fbpx

alvászavar

Az alvászavar fogalma: Akkor beszélünk alvászavarról, ha az alvásképtelenség károsítja a nappali teljesítményt, és kialvatlanságot eredményez.

Alvászavarok

A következőkben a leggyakrabban előforduló alvászavarokat ismertetjük.

Alváshiány

Kialvatlanság. Akár tisztában vagyunk vele, akár nem, legtöbbünk krónikus vagy átmeneti kialvatlanságban szenved. Napi 8-9 óra pihentető alvást kell biztosítanunk magunknak a komolyabb alvásadósság elkerülése érdekében.

Inszomnia

Inszomniának (kóros álmatlanságnak) az alvás mennyiségével vagy minőségével való elégedetlenséget, illetve az ezzel kapcsolatos panaszokat nevezzük. Ez szinte mindig szubjektív megítélés kérdése.

Narkolepszia

A narkolepszia kóros aluszékonyság. A narkolepsziás személyekre rohamszerűen és ellenállhatatlanul tör rá az álmosság, amelynek következtében bármilyen körülmények között álomba merülhetnek.

Apnoé

Az apnoé alvási légzészavar, mely esetén az egyén légzése alvás közben leáll. A légzés általában úgy áll helyre, hogy az alvó felébred – mivel a vér rohamosan csökkenő oxigénszintje beindítja a vészhormonok termelését.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E., Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B. L., Loftus, G. R. (2005): Pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.
« Vissza a Lexikonhoz