fbpx

Krónikus fájdalom – Mit tehetünk ellene? [7 tipp]

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A krónikus fájdalom felett senki nem tud elsiklani, megjelenése esetén azonnal okokat és gyógymódot keresünk. Mind lelki, mind fizikai hátteret is találhatunk, érdemes mindkét területet megvizsgálni a fájdalom megszüntetésének sikeréhez. Most a szokottnál eltérő módon – hogy teljes képet kapjunk – nem a lelki, hanem nagyrészt a fizikai oldaláról közelítjük meg a krónikus fájdalom témáját, és adunk praktikus tippeket. Cikkünkből az is kiderül, mit tehetünk a megelőzés érdekében. Vendégcikkünk Olosz József tollából, magazinunk és a Sherlockrehab együttműködéséből született meg.

Szöveti sérülés esetén – azaz, ha például eltörjük a kezünket vagy kificamodik a bokánk – természetes módon fájdalmat érzünk, de ez, általános esetekben pár hét alatt csillapodik, a gyógyulási folyamat részeként idővel meg is szűnik. Ellenben, ha a fájdalom hosszú ideig velünk marad – tovább, mint 12 hét -, akkor krónikus fájdalomról beszélhetünk.

Ilyenkor nem biztos, hogy az előzőleg elszenvedett sérülés miatt érzünk még mindig kellemetlenséget, a kiváltó okot gyakran nem is lehet felismerni, és semmiféle kapcsolat nincs az előzőleg szerzett sebesülésünk között.

A krónikus fájdalom egy nagyon összetett, sok komponensű feladvány, ám vannak bizonyos tevékenységek, amelyekkel sokat tudunk javítani az állapotunkon vagy éppen meg tudjuk szüntetni azt.

Beszélhetünk krónikus fájdalomról akkor is, ha nem szenvedtünk el konkrét sérülést?

Gyakran mondjuk azt magunknak, hogy a ma érzett hirtelen fájdalom valamilyen korábbi sérülés eredménye. Az agyunk kiválóan emlékszik az akkori hatásokra, sőt! Lehet, hogy még kézzelfogható vizsgálati eredményünk is van róla, ám közel sem biztos, hogy a korábbi esetnek köze van a most érzett fájdalomhoz.

De mitől fájhat, ha a sérülés nem friss, és nincs konkrét magyarázat?

Itt az esetek többségében két fennálló ok lehet:

1. Az agyban beindul a figyelmeztetés a veszélyre, azaz bekapcsol a fájdalomrendszerünk, amely fontos szerepet játszik a test védelmében és az egészség megőrzésében. A fájdalominger figyelmeztet bennünket, hogy valami nem megfelelő vagy veszélyes lehet a testünkben. Ez akár jelentéktelennek tűnő dolgoknál is előjöhet, például alváshiány esetében is léphet fel fájdalom.

krónikus fájdalom - nő fogja a fejét a kanapén

Az alváshalogatást is érdemes kiiktatnunk az életünkból.

2. Továbbá megtörténhet, hogy az érzékenység hátterében egy szisztémás gyulladásos válaszszindróma (SIRS), egy komplex immunrendszeri válasz áll, ami az egész szervezetünkre kihatással van. A szisztémás gyulladás súlyossága és következményei változóak lehetnek, ezért, ami egy kicsit is veszélyt jelent ránk, arra intenzívebben reagál a testünk. Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az életmódunk szoros összefüggésben lehet az érzékelt fájdalommal is (Szántó, 2005).

A felépülésben fontos szerepe van annak is, hogy az adott fájdalomra miként reagálunk: félelemmel vagy pozitív hozzáállással, azaz önegyüttérzéssel és elfogadással.

Vannak olyan tényezők, amik tőlünk függetlenek és nem tudjuk befolyásolni őket, ám fontos, hogy ami ellen tehetünk, az ellen tegyünk is!

Hogyan csökkenthetjük a fájdalmunkat?

A megfelelő hatás érdekében javasoljuk, hogy az alábbi tippek közül minél többet érdemes kipróbálni.

1. Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás

Az emberek a napi mókuskerékben nem fordítanak elég figyelmet az alvásra, noha kutatások bizonyítják, hogy ez nagyon is fontos, hiszen csökkenthető vele a fájdalom mértéke.

2. A dohányzásról való leszokás az egyik legfontosabb lépés

A dohányzás az egyik olyan tényező, ami leginkább növelheti krónikus fájdalmunkat. A rendszeresen dohányzóknál nagyobb százalékban jelenik meg fájdalom különböző formákban, a kutatások szerint ők nagyobb kockázatnak vannak kitéve (Ikeda és mts., 2023).

3. A rendszeres mozgás sokat segíthet!

Talán nem kell különösebben elemezni, hogy a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, súlytöbblet milyen hatással van az emberi szervezetre.

krónikus fájdalom - nő tornázik
A mozgás fárasztó lehet elsőre, azonban több energiát nyerhetünk általa.

Ha tenni akarunk magunkért, az egészségünkért és a fájdalom megszüntetésért, akkor mindenképp érdemes beépítenünk a napi rutinunkba a mozgást. Nem kell nagy dolgokra gondolni, drága edzőterembérleteket vásárolni, hiszen, akár otthoni mozgással is jelentős eredményeket érhetünk el, de már egy kicsit több sétával is.

4. A stressz csökkentése

Bár nagyon egyszerű azt mondani, hogy ne stresszeljünk, és akkor majd nem fáj! Ám a mindennapi problémákat, nyomasztó dolgokat nem tudjuk a szőnyeg alá söpörni, bármennyire is szeretnénk. Azonban, ha kisebb, megoldandó feladatokra osztjuk őket, talán hatékonyan tudunk előrelépni. Szakember segítsége is jó megoldás lehet, és bizony a mozgás itt is nyújthat némi enyhülést, hiszen a stressz levezetésére a sport kiválóan alkalmas.

Mindfulness a stresszcsökkentésért

A mindfulness technika a tudatos jelenlét megélését helyezi előtérbe. Törekszik az ítélkezésmentességre, kíváncsiságra és elfogadásra. Alábbi cikkünkben mindefulness alapú gyakorlatokat és egy meditációt is találsz.

Elolvasom a cikket

5. Ne szigeteljük el magunkat

Minden embernek szüksége van társas kapcsolatokra, jó beszélgetésekre, közös programokra. Ezek hiányában, a magány megélése által szintén felléphet a stressz, egy nehéz lelkiállapot, amely nem segít fizikai fájdalmainkon. Hiszen a boldogságot, jó érzést megvonva magunktól könnyebben érvényesülnek az egészségkárosító hatások a szervezetünkben. Amennyiben elakadtunk szociális kapcsolatainkban a segítségkérés szintén jó megoldás lehet. Keressünk társas támaszt!

6. Vitaminok hiánya

A vitaminhiány is jelentősen rombolja egészségünket. Igyekezzünk megfelelően táplálkozni, és egy nekünk tetsző egészséges életmódot kialakítani amellett, hogy pótoljuk vitaminszükségleteinket.

7. Különböző gyógyszerek mellékhatásai

Szerepet játszhatnak fájdalmunkban a gyógyszerek mellékhatásai is. Érdeklődjünk, szerezzünk ismereteket orvosunktól, hiteles szaklapokból a szedett gyógyszereinkről.

A vitaminok, étrend és étkezési szokások, gyógyszerszedés is mind-mind hatással lehet a testi érzeteinke, így fájdalmainkra is.

krónikus fájdalom - férfi eszik egy étteremben

Ha figyelembe vesszük életmódunkat és még változtatunk is rajta, azzal rosszat nem teszünk, ám nem biztos, hogy teljesen meg tudjuk szüntetni a fájdalmat, és esetenként az is előfordulhat, hogy fogalmunk sincs róla, a javulást mégis mi váltotta ki. Megannyi embert kellene egyszerre vizsgálni, hogy előremutató válaszokat kapjunk, ám mivel minden ember élete, életminősége más és más, még ez sem hozna konkrét eredményt.

Krónikus fájdalom és fascia kezelés

Ma már bizonyított tény, hogy számos mozgásszervi panasz hátterében valamilyen belső szervi probléma is állhat. A manuálterápia segít felfedni a kellemetlen tünetek eredetét. A manuálterápiás módszerek közül a Stecco-féle fascia kezelés az egyik leghatásosabb technika a krónikus fájdalmak enyhítésére.

A manuálterápia szerepe a krónikus fájdalom kezelésében

Többek között a váz- és izomrendszerben tapasztalt fájdalom esetén (például nyak-, térd- vagy derékfájdalom) fordulunk manuálterapeutához.

Egy részletes állapotfelmérés után funkcionális diagnózist állít fel a szakember, majd erre alapozva kezdi meg a kiválasztott módszer alkalmazását. A manuálterápia során mobilizációs fogásokkal enyhítik a panaszokat.

Manuálterápiát csak főiskolát végzett gyógytornász vagy orvos végezhet.


Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált tartalom elérhető itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Kiemelkedő képességű gyermek? – Az óvodai tehetséggondozásról
8 +1 tipp, ami anyaként segíthet elűzni a félelmeidet a munkába való visszatérés előtt
<strong>Térkép útkeresőknek, avagy hogyan találd meg a saját utad?</strong>
Autista a gyermekem?! – Az autizmusról szülői szemmel
Hogyan ne tántorítson el a hibázás? – Örülj a hibádnak!

Az óvodai tehetséggondozással igen kevés irodalom foglalkozik, pedig nagyon sok kiemelkedő képességű kisgyerek színesíti a 3-7 éves korosztályt. Szerencsés esetekben

//
2023. szeptember 7.

család legnagyobb öröme a szeretteik boldog élete, az együtt töltött idő és a közös sikerek – különösen, ha ez a családi összefogáson

//
2023. március 17.

Létezik-e olyan, hogy megérkezés, vagy az egész élet önmagában egy útkeresés? Amikor túrázni megyünk, van előttünk egy térkép, kezünkben egy

//
2024. január 8.

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavar egyik enyhébb megjelenési formája. „Jól funkcionáló autistaként” is szokták nevezni a tüneteit mutató személyeket –

//
2023. december 21.

Mire valóak a hibáink? Hogy rossz érzéseink legyenek, és eltántorítsanak a céljainktól? Vagy arra, hogy tanuljunk belőlük? Vajon miből tanulunk

//
2023. szeptember 9.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x