fbpx

Őszi melankólia? Ne hagyd, hogy lehangoljon!

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Ősszel, amikor kezd sötétebbé és komorabbá válni az idő, rengetegen küzdünk az őszi melankólia jelenségével, amely leginkább a gyakori és hosszan tartó rosszkedv formájában lép fel. Annak ellenére, hogy az ősz is egy csodálatos évszak, mégsem tudjuk a maga teljességében teljesen felszabadultan élvezni. Miben is mutatkozik meg pontosan az őszi rosszkedv? És mit is tehetünk mi ellene? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása – a forró csokid mellé. [FORRÓ CSOKI]

Ahogy a nyár őszbe fordul, a ragyogó napsütést felváltja a szemerkélő eső és a felhők takarta ég látványa, a meleg helyett az ajtón kilépve hűvös levegő vesz körbe, és egyre rövidebbé válnak a napok.

Vége van a nyárnak, | hűvös szelek járnak, | nagy bánata van a | cinegemadárnak.”

– Móra Ferenc

Amikor a borongós őszi időjárás letörli a derűt az égboltról, nemcsak a híres versben emlegetett szegény kis cinke küzd bánatával, a mi jókedvünket is elfújhatja a hűvös szél.

Mi is az őszi melankólia?

Az őszi rosszkedv alatt olyan hangulatromlást értünk, amely a nyári és az őszi évszakváltást követő időjárás-változás hatására jelenik meg. Kapcsolatban lehet az őszi iskolakezdéssel is, hiszen gyermekkorban sokunknak rögzült, hogy a szeptember a nyári szabadság végével jár.

Az őszi melankólia megjelenési formái:

  • rossz hangulat,
  • a mindennapi stressz nehezebb megélése,
  • alvási szokások megváltozása,
  • fáradékonyság,
  • ingerlékenység,
  • türelmetlenség,
  • szorongás,
  • étvágytalanság vagy éppen az étvágy növekedése.

Bár nagyon sok emberre jellemző, hogy hajlamosabb rosszkedvű lenni, ha az időjárás sötét és borongós, ennek erőssége mindenkinél más és más.

Fontos megjegyezni, hogy az teljesen rendben van, ha egy borongósabb, sötétbe boruló őszi napon nincsen ragyogó jókedvünk, és nem vagyunk annyira motiváltak a feladataink elvégzésére.

Azonban ha ez a rossz hangulat és kedvetlenség tartósan fennáll, illetve ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk rá, akkor érdemes tenni ellene, akár már előre is felkészülni!

Hogyan szabaduljak meg az őszi lehangoltságtól?

Az őszi rosszkedvre jellemző, hogy ahogy hozzászokunk az új időjáráshoz, lassan enyhülni kezd, de néhány hónap elteltével újra jelentkezhet – téli lehangoltság formájában.

Megfigyelési kísérlet!

Gondold át, hogy hogyan szoktad érezni magad ősz elején, amikor jön a rossz idő. Igazak rád a fentebb felsorolt jellemzők, amikor hirtelen őszbe fordul a nyár?

Ha téged is érint az őszi melankólia – akár rendszeresen, visszatérően, akár csak olykor-olykor –, 4 hasznos tippel segítünk, hogy túllendülj rajta.

1. Kirándulj!

Attól, hogy rosszabb idő van, még nem feltétlenül kell a zárt szobában gubbasztanod. Menj ki a friss levegőre, élvezd a természetet, sétálj nagyokat! A természetben való tartózkodásnak sok pozitív hatása van, többek között javítja a hangulatot, nyugtat, tehát az őszi rosszkedv ellen kifejezetten hatásos lehet.

👉 Ha érdekel, hogy a természetnek milyen jótékony hatásai vannak, ajánlom figyelmedbe Mohácsi Rebeka alkotónk cikkét!

Sétálj esőben!

Gumicsizmával és esernyővel (vagy esőkabáttal) még az eső sem állíthat meg, és igazán rendkívüli élményben lehet részed.

Rengeteg szép kirándulóhely van szerte Magyarországon, a nagy meleg elmúltával kellemesebb is nagyobb túrákat tenni.

2. Alkoss!

Élvezd ki az ősz jellegzetességeit, hogy hullanak a levelek, és sok-sok szép termést lehet gyűjteni! 🙂 Ötleteket bőven találhatsz az interneten, rengeteg tipp és videó van fenn, például itt és itt.

A természetben fellelhető termések és levelek gyűjtögetése élvezetes kicsik-nagyok számára.

A kész műveket az otthonod dekorálására is felhasználhatod, illetve a gyerekeket is be lehet vonni az alkotás folyamatába – ők is nagyon fogják élvezni.

3. Lazíts!

Iktass be „szigorúan” pihenést és kikapcsolódást is a napirendedbe! Ha folyamatosan gyűlnek a feladatok és a tennivalók, alig marad idő a regenerációra, szóval figyelj oda rá!

Nem feltétlen kell ennek hosszúnak lennie, elég, ha reggelente csendben, elvonulva iszod meg a kávédat, vagy esténként veszel egy kellemes forró fürdőt. Ha van több időd, akkor akár egy jó könyvvel is bekuckózhatsz a kanapéra.

4. Sportolj!

A testmozgás az egyik legjobb hangulatjavító módszer, ezért nem maradhatott ki ebből a listából sem. Ha rendszeresen eljársz sportolni, vagy edzel otthon, az egyrészt segít kikapcsolódni, másrészt a testednek is jót teszel vele.

Sportolni ősszel is jó.

Előfordulhat, hogy nehezen találsz motivációt a kezdésre, ez esetben szervezd be egy barátodat vagy családtagodat, akivel kevesebb időt töltötök együtt, mint amennyit szeretnétek. Így tudjátok motiválni egymást, illetve több minőségi időt is tudtok egymásra szánni.

Őszi rosszkedv ellen a koronavírus idején

A járványhelyzet miatti beszűkült élettér is okozhat lehangoltságot, ősszel ez az őszi melankóliával kiegészítve igencsak rossz hangulathoz vezethet.

Sokunk helyzete bizonytalanabb most, teljesen rendben van, hogy emiatt kicsit hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre. Fontos, hogy erre figyelve gondoskodjunk a saját és családunk mentális egészségéről. 

Bár a lehetőségeink korlátoltabbak, ebben a helyzetben se veszítsük el a kreativitásunkat!

Ha találékonyan állunk hozzá, rengeteg lehetőség van arra, hogy a házban vagy lakásban maradva javítsunk hangulatunkon. 

Változtass!

Rendezd át a lakásod, szortírozz, dekorálj!

Például egyszerű változtatás, ha becsempészed a természetet az otthonodba. A növények képesek teljesen új hangulatot teremteni egy szobában. Ha szívesen olvasnál erről tippeket, hogyan tedd, ajánlom korábbi cikkünket, amelyet ide kattintva tudsz elolvasni.

A baráti és családi kapcsolatok ápolása kiemelten fontos ebben az időszakban (is).

Talán nem most van itt a nagy bulizások, bandázások ideje. Érdemes inkább kisebb csoportos összejöveteleket tartani, például koncertre járás helyett társasjátékestek otthon. (Utóbbihoz ajánlót ide kattintva találsz.)

Mit tegyek ha több van a rossz hangulat mögött?

Megeshet, hogy nem csupán a megváltozott időjárás áll a lehangoltságod hátterében. Ha a rossz hangulatod nagyon hosszúra nyúlik, ha más – az időjárástól független – problémák is erősen nyomasztanak, ha éppen krízisben vagy, nem biztos, hogy a fenti tippek önmagukban segíteni fognak.

Mikor fordulj pszichológushoz?

  • Ha úgy érzed, hetekig tartó rosszkedved már túlmutat az ősz okozta melankólián.
  • Rendszeresen elgondolkodsz rajta, hogy beteget jelentesz a munkahelyeden, miközben semmi bajod sincs, vagy ezt már többször is megtetted.

Ebben az esetben érdemes felkeresned egy pszichológus szakembert.

Lassan hullanak a levelek…

Ne hagyd hát, hogy az őszi melankólia megfosszon attól, hogy igazán élvezni tudd az ősz szépségét és csodáját!

via GIPHY

Reméljük, a cikkünk segítségedre volt abban, hogy jobban érezd magad ősszel (is). Ha érdekelnek további tippek, amelyek segíthetnek javítani a hangulatod, ajánlom Kun Anett téli melankóliáról szóló cikkét és Varga Gréta írását a skandináv életstílus jegyében.


Felhasznált szakmai tartalom

Wescott, D. L., Soehner, A. M., & Roecklein, K. A. (2020). Sleep in seasonal affective disorder. Current Opinion in Psychology, 34, 7–11.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk boldog, nyugodt gyereket?
Természet otthon – Így javítsunk könnyen és gyorsan a hangulatunkon!
A hála pszichológiája – 4+1 tippel a hála mindennapi megéléséért
Őszi melankólia? Ne hagyd, hogy lehangoljon!
Szeretetnyelvek: Hogyan őrizzük meg a szeretetet?

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is elárasztja a számtalan információ, az állandóan és sokfelől érkező inger. Kim John

//
2021. június 21.

Legtöbbünk szeret a természetben lenni, kirándulni, piknikezni a szabad levegőn. Vajon miért is van olyan jó hatással a természeti környezet

//
2020. január 31.

hála annyira alapvető érzelem, hogy általában nem gondolkodunk azon, mit is takar, és milyen hatásai vannak. Pedig a pozitív pszichológia tudománya szerint igen fontos

//
2021. március 21.

Ősszel, amikor kezd sötétebbé és komorabbá válni az idő, rengetegen küzdünk az őszi melankólia jelenségével, amely leginkább a gyakori és

//
2020. augusztus 30.

A párkapcsolat elején a szerelem érzése ellep bennünket, és kétségünk sincs afelől, hogy szerelmünk az a személy, aki mellett meg

//
2020. november 28.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x