Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

  bűntudat

  A bűntudat kellemetlen, kínzó érzelmi állapot, ami az egyén tettének, tétlenségének vagy szándékának kifogásolhatósága, negatívnak érzékeltsége kelt.

  Bűntudat fogalma

  Pszichológiai distresszt kelt az érzés, hogy lehet, rosszat tett az egyén, vagy legalábbis mások ezt gondolják. Morális érzelem olyan aspektusból, hogy reparatív, helyrehozó cselekedetekre sarkall, ha az egyén úgy érzi, hogy viselkedése másoknak kárt okozott. A bűntudat érzése gyakran jelenik meg akkor, ha az egyén megszeg kimondott vagy kimondatlan, nyílt vagy rejtett normát azzal kapcsolatban, hogy a többi emberhez kedvesen, erkölcsösen, tiszteletteljesen forduljon.

  Felhasznált szakirodalom

  • Baumeister, R. F. (1998): Inducing guilt. In J. Bybee (szerk.) Guilt and children. Academic Press, San Diego. 127-138.

  • Baumeister, R. F., Stillwell, A. M., Heatherton, T. F. (1994): Guilt: An interpersonal approach. Psychological Bulletin, 115, 243-267.

  • Hoffman, M. L. (1990): Empathy and justice motivation. Motivation and Emotion, 14, 151-172.

  • Tangney, J. P., Miller, R. S., Flicker, L., Barlow, D. H. (1996): Are shame, guilt, and embarrassment distinct emotions? Journal of Personality and Social Psychology, 61, 598-607.

  Kapcsolódó tartalmak

  értékrendszer

  Kaméleonvilágban – Megöl vagy megerősít, ha más vagy, mint mások?

  2019.09.04.

  Ki vagy te? Ki vagyok én? Egyszerű, gyakran hallott kérdések, amelyekre a...

  « Vissza a Lexikonhoz
  Skip to content