Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

  immunrendszer

  Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, amely egy esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese.

  Immunrendszer fogalma

  Az immunrendszer szó jelentése: védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját (idegen) anyagokat, és ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt megsemmisítse. A leggyakoribb kórokozók a baktériumok, a vírusok és a gombák. A saját szervezet károsodása is veszélyes lehet (például rákos daganatok).

  Az immunitás típusai

  Egy adott szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg.

  Veleszületett immunitás

  A velünk született védettség embrionális korban alakul ki, és nem igényel „tanulást”, vagyis nem kell a kórokozóval előzetesen találkoznunk.

  Szerzett immunitás

  A szerzett immunitásra születésünk után teszünk szert (természetes vagy mesterséges úton). Ez a típusú immunitás egész életünkben folyamatosan fejlődik – alkalmazkodva az újabb, vagy épp a megváltozott kórokozókhoz. Nem képes a veleszületett immunitást pótolni, hiszen csak a korábban megismert kórokozók ellen képes hatékonyan fellépni.

  Természetesen szerzett immunitás

  Ha egy kórokozó megfertőz minket, az immunrendszerünk aktiválódik, és megpróbálja legyőzni a betegséget. Ha legyőzi, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet „megjegyzi”, és egy újbóli megbetegedésre már az immunrendszer felkészült, így tünetmentesen legyőzi a kórokozót.  

  Mesterségesen szerzett immunitás

  Vannak olyan betegségek, amelyekkel a szervezet képtelen egyedül megbirkózni. Ilyenkor mesterséges immunitás kialakítása szükséges, amelynek egyik lehetséges eszköze a védőoltás. A védőoltás során kész antitesteket, vagy legyengített kórokozókat juttatnak a szervezetbe, melyeket az immunrendszer könnyen legyőz. A betegség tünetmentesen lejátszódik, de a szervezet megjegyzi a kórokozókat, és később hatékonyan tud védekezni.

  A pszichológiai immunrendszer

  A pszichológiai immunrendszer a stresszhatások elviselésére és a megküzdésre képessé tevő személyiségtényezők összessége.

  A pszichológiai immunrendszer a lelkünket védi a stressz, és krízisek káros hatásaitól. A stressz, a negatív életesemények, és krízisek az élet velejárói, de akinek erős a pszichológiai immunrendszere az képes elviselni a megpróbáltatásokat, és könnyebben kerülhet újra egyensúlyba (~homeosztázis).

  Felhasznált szakirodalom

  • Ganong, William F. (1990). Az orvosi élettan alapjai. Medicina Kiadó. Budapest.
  « Vissza a Lexikonhoz
  Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.
  Skip to content