Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni? [3. PszichoCafé rendezvényünkről tudósítunk]

A Megoldásközpont a támogatói jegyek 50%-át egy debreceni segítő alapítvány javára ajánlja fel

Mindannyian pozitívan szeretnénk vélekedni önmagunkról, pozitív énképre vágyunk, önmagunkkal való elégedettségre törekszünk. Milyen hatással van az önbecsülés a mindennapjainkra? Hogyan nehezítheti meg az alacsony önbecsülés a párkapcsolatainkat? Mit tehetünk az önbecsülésünk fejlesztése érdekében? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe a Megoldásközpont Magazin harmadik, Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni? – Önbecsülés a XXI. században címmel megrendezett PszichoCafé kerekasztal-beszélgetésének részvevői. Irinyi Tünde írása. 

Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni? címmel rendeztük meg a PszichoCafé rendezvénysorozatunk harmadik estét 2022. június 16-án Debrecenben, az Apolló moziban. A rendezvényen négy szakember járta körül a témát Mikos Ákos rádiós műsorvezető, blogger moderálásával:

  • Csörsz Ilona – Klinikai szakpszichológus, színházi szaknevelő, wingwave coach, édesanya
  • Szemán-Nagy Anita – Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi oktató, édesanya 
  • Holló Gábor – biológus, tréner, édesapa
  • Vincze Dávid – Klinikai szakpszichológus rezidens (DE ÁOK, Magatartástudományi Intézet)

Önbecsülésünk a társas kapcsolataink tükrében

A kerekasztal-beszélgetés során a tagok az önbecsülés témakörét több aspektusból közelítették meg. Az önbecsülés formálódása kapcsán felmerült a gondolat, amely szerint „ami nem öl meg, az megerősít”. Hamar izgalmas párbeszéd alakult ki e mondás kapcsán – vajon tényleg igaz lenne? Csak megerősödve kerülhetünk ki az átélt nehéz helyzeteinkből?

A válaszokból kiderült, ennél azért jóval összetettebb a helyzet: az, hogy megerősödve tudunk-e talpraállni egy nagy nehézségből, függ a traumától, az egyéni megküzdéstől, és a környezet szerepe is elvitathatatlan ebben a kérdésben. A traumafeldolgozás, majd a poszttraumás növekedés által válhat erőforrássá a korábban megélt trauma, ebben a folyamatban a terápia nagy segítség lehet. 

önbecsülés Pszichocafé - pár a természetben

A számunkra fontos személyek visszajelzései sokat alakítanak az önértékelésünkön.

Az ember mint társas lény nagymértékben formálódik a környezete visszajelzései alapján. Különösen igaz ez gyermekkorban, amikor felértékelődik a kortársak „véleménye”. Az iskolai közegben a tanulmányi eredmények, a pedagógusok visszajelzései és az osztályban betöltött szerep mind hatással lehetnek a bontakozó önbecsülésre.

A közösségi média befolyása az önbecsülésünkre

2022-ben nem mehetünk el szó nélkül a közösségi média önértékelésformáló szerepe mellett sem: legyen szó akár a TikTokról, a Facebookról vagy az Instagramról. Ezekben az alkalmazásokban közös az, hogy addiktívak tudnak lenni és a valóságtól igencsak különböző (feljavított, gondosan beállított és „filterezett”) tartalmakkal találkozhatunk ezeken a felületeken, amelyekkel összevetve a „valódi” életünk sivárabbnak tűnhet.

„Az online térben prezentált kép és a valóság között jelentős eltérések lehetnek” – hívta fel a figyelmet Vincze Dávid.

A moderátor, Mikos Ákos a Normális emberek c. sorozat kapcsán hozott egy példát a beskatulyázásból való kitörtésre, amelyhez kapcsolódva dr. Szemán-Nagy Anita megerősítette:

„Új közegben az ember megvalósíthat olyan viselkedéseket, amiket korábban nem mert a skatulya miatt, amibe belekerült”.

- dr. Szemán-Nagy Anita

Holló Gábor felhívta a figyelmet arra, mennyire sokat számítanak a legelső tapasztalatok, amelyek hatására hamar címkéket aggathatnak ránk egy új közösségben. Ilyenkor sorsdöntő lehet, mennyire tudunk kiállni magunkért ilyen helyzetekben – mondta.

Párkapcsolataink és az önbecsülés

Párkapcsolati vonatkozásban felmerült a kérdés, hogy vajon egy kapcsolatban a másik által érezhetjük-e úgy, hogy erősödik az önbecsülésünk akkor is, ha azt alacsonynak tartjuk?

önbecsülés Pszichocafé

A beszélgetés során a párkapcsolatokról is szó volt.

Vincze Dávid szerint képes lehet erre egy párkapcsolat, ám nem kívánatos, ha hosszú távú céllá válik a kapcsolatban az, hogy az önértékelésünket növelje. Kiemelte:

Ne külső önbecsülés-forrásként tekintsünk a párunkra, hanem ismerjük fel a saját lehetőségeinket, szerepünket a fejlődésben."

- Vincze Dávid

A párválasztás kapcsán szó esett arról, hogy alacsony önbecsüléssel, önértékeléssel nehézségek adódhatnak a kezdeményezés terén. A féltékenység is megjelenhet az alacsony önértékelésű és önbecsülésű partner részéről, aki a saját szerethetőségével kapcsolatos szorongását projektálhatja a másik félre. A szeretetnyelvek fontosságára az összes kerekasztaltag felhívta a figyelmünket: nem elég, ha a másik szeretetnyelvét ismerjük, fontos a sajátunkkal is tisztában lennünk – így tudjuk kommunikálni a párunk felé igényeinket.

önbecsülés témájú kerekasztal-beszélgetés

A komoly témák mellett sokat nevettünk együtt.

A koronavírus-járvány kapcsán felmerülő nehézségekre reflektált dr. Szemán-Nagy Anita. Elmondta, hogy a pandémia egy krízis: a karantén során megélt folyamatos összezártság melegágya volt a párkapcsolati konfliktusoknak, sőt a családon belüli erőszak-bejelentések száma is megemelkedett – sok kapcsolat ért véget válással, szakítással ebben az időszakban. Vannak azonban olyan családok is, akik megerősödve hagyták maguk mögött ezt az időszakot.

Vincze Dávid Popper Pétert idézve hozzáteszi, hogy szerelmesen magunkról is igyekszünk ideális képet közvetíteni a másik felé, akit ebben az időszakban szintén rózsaszín ködön keresztül látunk. A karantén alatt ismerte meg sok ember a párját „valóban”.

Tipp

Önbecsülésünk erősítése lehetséges azáltal, ha olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik akkor is szeretnek minket, amikor nem vagyunk szerethetők – tanácsolta dr. Szemán-Nagy Anita. A kapcsolatainkban van lehetőségünk arra, hogy támogassuk egymást az önbecsülésük erősödésében azáltal, hogy bízunk a másik fejlődésében és ezt ki is mutatjuk felé.

Önbecsülést növelő tapasztalatokat szerezni azáltal is lehetséges, hogy megtapasztalom a saját határaimat új, ismeretlen helyzetekben, amelynek kiváló eszköze lehet a sport, tette hozzá Holló Gábor.

Saját önbecsülésünk fejlesztése

Saját önbecsülésünk erősítése érdekében olvashatunk a témába vágó önismereti könyveket és hallgathatunk erről szóló előadásokat is. Az önismeret fontosságára több szakember is felhívta a figyelmünket: nem lehetünk mindig, mindenben tökéletesek és nem egészséges a hétköznapjainkat a közösségi médiában látott Insta-álomképekkel hasonlítgatnunk. Önismereti csoportban vagy pszichoterápia segítségével szintén sokat tehetünk önmagunk mélyebb megismeréséért és ezáltal az önbecsülésünkkel kapcsolatos nehézségeinkre is válaszokra találhatunk.

Dr. Csörsz Ilona Szécsi Margit Címer c. négysorosával zárta a beszélgetést:

Se oroszlán, se olajág,

se cifra mező –

címeremben, Uram, Uram,

se pénz, se erő,

de én hálok a világgal,

nem énvelem ő.

Megoldásközpont PszichoCafé – a pozitív pszichológiai rendezvénysorozat, ahol magadra találhatsz

Izgalmas, konstruktív kerekasztal-beszélgetésekkel, pozitív pszichológiai szakmai eszmecserékkel, inspiráló, gyakorlatorientált előadásokkal és baráti hangulattal várunk mindenkit, aki többet szeretne az élettől, és nem éri be az egyszerű sablonválaszokkal.

Rendezvényeink célja, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassuk a megoldásfókuszú szemléletmódot. Küldetésünk az önismereti út, a személyiségfejlesztés támogatása minden, a pozitív pszichológiai, megoldásközpontú szemléletre nyitott személy számára.

PszichoCafé rendezvénysorozatunk alapját a debreceni közönség által közkedvelt kerekasztal-beszélgetések adják, melyeket három havonta rendezünk meg. Az érdeklődők minden alkalommal a szakmájukban jártas, hiteles szakemberekkel – pszichológusokkal, valamint az adott téma szakértőivel találkozhatnak, akik értékes gondolatokkal, szakmai tudással járulnak hozzá a beszélgetés színvonalához. A rendezvény zárásaként mindig lehetőséget nyújtunk a nézőközönség számára, hogy a szakmai diskurzus során felmerült kérdéseiket feltegyék.

Találkozzunk a következő rendezvényen, szeptemberben!

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megszakítás