fbpx

Fejlődni szeretnél? – 6 lépés a sikeres változáshoz

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikből előbb-utóbb ki kell szállnunk, változtatnunk kell. Kinek napok, kinek évek kellenek, kinek sosem sikerül meglépnie ezeket a bizonyos lépéseket. Az azonban biztos, hogy a megszokott vonatról leszállni, és megkeresni a következő járművünket mindannyiunk számára megterhelő. Ha változtatni szeretnél, de kell egy kis muníció, akkor ebben a cikkben megtalálhatod! Kisfaludy Lilla pszichológus írása. [Cafe’ Latte – elvitelre]

Vitathatatlanul gyakran előfordul az életünk során, hogy olyan helyzetbe kerülünk, melyben külső tényezők változásra késztetnek bennünket, vagy csak késztetnének… Sok esetben megmarad a feltételes mód, aminek számos ok állhat a hátterében. Talán ezeket nagyon is jól ismerjük:

nem látjuk be, hogy a fejlődésünket szolgálná; nem érezzük magunkat képesnek a változásra.

Még nem vagyunk elég érettek az adott élethelyzetben, vagy nemes egyszerűséggel nem hiszünk a változásban. Az is lehet, hogy esetleg hárítunk, hogy nem is nekünk kellene változnunk, változzon a környezetünk helyettünk.

Társas lények vagyunk

Mindeközben igyekszünk folyamatosan alakulni, csiszolni magunkon, kapcsolatainkon, annak érdekében, hogy harmóniában éljünk – hiszen társas lények vagyunk. Mindannyian kötöttünk már kompromisszumokat magunkkal, folyamatosan újabb és újabb ultimátumokat adunk és reménykedünk.

Tesszük ezt önmagunk és a számunkra fontos környezetünk miatt, egészen addig, amíg be nem látjuk, hogy ez nem mehet így tovább: változtatnunk kell! Ilyenkor merülhet fel a következő, igen súlyos kérdés:

Hogyan tovább?

Még ha eleinte oly megvalósíthatatlannak is tűnik az, hogy kilépjünk egy élethelyzetből, hogy elinduljunk a változás útján, számos dolog a segítségünkre lehet!

Változtatni nehéz

A változáshoz borzasztó nagy kitartás, elköteleződés, hit és erő szükséges. Hiszen az ismeretlentől való félelmünk evolúciósan bennünk gyökerezik. Az újdonság magában rejti a veszélyt, tartunk a következményektől, attól, hogy valamiféle nehézséget rejthet az a bizonyos másik út.

Minden út tartogat nehézségeket.

Természetünkből fakadóan vonzódunk a már ismert, megtapasztalt dolgokhoz, a biztonsághoz. Így amikor a változtatás kapujában állunk és meghozzuk a döntést, alapvetően a könnyebb, már ismert utat választjuk automatikusan. Választásunkat ráadásul megtámogatják különböző folyamatok, például nagyszerű érveket, önigazolásokat állítunk elő önmagunk védelmében, így a jutalmazó rendszerünk megerősít döntésünkben.

A már járt út – az esetleges rossz működésmódja ellenére is – komfortos, nem tartogat annyi nehézséget.

Ebben az esetben berögzült, automatikussá vált folyamatok veszik át az irányítást a cselekedeteink fölött, így ennek működtetése nem igényel plusz befektetést részünkről. Nem kell végig sakkoznunk a következő lépéseket, hanem egyszerűen előre látjuk, hogy mikor mit kell lépnünk. Ezek alapján egészen indokolt döntésnek tűnhet, ha a jól megszokottnál maradunk. 

Nem csak evolúciósan van belénk kódolva, hogy maradjunk távol az ismeretlentől.

Személyiségünk kialakulásában nagy erővel bírnak gyermekkori tapasztalataink, az, hogy szeretteink mit tanítottak, milyen modelleket láttunk.

Ezenkívül személyiségünk egyes elemei, a kudarc és kockázatkerülő viselkedésmód, a jövőbe vetett hit, a sikerorientáció, a nyitottság, a változásra való képesség mind-mind alapjaiban határozzák meg hozzáállásunkat ahhoz, hogy belevágunk-e, kipróbáljuk-e az újat, vagy maradunk a már jól beváltnál.

Így az egyenlet már nem is olyan egyszerű. Hatással van ránk az automatikus, velünk született védekezés, eddigi tapasztalataink, személyiségünk építőkövei, nem beszélve a minket körülvevő környezetről, szeretteinkről, a felénk támasztott elvárásokról. Igazán nem könnyű átlátni a döntés mögött húzódó mechanizmusokat, pedig ezek megértésével könnyebben hozhatunk tudatosabb, érettebb döntéseket; tehetünk meg lépéseket a változtatás, fejlődés érdekében.

Leértékelés

Na de mit kezdünk a többi alternatívával? Ha egy számunkra fontos döntést hozunk meg, elköteleződünk egy választás mellett. A többi – nem választott – alternatívát leszámítoljuk, leértékeljük.

Ez annyit jelent, hogy megkeressük azokat az érveket, indokokat, amivel igazolhatjuk döntésünket. Vagyis, hogy miért nem volt érdemes a másikat választani, miért is előnyösebb az általunk választott opció. Ez az önigazoló kör megment minket a lelkiismeret-furdalástól, a megbánástól, keserűségtől. Ez egy természetes önvédő mechanizmus, ami általában be is válik, ezért nem árthat, ha legközelebb erre odafigyelünk, még mielőtt rálépnénk erre az ösvényre. 👉 A céltudatos életről ebben a cikkükben olvashatsz tovább. 

Sokszor csak a kezdő löket hiányzik, hogy bele tudjunk fogni.

Döntéseink mögött igen komplex világ lapul. Azonban számos olyan technika van, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elkezdjünk tudatosabban, felkészültebben állni a változás előszobájában. Mi támogathat minket abban, hogy egy másik út mellett döntsünk? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a változtatás útjára lépjünk?

A sikeres változáshoz vezető út

1. Tudatosítás

Alternatíváink, lehetőségeink széleskörű feltérképezése, értékelése segít objektívebben rátekinteni az előttünk álló döntéshelyzetre. Érdemes átgondolni az opciókat az ún. SWOT-analízis segítségével, vagyis az Erősségek (Strengths), Gyengeségek (Weaknesses), Lehetőségek (Opportunities), és Veszélyek (Threats) mentén, majd ezeket számszerűsíteni.

Egy példa a SWOT-analízis használatára.

Ezt vizualizálhatod, hogy később elő tudd venni, ha egy kis utántöltésre lenne szükséged.

2. Tapasztalat

Bölcs lépés olyan személyek véleményét kikérni, akikben bízunk, illetve a ,,sorstársakat” megkeresni, akik hasonló élethelyzeteken mentek keresztül. Keressünk szakirodalmat, olvassunk utána, hogy más hogyan élte meg, milyen lépéseket tett meg az adott szituációban. Hallgassuk meg mások meglátásait, tapasztalatait, kérdezzünk. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a már jól ismert alternatíva elkerüléséhez és az új lehetőségek iránt való nyitottsághoz.

3. Hit

A változásba, önmagunkba, az erőnkbe vetett hit az egyik leglényegesebb elem. El kell hinnünk, hogy meg tudjuk csinálni. Legyünk önmagunk partnerei, adjuk meg magunknak a lehetőséget és a bizalmat, hogy képesek vagyunk az előttünk álló akadályok legyőzésére. Merjünk a változás mezsgyéjére lépni! 

Az önmagunkba vetett hit elengedhetetlen.

Plusz egy tipp: keress a múltadból olyan hasonló helyzeteket, amiket már megoldottál. Olyan akadályokat, amiket sikeresen vettél – hiszen ezeket is Te érted el!

4. Erőforrás

Keress 1-2 olyan tényezőt, ami támogat téged a döntésedben, és segít az utad során. A társas támasz, az odafordulás, a hobbink vagy egy kis kikapcsolódás elképesztő lelki erőt tud kölcsönözni a nehéz lépések megtétele közben. Mindenkinek más tud lendületet adni, mindenkit más buzdít kitartásra. Keresd meg az erőforrásaidat, támaszkodj rájuk, hogy meg merd lépni! 👉 Egy szuper erőforrásgyűjtő gyakorlatot (is) találsz ide kattintva.

Plusz egy tipp: tedd ki az erőforrásaidat az otthonod egyes pontjain, hogy folyamatosan emlékeztessenek a céljaidra, arra, hogy el tudod érni őket!

5. Érzelmek

Nagyon fontos, hogy teret adjunk érzéseinknek és megértsük őket. Nem elég tudatos szinten vizsgálni döntéseinket, hiszen lehetséges, hogy már rég tisztában vagyunk azzal, hogy változtatnunk kellene. 

Valószínűleg már többször átgondoltuk a lépéseket, hogy hogyan valósítjuk meg, de ez annyiban maradt.

Könnyen lehet, hogy érzelmi szinten van elakadás, és ezért nem tudunk átlendülni. Ebben nagy előrelépést érhetünk el, ha szakemberhez fordulunk, hogy felszínre hozzuk, megdolgozzuk az érzelmi gátakat.

6. Elismerés

Határozzunk meg mérföldköveket, az ezek eléréséhez szükséges lépéseket, illetve az erőforrásainkat. Nem utolsó sorban azonban határozzuk meg azt is, hogy mivel ajándékozzuk meg magunkat, ha sikerült elérnünk az adott állomást!

Biztosítsuk magunknak az örömöt és a feltöltődést, arassuk le a kemény munkánk gyümölcseit. Ünnepeljük meg magunkat, ismerjük el erőfeszítéseinket, sikereinket!

A változás nem jön el, ha másokra vagy egy alkalmasabb időpontra várunk. Mi magunk vagyunk azok, akire eddig vártunk. Mi magunk vagyunk a változás, amelyet kerestünk.”

– Barack Obama

Teremtsük meg magunk számára a lehetőséget, az esélyt ahhoz, hogy jobb legyen. Változtatni mindannyiunk számára megterhelő feladat, de ha már a döntés előtt végig megyünk az előbbi pontokon, nyitottak vagyunk arra, hogy ezúttal másképp csináljuk, akkor már sokkal többet tettünk meg magunkért, mint eddig! 🌱 🌿


Felhasznált szakmai tartalom

  • Andreas, S., Faulkner, Ch. (2009): NLP – A változás te magad légy. Libri Kiadó, Budapest.
  • Séllei, B. (2014): A változás, mint lehetőség. Pedagógiai folyóiratok.
  • Juhász, M., Takács, I. (2006): Pszichológia. Budapest, Typotex Kiadó

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Konfliktuskezelés – Így válj tudatosabbá az ,,emberi játszmáidra”!
Munka és szerelem – Ha az egyikben ki vagyok égve, akkor a másikban is?
Szervezeti kultúra − A sikeres cégek 5 aranyszabálya
Az életed irányít téged, vagy te irányítod azt? – Módszerek a kontroll megtartásához
Fel szeretnél mondani? – 5+1 tipp, hogy mentálisan felkészült légy!

Te tudod, hogy mennyi konfliktusban vagy jelen a mindennapok során? Talán számon sem szeretnénk tartani. Hiszen az életünk különböző területein

//
2021. február 10.

Próbálsz optimistán hozzáállni a világ dolgaihoz, de egyre nehezebben megy? Érdekel, hogyan küzdhetsz meg a téged érintő nehézségekkel, hogyan tudod megelőzni a kiégést? Mikor van szó kiégésről, és mikor motiválatlanságról? Hogyan ismerhetőek fel a kiégés jelei? Tagja szeretnél lenni egy összetartó, megoldásfókuszú, pozitív pszichológiai közösségnek? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, várunk téged szeretettel a kerekasztal-beszélgetésünkön! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása.

//
2024. április 15.

Te is hallottál már a szervezeti kultúráról, de nem igazán tudod, hogy mit jelent? Szívesen belenéznél a szervezeti működésbe, de

//
2019. szeptember 12.

Az elmúlt időszak még a mentálisan erős emberek számára is igazán nagy kihívásokat és instabilitást hozott – gondolunk itt a

//
2022. május 11.

A felmondás nem könnyű. A legtöbb esetben a munkahelyről való kilépést egy megterhelő időszak előzi meg, amíg megszületik az elhatározás,

//
2022. február 22.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x