fbpx

Természet otthon – Így javítsunk könnyen és gyorsan a hangulatunkon!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Legtöbbünk szeret a természetben lenni, kirándulni, piknikezni a szabad levegőn. Vajon miért is van olyan jó hatással a természeti környezet az emberekre? Hogyan tudunk egy kevés természetet vinni otthonunkba, ha nem kertes házban élünk? Ebben a kávé mellé írt cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya írása – a kávéd mellé. [Lungo]

Van egy egyszerű módszer, ami elősegítheti, hogy könnyebben megküzdj a stresszel, jobb kedved legyen, ki tudj kapcsolódni, jobban tudj koncentrálni. Nem is gondolnánk, mennyire hasznos, ha hetente szánunk kis időt arra, hogy kinn legyünk a szabad levegőn, növények között, természetes csendben.

Természetben töltött idő

Rendkívül felszabadító élmény egy hétvégi vagy akár egy hétköznapi napon munka vagy iskola után kiszabadulni a természetbe. A természetben való kikapcsolódás azonban nem egyenlő a szabad ég alatt végzett munkával!

A természet képes igazán felszabadítani.

Kimenni a természetbe sétálni egyet, csak élvezni a friss levegőt a bőrünkön, érezni a föld és a fák illatát, és hallani, ahogy a fák levelét fújja a szellő, egészen különleges élményt nyújt, főleg ha ennek szenteljük a figyelmünket.

Egy érdekes kutatás

Faber Taylor és Kuo (2011) hiperaktivitás zavarral küzdő gyermekeket vizsgáltak. Három csoportra osztották a gyerekeket, mindhárom csoport egy 20 perces sétát tett. A különbség a séta helyszíne volt; az első csoport a belvárosban tett sétát, a második csoport lakóövezetben, a harmadik pedig egy parkban.

A gyerekek figyelmi kapacitását mérték mindhárom helyzetben a séta előtt és után. Nem túl meglepő módon azok a gyerekek, akik a parkban sétáltak, szignifikánsan jobb eredményt értek el a figyelem teszten, mint a másik két csoport tagjai.

Ezek a hatások a felnőttekre is érvényesek. Azonban ahhoz, hogy ezek az előnyök igazán érvényesüljenek, és tartósan megmaradjon a hatásuk, érdemes legalább hetente fél órát kinn tölteni a szabad levegőn. Szánj időt egy sétára, esetleg ha van hó, akkor hógolyózásra, nyáron egy kellemes piknikre!

Azonban nem olyan egyszerű megoldani, hogy rendszeresen tudjunk a természetben tartózkodni. Nyilván a kertes házban, illetve parkos területek közelében élők a legszerencsésebbek ebből a szempontból.

Természet otthon

Akkor se csüggedj el, ha közeledben nem található „zöld övezet”. Megoldható, hogy egy emeleti lakásba is becsempésszünk egy kis természetet. Ugyanis a kert és nagyobb természeti terület hiányát a lakásban elhelyezett növényekkel egyszerűen lehet kompenzálni.

A benti növények képesek igazán kellemes hangulatot teremteni az otthonunkban.

A növények a lakásban szintén segítik az ellazulást, frissítik a levegőt, és nem mellesleg jól is néznek ki. 🙂  Az sem utolsó szempont, hogy a növénytartás rendszert teremthet a napunkban. A mindennapi öntözgetés kellemes, meditatív napi teendővé válhat.

Ha van erkélyed, ne hagyd üresen a virágládákat! Ültess bele valami szép virágot vagy növényt! Keress olyat, ami megfelel az igényeidnek! Ha tudod, hogy hajlamos vagy elfelejteni az öntözést, szerezz be olyan növényt, amelyik igénytelenebb, kevesebb gondozást igényel (pl. az anyósnyelv, a sárkányfa vagy a majomfa)

Ha nincs erkélyed – vagy ha van, de még ezen túl is szeretnél növényeket -, ne félj a lakásba is tenni cserépben néhányat. Vannak kifejezetten árnyékkedvelő fajták is, hogy feldobják a sötét sarkokat. Egyik személyes kedvencem a Zámia (Zamioculcas, vagy más nevén agglegénypálma vagy legényvirág). Egy kedves barátom mesélte, hogy véletlenül fél évre bezárta a szekrényébe, majd mire megtalálta, hajtott egy új ágat a növény. 🙂 

Ha nem vagy a növények híve, az sem baj. Meg lehet oldani máshogy is. Például a szobaszökőkút kellemes hangulatot teremt, és a víz csobogása meditatív hatással van az emberre.

Még egy-két ötlet számodra:

  • Köveket (domború darabokat) vagy homokot lepakolni egy tálcára, és azt elhelyezni a földön. A talpnak kellemes érzés, ha mezítláb ráállsz. 
  • Ágak vagy virágok vázában. Nem annyira igényesek, mint a szobanövények, de nyilván nem is tartanak olyan sokáig.

Ezeken túl is rengeteg lehetőség van még, a te kreativitásodon múlik, hogyan valósítod meg azt, hogy legyen természet az otthonodban is.

Ha érdekelnek ezen felül is a természet jótékony hatásai, és szívesen olvasnál még néhány tippet, hogyan csempészd be az életedbe a természet közelségét, ajánlom Mohácsi Rebeka cikkét, amelyet ide kattintva tudsz elolvasni.


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Miért jó múzeumba járni? – 7+3 hely, amit érdemes meglátogatni
A hála pszichológiája – 4+1 tippel a hála mindennapi megéléséért
Tönkretett figyelem – Mit tehetsz a koncentrációdért a mindennapokban?
Mindfulness a hétköznapokban – 5+1 gyakorlattal a tudatos jelenlétért
Kreatív randitippek – 12+1 felejthetetlen élmény, ami nektek is jár!

A múzeumok szerte a világon jelen vannak, büszkén hirdetve az adott terület történelmét és kultúráját. Miért is érdemes múzeumba járni?

//
2020. május 18.

hála annyira alapvető érzelem, hogy általában nem gondolkodunk azon, mit is takar, és milyen hatásai vannak. Pedig a pozitív pszichológia tudománya szerint igen fontos

//
2021. március 21.

A figyelem és a koncentráció olyan készségek, amelyekre a mindennapjaink során folyamatosan szükségünk van. Akár tanulunk, akár dolgozunk, az, hogy mennyire vagyunk képesek

//
2023. február 22.

A mindfulness – azaz a tudatos jelenlétmeditáció napjainkban nagy népszerűségnek örvend, amit annak köszönhet, hogy nemcsak meditációs technikaként,

//
2020. május 13.

párkapcsolat elején még könnyebb eldönteni, hogy mit csináljatok egy randevún, azonban ahogy telik az idő egyre több dologban vesztek részt együtt,

//
2024. február 14.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x