fbpx

Top 7 társasjáték felnőtteknek

Átlagos olvasási idő: 6 perc

Mostanában újra aranykorukat élik a társasjátékok, nemcsak a gyermekek, de a felnőttek életében is. Nincs is jobb, mint egy élvezetes mérkőzés a barátok vagy a család ellen. Tudtad, hogy az önfeledt játék szorongásoldó hatású lehet? A társasjátékok felnőtteknek is segítenek túllendülni a stresszhelyzeteken, és feldobják a szeretteinkkel együtt töltött minőségi időt. Otthoni programajánló, ha élvezni akarod a játék örömét. Varga Réka pszichológus írása – egy pohár forró csoki mellé. [FORRÓ CSOKI]

A társasjátékok felnőttkorban is kiváló szórakozást nyújthatnak, nem kell kizárólag gyerekkori programként tekinteni rájuk. Ha szeretted őket kicsiként, akkor ideje feleleveníteni az érzést! Ha pedig gyerekként nem találtad meg a kedvedre valót, akkor itt a tökéletes esély rá!

Miért jó felnőttként is belecsempészni a társasjátékokat a mindennapokba?

1. Nosztalgikus érzést ad

Ki ne emlékezne gyermekkora örömteli társasjátékpartijaira? Ha pedig gyermekként nem tanultad meg jól kezelni a vereséget, hát itt az ideje, hogy megpróbáld felnőtt fejjel is… remélhetőleg több sikerrel.

2. Kikapcsol

Egy nehéz nap után, egy túl sok gondolkodást nem igénylő játék tökéletes eszköz lehet arra, hogy kikapcsolódj. A társasozás előnye, hogy pont olyat választhatsz, amilyenre épp igényed van. Így akár az segít ellazulni, ha stratégiai döntéseket hozhatsz meg, akár az, ha a figyelmedet kell fókuszálnod, vagy épp a szerencsére bízni magad, a te kezedben van a döntés!

3. Segít oldani a mindennapok feszültségét

A nehézségek megélése az életünk szerves része. Ahhoz, hogy hosszú távon is megküzdhess a negatív tényezőkkel, érdemes nagy hangsúlyt fektetned a pihenésre, a relaxációra, akár meditálással, akár színezéssel. A társasjátékok is nagyon hatékonyak a mindennapi feszültségoldásban! Biztonságos terepet adnak arra, hogy átéld a sikerélményeket vagy épp kiadd a frusztrációdat. Ha sok benned a stressz, érdemes a stratégiai döntéseket igénylő játékok helyett egy mozgalmasabbat választani, mint a csavarodós Twister vagy a csapkodós UNO.

4. Összehozza a családot, barátokat

Az elmúlt időszak tökéletesen rámutat arra, hogy a sok ránk szabaduló otthon töltött időt is el lehet tölteni produktívan (és a legkevésbé sem produktívan is). A társasjátékok lehetőséget kínálnak arra, hogy a családoddal, a barátokkal, vagy a lakótársakkal átéljétek a minőségi együtt töltött idő örömét.

társasjáték_a_mindennapokban

Egy kiadós nevetés után máris derűsebben látjuk a világot!

Jó társaságban, mint tudjuk, repül az idő. Az együtt töltött pillanatokat pedig mindig érdemes kiélvezni, és új emlékeket teremteni. Most pedig már azt is tudhatjuk, hogy jó társaságban a legegyszerűbb játék is szórakoztató.

5. Segít fókuszálni a céljaidra, és bátorít logikai döntések meghozatalára

Hacsak nem egy tisztán szerencsén alapuló játékot választasz, akkor a győzelemhez nem árt a stratégiai készségeidet előhúznod, és átgondolnod a célhoz szükséges lépéseket. Ez segíti – a játékban és az életben is – az erőforrásaid átlátását, beosztását, megszerzésükre való törekedést, és persze a türelmedet is fejleszti.

Top 7 társasjáték felnőtteknek

Íme 7 ismerős vagy ismeretlen társasjáték a mindennapjaid bearanyozására.

1. UNO – A játék, amiben minden bármikor megfordulhat

Egy pörgős verseny, ahol a cél egyszerű: megszabadulni az összes lapodtól, ám a többiek ezt minden erejükkel és persze büntetőkártyájukkal igyekeznek megakadályozni. Ez az a hely, ahol minden elfojtott feszültséged végre előbújhat. Van-e jobb élmény, mint lerakni egy +4-es büntetőlapot? Az UNO előnye, hogy elég hozzá egy pakli, és akár tízen is játszhattok egyszerre.

Utazáshoz vagy otthonra is élvezetes program!

társasjáték_a_ąmindennapokban_uno

Személyes jó tanács: ha napsütésben kint játszanátok, ne vegyetek fel közben napszemüveget. Kivéve, ha szeretnétek, hogy az ellenfeletek pontosan lássa a lapjaitokat.

2. Catan – A társasjáték, ami megmozgatja az elmédet

Az ezerféleképpen kirakható játéktáblán elfoglalhatod saját helyed, egyre nagyobbra építheted birodalmadat, de vajon leszel-e olyan szerencsés, hogy elég nyersanyag is várjon rád mindezekhez? Ha élvezed a stratégiai játékokat és az építkezést, akkor ezt a díjnyertes társasjátékot neked találták ki.

társasjáték_a_mindennapokban_catan

Itt mindenki egyszerre a barátod és a legnagyobb ellenséged!

 A hatalom átvételéhez szükséged lesz arra, hogy megfelelően oszd be az erőforrásaidat, leporold a logikai döntéshozó képességedet, és ügyesen kooperálj játékostársaiddal, a szükséges nyersanyagok cseréjéért. Ez az a játék, ahol a győzelmedhez fontos, hogy együtt tudj működni a többiekkel, de persze csak szigorúan úgy, hogy a végén mégis tiéd legyen a legnagyobbra felépített birodalom! 

Ha pedig már unjátok a klasszikus verziót, keressétek meg a legújabb kiadásokat, például a Catan Csillaghajósok verziót!

3. Jenga – A játék, ahol meg kell tanulnod ingatag lábakon megállni

Ez a klasszikus játék sokak számára ismert lehet. A cél, hogy a fahasábokból álló tornyot egyre fentebb és fentebb építsd, az aljáról mesteri precizitással (és szerencsével) kihalászott hasábokból. A játék győztese az, aki az utolsó hasábot feltette, mielőtt a torony megadja magát.

Igénybe veszi a figyelmedet, a koncentrációs készségedet, a feszültségtűrő képességedet, és meglepően gyorsan megtanulsz azért szurkolni, hogy a veled játszó barátaid, szerelmed, vagy családtagod hibázzon. (Hangosan nevetve örülni ekkor sem ér… vagy mégis?)

társasjáték_a_mindennapokban_jenga
A lélegzet-visszafojtott pillanatok után nagy a katarzis élménye!

Tipp: Mikor már profi játékosok vagytok, emeljétek a tétet, és kapcsoljátok össze egy ön- és társismereti játékkal. Például írjátok fel az Identity nevű társasjáték kártyáinak kategórianeveit a Jenga fahasábjaira. Amelyik kategóriát kihúztad, arra kérdésre kell választ adnod.

4. Jógi – A játék, ha ki akarsz mozdulni a komfortzónádból

Ez a kevésbé ismert, de annál élvezetesebb játék segít, hogy új szemszögből nézd a világot… Pontosabban kicsavarodott szemszögből. A pakliban található különböző kártyákon instrukciókat találsz arról, hogy milyen pózt vegyél fel. Az újabb és újabb kártyák húzása közben persze az előző instrukciókat sem szabad elfelejteni! Aki több pózt képes egymásra építve kitartani a körök során, az nyer.

Ha pedig nem tudod a következő instrukciót végrehajtani, vagy akár csak elolvasni a kicsavarodott testhelyzeted miatt, akkor bizony kiestél.

társasjáték_a_mindennapokban_jógi

Így alakulnak ki azok az élvezetes pillanatok, amikor egyszerre próbálsz meg egy kártyát egyensúlyozni a fejed tetején, miközben egyik szemed csukva tartod és a jobb kézfejeden pedig egy másik kártyát egyensúlyozol, de persze kizárólag csak a bal könyököd felett – és persze közben próbálsz nem leesni a székről a nevetéstől.

5. Monopoly – Egy társasjáték, csak erős idegzetűeknek

Itt megjelennek a kimondott vagy kimondatlan koalíciók, szerelmesek állnak egymás útjába és gyerekkori legjobb barátok értékelik át együtt töltött éveiket. Itt mindenki motivációjáról lehull a lepel. Jól gondold meg kivel kezdesz bele ebbe a játékba!

társasjáték_a_mindennapokban_monopoly

Belőled vajon mit hoz ki, ha megszerzed a hatalmat? Ebben a játékban könnyen választ kaphatsz rá.

A játék célja, hogy felvásárolj, eladj és bérelj annyi területet és épületet, amennyit csak tudsz. Itt nincs szükség együttműködésre, a szemed előtt a játék feletti monopólium megszerzése áll majd. Választhatsz, hogy kizsákmányolod szeretteidet, vagy hagyod magad kizsákmányolni?

Jó emberismereti játék. Ezt a társasjátékot vagy imádni fogod, vagy gyűlölni (és ez nagyban függ majd a játékostársaidtól is).

6. The Mind – A játék, ahol a többiek fejébe kell látnod

Egy és száz között nem olyan nehéz tájékozódni, ugye? Na, itt mégis kiderül, hogy nagyon is az! A játékban egy 100 kártyát tartalmazó pakliból kapsz párat a kezedbe. Egyetlen cél van, hogy a csapat úgy rakja le a kapott kártyáit az asztalra, hogy azok pontos növekvő sorrendben legyenek. De hol a csapda? Hát ott, hogy közben egyáltalán nem kommunikálhattok.

Mindenki csak a saját lapjaival van tisztában, így minden idegszáladdal a társaidra kell összpontosítanod.

A kezdeti kudarcok csak még jobban arra ösztönöznek majd, hogy a többiek fejével próbálj gondolkozni. Ideje kiismerni, ki a kapkodó és ki a kényelmes tempójú a csapatodban! Ha a 10. kör után végre sikerül egyszer eltalálni a megfelelő sorrendet, akkor pedig teljesen önfeledt az ujjongás!

7. What do you meme? – A játék, ahol a szórakoztatásé a főszerep

Aki szereti a mémeket, az ezzel a játékkal már rosszul nem járhat. A feladatod, hogy te legyél benne a legszórakoztatóbb! Minden körben egy játékos felveszi a döntőbíró szerepét, és kiválaszt egy mémet a képkártyák közül. A többiek feladata, hogy a kezükben lévő kártyák közül válasszanak egy a képhez legjobban passzoló szöveget.

társasjáték felnőtteknek
Ha azt hinnéd, hogy csak a fiatal generáció talál benne örömet, akkor nagyot tévedsz! Szülőkkel, sőt nagyszülőkkel is garantáltan élvezetes a kaland.

Nem árt egy adag szerencse, hogy jó szövegkártyákat kapj, de a legfontosabb, hogy a döntőbíró tetszését elnyerd a képre adott válaszoddal! Furcsa szituációk a szövegkártyákon, kétértelmű képek… Ez a kis asszociációs játék jól beindítja majd a kreativitásotokat!

Válaszd akár a családi, akár a felnőtt verziót, a nevetés biztosan nem fog hiányozni!

Ha te is szeretnéd a kikapcsolódásnak és stresszkezelésnek ezt a játékos módját választani, akkor érdemes összefognod akár családoddal vagy barátaiddal, és meglepnetek magatokat egy vagy két (esetleg még több) izgalmas játékkal a nyárra. Ha további szórakoztató időtöltésre vágysz, akkor íme 43 otthoni program számodra.


Felhasznált szakmai tartalom

A cikkhez felhasznált tartalom online formában ittitt és itt érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
3 közmondás, melyek többet ártanak, mint használnak
Ételallergia gyermekkorban – 6 tipp, hogyan segítheted a gyermeked beilleszkedését
A bezzeganya kultusza, avagy 6 tipp, hogyan NE legyél szuperanya!
Élet az iskolaérettségi vizsgálat után – Hogyan készüljünk, ha megy a gyerek, és ha marad?
Házimunka gyermekkorban – segítség vagy büntetés?

Megfigyelted már, hogy milyen mondatok jutnak eszedbe leggyakrabban stresszhelyzetben? Az otthonról hozott, gyakran hallott mantrák meglepően nagy hatással vannak arra,

//
2020. december 21.

Egy meglévő vagy frissen diagnosztizált ételallergia önmagában is nagy változásokat okozhat mind a gyermek, mind a család életében. Az óvodába

//
2019. november 13.

Ismered a bezzeganyát? Ő az, akire ha ránézel Facebook-on, akkor eszedbe juttatja, hogy mennyi mindent nem kedvelsz a saját életedben.

//
2020. december 9.

A január kifejezetten fontos időszak a nagycsoportos óvodások családjában. Ez az a hónap, amikor beköszönt az iskolaérettségi halasztási kérelmek és vizsgálatok

//
2022. január 24.

Minden család törekszik a harmóniára és egymás támogatására. A szülők legfőbb célja, hogy gyermekeik boldogan és sikeresen éljék életüket. Hogyan

//
2020. július 22.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
1
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x