fbpx

5 társasjáték a fejlődésért – Így lépj ki a komfortzónádból!

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Gondoltátok volna, hogy az elmúlt 1 évben rohamosan nőtt a kereslet a társasjátékok iránt? Győri Zoli és felesége, Réka szerint ez azért is történt így, mert mindannyian kapcsolódásra, örömre, felszabadult minőségi időre vágyunk. Mit ajánl a több ezer társasjátékot kipróbáló házaspár nekünk a személyiségünk játékos fejlesztésére? Nagy Gitta pszichológus írása – a kávéd mellé. [VANÍLIÁS CAPPUCCINO]

Nemrég írtunk nektek 5 olyan társasjátékról, melyek sokak által ismertek, és könnyen előkaphatók a hétköznapok során. Ebben a cikkben pedig olyan társasokról olvashatsz, melyek valamilyen módon megmozgatnak: nem átlagosak, de mind szórakoztató, és hozzátesznek az önismereti fejlődésedhez is.

Válassz hozzád illő társast!

Bár ez egyszerűnek hangzik, a gyakorlatban korántsem könnyű. Több szempontot is érdemes figyelembe venni. Hiszen, ha már kifizetjük egy társasjáték néha igen borsos árát (főleg a táblás játékok esetében), akkor már valami jót szeretnénk választani, ami nem csak a polcon porosodik majd.

Vedd figyelembe:

  • Inkább versengő típus vagy, vagy ki nem állhatod a versenyeket, így inkább kooperatív társasra vágysz?
  • Általában milyen szerepet töltesz be egy játék során? Ha csak ritkán szoktál társasozni, gondolj vissza egy ilyen alkalomra. Inkább taktikus vagy, aki tervez, vagy szociális, akinek az együtt töltött idő a fő szempont? Az átélő, aki kalandokban venne részt, vagy a fenegyerek, a lázadó karakter?
  • Hány főre tervezel?
  • A játéktársaid mennyire gyakorlott társasozók? Ha a legtöbben ritkán veszitek elő a társasokat, érdemes egyszerűbb, könnyen megérthető játékokkal kezdeni, és úgy haladni a bonyolultabbak, összetettebbek felé.

Tipp: Ha emelni szeretnéd a tétet, keress egy olyan tulajdonságot magadban, amiben szeretnél fejlődni, és aminek a gyakorlása kihívást jelenthet számodra. Ez lehet akár a stratégiai gondolkodás, a műveltség történelemből, a türelem vagy a szociális készségek, pl. együttműködés is.

Illetve: ne add fel! Számít a kitartásod, hiszen nem minden játék válik be mindenkinek. Azonban ma már olyan sokféle társast készítenek, hogy minden egyéniség megtalálja a kedvére valót.

Mit játsszunk?

„De mégis, kik társasjátékoznak a mai világban?” – Nos, rengetegen! És ahogy már fentebb említettem, nem csak szórakozásra használhatóak a társasjátékok. Bár kétségtelenül nagy ajándék a kikapcsolódás, izgalmas lehetőséget rejthetnek a társasok arra is, hogy olyan készségeink erősítésével foglalkozhassunk játékos formában, amelyekre a hétköznapokban kevés időnk vagy figyelmünk jut. Lássuk, hogy teheted ezt meg úgy, hogy közben jól érzed magad a barátaiddal vagy a családoddal.

1. Skull

Licitrendszerű, blöffölős játék felnőtteknek. Nem kifejezetten családi, inkább barátoknak, baráti társaságoknak ajánlott. Merész választás, mivel nem az együttműködés a cél, hanem a másik legyőzése. Ezt azonban a játékban könnyen vissza is kapod. 🙂 Ha szeretsz és tudsz nevetni magadon, akkor ez a játék igazán szórakoztatóvá válik.

társasjáték a fejlődésért
A kihívást jelentő társasjátékok igazi élményt nyújtanak.

Minden társasról elmondható, hogy fejleszti az önismeretet – hogyan reagálsz, ha veszítesz, ha kikerül a kontroll a kezedből, ha nyersz, de a párod/barátod csalódott? Kiváló alkalom a megfigyelésre ez a játék is, s ne felejtsd el feltenni magadnak utána ezeket a kérdéseket: milyen érzések jelentek meg bennem közben? Hogyan hatottak rám mások reakciói? Mit csináltam jól, mit csinálnék következőnek másképp?

Előnye: kicsi, kompakt, hordozható. Többen (5-6 fő) is játszhatjátok egyszerre.

Ezt fejleszti: magabiztosság, helytállás a versengésben, kudarctűrés.

2. Gyémántvadászok

Ha olyan társast keresel, ami 3-8 játékosnak is ideális, családdal játszható, és alkalmas a szorongóbb, nehezebben oldódó gyerekeknek és felnőtteknek is, akkor most megtaláltad.

Ez a játék igazi kalandozás, közben mi is felfedezők lehetünk. A fő kérdés és döntés az, hogy visszamész-e a kincseket rejtő barlangba, vagy inkább a biztonságot jelentő tábort választod a már megszerzett drágaköveiddel?

Előnye: könnyen tanulható, családi társas, osztozkodásra ösztönöz. Aki hajlamos túlgondolni a dolgokat, most gyakorolhatja, hogyan engedje ezt el.

Ezt fejleszti: rugalmas gondolkodás, erősségek felfedezése.

3. Igen és?

Ha a beszélgetés a cél, hogy jobban megismerjétek egymást, de úgy, hogy az közben ne legyen kínos, próbáljátok ki ezt a társast. 9 éves kortól ajánlott – annak is alkalmas, aki visszahúzódóbb, szűkszavúbb, hiszen a kérdéseket gyorsan is meg lehet válaszolni. Visszajelzéseket kapsz magadról, s te is visszajelzéseket adsz a játéktársaidnak.

Előnye: kooperatív társas, kapcsolódás a másikhoz, jelen- és jövőfókusz, így változatos, újrajátszható.

Ezt fejleszti: énképönértékelésérzelmi intelligencia, szociális készségek.

4. Photosynthesis

Modern, szép kivitelezés, 2-4 főnek ideális, tehát igazi (felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek alkalmas) családi társas. 8-10 éves kortól ajánlott, nagyon sok döntési lehetőséggel. Nincs benne szerencseelem, de vigyázat: ha rossz taktikai döntést hozol, következménye lesz, ami az egész játékmenetre kihat majd.

A játék lényege, hogy fákat nevelve győzelmi pontokat gyűjtsünk; egy fakészletből elindulva, miközben fénypontokat szerzünk. A fákat te pozícionálod, hogy lehetőleg minél több napot kapjon, és ne árnyékolja be semmi.

társasjáték a fejlődésért

Az egyik legjobb együtt töltött minőségi idő a közös társasozás.

Előnye: táblás, igazi társasozós élményt nyújt. Ha nem sikerül, próbáld meg újra (kitartás!), hiszen az életben is újrakezdhetjük egy-egy vereség után, s ezt kicsiben a játék is bemutatja.

Ezt fejleszti: tervezés, szervezés, stratégia, tanulás a hibákból.

5. Robotok és Mind

A Robotok inkább gyerekeknek, a Mind inkább felnőtteknek ajánlott, de hasonló alapokra épül. Megosztó társas, spirituálisnak mondható, de leginkább a megérzéseinkre hagyatkozik, és a szavak nélküli egymásra hangolódásra. Személyesen a Mindot ismerem, mely nagyon különleges élményt nyújt.

Előnye, hogy kártyajáték, kis helyen is elfér. Nagyon könnyen megtanulható, kezdőknek és haladóknak is ajánlott. Közös sikerélményt, ellazulást ad.

Ezt fejleszti: intuíció, kollektív tudat, egymásra figyelés, koncentrációtudatos jelenlét.

Lépj ki a komfortzónádból!

Bár még hosszú lehetne a lista, azt javaslom, keresd meg a Neked legjobban tetsző játékot. Próbáld ki többször, majd meséld el másoknak is, mit nyújtott neked a játékélmény! Mit tanultál belőle, mit viszel tovább?

„Nem az számít, elveszítjük-e a játszmát vagy sem. Az a fontos, hogyan viseljük el a veszteséget, hogy miképpen változunk meg tőle, okulunk-e belőle, használjuk-e a még sohasem volt új tapasztalatokat a következő játszmákban? A vereség furcsa módon egyfajta győzelem.”

– Richard Bach

Felhasznált szakmai tartalom

  • Muhari P. É. (2018). Társasjáték vagy társas játék? – A társasjátékozási attitűdök változása az életkori érés figyelembevételével. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.
  • További felhasznált tartalom elérhető itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Szereptorta a munka-magánélet egyensúly megteremtéséért!
Magyar költészet napja – Hogyan hat ránk a versolvasás?
Tehetségfejlesztés kicsiknek és nagyoknak – „A tehetséggel foglalkozni nem úri huncutság…”
Hamupipőke Facebook-profilja – varázsolódj el Boldizsár Ildikó meseterápiás könyvétől
Szexuális tévhitek női szemmel – 5 +1 szextabu

Életünket két tényező befolyásolja döntően: a munkánk és a magánéletünk. Mindkét színtéren különböző szerepekbe bújunk, hogy minél hatékonyabbak lehessünk. Ezeket

//
2020. június 29.

Az irodalom gyerekkorunktól kezdve az életünk részét képezi. Először a mondókák, később a versek, a költészet. Bár nem mindenki értékeli

//
2020. április 11.

Gyarmathy Éva ismeretterjesztő könyve Tehetségfejlesztés címmel nemcsak irányt és érdekes ötleteket ad a tehetségfejlesztéshez, hanem egy speciális, tisztábban látó szemüveggel is képes megajándékozni

//
2021. július 11.

Hallottál már arról, hogy a meséknek gyógyító erejük van? Talán azt gondoltad eddig, jól értelmezed a meséket, ismered a tanulságaikat, de

//
2021. február 8.

Máig nehéz beszélnünk nyitottan a szexről. Elfogadóan és őszintén még nehezebb, pedig kivétel nélkül mindnyájunkat érint valamilyen módon. A nőket

//
2020. november 27.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x