fbpx

Perfekcionista, pedig még gyerek?! – 4 tipp a kényszeres tökéletességre törekvés ellen

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Amikor egy perfekcionista, tökéletességre törekvő gyermekre gondolsz, milyen kép jelenik meg előtted? Jó eséllyel egy kitűnő, szorgalmas és jó magaviseletű tanuló kissé sztereotipikus képe, aki előtt valószínűleg fényes jövő áll. Milyen árnyoldalai vannak a gyermekkori perfekcionizmusnak, és hogyan ismerhetjük fel a jeleit? Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. [LUNGO]

A tökéletességre való törekvés napjainkban inkább tűnik előnynek, mint problémának. A perfekcionizmus például az a tulajdonság, amit egy állásinterjún a gyengeségeink közé sorolhatunk anélkül, hogy jelentősen csökkentenénk esélyeinket az állás megszerzésére.

A perfekcionizmusról – hol van a probléma?

A perfekcionizmus teljesítményre gyakorolt hatása kétarcú. Egyrészt valóban képes a jobb teljesítményre való törekvést ösztönözni, illetve azt is, hogy a gyermek saját, belső elvárásai (amelyeket önmagával és / vagy másokkal szemben támaszt) magasak legyenek. Az adaptív perfekcionista feladatvégzéskor a tőle telhető legjobbat akarja teljesíteni.

Ez azonban csak az érem egyik arca: az irreálisan magas belső standardok és a maró önkritika nemcsak a teljesítmény gyengüléséhez, hanem a szubjektív jóllét, a kiegyensúlyozottság és az önbecsülés jelentős csökkenéséhez vezethet.

perfekcionizmus gyermekkorban
A perfekcionizmus negatívan is hathat a teljesítményre.

maladaptív perfekcionistáknál arra vonatkozó érzések és gondolatok alakulnak ki, hogy az erőfeszítéseik nem elegek. Gyermekek esetében megjelenhet az aggodalom a hibázás és a feltételezett szülői elvárásoknak való megfelelés miatt.

Hogyan ismerhető fel a perfekcionizmus gyermekkorban?

 • A perfekcionista gyermekek irreálisan magas elvárásokat támasztanak önmaguk és mások felé is.
 • Könnyedén frusztrálódnak a házi feladatban, vagy más feladataikban vétett hibáiktól.
 • Csak a teljes győzelemnek tudnak örülni, a kisebb hibákkal végzett feladatot már kudarcnak ítélik.
 • Kerülik azokat a tevékenységeket, amiket túl nehéznek tartanak.
 • Túlzó mértékű szorongás jellemző rájuk: egy-egy helyzetben akár irreálisan tartanak a nem megfelelés érzésétől.
 • Egy beadandó elkészítése számukra például nagyon időigényes folyamat lehet: ha nem elégedettek a munkájukkal, a korrekció helyett inkább teljesen újrakezdik azt.
 • Gyakran feszélyezettek, alacsony az önértékelésük és alulértékelik a saját teljesítményüket.
 • A kritikára nagyon érzékenyen reagálnak.
 • A szorongás más jegyei is jellemzők lehetnek rájuk.

Honnan eredhet a gyermek hibátlanságra törekvése?

A gyermekkori perfekcionizmus hátterében számos ok és körülmény állhat. Ezek nem önmagukban, hanem összeadódva eredményezhetnek maximalista beállítódást a gyermekekben.

1. A szülői minta

Tökéletességre törekvő szülők mellett felnőve a gyermek úgy érzi, meg kell felelnie a magas szülői elvárásoknak: a fejlődés, a szocializáció során a maximalizmusra való törekvés válhat a gyermek számára természetesen követendő mintává.

2. A születési sorrend

A születési sorrendben az elsőszülött gyermekek hamar megtanulják teljesítményüket a felnőttekéhez viszonyítani. Kistestvér születése után gyakran a szülői figyelem megszerzésének egyik eszköze lehet a perfekcionizmus.

perfekcionizmus gyermekkorban
A szorongás állandó kisérője a perfekcionizmusnak gyermekkorban is.

3. A megélt kontrollérzet hiánya a családban

Azok a gyermekek, akik a családjukban hosszabb időn keresztül kiszámíthatatlanságban és bizonytalanságban élnek, az iskolában vagy a sportban élhetik meg és gyakorolhatják a kontrollérzésüket – általában a teljesítményben.

4. Intézményi környezet és kortársak elvárásai

Egyes teljesítményközpontú intézményekben a tanulók között kiélezett versengés folyik a „tökéletes” eredményekért. Az osztályátlagnak és az iskola által támasztott tanulmányi elvárásoknak való folyamatos megfelelési késztetés szintén előidézheti a gyermekekben a perfekcionizmust.

Hogyan támogathatjuk a perfekcionista gyermekeket?

Akár szülőként, testvérként vagy pedagógusként foglalkozunk perfekcionista gyermekekkel, a következő szempontok segítségünkre lesznek a mindennapokban.

1. Ne a végeredményre, hanem az oda vezető útra fókuszáljunk!

Ahelyett, hogy a gyermek egy-egy jól sikerült rajzát vagy dolgozatát dicsérnénk, emeljük ki, mennyire büszkék vagyunk rá a kitartása és a szorgalma miatt, ami eljuttatta őt ehhez a szép teljesítményhez.

A fejlődésorientált dicséretekről bővebben olvashatsz ebben a cikkünkben. 

2. Ismerjük fel a háttérben meghúzódó szorongást!

A tökéletességre való törekvés hátterében gyakran húzódik a szorongás. A relaxációs és a szorongás oldását célzó gyakorlatok alkalmazásával, illetve a szorongás hátterének feltárásával is oldhatjuk a gyermek perfekcionizmusát. Ebben a folyamatban érdemes lehet pszichológushoz fordulni.

3. Van, hogy a tévedések és a hibák valami jóhoz vezetnek

Röntgensugár, burgonyaszirom, Penicillin… Csak néhány dolog azok közül, amelyek tévedések miatt jöttek létre. Az idősebb gyermekek szeretnek híres hibákról szóló történeteket hallani, amelyek váratlan sikerhez vezettek. Meséljünk ezekről nekik!

4. Légy jó példakép!

Szülőként vagy gyermekekkel foglalkozó felnőttként figyelj oda arra, hogyan beszélsz a saját hibáidról! Ne félj felvállalni azokat – helyezd a hangsúlyt arra, mit tanultál ezekből a hibákból, vagy keretezd át. Ha például a gyermek nagyon feszült amiatt, hogy rossz jegyet kapott egy dolgozatára az iskolában, egy lazítós közös programmal (filmnézés, séta) segíthetsz a feszültség oldásán, és elbeszélgethetsz vele arról is, milyen sok tényezőtől is függ a teljesítmény. Megnyugtató felismerés lehet a gyermek számára, hogy például a fáradtság vezetett a gyengébb teljesítményhez a dolgozatban.

„Tudom, hogy nincs tökéletesség a földön. És elfogadni bizonyos értelemben a tökéletlent, ami mindennek ellenére a tökéletesség felé visz minket – ez a maximum.”

– Pilinszky János

A perfekcionizmus gyermekkorban nem ritka jelenség. A családi, intézményi és társadalmi „elvárások” egymásra ható rendszerében sok gyermek életében válik a kimagasló teljesítmény elérése fontos területté. A perfekcionizmus – bár társadalmilag inkább támogatott jelenség – nehéz terhet ró a gyermekekre.

Segíteni szándékozó felnőttként azonban több lehetőségünk is van arra, hogy akár példamutatással, akár a szorongásuk oldásával támogassuk őket.


Felhasznált szakmai tartalom

 • Dobos, B., & Pikó, B. (2018). A perfekcionizmus, a szociális fóbia, az énhatékonyság és az élettel való elégedettség szerepe a vonásszorongás hátterében. Psychiatria Hungarica33 (4), 347-358.
 • Gyarmathy Éva (2013) A tökéletes és tökéletlen tökéletességre törekvés, avagy a perfekcionizmus szintjei. Mindennapi Pszichológia, 5 (4), 11-13.
 • Reinhardt, M., Tóth, L., & Kenneth, G. R. (2019). Perfekcionista csoportok pozitív mentális egészsége–a perfekcionizmus, az érzelemszabályozás és a szubjektív jóllét mintázódása fiatal élsportolók körében. Magyar Pszichológiai Szemle74 (3), 301-325.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk? – Végre itt a 2. Megoldásközpont PszichoCafé!
Visszatérés a régi életünkhöz?! – 3+1 dolog, amire megéri odafigyelned
Jobb adni, mint kapni? – A karácsonyi ajándékozásról és adakozásról
A rendrakás pszichológiája: Tedd rendbe magad – kívül és belül!
Jógáznál? – 3 tanács a kezdetekhez

Kapcsolataink életünk egyik legmeghatározóbb tényezői, amelyekből erőforrást és támaszt merítünk a mindennapok során. Azt tapasztalhatjuk, hogy éltető kapcsolatainknak is odafigyelésre

//
2022. február 28.

Normális-e azon aggódni, hogyan térünk vissza a „normális kerékvágásba” a hónapokon át tartó bezártság után? A koronavírus árnyékában eltelt több, mint

//
2021. június 20.

Szenteste, a karácsonyfa mellett állva végre átnyújtjuk szeretteinknek a gondosan kiválasztott és szépen becsomagolt ajándékainkat. Izgatottan várjuk, hogy kiderüljön végre:

//
2021. december 22.

Te is szabadulnál az otthoni kacatoktól és a felesleges tárgyaktól – de nem visz rá a lélek a szelektálásra? Úgy

//
2020. szeptember 6.

Úgy érzed, hogy szükséged lenne a testi-lelki feltöltődésre? A hétköznapok rohanó iramában szeretnél egy kicsit lelassítani? Ha Te is a

//
2020. június 15.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
1
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x