fbpx

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek 2.: „Jól vagyok!” ?

Átlagos olvasási idő: 7 perc

A mindfulness gyakorlatairól úgy tűnik, hogy csak felnőtteknek szólnak – hiszen a legtöbb önállóságot és erős önreflexiót igényel. De saját első gyakorlásaink sem voltak olyan mélyek, mint a későbbiek, igaz? A mindfulness gyakorlatai az érzelmi nevelés számtalan területén lehetnek segítségünkre akár szülőként, akár pedagógusként. Olyan érzelmi és szociális készségek fejlődését támogatják, amelyek utat mutatnak a kiegyensúlyozott, teljes, elégedett lelkivilághoz. Melyik készségek ezek? Milyen mindfulness gyakorlatok alkalmazhatók gyerekeknél? Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvére épülve.

Mindünk tud a mindfulness legalább pár pozitív hatásáról. Talán a legismertebbek és legvágyottabbak közé tartozik, hogy csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, nyugtat, és segít elfogadóbbá válni. Sokan foglalkoznak vele többféle aspektusból (mi sem először írunk ebben a témában), és sokan sokféleképp fogalmazzák meg.

De mit is jelent igazán a mindfulness? In medias res csapjunk a lecsóba!

Mielőtt továbbolvasnál, kérlek, hagyd, hogy az első gondolatod megjelenjen válaszként a kérdésre.

Kiemelendő kulcsfogalmakként talán neked is hasonlók ugrottak be először: tudatos jelenlét, szelíd éberség, „itt és most” figyelem, ítélkezésmentes koncentráció, reagálás nélküli megfigyelés, külső-belső szándékos szemlélődés.

A mindfulness kiegyensúlyozottá tesz?

A szubjektív jóllétnek sok tényezője van. Alapvetően érezzük, hogy az életünkkel való elégedettségünkben, a boldogságunkban, a kiegyensúlyozottságunkban nagy szerepe van a kapcsolódásnak.

Hogyan kapcsolódom magamhoz?

Hogyan kapcsolódom másokhoz?

Hogyan kapcsolódom a világhoz?

Élettapasztalataink, személyiségünk hatására mind másképp reagálunk mind érzelmileg, mind viselkedésben önmagunkra, társainkra és az életre. Nem is cél, hogy ugyanúgy kapcsolódjunk! Lehet, másféle kapcsolódás ad biztonságot és teljességet neked, mint a szomszédodnak.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek

Mind szeretnénk, hogy gyermekünk ,,jól legyen”: boldogan kapcsolódjon az élethez, másokhoz és önmagához is.

De vannak olyan érzelmek, melyeknek szeretnénk elkerülni az eluralkodását ezekben a kapcsolódásainkban, mint pl. a szorongás, a félelem vagy a bűntudat. Míg egyes érzelmek, mint pl. a nyitottság, a lelkesedés, az öröm vagy a szeretet, javítják a kapcsolódásaink minőségét – és megadják az érzést, melyet mind szeretnénk minél tovább, minél többször átélni: „Jól vagyok!”

Mindfulness a nevelésben

Számos olyan készségünk felvirágoztatásában hatékony eszköz lehet a mindfulness, amelyeken gyakran kevés a hangsúly, amíg minden sínen megy az életünkben. De feszítettebb időszakokban, krízishelyzetekben, erős igénybevételt jelentő élethelyzetekben megérezzük ezeknek az érzelmi és társas készségeknek a fontosságát, és hogy mennyire szükségünk van ezek ápolására. Nem tudunk tartósan egyensúlyban maradni önbecsülés vagy érzelmi intelligencia nélkül.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek
A legalapvetőbb szülői eszköz, amivel gyermekünk érzelmi neveléséért tehetünk, a példamutatás.

A gyermekek nevelésében a szülők rengeteget tesznek intuitív módon, példamutatással ezeknek a készségeknek, képességeknek a fejlődéséért: kifejezik szeretetüket a gyermekeik és egymás felé elismerő szavakkal és törődő érintésekkel, ölelésekkel; minőségi figyelemmel teli időt töltenek együtt; egymás felé tisztelettel és empátiával fordulnak.

A mindfulness lehetőséget ad arra, hogy ezeket az értékeket és készségeket tudatosan, rendszeresen beemeljük a nevelésbe, és a gyermekek életében fókuszba helyezzük.

Hogyan nevelhetjük a mindfulness segítségével gyermekeinket kiegyensúlyozott, boldog felnőttekké, akik önmagukkal, másokkal, és a világgal is „jól”, egészségesen kapcsolódnak? Különböző területeken, szinteken is foglalkozhatunk a szubjektív jóllétet erősítő készségek fejlesztésével. Melyek azok a készségek, amelyeket a mindfulness gyakorlatok támogatnak? Melyek ezek a mindfulness gyakorlatok gyerekeknek?

1. Mindfulness gyakorlás a test szintjén

Üzenet:

„semmi nem számít igazán / mert a helyemen vagyok / és a káosz közepette is / meg tudom csinálni”- Kun Ágnes Laura

– Kun Ágnes Laura

Testtudatosság.

A testünkkel való viszonyunk gyakran felszínes és méltatlan. Túl sokat eszünk, vagy koplalunk, nem alszunk eleget, vagy nem mozgatjuk át rendszeresen. A sok ingertől, ami körülvesz minket, szinte észre sem vesszük a testünk jelzéseit.

A mindfulness gyakorlatok során magunkra fordított figyelem segít észlelni a testünk érzeteit.

Elégedetten zsibog a lábunk egy séta után? Görcsben van a gyomrunk szereplés előtt? Melegség honol a hasunkban, mikor megnyugszunk?

A közös testmozgás megtanítja a gyermeket arra, hogy a testünkkel kapcsolódni, testünkről gondoskodni öröm.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek

A testünk jelzi, hogyan érezzük magunkat, és azt is, hogy mire van szükségünk – akkor is, ha nem vesszük észre ezeket az érzéseket a napi sodrásban, vagy nem tulajdonítunk nekik elég jelentőséget.

A testünk és az érzelmeink, hangulataink összeköttetésben állnak, hatnak egymásra.

A mindfulness technikák segítségével megtaníthatjuk a gyermekünknek, hogyan nyugtassa meg a testét, valamint hosszú távon a gyermekünk önreflexióját is fejlesztjük. A gyermekeknek szóló légzőgyakorlatok játékos segítségként szolgálhatnak ebben gyermekednek, valamint ugyanígy a gyermekrelaxációk is.

Gyakorlat: „légző cimbora”

Kérd meg a gyermeked, hogy válassza ki a kedvenc plüssét, vagy amelyikhez épp szívesen kapcsolódik. Majd válasszon ki egy helyet a szobában, ahova kényelmesen a hátára fekszik, legyen az akár a szőnyeg, a padló vagy az ágy. Karjait-lábait lazítsa el, tegye a plüsst a hasára. Figyelje meg, ahogy a belégzéseknél megemelkedik a plüsse a hasán, a hasával együtt, és ahogy a kilégzéseknél süllyed. A légzésfigyelés nehéz lehet a gyerekek számára. A plüss segítségével egyszerűbbé, érdekesebbé tehetjük számukra, valamint a nyugtató hatású hasi légzésre is könnyebben ráérezhetnek így.

2. Mindfulness gyakorlás az érzelmek szintjén

Üzenet:

„megvan mindenem, amire szükségem van / amire vágyom, az pedig csak / idő kérdése”

Kun Ágnes Laura

Érzelemszabályozás, önelfogadás, önszeretet.

Ha rendszeressé tesszük a gyermekünk életében a mindfulness gyakorlatait, képessé válik megfigyelni az érzelmeit, és észreveszi, hogy azok jönnek-mennek. Felismerheti a mindfulness gyakorlatok által, hogy mindegyik érzetnek, érzelemnek megvan a maga szerepe, fontossága, és hogy mindnek van oka.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek


Az érzelmek elfogadása és elengedése a mindfulness gyakorlatok olyan hatásai, amelyek a gyermekünk önbecsülését erősítik.

Ez a felismerés hozzásegítheti a gyermekünket, hogy valóban elfogadja és szerethetőnek érezze önmagát. Valamint a tudatos jelenlét segítségével képessé válhat arra, hogy kontrollt nyerjen az érzelmei felett, ami az önbizalmát erősíti.

Türelem, önkontroll, felelősségvállalás.

Aakaratának irányításában is ügyesedhet a gyermekünk, hiszen megtanulja a gyakorlatok során, hogy ha türelemmel van önmaga felé, reagálás nélkül várakozik, akkor a negatív érzések is elmúlnak.

Megtapasztalhatja és tudatosíthatja, hogy a negatív érzéseket pozitív érzések követik, váltják fel, így bizalma ébredhet abban, hogy idővel mindig jó történések, időszakok érkeznek.

Ráadásul felismerhetik, hogy az érzelmeinket nem mindig mi választjuk, de azt igen, hogy hogyan fejezzük ki azokat. Ez az érzelmi tanulság támogatja az önkontroll fejlődését, az akaratérvényesítés pozitív kimeneteleit, valamint erősítheti a rezilienciát és az optimizmust.

Gyakorlat:

Arról, hogy a mindfulness hogyan támogatja a gyermekeknél is az érzelemszabályozás és az érzelmi intelligencia területeit, egy korábbi cikkemben olvashatsz, amiben 3 erre vonatkozó gyakorlatot is találsz.

3. Mindfulness gyakorlás az értelem, gondolkodás szintjén

Üzenet:

„Céltalan körök helyett / egyenes vonalban haladni / ki tanít meg?”

Kun Ágnes Laura

Figyelem, jelenorientáció.

Ha a jövőn aggodalmaskodik a gyermekünk, vagy a múlton rágódik, akkor beszűkül érzelmileg, és nem képes a jelen élményeit, örömeit befogadni. A mindfulness technikák rendszeres gyakorlásával a gyermekünk megtanulja elengedni a szorongató gondolatokat, és kisebb jelentőséget tulajdonítani nekik. Ezáltal pedig könnyebben be tudja engedni az aktuális hangulatához nem illeszkedő élményeket is, és képessé válik belehelyezkedni az „itt és most”-ba.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek
Az érzékszervi megfigyelések a jelen pillanat teljes átélését nyújtják.

Így gazdag tapasztalatokat szerezhet, felszabadulhat a múlt vagy jövő felé irányuló negatív érzelmek feszültsége alól, ezáltal pedig energikusabbá, tettre készebbé válhat a jelen eseményeiben. 

Valamint a figyelem irányításának képességét is fejleszthetjük a gyakorlatok során, hiszen javul a gyermek koncentrációs készsége azáltal, hogy a külső érzékszervi ingerekre vagy a saját belső érzelmeire fókuszál.

Gyakorlat: „A Marsról jöttem” érzékelési kísérlet

Kérd meg a gyermeked, hogy képzelje azt, hogy a Marsról jött, és semmit sem ismer, amit itt, a Föld bolygón ismerünk.

Majd kérd meg, hogy csukja be a szemét, nyújtsa előre a tenyerét, és tégy bele egy mazsolát (vagy bármi más, ízlelhető, kevésbé egy funkcióhoz kötött tárgyat).

Kérd meg, marslakóként figyelje meg, írja körül szavakkal neked, mi is van a kezében, és próbálja kitalálni, mi lehet az?  Mekkora? Milyen a színe? Milyen a formája, textúrája? Milyen az illata? Milyen a hangja? Milyen az íze? Engedje nyugodtan szabadon a fantáziáját, ez játék, nincs rossz válasz!

Csak figyelje meg alaposan, milyen testérzeteket tapasztal a kis mazsola által. Ha a gyermek számára nehezen megy az elvonatkoztatás, játszhatjátok először úgy, hogy te vagy a marslakó, és ő választ ki neked valamit.

4. Mindfulness gyakorlás a spirituális értékek szintjén

Üzenet:

„aztán lehet, hogy sok tanulás árán / sikerül rájönnöd, hogy noha neked is lehetnek / alantas és önös vágyaid, szavaid és tetteid, / de nem élsz ezekkel, / mert úgy döntesz.”

Kun Ágnes Laura

Értékek: elfogadás, kedvesség, tisztelet.

A mindfulness gyakorlatok során a gyermekek megtapasztalják, hogy az érzéseink változnak, de mi magunk ugyanazok maradunk – ráébredhet segítségünkkel, hogy nem vagyunk egyek az érzelmeinkkel, hanem birtokában vagyunk az érzelmeinknek.

Ez növeli az önmaguk felé tanúsított elfogadást, kedvességet, türelmet és bizalmat. Ennek a pozitív hozzáállásnak a hatása a társas kapcsolatokban is megnyilvánulhat.

Az érett személyiség része annak elfogadása is, hogy minden embernek vannak jó és rossz tulajdonságai, szerethetőbb és zavaróbb vonásai. Ezek integrálása gyakran a felnőtteknek is gondot okoz, akár önmagukkal, akár kapcsolaton belül a másik féllel szemben. A mindfulness gyakorlatokkal ezt a belátást is erősíthetjük.

A kedvesség, a türelem és az elfogadás megtapasztalása a szülők részéről segít abban, hogy a gyermekünk önmaga és mások felé is képes legyen ezekkel az értékekkel fordulni.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek

A társakra való odafigyelés és kedvesség javítja gyermekünk kortárskapcsolatait, jobban érezheti magát a többiekkel, akik könnyebben elfogadhatják és megkedvelhetik. Ezek az értékek olyan belső erőforrásokat jelenthetnek a gyerekek jövőjében is, amelyek hozzásegítik őket az optimizmushoz, a jóindulathoz és a világban való bizalomhoz.

Gyakorlat: „Bóklabda”

Játszhatjátok ketten, de érdemes az egész családot bevonni! Vegyetek elő egy labdát, vagy egy puha fonalgombolyagot. Aki épp a labdát dobja, vagy gurítja, az fogalmazzon meg valamit, amit értékel, szeret abban, akinek továbbítja a labdát. Akármennyi kör játszható.

Csak az válik belsővé, ami a családi élet része

Egy-egy mindfulness gyakorlat nem különíthető el teljesen aszerint, melyik felsorolt területre, készségre van hatással. Ezek mind összefüggnek egymással, és egyik a másikat erősítheti. Valamilyen mértékben mindegyik gyakorlat több készséget is mozgósít. Ezek a gyakorlatok mind olyan eszközök, amelyek könnyen, bármikor, költségek nélkül használhatók.

Ráadásul lehetőséget teremtenek a gyermekek számára, hogy önmagukkal, illetve velünk kapcsolódjanak, miközben megtapasztalják többek közt az életre jellemző folyamatos változást, önmaguk biztonságát, amit az érzelmek, érzetek feletti kontroll nyújt, valamint az elfogadás általi önmegnyugtatást és elégedettséget.

De ezek a tapasztalatok csak akkor mélyülhetnek el és válhatnak igazán belsővé a gyermekünk számára, ha mi is ezeket az értékeket közvetítjük, nemcsak szülőként, hanem emberként is. A jelenlét, az elfogadás, a megértés mind olyan szülői attitűdök, melyek által a gyermekünk önbecsülése erősödik, érzelmi intelligenciája épül.

mindfulness gyakorlatok gyerekeknek
Ha az elfogadás, kiegyensúlyozottság alapértékek a családi életben, a gyermekünk könnyen megéli majd az öröm pillanatait.

Fontos, hogy úgy lássuk és fogadjuk el a gyermekünket, ahogy van, nem úgy, ahogy elvárnánk, vagy ahogy mások szeretnék. Ez az érzelmi odafordulás olyan biztos alapot, érzelmi stabilitást ad a gyermekünknek, amiből bármikor töltekezni tud. Érthető és motiváló a gyermek számára az üzenet: téged elfogadlak – az érzelmeidet, gondolataidat, véleményedet -, de a viselkedéseid, amik másokra is hatnak, már közös megegyezés tárgyát képezik!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Jung, C.G. (1993): Az ember és szimbólumai. Göncöl Kiadó.
  • Snel, E. (2010): Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek. Scolar Kiadó.
  • További felhasznált tartalom érhető el itt, itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Tanulási zavar – híres emberek, akik tudják, min mész keresztül
Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek 2.: „Jól vagyok!” ?
Gyermekjóga – Egy módszer a gyermekek testi-lelki-mentális jóllétéért
Önmegnyugtatás – Érzékszervi ingerek mint önmegnyugtató technikák?
Fogalmazd meg a céljaidat a pozitív érzéseid mentén! – Egy gyakorlat a kapunyitási pánik oldására (is)

Olykor hajlamosak vagyunk túlértékelni problémáink hosszú távú hatását életünkre, és azt hinni, hogy adott nehézségeink egy életre elrontották a lehetőségeinket.

//
2021. január 25.

A mindfulness gyakorlatairól úgy tűnik, hogy csak felnőtteknek szólnak – hiszen a legtöbb önállóságot és erős önreflexiót igényel. De saját első gyakorlásaink

//
2021. január 3.

A jóga komplex rendszer, amely testgyakorlatokon / ászanákon, légzőgyakorlatokon, relaxáción és meditáción keresztül fejti ki áldásos hatásait. Nemcsak a testünket teszi erősebbé

//
2021. december 21.

Minden nap ér minket stresszhatás, vagy kerülünk feszült helyzetbe. Sőt, vannak időszakok, mikor előreláthatóan nagyobb megerőltetésnek leszünk kitéve egy darabig,

//
2022. április 19.

Vannak a felnőttséggel együtt járó feladatok, amelyeket nem lehet vagy nem célszerű elodázni vagy kikerülni. Ha szeretnénk befejezni az egyetemet,

//
2021. július 27.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
1
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x