fbpx

Visszatérés a régi életünkhöz?! – 3+1 dolog, amire megéri odafigyelned

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Normális-e azon aggódni, hogyan térünk vissza a „normális kerékvágásba” a hónapokon át tartó bezártság után? A koronavírus árnyékában eltelt több, mint egy év jórészt az alkalmazkodásról szólt. Kezdetekben magához az új helyzethez, majd az egyre szigorúbb járványügyi intézkedésekhez, majd sokaknak az otthoni munkavégzéshez és a digitális oktatáshoz kellett hozzászokniuk. A járványhelyzetből adódó kihívások újabb fejezetéhez érkezve szembesülhetünk a régóta vágyott nyitás nehézségeivel. Hogyan térünk vissza ahhoz, amit normális életnek szoktunk nevezni? Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Hosszú hónapokon át tartó korlátozás után az elmúlt hetekben – bár határokon belül – ismét lehetőségünk volt a társasági, kulturális és sporteseményeken való részvételre. Az általános és középiskolába járó diákok számára újraindult a jelenléti oktatás. A nyitás időszaka azonban nem mindenki számára könnyű…

Régi életünk – vissza a múltba?

Sokak számára a járványhelyzet egyet jelentett egy igen hosszú szünettel:

Mintha életünk filmjében 2020 márciusában megnyomták volna a stopgombot és most alig várják, hogy folytassák a filmet éppen onnan, ahol abbahagyták.

A valóságban azonban a film nem állt meg, csak eltért a forgatókönyvtől. Egy olyan fordulat következett be, amelyre senki sem számított. A következőkben 3 + 1 olyan szempontot találsz, ami segíthet ennek az időszaknak a nyugodtabb megélésében.

1. Egy vírus – különböző élmények

A koronavírussal kapcsolatos megélések nagyon eltérőek lehetnek – akár családi, baráti társaságokon belül is. Érezhetjük úgy, hogy a személyes megtapasztalásaink teljesen eltérnek attól, ahogyan egy barátunk vélekedik a témáról.

Más és más módon reagálunk a vírushelyzetre – de egy biztos: most együtt éljük át ezt a járványt, amely mindannyiunk életére hatással van.

Vannak, akik számára hosszú és nehézkes gyógyulási folyamat következett a fertőzés után, és vannak olyanok is, akik tünetek nélkül estek át rajta. Mások elveszítettek hozzátartozókat, barátokat, ismerősöket, és gyászolnak. Akadnak olyanok is, akik továbbra sem hisznek abban, hogy a vírus létezik.
Ezt a megosztottságot pedig most érezhetjük igazán a saját életünkben: a nyitás és az oltás körüli kérdésekben felszínre kerülnek a különböző vélemények, meggyőződések. Ezek kezelése egyáltalán nem egyszerű feladat… Empátiával és sok türelemmel a másik felé fordulva azonban könnyebben elfogadhatjuk a sajátunktól eltérő megéléseket is.

2. Fokozatos visszatérés: az apró lépések módszere

Vannak, akiknek az átélt élmények hatására továbbra is biztonságot nyújt a maszk viselése, és idegenkednek a zsúfolt terektől. Mások alig várták, hogy újra szabadon élvezhessék az életet – a vírusról megfeledkezve.

Sokak számára egy koncert fotója is szorongató érzést válthat ki, míg mások mindent megadnának egy ilyen élményért.

Bulizó tömeg.

Azok számára, akik bár nagyon vágynak a személyes találkozásokra, de túl gyorsnak érzik a tempót, és nem állnak még készen arra, hogy újra „kilépjenek”, a fokozatosság lehet a kulcsszó. Ha Te is hasonlóan érzel, érdemes lehet apró lépésekkel haladva elindulni. Kezdhetsz például a kis létszámú, nyílt téren való találkozással!

3. A videóhívástól a személyes találkozásig

A több, mint egy éve tartó világjárvány hatására úgy érezhetjük, hogy társas készségeink kissé berozsdásodtak – a videóhívások bár lehetőséget adnak a szeretteinkkel, barátainkkal való kapcsolattartásra, mégsem képesek pótolni egy-egy személyes találkozás élményét.

A videóhívás során sajnos sok olyan információ vész el, amely a személyes beszélgetés során plusz jelentéstartalommal szolgálhatna: az apró gesztusok, nonverbális jelzések hiánya természetellenes számunkra.

Kávézó barátok.

A legközelebbi barátainkkal való találkozás jó kezdet lehet mindannyiónknak!

Egy barátokkal való közös program szervezésekor, bármennyire is megosztó a téma, érdemes lehet beszélni arról, ki mit érez komfortosnak a találkozóval kapcsolatosan. Előfordulhat, hogy más határaink vannak ebben a kérdésben. Ám ezek áthidalhatók azáltal, hogy megbeszéljük őket és közös megoldást keresünk.

Hiszen a legfontosabb dolog már úgyis megvan: a találkozás szándéka. Ennek a tudatosításával pedig minden más csak odafigyelés, empátia és szervezés kérdése.

+1: Van segítség!


A vírusfertőzésen átesetteknél a mentális egészségünket érintő tünetek is jelentkezhetnek: az alvászavar, a szorongásos vagy depressziós zavarok, valamint a poszttraumás stressz zavar is ismert tünetek a poszt-Covid szindrómában. Ezek kezelésében már elérhető a szakszerű segítségnyújtás, így ha ezeket a tüneteket érzékeljük magunkon, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk.

Azonban nem csak a koronavírus-fertőzésen átesettek tapasztalhatnak szorongásos tüneteket, depresszív hangulatot vagy alvási nehézségeket. A vírushelyzet során átélt bezártság, izoláció, veszteségek és a nehéz gazdasági helyzet is előidézhette ezeket. Ha azt tapasztaljuk, hogy ezek a tünetek nehézséget okoznak számunkra, és negatívan hatnak az életminőségünkre, forduljunk segítő szakemberhez!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Perczel-Forintos, D. (2020). A jót keresd, ne a rosszat – megküzdés járvány idején. A COVID-19 pszichés hatásai. Orvosképzés, 95(3), 562–569.
  • Osváth, P. (2021). A COVID–19-pandémia mentálhigiénés következményei. Hogyan tudunk felkészülni a pszichodémiás krízisre?, Orvosi Hetilap, 162(10), 366 – 374.
  • További felhasznált tartalom elérhető itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Az olvasás 5 pozitív hatása, amikre eddig nem is gondoltál
Gyermekkori sebeink a felnőttkori kapcsolataink tükrében
Karácsonyi készülődés a járvány idején – Idén másképpen ünnepelünk?!
Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? – Itt a Megoldásközpont PszichoCafé!
Jobb adni, mint kapni? – A karácsonyi ajándékozásról és adakozásról

Amióta első osztályos korunkban megtanultunk olvasni, nem sok olyan nap telt el, amit olvasás nélkül töltöttünk volna. Az olvasás magától

//
2021. február 24.

Gyermekkori tapasztalataink alapján alakulnak ki a kötődési mintázataink, melyek nemcsak a mindennapi működésünket, hanem a párválasztási szokásainkat, a (pár)kapcsolati életünket is befolyásolják.

//
2022. október 11.

A pirosbetűs ünnepek közeledtével egyre nagyobbnak tűnik az elvárás, hogy örömteliek és jókedvűek legyünk – különösen a karácsonnyal érezhetünk így.

//
2020. december 7.

Az elmúlt időszak igen megterhelő volt sokunk számára. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a korlátozások és maga a járványhelyzet is

//
2021. szeptember 2.

Szenteste, a karácsonyfa mellett állva végre átnyújtjuk szeretteinknek a gondosan kiválasztott és szépen becsomagolt ajándékainkat. Izgatottan várjuk, hogy kiderüljön végre:

//
2021. december 22.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x