Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

A rendrakás pszichológiája: Tedd rendbe magad – kívül és belül!

Te is szabadulnál az otthoni kacatoktól és a felesleges tárgyaktól – de nem visz rá a lélek a szelektálásra? Úgy érzed, itt az ideje rendet csinálnod magad körül, de nem tudod, hogyan láss hozzá? A rendrakás pszichológiájának megismerésével nemcsak a fizikai környezetünkben tehetünk rendet, hanem önmagunkban is. Irinyi Tünde pszichológus – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Rend és áttekintés az uralom kezdete, az ellenség addig igazán félelmetes, amíg ismeretlen.

- Thomas Mann

Az elmúlt hónapokban gyakran érezhettük úgy, hogy a külvilág egyre kaotikusabbá, bizonytalanná válik körülöttünk. A néha egyhangú, de kiszámítható hétköznapokat egyik percről a másikra váltotta fel valami más. A hirtelen jött külső változásban az otthonunk maradt a biztonságot jelentő mentsvár.

A rendrakás pszichológiája, avagy rendbe tenni a dolgokat

Talán a világjárvány okozta otthoni munkavégzés, vagy a közelgő tanévkezdés apropóján sokan láttunk hozzá lakásunk alapos rendezéséhez, lomtalanításához. A közvetlen lakóhelyünk rendezgetésével nemcsak komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban, hanem a rendrakás során átélhetjük a kontroll érzését, átértékelhetjük a tárgyainkhoz való kapcsolatunkat és megtanulhatjuk értékelni azt, amink van. Polcz Alaine így írt a rend szerepéről:

Krízis idején, pánikveszélyben az aktivitás és a rendfenntartás csoportokat, tömegeket segíthet át a veszélyhelyzeten (…). A rend puszta megtartása már önmagában is terápiásán hat a személyiségre és a közösségre – anélkül hogy valójában tudatosodna, hogy mi is idézte elő a pozitív változást.

Az elmúlt hónapok során megtapasztalhattuk, mennyire gyorsan és radikálisan képes megváltozni körülöttünk szinte minden. Ebben a változásban egyre ritkábban élhettük meg a kontroll érzését. Szerencsére az otthonunkban számos lehetőségünk adódik a rend megteremtésére, és ezáltal a kontroll érzésének gyakorlására is.

rendrakás pszichológiája nő dobozok között

A rendrakás során átélhetjük a kontroll érzését.

Hogyan láss hozzá?

A selejtezés időigényes és érzelmileg megterhelő folyamat, de mégis elengedhetetlen lépés a rendrakás folyamatában. A változás akkor lesz igazán látványos, ha a rendrakást megelőzi egy alapos selejtezés is.

Tipp

Kis lépések módszere

A nagyobb feladatokat bontsuk le kisebb, rövidebb idő (15-20 perc) alatt elvégezhető részfeladatokra – így lassan, de biztosan végzünk majd.

Elfogadás a gyakorlatban

A rendrakás folyamatában (is) kulcsszó az elfogadás. Akkor leszünk képesek a hatékony selejtezésre, ha előtte elfogadjuk annak szükségességét. A költözések például nemcsak jó alkalmat adnak a rendszerezésre, hanem segítenek lezárni egy-egy életszakaszt is. A rendetlenségből csak mi magunk tudunk rendet teremteni – így a helyzet elfogadásával megalapozzuk a cselekvést.

Ezek az automatikus gondolatok akadályozhatják a hatékony selejtezést:

  • Mi lesz, ha szükségem lesz erre később?
  • Hiányozni fog, ha kiselejtezem.
  • Sokat költöttem erre a dologra!

Marie Kondo hihetetlenül népszerű módszere azok számára nyújt segítséget, akiknek mindig is nehézséget jelentett megválni a tárgyaiktól.

A módszer szerint selejtezés során egyetlen kérdést szükséges őszintén megválaszolunk: örömet nyújt-e nekem ez a tárgy?

Ha a válaszunk igen, akkor érzelmi vagy racionális jelentőséggel bíró tárgyról van szó, aminek helye van a lakásunkban. Nemleges válasz esetén azonban nyugodt szívvel megválhatunk tőle.

Rendszerezés

A selejtezés után következik a rendszerezés. Ebben érdemes kiválasztani egy stratégiát, amit követünk. A Marie Kondo által leírt módszer lényege a kategóriák szerinti rendszerezés, amelynek meghatározott sorrendje van.

rendrakás pszichológiája lány selejtezik

Érzelmi jelentőségű tárgyainknak mindig jut hely.

Kezdjük a ruhákkal, majd a könyvekkel, iratokkal, kisebb tárgyakkal folytassuk, és hagyjuk a rendszerezés végére a szentimentális értékkel rendelkező tárgyainkat. Azért ezek állnak a lista végén, mert – a rendrakás pszichológiája szerint – érzelmi jelentőségük miatt nehezen tudunk elválni tőlük, azonban a rendszerezés végére már gyakoroltuk a döntéshozatalt, és bátrabban tudunk majd ebben a kategóriában is rendet tenni.

Tárgyaink uralma

A selejtezés során nyilvánvalóvá válhat számunkra, mekkora jelentősége van bizonyos tárgyaknak az életünkben – és mennyi dolgunk van, amelyre igazából nincs is szükségünk, és már nem okoznak örömöt. Ezeknek a felismeréseknek önismereti hozadéka is lehet az életünkben. A témában készült film inspiráló, személyes történeteken keresztül mutatja be a tárgyaktól való megválás útját.

A kiszortírozott tárgyaink mások számára még értékesek lehetnek. Keressük meg azokat a személyeket vagy csoportokat, akiknek szívesen oda tudjuk adni ezeket! Így nemcsak a környezetünket védjük, hanem azzal a tudattal búcsúzunk el ezektől a tárgyaktól, hogy azok egy másik ember életének részévé válnak majd.

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Skip to content