fbpx

Hamupipőke Facebook-profilja – varázsolódj el Boldizsár Ildikó meseterápiás könyvétől

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Hallottál már arról, hogy a meséknek gyógyító erejük van? Talán azt gondoltad eddig, jól értelmezed a meséket, ismered a tanulságaikat, de amikor elolvasod Boldizsár Ildikó mesekutató, terapeuta Hamupipőke Facebook-profilja című könyvét, rájössz, hogy tévedtél. Az eredeti Andersen és Grimm-mesék, a világ különböző népmeséi épp úgy íródtak felnőtteknek is, mint gyermekeknek, sőt! Mit tud adni neked a saját életedre vonatkozóan ez a meseterápiás könyv? Hogyan válik a változtatás eszközévé, olykor új életet adóvá egy-egy régi mese? Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója – a kávéd mellé. [VANÍLIÁS CAPPUCCINO]

Érezted már úgy, hogy néha túl sok egyedül megküzdeni a nehézségekkel és a terhekkel? Hogy nem futsz el előlük, nem akarod a szőnyeg alá seperni őket, de mégis kéne egy kapaszkodó, egy vezérfonal, kiindulási alapként. Letenni a gondjaidat egy kicsit; tessék, én hadd szusszanjak, hadd nézzek rá kívülről!

A meseterápiában, s most kicsit a cikk olvasása közben is, ezt megteheted. Nem egyedül indulsz el az úton, hanem veled tart a csillagszemű juhász, Holle anyó, a boszorkányok és a királylányok, s megannyi segítő.

via GIPHY

De mielőtt belépünk a mesevilágba, arra kérlek, csukd be a szemed, és repülj vissza a gyerekkorodba! Találsz olyan mesét, amelyik a kedvenced volt? Esetleg olyat, amiről mesélték neked, hogy sokáig minden nap azt kellett olvasni? Ne a mesefilmekre, rajzfilmekre gondolj, hanem az általad hallott, vagy sokat forgatott mesékre. Mi volt számodra az üzenete?

Kedvenc mesehős

Tedd fel magadnak a kérdést: kivel azonosultam legjobban a meséből? Kinek a tulajdonságai vagy szerepe hasonlított az enyémhez? Milyen kapcsolódást találok a mostani életem és a mese/mesehős között?

Az út A-ból B-be

egdöbbentett. Ritkán használom ezt a kifejezést, mert a legtöbb helyzetre az enyhébb „meglepett” érzés jobban illik. Boldizsár Ildikó meseterápiás esetei – vagy még inkább az, ahogy ő leírta, megformázta azokat – azonban határozottan megdöbbentettek.

Nem brutális sorsok vagy igazságtalan döntések érték el ezt az érzést, hanem a komplex folyamat,

a cél megfogalmazásának és elérésének a módja.

Kevés könyv írja le érthetően, hogy hogyan jutunk el A-ból B-be. Legtöbbször nem láttam tisztán az utat. Rendben van, hogy van egy probléma, azaz megoldandó helyzet, keressük a pozitívan megfogalmazott célt, majd verejtékesen belevágunk. Boldizsár Ildikó azonban megmutatta, hogy a meseterápia és a szimbólumokban való gondolkodás, a mesénk megtalálása a verejtékekből örömkönnyeket formálhat a folyamatban, amelyben az életünkön változtatunk.

Találd meg a meséd!

„Eszembe jutott egy történet. Elmesélhetem?” – kérdezi az írónő egy-egy jó pillanatban a klienseitől. Mindenki életútjában keres és talál is olyan mozzanatokat, emlékeztetőket, melyek alapján felsejlik, majd kibontakozik, hogy melyik mese illik a kliens életére vagy élethelyzetére a legjobban.

Az alapján, hogy hol tartunk most, és hova szeretnénk eljutni, a Hamupipőke Facebook-profiljában mindenki megtalálja a neki szóló mesét. 13 mesén keresztül vezet be minket a szerző a meseterápia csodálatos világába, s ad kapaszkodót a mesék önálló feldolgozásához is.

A szimbolika titkai

A meseterápia szimbólumokra épül. Bár ez a meseterápiás módszer (a leírt módszer pontosan a Metamorphoses Meseterápiás Módszer) sokkal több annál, mintsem a szimbólumok magyarázatával le lehetne írni, mégis jó alapként és kulcsmotívumaként szolgál. A szimbólumok, jelképek létezésünktől fogva nagy jelentéseket hordoznak, és sokszor erős érzelmi töltetük van. Amit szavakkal nem tudunk kifejezni, azt megjelenítünk egy képben, egy szimbólumban, vagy épp egy mesei karakterben.

Hamupipőke Facebook-profilja
Az eredeti mesékben életükért aktívan tevékenykedő női alakokat is találunk.

A mesei helyszíneken és szerepekben önmagunk részeit, vagy épp személyiségfejlődésünk állomásait is megtalálhatjuk. Így válik a mese gyógyító erejűvé; találkozhatunk önmagunkkal és erőforrásainkkal, de hátráltató tényezőkkel is leszámolhatunk.

A mese szereplőinek fejlődése a mi életben bejárt utunkat is szimbolizálja. Elindulunk a történet kezdetén, megkeressük az elakadási pontot, majd lépésről-lépésre teremtünk világosságot és rendet a káoszban.

Mesebeli kincsek, igazi erősségek

Boldizsár Ildikó – s a könyv végére talán mi is – meglátja az egyetemes összefüggéseket, és képes idejétmúlt karaktereket újjáéleszteni és modern köntösbe öltöztetni.

Hamupipőke Facebook-profilja című könyvnek és a meseterápiának megengedhetjük, hogy gyermeki énünkbe bújva elrepítsen a mesevilágba – ahonnan az őseink tudását, erejét és tapasztalatait megragadva, azokkal felvérteződve, és önmagunkat sokkal szabadabban megélve jöjjünk vissza utána újra a jelenünkbe

 👉 Ha a meseterápiával kapcsolatos további könyveket, cikkeket keresel, itt megtalálod.

 👉 A mesepszichológiáról pedig bővebben olvashatsz itt.

»Ez a juhász nagyon összezavar. Nem értem a viselkedését. Egészen más, mint én.« »Miben?« »Ő valahogy hisz önmagában. A királynak is ellent mer mondani, a hopmestertől sem fél, a darabontok sem félemlítik meg. Nem hiányzik belőle az önbizalom, a bátorság, a leleményesség és az önbecsülés, de ami leginkább érthetetlen számomra, hogy mindeközben még derűs és kedves is. Én nem ilyen vagyok. Én mindig másoknak akarok megfelelni.« »Szerintem a csillagszemű juhász is meg akar felelni valaminek. Igaz, ez a valami nem rajta kívül van. Mit gondol, őt mi irányítja?« […] »Hát a csillagszeme. Saját belső parancsai.«

– Boldizsár Ildikó

Felhasznált szakmai tartalom

  • Boldizsár I. (2018): Hamupipőke Facebook-profilja. Meseterápiás esetek. Budapest: Jelenkor Kiadó.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
5 társasjáték a fejlődésért – Így lépj ki a komfortzónádból!
Hamupipőke Facebook-profilja – varázsolódj el Boldizsár Ildikó meseterápiás könyvétől
Szexuális tévhitek női szemmel – 5 +1 szextabu
Tehetséges a gyerekem – Így bontakoztasd ki a benne rejlő lehetőséget!
Interjú Gyarmathy Évával – Adjunk optimális kihívásokat a gyerekeknek!

Gondoltátok volna, hogy az elmúlt 1 évben rohamosan nőtt a kereslet a társasjátékok iránt? Győri Zoli és felesége, Réka szerint

//
2021. március 28.

Hallottál már arról, hogy a meséknek gyógyító erejük van? Talán azt gondoltad eddig, jól értelmezed a meséket, ismered a tanulságaikat, de

//
2021. február 8.

Máig nehéz beszélnünk nyitottan a szexről. Elfogadóan és őszintén még nehezebb, pedig kivétel nélkül mindnyájunkat érint valamilyen módon. A nőket

//
2020. november 27.

A minap néhány nagyon érdekes posztot olvastam egy Facebook csoportban, melyeket tehetséges gyerekek szülei írtak. Még mindig sokan vannak, akik

//
2020. április 7.

Minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és a legtehetségesebb, s Gyarmathy Éva szerint ez így is van jól. Számtalan lehetőség, „belső

//
2021. április 7.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x