fbpx

halogatás

A halogatás az a magatartás, amelyben elkerüljük a ránk váró feladatokat, elhalasztjuk
azokat a teendőinket, amelyeket most is elvégezhetnénk.

Halogatás fogalma

A halogatás egy szándék, cél megvalósításának elkerülése.  Lay (1986) szerint tendencia a fontos feladatok elkezdésének vagy befejezésének elhalasztására. Solomon és Rothblum (1984) úgy határozza meg, mint viselkedést, melynek eredménye, hogy kényelmetlen, kellemetlen időpontig halasztjuk a feladatokat.

A halogatás 4 komponense

Milgram szerint a halogató magatartás négy komponense

  1. a szekvenciális ismétlődés;
  2. a személy képességeihez mérten alacsonyabb teljesítmény produkálása;
  3. a személy számára fontos feladatok érintése; és
  4. megviselő, nyugtalanító érzet keltése az egyénben.

A halogatás típusai

A perfekcionista

Vonakodik elkezdeni vagy befejezni a feladatokat, mert nem tudja teljesíteni az önmaga által állított magas elvárásokat.

Az álmodozó

Hajlamos a határozatlanságra és a realizmus hiányára. Nagy gondolatai vannak, de ezeket nehezen tudja teljesíthető célokká formálni.

Az aggódó

Fél attól, hogy a dolgai rosszul alakulnak. Szorong a kockázatoktól, a változástól, és problémát jelent számára a döntéshozatal. Kevéssé bízik képességeiben, valamint nehezen viseli az esetleges kellemetlenségeket.

A kríziskeltő

Gyakran tapasztalja, hogy a legutolsó pillanatig nincs motivációja, vagy csak akkor tudja a legjobbat
kihozni magából.

A dacos

Agresszív mások javaslatai vagy utasításai miatt, mert úgy érzi, hogy meg akarják mondani, mit tegyen; vagy passzív-agresszív: „igen”-t mond, ami „nem”-et jelent.

A túlteljesítő

Állandóan dolgozik valamin, gyakran vállal extra feladatokat, de nem fókuszál kellőképpen a fontos dolgaira: nehezére esik nemet mondani.

A kényelmes

Kerüli a stresszes, túl nagy elfoglaltságot jelentő szituációkat. Gyakran halasztja el a teendőit pusztán a szórakozás, a pihenés kedvéért.

Az akadémiai halogatás fogalma

Az akadémiai halogatás kifejezetten a hallgatókra jellemző, a tanulmányokat hátráltató jelenség, mely Onwuegbuzie szerint a tanulók 40–60%-át, egyes kutatások alapján azonban az egyetemisták 70%-át érinti.

Felhasznált szakirodalom

  • Gerhát R., Balázs K., Szemán-Nagy A. (2017): „Jobb későn, mint soha” – A halogató magatartás vizsgálata egyetemisták körében. Psychiatria Hungarica, 32(2), 158-167.
  • Takács I. (2010): A halogatás jellemzői a felsőoktatásban. A halogató magatartás és a személyiség jellemzőinek vizsgálata a  felsőoktatásban. [Habilitációs dolgozat.] Budapest: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar.
« Vissza a Lexikonhoz