fbpx

Otthonpszichológia – Hogyan teremts igazán harmonikus otthont?

Átlagos olvasási idő: 8 perc

Mindenkinek kell egy hely, ami csak a miénk, ahova el tudunk vonulni a külvilág elől, ahol igazán ki tudunk kapcsolódni, ahová hazatérünk. Ez bizony az otthonunk – de mi történik, ha hiába szép és kellemes, valahogy mégsem az igazi? Hogyan tudjuk igazán otthonossá és személyessé tenni az otthonunkat? Hogyan tudjuk elérni, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat benne? És hogyan tud mindebben segíteni az otthonpszichológia? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Alkotónk, Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

„Mindenhol jó, de a legjobb otthon.”

A fenti mondás nagyon szépen összefoglalja az otthon lényegét. Az otthon nem csupán egy hely, ahol laksz, hanem az a tér, ahol kényelmesen érzed magad, ahová hazavágysz, ha máshol vagy.

otthonpszichológia

Otthonunk az a hely, ahol önfeledten önmagunk lehetünk.

Itt el tudunk vonulni a külvilág elől, ha magányra vágyunk, és itt tudunk a legkényelmesebben kikapcsolódni – jó esetben.

Azonban előfordul, hogy hiába kellene az otthonnak a feltöltődés és stresszlevezetés helyszínének lennie, valahogy mégsem tudunk úgy kikapcsolódni otthon.

Környezetpszichológia – hogyan hat a környezet az emberre?

Ha az otthonunk ránk gyakorolt hatásait akarjuk szemlélni, szinte kikerülhetetlen, hogy általánosságban a környezettel foglalkozzunk. Mert

bárhová megyünk, bárhol vagyunk, környezetünk befolyásolni fogja a hangulatunkat, érzéseinket, gondolatainkat.

Környezet alatt most nem (csak) a természeti környezetet értem, hanem bármilyen teret, amelyben tartózkodunk, legyen az egy szoba, egy tanterem, vagy akár egy utca.

A környezetpszichológia alaptétele, hogy az egyén és a környezete folytonos kölcsönhatásban vannak, akár tudatában van ennek az egyén, akár nem.

otthonpszichológia

Szeretjük otthonosan elrendezni és személyessé tenni magunk körül a környezetünket – főként olyan helyeken, ahol sokat tartózkodunk. Az „én helyem” érzést erősíti a saját, személyes tárgyak jelenléte, a berendezés saját szokásainkhoz, ritmusunkhoz való igazítása. Ezáltal teremtünk magunknak egy biztonságos, ismerős bázist.

A környezetpszichológia szorosan együttműködik más tudományterületekkel, például az építészettel, az ergonómiával, a munkapszichológiával, és persze az otthonpszichológiával.

Mi is az otthonpszichológia?

Az otthonpszichológia a környezet egy szűk szeletével foglalkozik – mégpedig az otthonunkkal. Fő célja, hogy megmutassa, hogyan is tudunk a magunk számára a lehető legkellemesebb otthont teremteni, milyen szempontokat fontos figyelembe venni.

Az otthonpszichológia nem azonos a lakberendezéssel, bár tény, hogy sok ponton érintkezik a két terület. Míg a lakberendezés középpontjában az élettér stílusos és otthonos kialakítása áll,

az otthonpszichológia az otthon és a benne élő személyek közötti dinamikus kapcsolatot helyezi előtérbe.

Nem foglalkozik konkrét stílusokkal és trendekkel, hanem azt tartja szem előtt, hogy hogyan lehet a benne élők életminőségét, hangulatát javítani az otthon kialakításán és dekorálásán keresztül. Azaz hogy hogyan lehet igazán harmóniában az otthon a benne élőkkel.

Az otthoni dekorációknak a piaca virágzik, az emberek általában sok pénzt költenek mindenféle dísztárgyakra, és nagyon népszerűek a különböző lakberendező és dekoráló műsorok és magazinok is. Az emberek – inkább a nők – sokat foglalkoznak azzal, hogy otthonossá varázsolják a teret, amelyben élnek, hiszen ez megteremti számukra a lelki egyensúlyhoz kellő lendületet is.

A rend fontossága

A rend elég fontos tényezője az otthon harmóniájának. Persze vannak olyanok, akik nem igénylik, de legtöbbünkre igaz, hogy zavaró számunkra a rendetlenség.

Gyakran jellemző az is, hogy a kinti rendetlenség az elmében is tükröződik – kevésbé tudjuk rendszerezni a programjainkat, kicsúszunk a határidőkből.

otthonpszichológia

Ha ellep minket a káosz az otthonunkban, a gondolataink is alkalmazkodnak hozzá – és fordítva is igaz ez.

Ha rendet raksz otthonodban, helyet találsz az elkószált tárgyaidnak, sokkal könnyebb lesz a fejedben is rendszerezni a gondolatokat. Ne hagyd, hogy a káosz ellepjen! 🙂

👉 A rendrakás nemcsak abban segít, hogy komfortosabban érezd magad otthonodban, hanem egyfajta kontrollérzetet is ad, hogy képes vagy te irányítani a külső és belső tényezők alakulását.

Milyen módszerekkel érhetünk el változást?

Napjainkban sokan foglalkozunk azzal, hogyan lehet harmóniát teremteni otthonunkban. Van egy-két igazán érdekes és kreatív módszer, amelyeket bemutatnék nektek.

Feng shui – a térrendezés ősi művészete

A kínai kultúrában már régóta foglalkoznak a lakberendezés és harmóniateremtés találkozásával. A feng shui kifejezés valószínűleg sok olvasónk számára sem ismeretlen, mivel a mai napig igen népszerű módszer.

A feng shui a modern környezetben röviden annyiból áll, hogy hogyan áramoltassuk a csit szabadon az otthonunkon (vagy akár irodánkon, életterünkön) keresztül. Vagy inkább, hogy hogyan ne gátoljuk annak szabad áramlását.

Ez a módszer – vagy inkább látásmód – eléggé spirituális szemlélet összességében, de van sok része, amelyeket bárki tud hasznosítani anélkül, hogy ezzel azonosulnia kellene. Ilyen például a báguá térkép, amely 9 területre osztja a lakást, és tippeket javasol, hogy az adott területet hogyan lehet fejleszteni.

otthonpszichológia
A báguá térkép kilenc alapterülete: gazdagság és siker; hír és hírnév; szerelem és házasságegészség és család; központ; alkotókészség és gyerek; önművelés és tudás; emberi kapcsolatok és karrier; segítőkész emberek és utazás.

A legérdekesebb ebben a módszerben, hogy a ház berendezésénél, sőt a szobák elrendezésénél felhívja a figyelmet a különböző funkciók fontosságára, és hogy a különböző életterületek megjelenjenek az otthon kialakításánál.

Báguá térkép

Nézd végig a saját otthonodat/ szobádat a báguá térkép szerint. Hogy tudod az adott életterülethez kapcsolni a teret, amelyet elfoglal?

👉 A feng shui nagyon sok érdekes apró technikát alkalmaz ezen túl is, hogy kellemesebbé és komfortosabbá varázsolja az otthonunkat.

Konmari

Marie Kondo a rendrakás kérdéskörével foglalkozik, azt tanítja meg az embereknek, hogyan tudnak rendet teremteni maguk körül, hogyan tudnak megszabadulni a felesleges dolgaiktól. Egyetlen fő kérdést tesz fel:

„Mi kelt benned örömérzést, és mi az, ami nem?”

Arra buzdít, hogy menj végig otthonodban, és vedd sorra a tárgyaidat. A bútorokat, könyveket, ruhákat, ékszereket, edényeket, mindent, amid csak van. Mindet nézd meg alaposan, és szortírozd át, örömöt kelt-e benned. Ha nem, akkor jobb, ha meg is szabadulsz tőle. Nyilván ez óriási munka, de szépen lassan meg tudsz szabadulni azoktól a tárgyaidtól, amelyek feleslegesen foglalják a helyet.

„A rendrakásban nem az a fontos, hogy mit dobsz ki, inkább az, hogy mit akarsz megtartani, hogy az életed része maradjon.” /Marie Kondo/

Marie Kondo a fenti videóban a rend fontosságáról mesél nekünk, és arról, hogy ő hogyan talált rá a saját módszerére. Érdemes megnézni – de szükséges hozzá némi angoltudás.

Hygge

A hygge (ejtsd: hügge) a dán „boldogságrecept”. A lelassulásról, a kényelemről, a bekuckózásról, a nevetésről szól.

👉 Arról, hogy hogyan éld meg a pillanataidat a maguk teljességében, azáltal, hogy engedélyt ad a lelassulásra és a világtól való elvonulásra.

A hygge a meghittségteremtés művészete. Azt, hogy egy otthon igazán meghitt legyen, sokféleképpen el lehet érni.

Egy igazán hygge látvány: a kandallótűz fényével megvilágítva üldögélni pihe-puha pokrócokon.

otthonpszichológia

Ha megkérdeznénk a dánokat, mire asszociálnak leginkább a hygge-ről, a nagy részük a gyertyákat említené.

„A hygge egyetlen receptje sem teljes gyertyák nélkül.” /Meik Wiking/

Néhány egyéb kellék, amelyek segíthetnek igazán kényelmessé és meghitté, azaz hyggévé varázsolni otthonunkat:

  • puha pokrócok, szőnyegek;
  • sok párna;
  • meleg fényű (azaz sárgásan világító) fénysorok;
  • és persze a gőzölgően forró italok.

Ha nem akarod az egész otthonodat hygge-hangulattal feltölteni, megteheted ezt csak egy kis területen is.

Alakíts ki meditációs sarkot!

Legyen egy zug, amely csak a tiéd, ahol igazán kényelmesen tudod érezni magad. Lehet ez egy fotel, vagy egy ülőpárna, amelyet beteszel egy ablak mellé. Legyen egy helyed, ahova ha leülsz, igazán ki tudsz kapcsolni.

Az otthonpszichológia eszközei

Az otthonpszichológia sokféle eszközzel él, hogy segítsen megteremteni az összhangot az otthon és a benne élő személyek között.

1. Otthonunk funkciói

Az otthonpszichológia egyik fontos eleme, hogy az adott helyiségek valójában az általunk meghatározott funkcióknak feleljenek meg. Nagyon gyakori, hogy megszokásból rendezzük el a bútorokat a szobában, ahelyett, hogy átgondolnánk, hol van ténylegesen a helyük.

Mielőtt be- vagy átrendezzük a szobákat, érdemes végigmenni a helyiségeken, hogy mit szeretnénk, milyen fő funkciót lásson el. Ha meghatározzuk előre, hogy mit szeretnénk az adott helyiségben csinálni, sokkal könnyebb dolgunk van, ha eleve e szerint rendezzük be, mint ha berendezés után próbáljuk a használati célhoz igazítani.

Megfigyelési kísérlet

Ülj le, és írd fel egymás alá az otthonod helyiségeit, majd határozd meg mindegyiknél, milyen funkciót szeretnél, hogy ellásson. Ha ezzel megvagy, állj fel, és járj körbe helyiségről helyiségre.

Megfelel-e az adott szoba az általad meghatározott funkciónak?

Ha van szobád, amelyik nem, ne keseredj el, ezen lehet változtatni! 🙂

Például azt határoztad meg, hogy a konyha-étkező fő funkciója az, hogy alkalmas a kényelmes főzésre és étkezésre, emellett adjon helyet a hosszan elnyúló beszélgetéseknek is. Azonban a valóságban valahogy mégsem oda ültök le beszélgetni, mindenki étkezés után felpattan – sőt, szívesebben esztek a nappaliban.

Vizsgáld meg, mi lehet ennek az oka! Kényelmetlen székek? Szűk hely? Esetleg állandóan pakolófelületnek használjátok az asztalt, és ezért sosincs rajta hely?

Ha megvan a probléma, próbáld meg orvosolni! A kényelmetlen székekre tégy párnát, a szűk helyre keríts egy kisebb asztalt, vagy told át a bútorokat, hogy minden elférjen. Az asztalon heverő kacatoknak pedig keress egy lehetőleg zárt szekrényt, vagy zárd mindig az estét azzal, hogy elpakolsz az asztalról mindent a helyére.

Ha az otthonunk helyiségeit az előre meghatározott funkciójuk alapján alakítjuk, akkor egyszerűbb lesz a bútorokat is megvásárolni, elrendezni aszerint, hogy pontosan mire van szükség a hatás eléréséhez. Ezen felül könnyebb lesz megszabadulnunk a felesleges, csupán hely- és porfogó tárgyainktól is (amelyeket nem szeretünk igazán).

Átalakult funkciók

Mostanában a koronavírus járvány miatt divatját éli a home office, azaz az otthonról végzett munka. Ez sokunk otthonába jelentős változásokat hozott, hiszen a megszokott pihenőkörnyezetben most a munkának is helyet kell kapnia.

Hogyan legyen könnyebb?

Érdemes az otthoni munkának fix helyet kialakítani, ha van rá lehetőség.

Ha van dolgozószobád eleve, akkor egyszerűbb megoldani, ha viszont nincs, már kreatívabbnak kell lenned. Nevezz ki egy asztalt egy székkel egy olyan helyen, ahol a lehető legkevesebb dolog vonhatja el a figyelmed.

Ha megvan a helye a munkának, sokkal könnyebb elválasztani azt a magánélettől.

2. Színek az otthonpszichológiában

Kinek kevésbé, kinek jobban, de általánosságban a színek képesek befolyásolni a hangulatunkat. Hatással vannak a viselkedésünkre, az energiaszintünkre és az érzelmeinkre is.

A színeket hatásuk és a szobák funkciója alapján érdemes párosítani. Sokan elkövetik például azt a hibát, hogy pirosra festik a hálószobát, ami képes az alvásminőség kárára menni, mivel az élénkpiros egy olyan szín, amely élénkít.

A színek szimbolikája

Zöld: A természetközeliség érzését hozza el.

Piros: Izgalmas, erős, szenvedélyes szín. A dühvel, szenvedéllyel kötik össze.

Kék: A nyugalom színe.

Sárga: A jókedv, nevetés élénk színe.

Lila: A luxus szimbóluma.

Rózsaszín: A legnőiesebb szín, a nőiességet szimbolizálja.

Fehér: Az ártatlanság, tisztaság színe.

Fekete: A gyász színe.

A színpreferencia, azaz, hogy ki mely színeket kedveli, elég eltérő mindenkinél. Erre sok tényező lehet hatással: a nem, az életkor, a kultúra, sőt akár az adott hangulat is. Ez elég becsapós tud lenni, mert lehet, hogy a kedvenc színünk a sárga, és emiatt sárga kiegészítőket választunk, mégsem érezzük magunkat jól a sárga környezetben. Mielőtt színt választunk, fontos, hogy lássuk (legalább fényképeken), hogyan működik az egy enteriőrben.

Sokszor mondják, hogy például a kék nyugalmat árasztó, a piros pedig élénkítő szín, de ez ebben a formában nem igaz. Minden színnek az árnyalatától függ, hogy milyen irányba mozdít el.

Általában az élénk, telített árnyalatok élénkítenek, a pasztell, tört színek nyugodtságot sugallnak.

Fontos megjegyezni, hogy a színekkel óvatosan kell bánni, nem érdemes a nappali teljes falát élénksárgára festeni, mert túl sok lehet, és ellenkező hatást érhetünk el vele. Ezen felül, ha esetleg megunjuk, akkor az egész falat újra kell festeni. Érdemes inkább a textilek színében, a dekorációk árnyalataiban becsempészni az erős színeket.

3. Dekoráció az otthonpszichológiában

Az otthon dekorációja is fontos szerepet játszik a hangulatteremtésben. Ez az, amely leginkább árulkodik arról, kik is laknak az otthonunkban.

otthonpszichológia
Tedd ki a kedvenc tárgyaidat!

Érdemes olyan tárgyakkal, apróságokkal körbevennünk magunkat, amelyek láttán felidézünk kedves emlékeket, elmosolyodunk. Lehet ez egy érdekes gyűjtemény, amelynek minden egyes darabjához egyedi történet kapcsolódik, vagy lehet akár egy fényképfal, esetleg olyan apróságok, amelyekre egyszerűen csak jólesik ránézni.

Az én házam, az én váram

Nagyon fontos, hogy legyen mindenkinek egy saját helye, amit úgy tud alakítani, ahogy az neki a legjobb. Fiataloknál lehet az egy szoba, vagy szobarész, később már egy teljes lakás vagy ház. A lényeg, hogy ott olyan hangulat legyen, amely leginkább illik az ott élőkhöz.

Kedves Olvasó, remélem, cikkem az otthonpszichológia szemléletén keresztül segít abban, hogy meghittebb lehessen otthonod, hogy tényleg ki tudj benne kapcsolódni, és igazán olyan környezetet tudj magad számára teremteni, ahol önmagad legjobb formáját tudod hozni.

via GIPHY


Felhasznált szakmai tartalom

  • Collins, T. K. (2003). Feng shui – A térrendezés ősi kínai művészete. Egyensúly, harmónia és fellendülés a környezetünkben. Budapest: Édesvíz Kiadó.
  • Graham, L. T., Gosling, S. D., & Travis C. K. (2015). The psychology of home environments: A call for research on residential space. Perspectives on Psychological Science, 10(3), 346–356.
  • Kondo, M. (2016). Tiszta öröm – A rendteremtés művészete. Budapest: Bookline.
  • Wiking, M. (2016). The little book of hygge: Danish secrets to happy living. London: Penguin Books.
  • Egyéb felhasznált szakmai tartalmat találhatsz ittittitt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Őszi melankólia? Ne hagyd, hogy lehangoljon!
Kreatív randitippek – 12+1 felejthetetlen élmény, ami nektek is jár!
Párkapcsolati intimitás? 36 kérdés a szerelem elmélyítéséért
Miért jó múzeumba járni? – 7+3 hely, amit érdemes meglátogatni
Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk boldog, nyugodt gyereket?

Ősszel, amikor kezd sötétebbé és komorabbá válni az idő, rengetegen küzdünk az őszi melankólia jelenségével, amely leginkább a gyakori és

//
2020. augusztus 30.

párkapcsolat elején még könnyebb eldönteni, hogy mit csináljatok egy randevún, azonban ahogy telik az idő egyre több dologban vesztek részt együtt,

//
2024. február 14.

A szerelemben az intimitás érzése kiemelt jelentőséggel bír. Hiszen a párunk az a személy, akiben a legjobban megbízunk, aki a

//
2020. október 24.

A múzeumok szerte a világon jelen vannak, büszkén hirdetve az adott terület történelmét és kultúráját. Miért is érdemes múzeumba járni?

//
2020. május 18.

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is elárasztja a számtalan információ, az állandóan és sokfelől érkező inger. Kim John

//
2021. június 21.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x