fbpx

Miért hallgassunk podcastokat? – 7 rejtett előny

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Zsúfolt napirendünkben állandóan elfoglaltak vagyunk, és a könyvolvasásra is kevesebb időt tudunk áldozni, azonban mindennapi tevékenységeinket szeretnénk megtölteni valami plusszal. Erre kínálnak jó alternatívát a hangalapú szórakoztató, vagy edukáló jellegű műsorok, de nem is gondolnánk, mennyi érv szól amellett, miért hallgassunk podcastokat. Pocsai Borbála írása – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Szerencsére egyre szélesebb körökben terjednek, és egyre többen ismerkedünk meg velük. A podcastok pályafutása 2004-ben indult, azonban az igazi elterjedése az utóbbi 10 évben történt meg. De mi lehet az oka, hogy ekkora közönségnek örvend?

Mi is az a podcast?

Gyakorlatilag egy internetes rádióműsor (és annak epizódikus sorozata), amelyben audioanyag hallgatható. Viszont a rádióval ellentétben ez nem csak egy adott időintervallumban van adásban, és nem szakítják meg reklámok vagy zenék. Gyakran használják rá azt a kifejezést, hogy a podcastok olyan kapcsolatban állnak a rádiózással, mint a Netflix a tévézéssel.

Hogyan ejtsem?

Attól függően, hogy amerikai vagy brit kiejtéssel találkozunk, lehet “podkeszt”-nek vagy “podkaszt”-nak is ejteni. A magyarban tulajdonképp mindkettő elfogadható.

Többnyire párbeszédekből állnak, amelyek sokkal jobban lekötik a figyelmet, mint egy történet elmesélése. Sokkal természetesebbnek hat, hiszen ahogy a beszélgetőpartnerek hatnak egymásra, úgy formálják mondandójukat. Nem egy előre megírt forgatókönyvszagú műsort kapunk, hanem egy könnyed limonádét, amelynél könnyebb megtartani a fókuszt, illetve figyelmünk elkalandozása után is könnyebb visszazökkenni.

A podcast hallgatásához szükséged lesz egy streaming szolgáltatóra. Telefonodon ez lehet pl. Spotify, vagy készüléktől függően Google Podcast / PlayerFm illetve Apple podcast.

Ezeken felül youtube-on is számtalan műsor megtalálható.

A podcast szabadsága

A podcastok epizódjait (amelyek lehetnek akár 10 percesek, de több órásak is) bármikor meghallgathatjuk, bármikor megállíthatjuk és folytathatjuk. Mehet a háttérben takarítás közben, de akár más tevékenységeink kísérője is lehet. Magunk választhatjuk ki a saját érdeklődési körünknek megfelelő témát, előadót, részeket.

miért hallgassunk podcastokat a vonaton

Az „üres” időt (mint az utazás) feltölthetjük valami hasznossal a közösségi média görgetése helyett.

Aki még nem mélyült bele a podcastok világába, meglepődhet, hogy mennyi témakörben vannak már felvételek. Például ha a napi hírek és események felzárkózására van szükséged, megtalálod a neked valót. Vagy ha tanulni szeretnél valamit (akár nyelvet, akár valamiről tudást szereznél), szintén megtalálod a hozzád legközelebb állót. Ha csak egy laza vagy vicces beszélgetésre vágysz, szintén. Ha elgondolkodtató és mély témákról hallanál szívesen, természetesen erre is megtalálhatod az érdeklődési körödnek megfelelőt.

Ha nincs időd olvasni a napi teendők mellett, szuper megoldás lehet egy podcast elindítása a háttérben.

Óriási előnye a podcastoknak, hogy ingyenesek. Nem kell fizetni a műsorok meghallgatásáért. Kattintásoddal máris támogatod a tartalomgyártót, de sok készítő ezen felül is lehetőséget ad hálád kifejezésére. 

miért hallgassunk podcastokat a szabadban fűben ülve
A podcasthallgatás adta szabadság nagy előny a rádiózással szemben.

Ha beállítod a letöltést, akkor azon sem kell aggódnod, hogy a mobilinternetedet meríti, hiszen még Wi-Fi kapcsolatnál letöltheted azokat a részeket, amelyeket meg szeretnél hallgatni. Így teljesen offline módban adhatod át magad az élménynek. 

Egy szó mint száz, ezen előnyök együttesen segítették a podcastok elterjedését, ámbár önmagukban még mindig kevesek lettek volna.

Miért hallgassunk podcastokat?

Ahogy a korábbiakban írtam, a podcastok jók arra, hogy lekössék figyelmünket, és érdekes témák irányába kalauzoljanak el, de emellett jó hatással lehetnek ránk más területeken is.

Hallgatás közben javul a képzelőerőnk. Akárcsak amikor a gyermekeknek olvassuk a meséket, úgy javul a saját képzeletvilágunk podcasthallgatás közben. Elképzeljük az eseményeket / történetet, visszaemlékezünk saját élményeinkre, vagy a jövőn gondolkozunk.

Mindennapi automatikus tevékenységeinket is képes javítani. Például abban a háztartási feladatok végzése során nagy segítségünkre lehet egy szórakoztató / edukáló háttérzaj, hiszen színesebbé teszi a rutinfeladatokat, így azokat szívesebben végezzük.

Indíts el egy podcastet ezután!

Könnyebb a mindennapi mókuskerékkel megbirkózni, ha közben aktívan szórakozunk.

Aktív figyelemre tanít, mivel a beszélgetésbe mi magunk nem tudunk beleszólni, csupán hallgatóságként vagyunk jelen. Rendszeres podcasthallgatás türelemre és figyelmességre tanít. Azzal, hogy folyamatosan követjük a párbeszédet olyan témakörökről, amelyek érdekelnek, a koncentrálóképességünket is javítjuk.

Mint korábban említettem, akár tanulási szándékkal is hallgathatunk podcastokat. Kiváló lehetőség főként a nyelvek elsajátítására, de ha üzleti szférában szeretnénk növelni tudásunkat, vagy tudományos témákkal ismerkednénk, erre is van lehetőségünk. Sokat adhatunk önmagunknak a pszichológiai és önfejlesztő podcastok hallgatásával, amelyben olyan fontos gondolatok hangozhatnak el, amelyeket utána egész nap magunkkal vihetünk a kis „batyunkban”. 

Mivel csak a fülünk van lekötve, közben nem okoz nehézséget a jegyzetelés.

miért hallgassunk podcastokat

Podcastok hallgatása közben kevésbé érzed magad egyedül. A hasonló élethelyzetben lévő emberek történeteit meghallgatva könnyebben birkózunk meg a saját problémáinkkal, hiszen azt érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül a nagyvilágban, ezáltal kapcsolódhatunk más emberekhez. De tőlünk teljesen különböző emberek meglátásaiból erőt és motivációt meríthetünk.

Más emberek hangját hallgatni sokkal személyesebb, főleg ha azt nem szakítja meg zene vagy reklám.

Podcasthallgatáshoz nincs szükség a szemedre. Közben nem tudsz a közösségi hálón olvasni, híreket pörgetni, kommentekben bogarászni, videót nézni stb. Mivel a képi világa nem fontos (bár a Youtube-on vannak videós formában felvételekkel kísért podcastok is), segít kicsit elszakadni a monitoroktól és a közösségi médiától.

Ha úgy érzed, függője vagy-e a közösségi médiának, ebben a cikkünkben találhatod a megoldást.

Podcast-Ajánló

Ha kedved lett meghallgatni egy podcastot, szeretettel ajánlom a Megoldásközpont Fél óra, valami jóra című műsorának epizódjait.

További pszichológiai témájú podcastok:

Változatos témájú, értékes podcastok:


Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált tartalom elérhető ittitt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Miért hallgassunk podcastokat? – 7 rejtett előny
A puzzle pozitív hatásai – Miért jó kikapcsolódás?
Hogyan győzzük le a magányt? – 3 lépés a minőségi kapcsolatok felé
Tippek a tanulási motiváció erősítéséért pedagógusoknak

Zsúfolt napirendünkben állandóan elfoglaltak vagyunk, és a könyvolvasásra is kevesebb időt tudunk áldozni, azonban mindennapi tevékenységeinket szeretnénk megtölteni valami plusszal.

//
2022. április 27.

A karanténos időszakban újra középpontba kerültek a benti programok és elfoglaltságok, így a kirakók is reneszánszukat élik. Megfizethető, több órás

//
2021. november 28.

Alapvetően társas lények vagyunk, ezért nehezen viseljük a magány érzését, amelyet azonban egyre többen tapasztalunk az utóbbi években. A világunkban

//
2022. november 22.

Pedagógusként számtalanszor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a gyerekek alulmotiváltak a tanórákon. Sokféle módszer létezik arra, hogyan alakítsunk ki hajlandóságot

//
2021. október 1.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x