fbpx

A puzzle pozitív hatásai – Miért jó kikapcsolódás?

Átlagos olvasási idő: 5 perc

A karanténos időszakban újra középpontba kerültek a benti programok és elfoglaltságok, így a kirakók is reneszánszukat élik. Megfizethető, több órás elfoglaltságot jelentenek bármilyen korosztálynak, eszköztár vagy felkészülés nélkül. Amellett, hogy kikapcsolódásként szolgálnak, a puzzle-ők számos pozitív hatással rendelkeznek, és számos képességünket, készségünket fejlesztik. Pocsai Borbála írása – a forró csokid mellé. [FORRÓ CSOKI]

stressz és a mindennapi problémák kezelésére mindenkinek másféle módszere van. A kikapcsolódás formája egyénenként eltérő, de sokan vannak, akik ezt a puzzle-özés élményével teszik meg, hiszen kiváló pihenési alternatíva a 21. századi rohanás közben.

Milyen puzzle-kal találkozhatunk?

Amikor valaki kirakókra gondol, gyakran csak a gyerekkorából emlékként maradt egyszerű 260 darabos tájképek, festmények jutnak az eszébe. Azonban a valóságban ennél sokkal többféle létezik, amely az átlag, a kirakózást nem hobbiként űző embernek rejtve marad.

a puzzle pozitív hatásai
Nemcsak a darabok, de a kész képek között is rengetegfélét találhatunk.

Az üzletekben megtalálható az egyszerű 4 darabostól a 40.000 darabosig, 2 és 3D-sen át mindenféle nagyság és forma. Mintákban is széles választékkal lehet találkozni: akár filmek és mesék szerelmesei, vagy éppen a tájképekben, városokban gyönyörködők, a festmények és rajzok rajongói, de a nonfiguratív, vagy mintás puzzle-ök kedvelői is találnak szívükhöz közel állót.

Szerencsére manapság az igen széles és folyamatosan frissülő választék lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, és hogy mindig találhasson valami újat. 

Tényleg csak a képzeletünk szab határt a kirakózásnak, hiszen akár saját képeinkből is készíttethetünk kirakókat az általunk kívánt méretnek és paramétereknek megfelelően.

Készíttess különleges alkalmakra egy különleges emlékből, fotóból kirakót annak a személynek, akiről tudod, hogy szereti az ilyen jellegű kikapcsolódásokat! Egyrészt személyre szóló, másrészt élmény az ajándékozottnak.

A puzzle-ök a kirakás élményén túl igen jól mutathatnak a falakon, így a vásárlásnál azt a szempontot is figyelembe vehetjük, hogy hova és mit szeretnénk kifüggeszteni.

A puzzle pozitív hatásai

A puzzle igazi ereje abban rejlik, hogy amíg készítjük, kicsit kiszakadunk a világból, a közösségi oldalak mágiájából, belemerülve a flow érzésbe „építünk” valamit. Az órák csupán perceknek tűnnek, ha valaki igazán elmélyül, mindeközben pedig áldásos hatásai nem is tudatosulnak bennünk.

Tornáztassuk agyunkat!

A kirakózás nagymértékben fejleszti a kognitív képességeket; például a darabok megtalálása és megfelelő helyre rakása fejleszti a vizuális asszociációs képességeket, illetve a térbeli elhelyezés képességét. A különböző darabokat egy nagyobb képbe kell illesztenünk, a kép összerakásához annak elemeit is látnunk kell. Ehhez pedig társul a részletek megfigyelése, hiszen jól meg kell figyelnünk az egyes darabokat, hogy utána a megfelelő helyet megtaláljuk neki.

puzzle-pozitiv-hatasai-3

Nemcsak a színek, de az egyedi „bütykök” és „bemélyedések” is meghatározóak lehetnek és darab felismerésénél.

Ha sokáig nézzük az alkotást, agyunk memorizálja az előttünk álló félig kész képet, illetve a darabokat, amelyeknek keressük a helyét, tehát memóriánk is javul. Ezért lehet az, hogy egy új darabot felemelve egyből „érezzük”, hova kell raknunk, vagy épp egy problémás, sokáig nem beilleszthető darabot később, haladva más darabok rakásával hirtelen „Heuréka!” jelző mellett pontosan be tudjuk illeszteni.

A kirakózás legfontosabb hozzávalói: egy nagy adag türelem és kitartás, amit egy bonyolult és nagy kép meg is kíván.

A puzzle-ök kirakása emellett fejleszti a problémamegoldó gondolkodást és a kreativitást is, hiszen a kirakás közben – bár tudtunk nélkül – muszáj ezen készségeinket is használnunk. Belemélyedve magába a feladatba javulhat a koncentrációs képességünk is azáltal, hogy képesek vagyunk hosszabb időn át csak ezzel foglalkozni.

A kirakók fejlesztik a gyermekek motorikus és koordinációs képességeit is.

puzzle-pozitiv-hatasai-4

A kirakózással megőrizhetjük agyunk frissességét, ezzel pedig késleltetjük az öregedés kognitív vonatkozásait. Egy puzzle rakása közben mindkét agyféltekénk működik, és kommunikál egymással, ezért gyakorlatilag a teljes agyat megdolgoztató gyakorlatnak tekinthető.

Kirakókkal a mentális egészségért

Talán a legfontosabb aspektusa a kirakózásnak, hogy milyen szuper hatással van mentális egészségünkre!

szorongás és a stressz csökkentésében nagy segítségünkre lehet egy nagy doboz kirakó elkezdése. Mint általában az aktív alkotó kikapcsolódások – így a puzzle-özés is – meditatív jellegű tevékenységként nagyban hozzájárulhat a mentális egészségünk megőrzéséhez.

puzzle-pozitiv-hatasai-5

Kellemes nyugodtsággal tölthet el bennünket egy pohár bor / kakaó / tea társaságában leülni a kirakónk mellé.

Minden egyes darabka helyre kerülésével dopamin szabadul fel testünkben, ami boldogság és elégedettség érzésével tölthet el. Emellett kirakózás közben, mivel elménk elrugaszkodik a problémáktól, csökken a szervezet kortizolszintje, más szóval kevesebb lesz a stresszhormon a szervezetünkben.

Ezek a hormonális változások fokozzák a jó hangulatot, az önbizalom növekedését, amelyekkel a kirakózás hozzájárulhat a jobb közérzethez.

Egyedül vagy csapatban?

Bár alapvetően a kirakózás egyszemélyes program, mégis a tevékenység közben kapcsolatban maradunk környezetünkkel. Például ha mi éppen kirakót rakunk, és a párunk / barátunk közben olvas, rajzol vagy szintén valami elfoglaltságot végez a szobában, nem érezzük azt, hogy teljesen elszigetelődtünk volna tőle, hiszen bármikor tudunk válaszolni egy kérdésre, vagy éppen félbehagyni a játékot.

Saját ötletek

Kirakózás közben kifejezetten szeretem a füleimet és a gondolataimat is lefoglalni, ha már a szemem az asztalra tapad. Puzzlekészítés közben kiváló lehetőség nyílik podcastek hallgatására, amelyek lefoglalják vagy éppen elindítják gondolatainkat, miközben tekintetünket sem kell felemelni. Emellett hasznos lehet még a hangfelvételes nyelvtanulás, illetve hangulatjavító a zenehallgatás.

Ezenfelül a közös kirakózás egy fantasztikus program lehet a család, a baráti kör számos tagjának. Miközben együtt éljük át a kirakás sikerének élményét, és felhőtlen csevegéssel fűszerezzük a kikapcsolódás ezen módját, elmélyülnek a kapcsolataink és fejlődik a kooperációs készségünk. Sokkal jobb és kellemesebb élményt nyújtanak az ilyen aktív közös tevékenységek, mint a passzív időtöltések (pl. közös tévénézés). Persze egyiket sem lehet rossznak beállítani, hiszen mindkét formának megvan a maga helye és ideje.

Mire figyeljünk?

A kirakózás elsősorban a szemeket igényli az érzékszervek közül, így azok fáradhatnak el leghamarabb. Ezen felül a hát sínyli meg a szenvedélyes hobbit. Akár állva görnyedünk órákon át a puzzle fölé, akár ülünk mellette, hátunk megerőltetése vagy épp a nem megfelelő testtartás miatt kialakuló fájdalom nem játék.

Óvjuk szemeinket, ne erőltessük túl, időnként tartsunk szünetet, végezzünk szemmozgató gyakorlatokat. Ügyeljünk a helyes testtartásra és bizonyos időközönként mozgassuk meg magunkat!

Azonban a kirakózás hobbi terén is fontos, hogy odafigyeljünk az arany középútra. Az erre hajlamosak könnyen rákaphatnak, és szenvedéllyé vagy függőséggé alakulhat a kirakók vásárlása és elkészítése. Kérjük környezetünk, szeretteink segítségét, hogy a megfelelő korlátot szabhassuk hobbinknak, így nem megy életünk más területének (vagy pénztárcánk) rovására, és a puzzle pozitív hatásai jobban kiteljesedhetnek.


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Miért hallgassunk podcastokat? – 7 rejtett előny
A puzzle pozitív hatásai – Miért jó kikapcsolódás?
Hogyan győzzük le a magányt? – 3 lépés a minőségi kapcsolatok felé
Tippek a tanulási motiváció erősítéséért pedagógusoknak

Zsúfolt napirendünkben állandóan elfoglaltak vagyunk, és a könyvolvasásra is kevesebb időt tudunk áldozni, azonban mindennapi tevékenységeinket szeretnénk megtölteni valami plusszal.

//
2022. április 27.

A karanténos időszakban újra középpontba kerültek a benti programok és elfoglaltságok, így a kirakók is reneszánszukat élik. Megfizethető, több órás

//
2021. november 28.

Alapvetően társas lények vagyunk, ezért nehezen viseljük a magány érzését, amelyet azonban egyre többen tapasztalunk az utóbbi években. A világunkban

//
2022. november 22.

Pedagógusként számtalanszor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a gyerekek alulmotiváltak a tanórákon. Sokféle módszer létezik arra, hogyan alakítsunk ki hajlandóságot

//
2021. október 1.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x