fbpx

A költözés pszichológiája – 6 tipp, hogyan dobozoljuk be életünket minimális szorongással

Átlagos olvasási idő: 6 perc

Neked mi jut eszedbe először a költözésről? Csodálatos új kezdet, vagy kétségbeesett kapkodás? Mindkettőben van ám igazság! Az, hogy hogyan gondolkodunk az új kezdetekről, és hogyan csomagoljuk el a régi életünket, sokat elmond szemléletmódunkról és megküzdési mechanizmusainkról. Ha érdekel a költözés pszichológiája és azok az egyszerű tippek, amikkel könnyebben lehetsz túl rajta, akkor ez a cikk neked szól. Varga Réka pszichológus írása.

A költözés legyen rövid vagy épp hosszabb távú, változást hoz magával. A változás pedig ebben az esetben is legalább annyi lehetőséget, mint ismeretlen buktatót tartalmazhat. Szemléletmódunk formálása viszont ezekben a helyzetekben is sokat segíthet a túllendülésen! Az, hogy miként értékeljük ezt az élethelyzet-változást, nagyban meghatározza majd, hogy hogyan éljük meg magát a költözés folyamatát.

Mit hozhat magával egy egyszerű költözés?

Tedd fel magadnak a fenti kérdést, még mielőtt tovább olvasol. Mi az első, ami eszedbe jut róla? Milyen érzéseket indít meg benned?

A költözés egy élethelyzet-változás, és mint olyan szépen rávilágíthat pszichés működésünkre. Az új kezdet reménye és az izgatottság volt az első, ami megérintett, vagy a beletörődés? Esetleg a kétségbeesés? Mind helyénvaló tud lenni, de a kezdeti érzéseid tudatosítása fontos ahhoz, hogy meg tudd könnyíteni saját magad számára a folyamatot.

Milyen pozitív képeket társíthatunk a költözéshez?

Számos esetben életre szóló pozitív változásokkal függ össze a költözés. Ilyenek lehetnek a tanulmányok kezdete, az első komoly szárnypróbálgatások pályakezdőként, összeköltözés a párunkkal vagy barátokkal, családalapítás, egy visszautasíthatatlan munkalehetőség vagy épp a világ felfedezése.

koltozes-pszichologiaja-2

Mind izgatottsággal és a lehetőségek kavalkádjával várnak minket.

A szülői házból először kiköltözve elindul egy új kezdet, ahol te vállalhatsz felelősséget a mindennapjaidért, dönthetsz saját életritmusodról, vagy akár arról is, hogy csokitortát vagy mirelit pizzát reggelizel-e. Megtapasztalhatod az egyedül élés élvezetét, vagy épp az együttlakás örömét. Mindkettőben rengeteg potenciál rejlik, főleg, ha ez az első alkalom, amikor lehetőséged van rá.

És milyen negatív képeket társíthatunk a költözéshez?

Gyakran a jó dolgok helyett rossz döntések vagy élethelyzetek ösztökélnek minket arra, hogy lakhelyet váltsunk. Ilyen lehet egy párkapcsolat vége, egy mérgező családból idő előtti kirepülés, anyagi nehézségek vagy egyéb kényszer miatti továbbállás.

Ilyenkor nem maga a költözés, hanem a hozzáköthető érzések azok, amiket szintén szortíroznunk kell a továbblépés előtt.

A homijainkat ugyan bedobozolhatjuk, de az érzelmeinkkel nem érdemes ezt tenni. Minél jobban felderítjük azok eredetét, annál könnyebb megbirkózni velük!

Mi határozza meg, hogy pozitívan vagy negatívan éljük-e meg?

Az egyik fő tényező a költözés miértje. Máshogy reagálunk érzelmileg egy izgalmas lehetőségre és egy kényszeredett döntésre. Álmaink munkájáért szívesebben állunk tovább akár az ország túloldalára is, mint ha végső elkeseredésben kellene ezt tennünk. Egy párkapcsolatban a régóta várt összeköltözés nagy örömet hozhat, de legalább ekkora félelemmel tölthet el egy frissen egyedülállót az új lakhelyének megkeresése.

Ha rajtad kívülálló vagy negatív okok miatt állsz tovább, akkor érdemes még több figyelmet fordítanod a saját lelki egészséged megőrzésére az életed összecsomagolásának folyamatában.

változáshoz való viszonyunk befolyásolja majd, hogy mennyire látjuk derűsen a helyzetet. Néha még akár jó dolgok miatti költözés is elönthet minket szorongással. Ilyenkor fontos átgondolnunk, hogy milyen előzetes tapasztalataink vannak a változásokkal kapcsolatban. 

Ezek a tapasztalatok alakíthatják jelenlegi működésmódunkat.

koltozes-pszichologiaja-3

Sok volt a változás gyermekkorodban, vagy épp, hogy egész életedet egy helyben töltötted eddig? Mindkét véglet esetében teljesen érthető, ha kétségeid vannak, vagy aggódsz a továbbiak miatt.

A költözés mindig extra energiabefektetéssel jár, így érzelmeink széles skáláját megmozgatja. Egy pozitív, de jelentős változás, ahol egyszerre érezhetünk hatalmas eufóriát és megbújó szorongást is.

Íme pár tipp, ha szeretnéd minél egészségesebben megélni a költözés élményét!

Használhatod őket egyenként vagy összevonva is. Nyugodtan formáld őket saját igényeidre, hogy minél kiegyensúlyozottabban vészeld át a költözést.

1. Tudatosítsd érzelmeidet!

Mi jellemző rád, inkább a túlzott optimizmus, vagy a negativizmus, ha a költözésre gondolsz? Mindkét véglet esetében szükséges pár lépést megtenni már a kezdeteknél, amikkel segíthetsz magadnak hosszabb távon.

Túlzott optimistáknak érdemes átgondolni, hogy mennyire reálisak az elvárásaik az új élethelyzettel kapcsolatban. Legyen az egyedüllét, együttélés, új város – mindegyiknek megvan a maga csodája, de néha a kezdeti lelkesedés miatt irreálisan sokat várunk az új helyzettől.

Tekints a megoldandó feladatokra kihívásként! Sokszor egy probléma lehetőséget adhat arra, hogy még jobban saját igényeidnek megfelelően formáld az életedet. Megismerheted magad egy kicsit a komfortzónából jobban kilépve, így akár újra is húzhatod azokat a határvonalakat!

2. Tekintsd át az életedet a holmijaidon keresztül!

A költözés egy tökéletes alkalom arra, hogy elmerengj azon, hogy mely tárgyaidat éri meg megtartanod az életedben. Lehet, hogy szeretsz kacatokat felhalmozni? Őrizgetsz még olyan ruhákat is, amelyek valószínűleg már sosem lesznek rád jók? Esetleg minimális holmid van és csak a legszükségesebb dolgokat tartod meg?

Bármelyik is legyen az, most teljesebb képet kaphatsz arról, hogy milyen tárgyakhoz kötődsz a legjobban. Innen pedig könnyebb változtatni is. Ha úgy érzed, felhalmozod a dolgokat, akkor most lehetőséged van kiválogatni és elengedni a feleslegeseket. A rendrakást és szelektálást jó ötlet a költözés előtt lebonyolítani, hogy ne egyszerre halmozódjon a rengeteg feladat.

3. A halogatás nem kifizetődő itt sem…

A költözés folyamatában nagyon könnyű beleesni a halogatás csapdájába. Legyen annak induló oka a motiváció hiánya, a lustaság, vagy szimplán csak az, hogy rosszul bántunk az időnkkel. De természetesen halogatni itt sem célravezető. Időnként stresszre reagálva lefagyunk, és bármi mással szívesen foglalkozunk, mint a kötelezően elvégezendő folyamattal.

Valószínűleg te sem akarsz 1 órával a hivatalos kiköltözés előtt kétségbeesetten kapkodva 120 literes zsákokba dobálni a szekrényed tartalmát (#truestory, ezúttal is köszönet Kun Anett alkotónk last minute segítségéért!).

koltozes-pszichologiaja-5

És persze az is faktor, hogy a kedvenc sorozatunkat nézni merőben érdekesebb, mint tálakat papírba csomagolva bedobozolni!

Ilyenkor persze egy kis megbújó depresszió vagy szorongás is ki tud teljesedni, ami még tovább nehezítheti a helyzetünket.

Ha tisztában vagy vele, hogy ilyen helyzetben hajlamos vagy magad előtt görgetni a feladatokat, akkor a következő költözésnél még fontosabb, hogy ezt is előre vedd figyelembe. A halogatás leküzdését segítő kognitív viselkedésterápiáról már bővebben is olvashattatok.

4. Tervezz tudatosan!

Talán a legnagyobb hiba egyszerre belekezdeni mindenbe, és ez tökéletes út a teljes összezavarodásig. Egy előzetes terv mindig segíthet abban, hogy kicsit átlásd a káoszt. Légy reális, ne próbálj meg 1 napba mindent beletuszkolni.

Gondold át az alábbi kategóriákat:

  • mi az, amitől biztos meg akarsz szabadulni (pl.: régi kacatok);
  • mi az, ami másnál még jobb otthonra lelhetne (pl.: kinőtt ruhák);
  • mi az, ami biztosan nem fog elférni az új helyen (pl.: a hatalmas könyvgyűjteményed);
  • mi az, amit az utolsó percig nem érdemes elpakolnod (pl.: laptopod);
  • és mik azok, amiket be kell szerezned erre az új életszakaszra.

Minél több időt adsz magadnak, annál nyugodtabban tudsz döntéseket hozni a költözéssel kapcsolatban.

A tudatos tervezésben segíthet számodra a Megoldásfókuszú Évtervezőnk is.

5. Mozgósítsd a szociális hálód!

Valljuk be, egyedül pakolni nem túl nagy élvezet, könnyen el is kanyarodhatsz a célodtól. Ellenben a barátokkal együtt nekivágni már sokkal jobban hangzik, ugye? Kérd meg a hozzád közelállókat, hogy segítsenek neked akár a tervezés, akár a kivitelezés folyamatában. Kevesebb stressz lesz számodra is, ha nem mindent neked kell koordinálnod, és ha elbizonytalanodnál egyes holmikkal kapcsolatban, akkor segíthetnek döntést hozni észérvek mentén. Különösen ajánlott gyűjtögetőknek!

Elő a kedvenc zenéteket, a kedvenc italotokat, és máris kevésbé fárasztó a helyzet!

+1: Légy kíméletes magadhoz!

Bármilyen felkészült is vagy, előfordulhat, hogy néha elcsúszol a tervezetthez képest (értsd: biztos), vagy nagyobb bizonytalanságot élsz át, mint gondoltad. Ilyenkor a legfontosabb, hogy önmagad érzéseire is kellő figyelmet fordíts! A kapkodás helyett érdemes befelé fordulnod. A mindfulness technikák pedig ebben is nagy segítségedre lehetnek közben.

Tekints rá játékként és gyűjts pontokat…

na meg nyereményeket!

A következő játék játszható egyedül és persze párosan vagy csoportosan is. Oszd fel a holmijaid elpakolását a hátralévő napokra. Ha teljesítetted az aznapi feladatot, akkor pedig irány a jutalom! Legyen az a kedvenc fagylaltod az esti sorozathoz vagy egy kávézás a barátaiddal. Ha vizuális típus vagy, akkor akár egy játéktáblát is készíthetsz neki, amelyen jelölheted a győzelmeidet!

Fő a jó hangulat!

Akár pozitív, akár negatív ok áll egy költözés mögött, minden esetben ott van számodra a lehetőség, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Kialakíthatod magad körül azt a teret, amelyre mindig is vágytál, vagy kimozdíthatod magad a komfortzónádból! Bármelyikre is vágynál, ne felejtsd el, hogy légy kíméletes magadhoz, és ebben a helyzetben se félj segítő kezeket kölcsönkérni szeretteidtől!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Su, J. C., Kao, C-H., Tsai, H-T. (2015): Always on the move: How residental mobility impacts our well-being. The Inguisitive Mind, 6, (26).
  • Webb, R. T., Pedersen, C. B., Mok, P. L. H. (2016): Adverse Outcomes to Early Middle Age to linked with childhood residential mobility. American Journal of Preventive Medicine, 51, (3), 291-300.

További felhasznált tartalom elérhető itt, itt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban – 3 + 1 lépéssel a fejlődésért
A FOMO pszichológiája – 4 tipp a szorongás leküzdésére
Mit csinál egy pszichológus az óvodában? Útmutató szülőknek!
A bezzeganya kultusza, avagy 6 tipp, hogyan NE legyél szuperanya!
Top 7 társasjáték felnőtteknek

Egyes gyerekek vidáman túllendülnek egy elveszített játékon, vagy rossz iskolai jegyen. Más gyerekek pedig erőteljesebb reakciókat produkálnak ilyenkor, legyen az

//
2021. március 30.

Napjainkban millió lehetőségünk van mindenre, és ennek megfelelően pont ugyanannyi vágyunk is. De minél több célunk van, annál nagyobb a szorongásunk,

//
2021. március 1.

Már pszichológus kell az óvodásoknak is? Amikor elmesélem, hogy én bizony egy óvodában dolgozó pszichológus vagyok, általában – kikerekedett szemek társaságában –

//
2021. február 3.

Ismered a bezzeganyát? Ő az, akire ha ránézel Facebook-on, akkor eszedbe juttatja, hogy mennyi mindent nem kedvelsz a saját életedben.

//
2020. december 9.

Mostanában újra aranykorukat élik a társasjátékok, nemcsak a gyermekek, de a felnőttek életében is. Nincs is jobb, mint egy élvezetes

//
2022. április 13.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x