fbpx

Január 1. – A béke világnapjának üzenete az újévre

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Békés, boldog újévet! – hangzik a jókívánság gyakran az óév vége felé. Szimbolikusan az év első napján ünnepeljük a béke világnapját: a karácsony után feltöltekezve, az újév küszöbén állva a békés és boldog év nem tűnik elérhetetlen célnak. Aztán telnek-múlnak a hónapok, és gyakran egyre távolibbnak érezzük az év eleji reménykedésünket egy „békés, boldog” évben. Mit tehetünk azért, hogy 2021 legyen az az évünk, amikor a jókívánságunk végre valósággá válik? Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. [Espresso]

A béke világnapját VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük minden év első napján 1968 óta. Ez a nap arra emlékeztet, hogy az előttünk álló újévben törekedjünk arra, hogy békében éljünk önmagunkkal, minden emberrel és mindennel az egész világon.

Általánosságban a belső béke a szándékos pszichológiai vagy spirituális nyugodtságot fejezi ki, a lehetséges stresszorok jelenléte ellenére.

A béke mint fogalom – bár egyszerűnek tűnik, pontos definíciója nincsen.

Béke és/vagy boldogság?

Vajon a béke vezet a boldogsághoz, vagy éppen fordítva, a boldogság vezet a békéhez? Szorosan egymáshoz kötődő fogalmak lévén ezt a kérdést nem egyszerű megválaszolni. Ami biztos: a pozitív érzelmek egymást erősítve teszik életünket kiegyensúlyozottabbá és örömtelibbé.

Újra és újra felfedezni a természet adta nyugalom érzését.

A következőkben három tippet adunk, amiket egész évben használhatsz a belső békéd elmélyítéséért.

1. Tölts minél több időt a természetben!

A természetben eltöltött idő minden perce értékes. A 2020-as évben sokan kényszerültünk jóval több időt a képernyő előtt tölteni, mint amennyit optimálisnak tartunk.

Egy hosszú munkanap után sétát tenni egy közeli parkban vagy erdőben – sokak számára értékelődött fel ez a tevékenység az elmúlt időszakban. A természetben töltött idő jótékony hatással van a stressz által kiváltott tünetekre, segít a szorongás oldásában, és a természetben újra kapcsolódni tudunk saját érzéseinkhez.

2. Végezz rendszeresen meditációs gyakorlatokat!

A belső béke megteremtésében segítségedre lesznek a különböző meditációs gyakorlatok és technikák. Ha eddig is az életed része volt a jóga, vagy gyakran végzel mindfulness gyakorlatokat, akkor bizonyára tapasztaltad már ezek jótékony hatásait a mindennapokban.  

Szánj időt önmagadra!

Szeretnél megismerni néhány könnyen elvégezhető meditációs gyakorlatot?  Itt (meditáció a mindennapokban)  és itt (mindfulness) különböző technikák közül választhatod ki a számodra legjobban tetszőket!

3. Vezessünk hálanaplót!

Szeretnéd mélyíteni a kapcsolataidat, oldanád a feszültséget, és erősítenéd az önértékelésed? A hála érzésének kifejezésével mindezeket megteheted! Rendszeresen hálanaplót vezetni mindazokról a dolgokról, eseményekről, amikért hálás vagy – a legjobb újévi fogadalom, amit a testi-lelki jóllétedért tehetsz.

Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”

– Martin Luther King

Felhasznált szakmai tartalom

Lyubomirsky, S., King, L., Diener, E. (2005). The benefits of frequent positive affect: Does happiness lead to success?. Psychological bulletin, 131(6), 803.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? – Itt a Megoldásközpont PszichoCafé!
Családi életciklusaink nyomában – Az önismeretünk fejlesztéséért
Se veled, se nélküled – A közösségimédia-jelenlét és Te
Gyermekkori sebeink a felnőttkori kapcsolataink tükrében
Jobb adni, mint kapni? – A karácsonyi ajándékozásról és adakozásról

Az elmúlt időszak igen megterhelő volt sokunk számára. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a korlátozások és maga a járványhelyzet is

//
2021. szeptember 2.

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – bár közhely a mondás, de mégis igaz. A személyiség kibontakozásának folyamata, a családi életciklusok váltakozása, és

//
2021. április 28.

közösségi média egyre inkább az életünk meghatározó részévé vált. Az okostelefonok elterjedésével a közösségimédia-felületek is a zsebünkbe költöztek, állandó hozzáférést biztosítva

//
2021. június 22.

Gyermekkori tapasztalataink alapján alakulnak ki a kötődési mintázataink, melyek nemcsak a mindennapi működésünket, hanem a párválasztási szokásainkat, a (pár)kapcsolati életünket is befolyásolják.

//
2022. október 11.

Szenteste, a karácsonyfa mellett állva végre átnyújtjuk szeretteinknek a gondosan kiválasztott és szépen becsomagolt ajándékainkat. Izgatottan várjuk, hogy kiderüljön végre:

//
2021. december 22.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x