Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Perfekcionista, pedig még gyerek?! – 4 tipp a kényszeres tökéletességre törekvés ellen

Amikor egy perfekcionista, tökéletességre törekvő gyermekre gondolsz, milyen kép jelenik meg előtted? Jó eséllyel egy kitűnő, szorgalmas és jó magaviseletű tanuló kissé sztereotipikus képe, aki előtt valószínűleg fényes jövő áll. Milyen árnyoldalai vannak a gyermekkori perfekcionizmusnak, és hogyan ismerhetjük fel a jeleit? Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. [LUNGO]

A tökéletességre való törekvés napjainkban inkább tűnik előnynek, mint problémának. A perfekcionizmus például az a tulajdonság, amit egy állásinterjún a gyengeségeink közé sorolhatunk anélkül, hogy jelentősen csökkentenénk esélyeinket az állás megszerzésére.

A perfekcionizmusról – hol van a probléma?

A perfekcionizmus teljesítményre gyakorolt hatása kétarcú. Egyrészt valóban képes a jobb teljesítményre való törekvést ösztönözni, illetve azt is,  hogy  a gyermek saját, belső elvárásai (amelyeket önmagával és / vagy másokkal szemben támaszt) magasak legyenek. Az adaptív perfekcionista feladatvégzéskor a tőle telhető legjobbat akarja teljesíteni.

Ez azonban csak az érem egyik arca: az irreálisan magas belső standardok és a maró önkritika nemcsak a teljesítmény gyengüléséhez, hanem a szubjektív jóllét, a kiegyensúlyozottság és az önbecsülés jelentős csökkenéséhez vezethet.

perfekcionizmus-gyermekkorban

A perfekcionizmus negatívan is hathat a teljesítményre.

A maladaptív perfekcionistáknál arra vonatkozó érzések és gondolatok alakulnak ki, hogy az erőfeszítéseik nem elegek. Gyermekek esetében megjelenhet az aggodalom a hibázás és a feltételezett szülői elvárásoknak való megfelelés miatt.

Hogyan ismerhető fel a perfekcionizmus gyermekkorban?

 • A perfekcionista gyermekek irreálisan magas elvárásokat támasztanak önmaguk és mások felé is.
 • Könnyedén frusztrálódnak a házi feladatban, vagy más feladataikban vétett hibáiktól.
 • Csak a teljes győzelemnek tudnak örülni, a kisebb hibákkal végzett feladatot már kudarcnak ítélik.
 • Kerülik azokat a tevékenységeket, amiket túl nehéznek tartanak.
 • Túlzó mértékű szorongás jellemző rájuk: egy-egy helyzetben akár irreálisan tartanak a nem megfelelés érzésétől.
 • Egy beadandó elkészítése számukra például nagyon időigényes folyamat lehet: ha nem elégedettek a munkájukkal, a korrekció helyett inkább teljesen újrakezdik azt.
 • Gyakran feszélyezettek, alacsony az önértékelésük és alulértékelik a saját teljesítményüket.
 • A kritikára nagyon érzékenyen reagálnak.
 • A szorongás más jegyei is jellemzők lehetnek rájuk.

Honnan eredhet a gyermek hibátlanságra törekvése?

A gyermekkori perfekcionizmus hátterében számos ok és körülmény állhat. Ezek nem önmagukban, hanem összeadódva eredményezhetnek maximalista beállítódást a gyermekekben.

1. A szülői minta

Tökéletességre törekvő szülők mellett felnőve a gyermek úgy érzi, meg kell felelnie a magas szülői elvárásoknak: a fejlődés, a szocializáció során a maximalizmusra való törekvés válhat a gyermek számára természetesen követendő mintává.

2. A születési sorrend

A születési sorrendben az elsőszülött gyermekek hamar megtanulják teljesítményüket a felnőttekéhez viszonyítani. Kistestvér születése után gyakran a szülői figyelem megszerzésének egyik eszköze lehet a perfekcionizmus.

perfekcionizmus-gyerekkorban

A szorongás állandó kisérője a perfekcionizmusnak gyermekkorban is.

3. A megélt kontrollérzet hiánya a családban

Azok a gyermekek, akik a családjukban hosszabb időn keresztül kiszámíthatatlanságban és bizonytalanságban élnek, az iskolában vagy a sportban élhetik meg és gyakorolhatják a kontrollérzésüket – általában a teljesítményben.

4. Intézményi környezet és kortársak elvárásai

Egyes teljesítményközpontú intézményekben a tanulók között kiélezett versengés folyik a „tökéletes” eredményekért. Az osztályátlagnak és az iskola által támasztott tanulmányi elvárásoknak való folyamatos megfelelési késztetés szintén előidézheti a gyermekekben a perfekcionizmust.

Hogyan támogathatjuk a perfekcionista gyermekeket?

Akár szülőként, testvérként vagy pedagógusként foglalkozunk perfekcionista gyermekekkel, a következő szempontok segítségünkre lesznek a mindennapokban.

1. Ne a végeredményre, hanem az oda vezető útra fókuszáljunk!

Ahelyett, hogy a gyermek egy-egy jól sikerült rajzát vagy dolgozatát dicsérnénk, emeljük ki, mennyire büszkék vagyunk rá a kitartása és a szorgalma miatt, ami eljuttatta őt ehhez a szép teljesítményhez.

A fejlődésorientált dicséretekről bővebben olvashatsz ebben a cikkünkben. 

2. Ismerjük fel a háttérben meghúzódó szorongást!

A tökéletességre való törekvés hátterében gyakran húzódik a szorongás. A relaxációs és a szorongás oldását célzó gyakorlatok alkalmazásával, illetve a szorongás hátterének feltárásával is oldhatjuk a gyermek perfekcionizmusát. Ebben a folyamatban érdemes lehet pszichológushoz fordulni.

3. Van, hogy a tévedések és a hibák valami jóhoz vezetnek

Röntgensugár, burgonyaszirom, Penicillin… Csak néhány dolog azok közül, amelyek tévedések miatt jöttek létre. Az idősebb gyermekek szeretnek híres hibákról szóló történeteket hallani, amelyek váratlan sikerhez vezettek. Meséljünk ezekről nekik!

4. Légy jó példakép!

Szülőként vagy gyermekekkel foglalkozó felnőttként figyelj oda arra, hogyan beszélsz a saját hibáidról! Ne félj felvállalni azokat – helyezd a hangsúlyt arra, mit tanultál ezekből a hibákból, vagy keretezd át. Ha például a gyermek nagyon feszült amiatt, hogy rossz jegyet kapott egy dolgozatára az iskolában, egy lazítós közös programmal (filmnézés, séta) segíthetsz a feszültség oldásán, és elbeszélgethetsz vele arról is, milyen sok tényezőtől is függ a teljesítmény. Megnyugtató felismerés lehet a gyermek számára, hogy például a fáradtság vezetett a gyengébb teljesítményhez a dolgozatban.

Tudom, hogy nincs tökéletesség a földön. És elfogadni bizonyos értelemben a tökéletlent, ami mindennek ellenére a tökéletesség felé visz minket – ez a maximum.”

- Pilinszky János

A perfekcionizmus gyermekkorban nem ritka jelenség. A családi, intézményi és társadalmi „elvárások” egymásra ható rendszerében sok gyermek életében válik a kimagasló teljesítmény elérése fontos területté. A perfekcionizmus – bár társadalmilag inkább támogatott jelenség – nehéz terhet ró a gyermekekre.

Segíteni szándékozó felnőttként azonban több lehetőségünk is van arra, hogy akár példamutatással, akár a szorongásuk oldásával támogassuk őket.

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

 • Dobos, B., & Pikó, B. (2018). A perfekcionizmus, a szociális fóbia, az énhatékonyság és az élettel való elégedettség szerepe a vonásszorongás hátterében. Psychiatria Hungarica33 (4), 347-358.
 • Gyarmathy Éva (2013) A tökéletes és tökéletlen tökéletességre törekvés, avagy a perfekcionizmus szintjei. Mindennapi Pszichológia, 5 (4), 11-13.
 • Reinhardt, M., Tóth, L., & Kenneth, G. R. (2019). Perfekcionista csoportok pozitív mentális egészsége–a perfekcionizmus, az érzelemszabályozás és a szubjektív jóllét mintázódása fiatal élsportolók körében. Magyar Pszichológiai Szemle74 (3), 301-325.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megszakítás