fbpx

Szeretetnyelvek: Hogyan őrizzük meg a szeretetet?

Átlagos olvasási idő: 10 perc

A párkapcsolat elején a szerelem érzése ellep bennünket, és kétségünk sincs afelől, hogy szerelmünk az a személy, aki mellett meg akarunk öregedni. Azonban ennek ellenére a házasság hosszú évei alatt mégis sokan eltávolodnak egymástól, a szeretet helyét a hidegség és veszekedés veszi át. Vajon hogyan lehet mégis tenni azért, hogy a szeretet megmaradjon? Hogyan tudjuk igazán kifejezni a szeretetünket a másik felé úgy, hogy ő is érezze, hogy szeretjük? És hogyan jönnek ehhez a szeretetnyelvek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

A szerelem csodálatos. A romantikus szerelem színes köntöst húz a világra, zenével festi alá a mindennapokat, és minduntalan egy bizonyos személy felé tereli gondolatainkat. Ebben az állapotban tökéletesnek látjuk őt, és azt gondoljuk, ez örökké fog tartani.

Hogyan jönnek a képbe a szeretetnyelvek?

Óhatatlan, hogy előbb vagy utóbb elkezdjük észrevenni a párunk apró-cseprő hibáit, melyek az idő elteltével egyre súlyosabbá duzzadhatnak szemünkben. Pláne, hogy a mindennapok sodrásában a szeretetet egyre inkább magától értetődőnek vesszük, és nem feltétlen fordítunk energiát abba, hogyan mutassuk ki. A szerelem nem marad meg csak úgy. Azért, hogy megőrizzük, tenni kell.

👉Hiszen tökéletes párkapcsolat nem létezik, de mindig lehet tenni azért, hogy elmélyítsük. 

Mi a különbség a férfiak és a nők között? A nő azt akarja, hogy egy férfi elégítse ki minden apró szeszélyét. A férfi azt akarja, hogy a nő elégítse ki egyetlen apró szeszélyét.”

– Allan és Barbara Pease (2009, 21.o.)

Régóta és elég sokan foglalkoznak azzal, hogy a két nemnek mennyire eltérő igényeik vannak egy párkapcsolatban. Azonban az igényeket nem lehet egyszerűen a két nem közötti eltérésekre alapozni, nem feltétlenül mindig ugyanaz a problémája a férfiaknak és a nőknek.

Nem feltétlen nemhez kötött ellentétek merülhetnek fel egy párkapcsolatban.

Gary Chapman (2018) egy egyszerű, ám annál szerethetőbb megoldással állt elő a 90-es évek elején. Hosszú ideje tartó párkapcsolati tanácsadóként végzett munkája során felismerte, hogy rengeteg párkapcsolati probléma hátterében az áll, hogy

a pár tagjai nem ismerik fel, hogyan fejezzék ki szeretetüket a párjuk felé olyan módon, ami a másiknak megfelel.

Chapman szeretetnyelveknek nevezte el az érzelemkifejezés típusait, és azt állapította meg, hogy mindenkinek van egy domináns szeretetnyelve az öt fő szeretetnyelv közül. Az egyén pedig akkor érzi leginkább, hogy szeretik, ha a neki megfelelő nyelven mutatja azt ki a társuk.

A szeretetnyelvek típusai

Általában mindenkinek van egy fő szeretetnyelve, de előfordul, hogy valakire több is ugyanolyan mértékben jellemző lehet. Egy párkapcsolatban gyakran előfordul, hogy a pár tagjainak nem azonos a domináns szeretetnyelve, ezért alapvetően másként fejeznék ki egymás felé a szeretetüket – mindenki a saját szeretetnyelvén.

Azonban nem mindenki érti meg a másik szeretetnyelvén, hogy szeretik. Nem véletlen lett a szeretetnyelv elnevezés; ha nem a megfelelő módon fejezi ki az ember a szeretetét a párjának, ő nem fogja úgy érezni, hogy a másik szereti. Próbálhatod te a minőségi időt igénylő párodat ajándékokkal elhalmozni idő hiányában – ő azt fogja érezni, hogy elhanyagolod.

Tudni kell, mi az igazán lényeges a párodnak, hogy ki tudd fejezni a szeretetedet iránta, úgy, hogy ő is érezze.

A társunk szeretetnyelvét többféleképpen is fel lehet ismerni. Egyrészt nagyon árulkodó, hogy ő hogyan fejezi ki a szeretetét felénk, hiszen

alapvetően úgy gondolkodunk, hogy ami nekünk örömet okoz, az a másiknak is.

Először mindig a saját szeretetnyelvünkkel közelítjük meg a másikat, úgy fejezzük ki a szeretetünket. Ez a párunkra is igaz, elsődlegesen a saját szeretetnyelvén fog hozzánk beszélni. Érdemes tehát megfigyelni, hogyan fejezi ki ő a szeretetét.

Emellett fontos arra is figyelni, hogy mire panaszkodik leginkább. Ugyanis nem nehéz abból következtetni, hogy mi hiányzik a másiknak, és minek a hiányát érzi leginkább.

1. Elismerő szavak

Akinek a dicsérő szavak a legfőbb szeretetnyelve, annak szüksége van a rendszeres szóbeli megerősítésre, a kedves szavakra, az elismerésre. Könnyű következtetni elejtett szavakból, panaszokból, hogy mi lehet a legfontosabb a párodnak: Ha leginkább arra panaszkodik, hogy nyaggatjuk, és elítélő megjegyzéseket teszünk rá; ha a kedves szavakat, a dicséretet hiányolja, akkor lehet gyanítani, hogy az ő legfőbb szeretetnyelve az elismerő szavak.

Ebben az esetben az a leginkább célravezető, ha gyakrabban dicsérjük meg őszintén az erősségeit, a külsejét, szóban kedveskedünk neki, elmondjuk, hogy mennyire szeretjük.

Fontos, hogy ez tényleg őszintén történjen, ne állítsunk hamis dolgokat! Elvégre senki nem örül, ha hazudnak neki, még a jó cél érdekében sem.

2. Minőségi idő

Aminőségi idő nem csupán az együtt töltött időt takarja. Akiknek a minőségi idő a szeretetnyelve, azoknak arra van szükségük, hogy abban az időben csak egymásra fordítsák a figyelmet a párjukkal. A filmnézés, az egymás melletti munkavégzés, vagy akár a bevásárlás nem tartozik ide.

A „végtelen, cél nélküli séta”, amivel bizonyos férfiakat az őrületbe lehet kergetni, pontosan ezt takarja.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a párunk folyamatosan mondogatja, hogy „Legyünk már kettesben végre egy kicsit.”, „Soha nem szánsz rám elég időt.”, akkor valószínű, hogy a minőségi idő a szeretetnyelve.

Ha a párunk a minőségi idő szeretetnyelvét érti leginkább, akkor kiemelten érdemes odafigyelnünk arra, hogy rendszeresen töltsünk kettesben időt, beszélgessünk, menjünk el randevúzni. Ne hagyjuk, hogy a hétköznap rutinja elmossa az igazán egymással töltött időt.

3. Ajándékozás

Az ajándékozás szerte a világon kifejezője a szeretetnek, nem meglepő tehát, hogy sokak számára ez a legfontosabb szeretetnyelv. Nem az ajándék ára vagy az értéke számít, hanem maga az ajándék jelentése. Hiszen a legapróbb ajándékkal is ki lehet fejezni a szeretetet, legyen ez egy szál virág, egy képeslap, vagy akár egy szép kavics. Szándékosan írtam ilyen apró dolgokat, légy kreatív. 🙂

Nem az ajándék mérete vagy értéke a fontos.

Ha sokat halljuk a párunktól, hogy nem viszünk neki virágot, apró ajándékot, akkor valószínű, hogy ez az ő szeretetnyelve. Ha pedig a párunk domináns szeretetnyelve az ajándékozás, ne csupán alkalmakkor adjunk neki ajándékot! Az apró meglepetések nagyon fontosak a számára, és nem telik sokba egy pizzával, egy csokival – akár egy minibonbonnal meglepni a nap végén a másikat (mondjuk párszor egy héten).

4. Szívességek

A leginkább a szívességek nyelvén értő személyek felé úgy lehet legkönnyebben kifejezni a szeretetünket, ha szívességeket teszünk nekik. Ők azok, akik ha hiányolják a szeretetet, jellemzően arra panaszkodnak, hogy a másik nem segít soha a házimunkában, nem rak rendet, nem gondoskodó.

Ha a szeretetnyelvek közül a párod számára a szívességek a legfontosabb, azáltal fogja igazán érezni, hogy szereted, ha segítesz neki a mindennapi munkában a ház körül, ha néha átvállalsz tőle kisebb-nagyobb feladatokat. 

Kelj fel néha korábban, és főzz neki kávét vagy teát, vidd ágyba a reggelit!

Ha megleped apró szívességekkel, mondjuk nem is szólsz neki, de elmosogatsz, vagy megcsinálsz valami olyan otthoni munkát, amit amúgy ő szokott, nagyon fel tudod dobni a napját. 😊 

5. Testi érintés

Atesti érintés nem csak a szexet foglalja magában, bár az is fontos része ennek a szeretetnyelvnek. Ezek az érintések lehetnek hosszan tartóak, mint egy jóleső masszázs, a szexuális előjáték, vagy akár egy hosszúra nyúlt ölelés; de lehetnek futólagosak is, egy apró simogatás, egy puszi a reggeli indulás előtt.

Bármilyen apró érintéssel lehet örömet okozni.

Ha a társunk gyakran panaszkodik a fizikai közelség hiányára, legszívesebben állandóan hozzánk bújna, akkor sejthető, hogy a testi érintés az ő szeretetnyelve. Ne hanyagoljuk gyakran megérinteni, ha ez neki a legfontosabb! Ha bevezetjük a rendszeres esti összebújós filmnézést, az sokat jelenthet neki.

A szeretetnyelvek tesztje

Hogy még könnyebb legyen a dolgotok, hogy megállapítsátok a másik fő szeretetnyelvét, van egy teszt, amelyet kitöltve hamar rájöhettek a pároddal, melyik a legfőbb szeretetnyelv, amely jellemző rátok (Chapman, 2018).

Teszt

A teszt 30 kijelentéspárt tartalmaz. Válaszd ki mindegyik párból azt, amelyik leginkább jellemző Rád. Akkor kezdj bele a tesztbe, amikor nyugodtnak érzed magad és ráérsz. Előfordulhat, hogy mindkettő állítás igaz, ahogy az is, hogy egyiket sem érzed teljesen igaznak. Azt jelöld meg, amit első olvasásra igaznak érzel.

 1. Kijelentéspár:

(A) Jó érzés, mikor azt mondja a párom, hogy csinos vagyok.

(E) Számomra nagyon fontos, hogy a párom minden nap átöleljen.

 1. Kijelentéspár:

(B) Imádok kettesben lenni a párommal.

(D) Boldogság tölt el, ha a párom felajánlja a segítségét nekem.

 1. Kijelentéspár:

(C) Jó érzéssel tölt el, ha a páromtól ajándékot kapok.

(B) Szeretem a közös utazásokat.

 1. Kijelentéspár:

(D) Akkor érzem szeretve magam igazán, ha valaki szívességet tesz nekem.

(E) Szeretem, ha a kedvesem megérint és gyengéd hozzám.

 1. Kijelentéspár:

(E) Ha egy társaságban a párom átölel, érzem, hogy szeret.

(C) Akkor érzem igazán a törődést és az odafigyelést, ha ajándékot kapok.

 1. Kijelentéspár:

(B) Bárhova szívesen megyek a párommal, csak együtt legyünk.

(E) Olyan jó, ha fogjuk egymás kezét.

 1. Kijelentéspár:

(C) Nagy becsben tartom az ajándékokat, amelyeket a szeretteimtől kapok.

(A) Egy dicsérő szó nekem mindennél többet jelent.

 1. Kijelentéspár:

(E) Olyan jó a párom közelségében lenni.

(A) Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet.

 1. Kijelentéspár:

(B) Szeretek jókat beszélgetni a párommal és barátokkal.

(C) A legkisebb ajándéknak is nagyon tudok örülni.

 1. Kijelentéspár:

(D) Amikor a párom segít a főzésben érzem, hogy szeret.

(A) Minden elismerő szónak nagyon örülök.

 1. Kijelentéspár:

(B) Szeretek közösen tevékenykedni a párommal, bármi legyen az.

(A) A biztató szavakat nagyra becsülöm.

 1. Kijelentéspár:

(D) Sokat jelentenek számomra az apró dicséretek.

(E) A páromat, amikor csak tehetem, megölelem.

 1. Kijelentéspár:

(A) Ha dicséretet kapok, nagyon boldoggá tesz.

(C) Jó érzés, ha azt látom, hogy a párom igyekszik ajándékozással a kedvemben járni.

 1. Kijelentéspár:

(B) Olyan jó érzés a párom közelében lenni.

(E) Imádom, amikor a párom megsimogatja az arcomat.

 1. Kijelentéspár:

(A) Jól esik, ha elismerik a tetteimet.

(D) Sokat jelent, ha a párom azt keresi, mivel járhatna a kedvemben.

 1. Kijelentéspár:

(E) Olyan jó érzés, ha séta közben a párom átölel és magához húz.

(B) Jól esik, ha a párom figyel rám, ha beszélek hozzá.

 1. Kijelentéspár:

(C) Megjegyzem, hogy mikor kitől kaptam ajándékot.

(D) A szívességet egy különleges dolognak tartom, mert az figyelmességet jelent a számomra.

 1. Kijelentéspár:

(A) Örülök, ha a párom azt mondja nekem, hogy csinos vagyok.

(B) Szeretem, ha türelmesen meghallgatnak.

 1. Kijelentéspár:

(E) Szeretem, ha a párom megcsókol.

(D) Jól esik, ha vacsora után együtt rakjuk rendbe a konyhát.

 1. Kijelentéspár:

(C) Imádom a szülinapi meglepetésbulikat.

(D) Boldoggá tesz, ha a feladataim elvégzéséhez segítséget kapok.

 1. Kijelentéspár:

(B) Értékelem, ha valaki figyelmesen meghallgat, és nem szakít félbe.

(D) Ha sok a dolgom, nagyra értékelem, ha segítséget kapok.

 1. Kijelentéspár:

(C) Mindennél jobban értékelem, ha ajándékkal fejezi ki valaki a szeretetét irántam.

(A) Jó érzés azt hallani, hogy fontos vagyok.

 1. Kijelentéspár:

(D) Olyan jó érzés, ha a párom tehermentesít a háztartási munkákban.

(C) Szeretem a spontán ajándékokat.

 1. Kijelentéspár:

(C) Az ajándékozás számomra a kapcsolat fontos részét jelenti.

(B) Olyan jó együtt kéz a kézben sétálni, és egymásra figyelve beszélgetni.

 1. Kijelentéspár:

(D) Szívesen segítek a páromnak bármiben.

(B) Szeretek a párommal közös programokon részt venni.

 1. Kijelentéspár:

(E) Szeretek a páromhoz bújni.

(C) Egy kedves hangvételű váratlan üzenetnek nagyon tudok örülni.

 1. Kijelentéspár:

(B) Szeretek színházba és moziba járni a párommal.

(A) Igyekszem úgy viselkedni, hogy minden nap kaphassak dicséretet.

 1. Kijelentéspár:

(E) Szeretem, amikor mozi vagy tv-nézés közben összebújunk.

(C) Az ajándékok sokat jelentenek nekem.

 1. Kijelentéspár:

(A) Boldog vagyok, amikor a párom azt mondja, jó hogy vagyok neki.

(D) Olyan jó, ha a párom akkor is segít, amikor más dolga is lenne.

 1. Kijelentéspár:

(A) Szeretem a dicsérő szavakat.

(E) Mikor a párom elutazik, öleléssel és csókkal várom haza.

A SZERETETNYELV TESZT KIÉRTÉKELÉSE

Számold össze, hogy az adott betűjelekből összesen hányat választottál.

Összesen: A …… B …… C …… D …… E …….

A = Elismerő szavak B = Minőségi idő C = Ajándékok D = Szívességek E = Testi érintés

Amelyik szeretetnyelv betűjeléből a legtöbbet választottad, az az elsődleges szeretetnyelved. Ez a szám mindegyik nyelv esetében maximum tizenkettő lehet. Ha két értéked is egyenlően magas, akkor Neked két elsődleges szeretetnyelved van. Ha pedig a legmagasabb pontszámmal közel azonos szám is szerepel a végeredményben, ez azt jelenti, hogy van egy másodlagos szeretetnyelved is. Ez a kifejezési forma szintén fontos számodra.

Mire érdemes odafigyelni?

Na, mostmár tudjuk, mi a saját szeretetnyelvünk, és mi a párunké. (Feltéve, hogy mindketten kitöltöttük a tesztet.) Azonban nem szabad beleesni abba a csapdába sem, hogy innentől azt gondoljuk, hogy bőven elég csak az ő fő szeretetnyelvére odafigyelnünk! Például ha elismerő szavakon ért a leginkább, akkor hiába mondunk minden nap egy bókot, önmagában ez nem lesz elég.

A szeretetnyelvek minden típusára érdemes odafigyelni a mindennapok során, hiszen

egy ember fő szeretetnyelve változó is lehet; akár hangulatfüggő, vagy az évek alatt lassan megváltozó.

Emellett bár a fő szeretetnyelv a leglényegesebb, de legtöbben igényeljük az összesnek a meglétét. Hiába a minőségi idő valakinek a legfontosabb, rosszul fog neki esni, ha sosem kap bókot, dicséretet.

Miután kitöltöttétek a tesztet, érdemes leülni, és alaposan átbeszélni, hogy melyikőtöknek mi esne jól szeretetnyelvek alapján.

Tipp

Teremtsetek nyugodt körülményeket, és helyezkedjetek el kényelmesen!

Vegyetek elő egy lapot, és írjátok fel rá mind az öt szeretetnyelvet!

Mondjatok mindketten egy-egy dolgot, amivel a másik kedveskedni tudna nektek az adott területen, és ezeket írjátok fel a lapra. Meghatározhattok egy időtartamot is (pl. két hét), ameddig igyekeztek minél jobban odafigyelni erre.

Biztosan lesznek meglepetések, amelyeket nem is gondolnátok, hogy a másik vágyik rá. 🙃

Ajándékötletek szeretetnyelvek szerint

Lassan közeleg a karácsony, és mindenki ajándékozási lázban ég, járva a boltok rengetegét, hogy meglelje a tökéletes ajándékot szerettei számára. Azonban évről évre kitalálni, minek örülne legjobban az, aki legkedvesebb a szívünknek, nagy kihívás. Leggyakrabban éppen a párunk ajándékának kiválasztása a legnehezebb az összes közül.

A párunk szeretetnyelve segíthet abban, hogy találjunk neki valami olyat, aminek igazán örülni fog.

Elismerő szavak:

 •  egy szerelmeslevél; 
 • egy kedves, személyre szóló képeslap; 
 • ha kreatívabban szeretnénk gondolkodni, akkor akár egy rajz róla, ami alapján el tudjuk mondani, mit szeretünk benne.
Egy konkrét ötlet

Dobálj egy dobozba cetliket, amiken apró bókok állnak. Lehet pontosan 365 darab, hogy kitartson jövő karácsonyig, de lehet ennél kevesebb is, hogy kedve szerint húzzon ki belőle néha-néha egyet a kedvesed.

Minőségi idő:

 • élménykupon (pl. vidámparkba, közös élményfestésre);
 • közös vacsora (akár egy étteremben, akár otthon, de szigorúan telefon és televízió nélkül!)
 • meghívás korcsolyapályára; 
 • elmenni bowlingozni, vagy bármilyen közös tevékenységre; illetve akár
 • meghívás egy „egyszerű” randevúra egy kávézóba.

Tipp

Szervezz vacsoracsatát! 🙂

Készítsétek el együtt mindkettőtök kedvenc ételét (lehet ez sütemény vagy főétel is, rajtatok múlik), és egyétek meg együtt!

Jó étvágyat!

👉Tökéletes program lehet átbeszélni a 36 kérdéses tesztet, amely segít elmélyíteni a párkapcsolati intimitás érzését is.

Ajándékozás:

A karácsony alapvetően azoknak van kitalálva, akiknek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelvük. Aranyos megoldás lehet, hogy egy nagyobb helyett több kisebb ajándékkal lepjük meg a társunkat, és nem egyetlen nap adjuk oda mindet.

Egy másik jó ötlet, hogy a kreatív csomagolással dobjuk fel az ajándékozás élményét:

 • Lehet maga a csomagolás is ajándék, például egy szép doboz.
 • Egy nagy dobozba teszünk egy kisebbet, abba egy még kisebbet, és így tovább, míg a végén egy picike ajándék várja a türelmes bontogatót. 😜

Szívességek:

 • egy befőttesüvegbe feladatokat dobni, és alkalomadtán lehet belőle húzni, hogy milyen feladatot vállalsz át;
 • a karácsonyi készülődésben besegíteni, hogy ne vállalja túl magát.
Ajándékötlet

A szívességekre vágyó személy számára tökéletes ajándék lehet a kézzel készített kuponfüzet, amely olyan kuponokat tartalmaz, mint: „Elmosogatok ma mindent.” vagy „Lenyírom a füvet.” Ez nyilván csak akkor használ, ha olyan feladatok szerepelnek rajta, amelyeket nem mi magunk végzünk minden nap. 🙂

Ezen túl azonban a kreativitásunkra van bízva a tartalom. Érdemes gondolni arra, hogy konkrétan mit szokott mondogatni a párunk, mit szeretne, ha gyakrabban csinálnánk.

Testi érintés:

 • pihe-puha tapintású pulóver, takaró;
 • akár olyan takaró, amely alá ketten is kényelmesen be lehet bújni – és bújjatok is össze.

Tipp

Vegyél masszázskupont! Vagy masszázsolajat, ha gazdaságosabban és meghittebben szeretnéd megoldani, és masszírozd meg te a párodat! 🙂

Hogyan tovább?

A szeretetért érdemes tenni, mert így növekszik napról napra. Ha hallgatunk a szeretteink szeretetnyelvére, ha megértjük, ezzel nemcsak értük teszünk, hanem magunkért is. Mert visszakapjuk, amit adtunk.

Ahogy az egyik kedvenc idézetem szól a szeretetről:

Mindenhol azt hallani, hogy a szeretet sokszor fáj, de ez egyszerűen nem igaz. Az egyedüllét, a magány fáj. A visszautasítás fáj. Egy fontos ember elvesztése fáj. Az irigység fáj. Mindenki hajlamos összekeverni ezeket az érzéseket a szeretettel, amely az egyetlen dolog a világon, ami nem okoz fájdalmat.”

– Liam Neeson

Remélem, a cikkem meg tudta kissé melengetni a szívedet, számomra öröm volt írni. Köszönöm, hogy elolvastad.


Felhasznált szakmai tartalom

Az eredeti cikk 2019. 12. 08-án született, a bővített és frissített verzió 2020. 11. 24-től érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 2 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
A fókuszolás technikája – Hogyan kerülj közel önmagadhoz?
Kreatív randitippek – 12+1 felejthetetlen élmény, ami nektek is jár!
Otthonpszichológia – Hogyan teremts igazán harmonikus otthont?
Pszichológiai alvástippek – 5 trükk a jobb alvásért
Természet otthon – Így javítsunk könnyen és gyorsan a hangulatunkon!

A problémáink gyökeréhez vezető út sosem egyszerű, ám léteznek technikák, amelyek segíthetnek abban, hogy eljussunk hozzájuk. Eugene T. Gendlin egy hatásos módszert dolgozott

//
2021. május 19.

A párkapcsolat elején még könnyebb eldönteni, hogy mit csináljatok egy randevún, azonban ahogy telik az idő egyre több dologban vesztek részt együtt,

//
2024. február 14.

Mindenkinek kell egy hely, ami csak a miénk, ahova el tudunk vonulni a külvilág elől, ahol igazán ki tudunk kapcsolódni,

//
2021. január 27.

A mindennapi életünk ritmusa elég kaotikus tud lenni a munka, házimunka, családi élet és mindenféle apró-cseprő feladatok mellett. Ez kihatással van

//
2022. március 20.

Legtöbbünk szeret a természetben lenni, kirándulni, piknikezni a szabad levegőn. Vajon miért is van olyan jó hatással a természeti környezet

//
2020. január 31.
5 2 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
3
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x