fbpx

A FOMO pszichológiája – 4 tipp a szorongás leküzdésére

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Napjainkban millió lehetőségünk van mindenre, és ennek megfelelően pont ugyanannyi vágyunk is. De minél több célunk van, annál nagyobb a szorongásunk, hogy nem érhetünk el mindent egyszerre. Hogyan érzed magad, ha átpörgeted a Facebook- vagy Instagram- oldalakat, és meglátod ismerőseid új élményeit? Boldogsággal tölt el, vagy inkább frusztrálttá tesz? Tudsz örülni a sikereiknek, vagy akaratlanul is odaterelődnek a gondolataid, hogy miért nem te vagy a helyükben? Ha inkább negatív érzések jelennek meg nálad, akkor érdemes megismerned a FOMO pszichológiáját. Varga Réka pszichológus írása  –  a kávéd mellé. [FORRÓCSOKI]

FOMO  (Fear of Missing Out), egy angol mozaikszó amelynek jelentése a lemaradástól, kimaradástól való félelemAndrew Przybylski  és munkatársai 2013-ban kidolgoztak egy 10 elemből álló kérdőívet, mellyel azt a szorongásszintet mérték, amit akkor éreznek az emberek, ha úgy látják, hogy mások izgalmas élményeket szereznek, méghozzá nélkülük.

Normális, ha félünk, hogy kimaradunk?

A FOMO pszichológiája a közösséghez való tartozás élményén alapszik. Természetes folyamat az, hogy összehasonlítjuk magunkat a családtagjainkkal, barátainkkal, kortársainkkal. A környezetünk elfogadása és elismerése iránti vágy a legtöbb emberben veleszületetten jelen van. Épp ezért érint minket kifejezetten rosszul, ha a minket körülvevő közösségtől, például a családunktól vagy a barátainktól úgy érezzük, lemaradunk. A nélkülünk megélt élményeik egyfajta elutasítottságérzést kelthetnek bennünk, ami növelheti a frusztrációszintünket, és olyan gondolatokat ébreszthet bennünk, hogy „nem vagyunk elég jók/ szerethetők/ sikeresek”.

A hedonizmus korszaka…

Úgy érezzük, mindent azonnal megkaphatunk. 3 percen belül bármilyen információt megkereshetsz, 30 percen belül már a kedvenc mirelit pizzád is kisülhet, 3 órán belül pedig akár már Európa másik végében is ücsöröghetsz. Pont ezért egyre nagyobb éhséggel nézünk a világra, mindent ki akarunk élvezni, hiszen tudatában vagyunk annak, hogy mennyi minden van odakint.

FOMO pszichológiája

Álmaink nyaralása, állása, lelki társa mind csak egy kattintásnyi távolságnak tűnik.

Ám a 21. század embere bár nagyszerű az információkeresésben, de talán annál rosszabbak kezdünk lenni a türelemben. Nehezünkre esik kitartónak lenni álmaink elérésében, ha azt látjuk, és belül úgy érezzük, hogy más könnyedén megkapta. Így egyre kiábrándítóbbnak tűnhet a célunk felé vezető apróbb lépéseknek megtétele, mivel minden egyes alkalommal, ha látjuk ismerőseink élményeit, szorongva gondolhatunk arra, hogy miért nem ott tartunk már.

A FOMO pszichológiája és a világjárvány közbeszólása…

Bár napjainkban nem gyakori, hogy mások izgalmas tengerparti utazásaira irigykedünk (hello Covid-19), de nem csak ilyen nagyobb dolgok indíthatják be a FOMO-t. Hány ismerősöd kezdett el a karantén alatt házi kenyeret sütni, festeni, Zoompartikat rendezni? És te hányszor érezted azt, hogy bárcsak te is ezt csináltad volna, és most kiposztolhatnád? Zavart-e, ha téged kihagytak egy közös online vagy személyes programból? Ezek az érzések már nemcsak a fiatalabb generáció tagjai között jelennek meg.

Milyen jelei lehetnek a kimaradástól való félelemnek?

1 Az egyik leggyakoribb jele, hogy folyamatosan azon kapod magad, hogy csekkolod a közösségi médiát. Felkelés után egyből végigpörgeted az Instagramot / Facebookot / Twittert, majd a munkahelyen is újra és újra előkapod a telefonod, és persze hazaérve is belemerülsz.

Ha a te napjaid is hasonlóan telnek, akkor ebben a cikkben 6+1 tippet kaphatsz ahhoz, hogy elszakadj a képernyőtől.

2 Úgy érzed, folyton lemaradsz a többiektől. Azt érzékeled, hogy mindenki előrébb jár az életben, mint te. Az ő életük izgalmasabb, boldogabb, míg a te életed elszürkül mellettük. Nekik már megvan a tökéletes pár / lakás / gyerek / munka – pont az, amire te is vágynál (vagy legalábbis mindenki szerint erre illene).

3 Habzsolod az élményeket… még akkor is, ha nincs túl nagy kedved hozzájuk. Mondtál-e már olyan programra igent, ami annyira nem is érdekelt, de nem akartál kimaradni belőle? Lehet, hogy még kifejezetten jól sem érezted magad, de attól tartottál, hogy még rosszabb lesz, ha kihagyod.

Ha valamelyikre ráismertél, akkor érdemes innentől tudatosan is figyelned, hogy mikor és milyen helyzetekben jelennek meg nálad a fentebb bemutatott jelek. A FOMO pszichológiájának megértése, és a tudatos lépések kigondolása segíthet csökkenteni a kimaradás miatti szorongásodat.

Megfigyelési kísérlet

Felkeléstől lefekvésig gyűjtsd össze, hogy összesen hány értesítést kaptál aznap. Számolj bele mindent a munkahelyi e-mail-ektől kezdve, a programajánlókig, a barátaid üzeneteitől a különböző közösségi médiafelületek mondanivalójáig!

Nap végén nézd át a listádat. Mennyi értesítést kaptál egy nap alatt? Soknak találod, vagy még éppen boldogulsz velük? Ha soknak találod, akkor ideje tudatosítanod, hogy mik azok, amik hozzátesznek a napodhoz és melyek azok, amik inkább csak felesleges információkkal elterelnek téged a fontosabb feladatokról.

Szemléletváltás 4 lépésben

Az alábbi technikákkal segítheted a szemléletváltásodat, ami növelheti az életeddel való elégedettség érzését, és ösztönözhet arra, hogy jobban megismerd belső erőforrásaidat.

1. Lassíts mindfulnessel!

Rohanás helyett próbáld ki, hogy tudatosan irányítod a figyelmedet a jelen pillanatra. Figyelmünk akaratlagos fókuszálása gyakorlás által elsajátítható. Az aktív, éber figyelem nagyban segítheti, hogy jobban élvezd az életedet, ítélkezésmentesen tekints a nehézségekre.

Ne tántorítson el, ha eleinte elterelődik a figyelmed, a titok kulcsa a rendszeres gyakorlás!

FOMO pszichológiája -Meditáló férfi

A mindfulnesst alapul vevő gyakorlatok segítenek leküzdeni a függő és kényszeres gondolkodást és támogatnak téged önmagad elfogadásában.

Ha érdekelnek bővebben a mindfulness  alapú technikák, akkor ide érdemes kattintanod!

2. Priorizálj!

Minél hamarabb elfogadod, hogy egyszerre nem kaphatsz meg mindent, annál könnyebben átláthatod, mire is vágysz a legjobban. Bár csábítónak tűnhetnek az ismerőseid posztjaiban megjelenő élmények, de tényleg ezek a te legfőbb vágyaid is, vagy csak pillanatnyilag érzed úgy, hogy neked kellene az ő helyükben lenned?

FOMO pszichológiája- Fiatal nő gondolkozik.


Lehet, hogy egymásnak teljesen ellentmondó vágyakat is kergetsz egyszerre?

Állíts össze egy listát magadnak a legfontosabb vágyaidról! Akár sorba is teheted őket, hogy melyik a legfontosabb. Könnyebb úgy lemondani egy közös hosszú hétvégéről a barátokkal, ha tudod, hogy cserébe pár hónappal később lehetőséged nyílhat egy még nagyobb vágyad megvalósulására – legyen az egy hosszabb utazás vagy akár egy évek óta vágyott tanfolyam.

3. Fókuszálj egyszerre egy célra!

Vágyhatunk a világ összes kalandjára egyszerre, de ha a realitás talaján maradunk, akkor nem árt, ha pontosítunk a terveken. A vágyaid / céljaid összegyűjtése és priorizálása után tudsz hozzákezdeni az első lépések kijelöléséhez. Vázold fel magadnak, hogy miket kell megtenned ahhoz, hogy megvalósuljanak az elképzeléseid. Ha lebontod lépésekre a teendőket, akkor elérhetőbbnek tűnik majd (és elérhetőbbé is válik majd).

Közben pedig élvezheted a célhoz vezető út apróbb sikerélményeit, és kevésbé leszel hajlamos arra, hogy mások haladásával foglalkozz.

FOMO pszichológiája -Fiatal nő a telefonját nézi kávézás közben.

Minden lépcsőfokot meg lehet ünnepelni. Lehet, hogy te még nem tartod a kezedben a hőn áhított diplomát / állásajánlatot / világkörüli utazásra szóló jegyet, de ha elmulasztod az oda vezető út egyes állomásainak észrevételét, akkor mások sikerélményei inkább frusztráló ingerek lesznek számodra, semmint örömteli események.

4. Vezess hálanaplót!

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás az életedben? Gyakran annyira koncentrálunk arra, amiről úgy érezzük, hogy lemaradunk, hogy elsiklunk azok felett, amik miatt szerencsésnek érezhetjük magunkat. A hála érzete képes oldani a feszültséget, erősíti az önbecsülést és segít megélni a pozitív élményeket. Próbáld meg, hogy minden este leírod, hogy mi volt aznap az a fordulat, esemény vagy épp cselekedet, ami a hála érzetével töltött el téged. Ezekre fókuszálva erőt meríthetsz a borúsabb napokon is. Az életeddel való elégedettség további növeléséről ide kattintva olvashatsz.

Ha felkeltette érdeklődésedet a FOMO pszichológiája, és kíváncsi vagy, hogy te hány pontot érnél el a FOMO skálán, akkor ezen a linken kipróbálhatod magadat!

Ha érdekel bővebben a szorongás témaköre, és a saját belső erőforrásaid erősítése, akkor hallgasd meg ,,Mit kezdjek a szorongásommal?!” Podcast adásunkat!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
A költözés pszichológiája – 6 tipp, hogyan dobozoljuk be életünket minimális szorongással
Adj egy cipősdoboznyi karácsonyt a MikulásGyárnak!
Top 7 társasjáték felnőtteknek
A nyunyóka pszichológiája, avagy az elválás megkönnyítése
3 közmondás, melyek többet ártanak, mint használnak

Neked mi jut eszedbe először a költözésről? Csodálatos új kezdet, vagy kétségbeesett kapkodás? Mindkettőben van ám igazság! Az, hogy hogyan

//
2021. október 16.

Az egyik legnagyobb magyarországi jótékonysági akció, a MikulásGyár idén 15. alkalommal nyitotta meg kapuját az adakozni vágyók előtt. A Megoldásközpont

//
2019. december 5.

Mostanában újra aranykorukat élik a társasjátékok, nemcsak a gyermekek, de a felnőttek életében is. Nincs is jobb, mint egy élvezetes

//
2022. április 13.

Eszünkbe jut-e még az a kedvenc plüssünk vagy rongyink, amit kisgyermekként mindenhová magunkkal cipeltünk? Néhányan már nem is emlékeznek rá,

//
2020. augusztus 17.

Megfigyelted már, hogy milyen mondatok jutnak eszedbe leggyakrabban stresszhelyzetben? Az otthonról hozott, gyakran hallott mantrák meglepően nagy hatással vannak arra,

//
2020. december 21.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x