre itt a 2. Megoldásközpont PszichoCafé!
Kisállat gyermekeknek? – Háziállat a családban
A rendrakás pszichológiája: Tedd rendbe magad – kívül és belül!
Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni? [Tudósítás]

A pirosbetűs ünnepek közeledtével egyre nagyobbnak tűnik az elvárás, hogy örömteliek és jókedvűek legyünk – különösen a karácsonnyal érezhetünk így.

//
2020. december 7.

Kapcsolataink életünk egyik legmeghatározóbb tényezői, amelyekből erőforrást és támaszt merítünk a mindennapok során. Azt tapasztalhatjuk, hogy éltető kapcsolatainknak is odafigyelésre

//
2022. február 28.

A sokak által olyan jól ismert kisállat-dilemma: legyen vagy ne legyen? Ha igen, mikor és milyen állat? Milyen előnyei lehetnek

//
2020. július 1.

Te is szabadulnál az otthoni kacatoktól és a felesleges tárgyaktól – de nem visz rá a lélek a szelektálásra? Úgy

//
2020. szeptember 6.

Mindannyian pozitívan szeretnénk vélekedni önmagunkról, pozitív énképre vágyunk, önmagunkkal való elégedettségre törekszünk. Milyen hatással van az önbecsülés a mindennapjainkra? Hogyan nehezítheti meg az

//
2022. július 5.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x