Színezd újra a hangulatod! – TÉL vs. TE

  • Átlagos olvasási idő: 6 perc

A téli fakóság a mi hangulatunkkal is rezonál. Pedig lehet előnyt kovácsolni a télidő sajátosságaiból! Ha egy kis hangulatfokozásra vágysz, segítünk a tippjeinkkel, hogyan emelkedj ki a lehangoltságból. Gondolatfakasztó kérdéseink akár hosszú távú céljaid, vágyaid körvonalazását is segíthetik. Kun Anett írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte – elvitelre]

Kint köd, szürkület. Bent fáradtság, kedvtelenség. Szeretem a munkám, rendben van az életem, szorosak a kapcsolataim. Mi bajom van?

Minden lelassul

Hát, nem tagadhatjuk meg a biológiánkat. TÉL VAN. Az állatok egy része bekuckózik, tartalékol, alacsonyabb aktivitással él. Teljesen együtt érzek a pelékkel – tudtátok, hogy hibernálják magukat télen?

téli hangulatjavítás

Cica üzemmódra váltunk: megnő az igényünk az alvásra és a lustálkodásra.

Felesleges tehát ostorozni magunkat, természetes, hogy ebben az időszakban kevesebb az energiánk, és kisebb a motivációnk. Csak épp nekünk, embereknek nincs társadalmilag biztosított terünk-időnk arra, hogy „hibernáljuk” magunkat. Azonban még mi is tudunk sokat enni és ágyból elvégezni a papírmunkát…

Kéne egy kis téli hangulatjavítás…

Frusztráló tud lenni, ahogy újra aktivizálódik a nyomottság a karácsonyi ünnepek derűje után. Nehéz tudatosan szem előtt tartani: nincs semmi baj, csak kéne egy kis napfény. Pedig kiegyensúlyozottak vagyunk, elégedettek az életünkkel.

Az élettel való elégedettség pszichológiailag sokat vizsgált fogalom, egy személy általános életminőségének kognitív értékelését jelenti, a saját kritériumai alapján.

Itt a csavar: fejben tudjuk, hogy jól telnek a napjaink, hogy megfelelő helyen tartunk az életben, mégis úgy érezzük, nincs kedvünk kikelni az ágyból… Mindenesetre a reális gondolataink segítenek az átmeneti nyűgösségben is kézben tartani az egyre fakuló hangulatunk és lelkesedésünk feletti kontrollt.

Jó, de azért hiányzik az a pozitív löket, igaz? Mit tehetünk a hangulatunk javítása érdekében?

Próbálj meg lazítani!

Tartsd tiszteletben a tested természetre adott reakcióját! Fogd fel ezt úgy, mint a negyedév kiemelt feladatát: pihenni kell. Ne támassz magaddal szemben irreális elvárásokat. Szenvedés lehet ebben az időszakban kiugrót alkotni, ahogy pörgős napokban is nehéz ellazulni.

Nagy hasznát veheted „anti-határidőnaplóknak”, mindenféle relaxációs és meditációs gyakorlatnak. Most az ellazuláshoz ad segítséget a tested, a pihentető állapot eléréséhez.

A (téli) pihenés maximális megélésének kreatív lehetőségeiről olvashatsz korábbi cikkünkben. Felnőtteknek szóló meditációs technikák itt, gyermekeknek szóló relaxációk pedig itt érhetők el korábbi írásainkban.

téli hangulatjavítás

Mikor olvastál utoljára szórakoztató irodalmat, nem utazás közben?

Próbálj meg minden olyan teendőt letenni, ami nem feltétlen szükséges. Priorizálj, és értékeld, hogy a legfontosabb feladataidat elláttad. Ne hasonlítsd most magad ahhoz, milyen a teljesítményed, amikor a legjobb a formád…

A mostani célkitűzés legyen a pihenés. Találd meg azokat a módokat, amelyek után tényleg frissebbnek érzed magad.

Lehet az egy forró fürdő, ha besötétített ablakokkal alszol, vagy ha összeválogatsz egy kedvenc chill dalaidból álló, rövid lejátszási listát. Mindegy, de abban a magadra szánt időben a figyelmedet csak magadra fordítsd!

Hogyan töltődj fel?

Azonban ha az elmélyült pihenés és lazított időbeosztás után is úgy érzed, szükséged lenne egy kis téli hangulatjavításra, gondold végig az alábbi kérdéseket, és nézd meg a hozzájuk fűzött tartalmakat – irányként szolgálhatnak elégedettséged növeléséhez, és előveheted őket újból az év akármelyik szakaszában.

1) Kipróbálsz-e új dolgokat?

Új élmények átélésével megtörheted a rutint, izgalmasabbá teheted a napjaidat, felfrissülhetsz a monotonitásból.

Biztos akad olyan, amit már rég ki szeretnél próbálni: menj el szabadulószobába a barátokkal, főzz együtt a kedveseddel valamilyen spéci receptet, vagy menj szaunázni. Bármi jó lehet, amitől megjutalmazva érzed magad – saját magad által!

2) Mindent beleadsz abba, amit csinálsz?

Minél értelmesebbnek érzel egy tevékenységet, és minél elkötelezettebb vagy irányában, annál jobban hajt a motiváció.

Segíthet, ha munkába menet végiggondolod, mi az, ami lelkesít benne? A házimunka is szenvedélyesebben mehet, ha összefogsz a gyerekekkel (ehhez tippek itt) vagy lakótársakkal, és a legesztétikusabb végeredményre törekszel – a végén még dekorálás is lehet belőle!

3) Töltesz-e időt társaságban?

A törődő odafordulás, a humor, a megértés, az intimitás, a másik ember figyelmes jelenléte feltölt lelkileg.

Ha mostanában beszűkült a szociális tered és hanyagolod a barátaid, családtagjaid, jelölj ki nekik szánt időt. Ha besokalltál is a rengeteg embertől a munkahelyen, add meg magadnak a pozitív érzelmeket növelő találkozásokat. Az egyedüllét még jobban bezár az ingerszegény környezetbe.

4) A kommunikáció során jóindulatúan közeledsz másokhoz?

Könnyebben feltételezzük egymásról, hogy ártó szándékkal, negatív érzelmekkel fordul felénk a másik, amikor mi magunk is nyűgösek vagyunk.

Gondolj arra, ebben a lehangolt időszakban valószínűleg te sem mindig úgy reagálsz, ahogy szerettél volna. A hangulatod is jobb lesz, ha nem látod a nap végén ellenségnek a világot.

5) Könnyen ingerlékennyé válsz?

Érdemes lehet a relaxációs technikákon túl olyan környezeti elemekkel is támogatnod magad, amelyek kellemes érzéssel töltenek el a nap folyamán.

Vedd fel a kedvenc színű ruhád, tedd ki a falra a motivációs naptáradat, vagy vigyél be a munkahelyedre egy nyaralós képet.

Egyszerű kérdések, mégis elgondolkodtató, fordítasz-e tudatos figyelmet ezekre a hétköznapjaid során?

via GIPHY

És ha több van a rossz hangulat mögött?

A fentebbi kérdések hasznosak lehetnek, ha helyesnek érzed az életed irányát, csak jelenleg kevés az energiád. Viszont lehet, úgy érzed, jelenleg nem vagy a helyeden, de nem tudod, merre lenne jó indulni. Ez a pihenősebb, lassabb időszak megfelelő alap lehet átgondolni, mi hiányzik a hétköznapjaidból, ami lelkesítene, energiát adna – érintse ez a karrier, a hobbi, vagy a kapcsolatok területét. 

Segíthet körvonalazni, ha átgondolod:

  • Mit csinálsz, mikor igazán elemedben érzed magad?
  • Mi nyújt benne örömöt? Mit teszel ebbe a tevékenységbe?
  • Milyen hasonló tevékenységek, körülmények váltják/válthatnák ki benned ugyanezt?
  • Hogyan tudsz időt, feltételeket teremteni ezekhez?
  • Mi segít hozzá, mi akadályoz benne?

Természetesen, ha úgy érzed, hogy több van a lehangoltságod mögött, mint a téli szürkület; ha gyakran, hosszan tartóan és visszatérően rossz a hangulatod; ha a téltől független krízised, nehézséged okozza a rosszkedvedet; ha a fenti tippek ellenére sem javul a hangulatszinted, fordulj bizalommal szakemberhez, pszichológushoz.

Valamint emlékeztesd magad újra és újra:

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes zárt Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha elég motivált vagy ahhoz, hogy elkezdj dolgozni önmagad megvalósításán. Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával. Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 🙂

Felhasznált szakmai tartalom

  • Levy, A. J., Bauer, V. K., & al (1998): Morning vs Evening Light Treatment of Patients With Winter Depression, Arch Gen Psychiatry, 55(10), 890-896.
  • Martos T., Sallay V., Désfalvy J., Szabó T. & Ittzés A. (2014): Az Élettel való Elégedettség Skála magyar változatának (SWLS-H) pszichometriai jellemzői, Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 15(3), 289-303.
  • További felhasznált tartalom itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.