fbpx

Környezettudatosság az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Szerencsére egyre többen döntünk a környezettudatos életmód mellett. Miért fontos a környezet- és természetvédelemmel foglalkozni? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság az iskolában? Milyen lehetősége van egy pedagógusnak, hogy környezettudatosságra nevelje a diákokat? Mohácsi Rebeka írása. [Forró csoki – elvitelre]

A környezettel kapcsolatos kérdések, a fenntarthatóság, az ökológiai lábnyomunk csökkentése kezdi átszőni a mindennapjainkat. A globális felmelegedés okozta időjárási szélsőségeket évek óta tapasztalhatjuk.

A környezetünket érintő változások minket és a jövő generációit is egyaránt érintik, ezért közös felelősségünk, hogy tegyünk egy fenntarthatóbb jövőért.

Ehhez egyéni és társadalmi szinten is szükség van arra, hogy változtassunk. Földünk védelme érdekében utódaink környezettudatosságra való nevelése is elengedhetetlen, hiszen a jövőt ők írják.

Miért fontos a környezettudatosság az iskolában?

Nem lehet elég korán kezdeni” – tartja a mondás. Fontos, hogy már fiatalkorban kiépítsük a környezettudatosságot, és egészséges életmódra neveljük a gyerekeket. Hiszen az egészséges életmódra (testmozgás, előnyös étkezés, test és lélek egészsége) való neveléssel egyrészt megtanítjuk, hogy nem ártunk magunknak, másrészt nem ártunk a körülöttünk lévő környezetünknek sem.

Apró lépés az iskolának, nagy lépés a Földnek.

Az oktatási és nevelési intézmények fontos helyszínei a jövő nemzedékek környezeti nevelésének is, melyet sokszínű tevékenységek révén valósíthatunk meg.

Tegyünk ma egy jobb holnapért.

Környezetünk védelmének eszmeiségét, ügyét számos módon tudjuk átadni diákjainknak. Fontos, hogy az iskolában is felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és aktualitására. A tanulók részéről a mindennapok során, ismerős légkörben megtapasztalt jó példák, a lelkesedés és az elkötelezettség olyan fontos és meghatározó mintát nyújthatnak, ami egész életük során elkísérheti őket.

Természetessé tehetjük a gyerekek számára a környezetvédelmet mint az életmód részét. Lehet, hogy a mi generációnk jelenleg szemléletmódváltásban van, azonban az utódainkat már lehet úgy nevelni, hogy számukra alapvető legyen ez a hozzáállás, hiszen eleve fiatalkorban alakulnak ki ezek a szokások. Ezért fontos a pedagógusok példamutatása is.

Tippek az iskolai környezettudatosságra

Az ökotémát a legtöbb tantárgyba szépen beleilleszthetjük. Gondoljunk a nyelvtanórai esszék írására, az idegen nyelvek szövegértési feladataira vagy a történelmi katasztrófákra. Rajzórán pedig a gyerekek megalkothatják az elképzeléseiket egy zöldebb életről, de akár egy drámacsoport keretein belül is elővehetjük a témát.

környezettudatosság az iskolában

Csíráztassunk közösen! A gyerekek megtapasztalhatják a magok fejlődését, másrészt pedig felelősséget tanulva ők is termeszthetnek növényeket otthonaikban.

A természettudomány-tárgyak esetén a legtöbb órára bevihetjük a környezetvédelmet, a természetvédelmet és az egészséges életmódra való nevelést. Azonban az órákon kívül is vannak lehetőségeink arra, hogy a gyermekek tudatosságát fejlesszük.

1. Szervezzünk zöldnapokat, heteket!

Az iskola berkein belül változatos programokat tudunk megvalósítani, akár jeles napok által, mint a Föld napja, az Állatok Világnapja, akár egy-egy civil szervezet által meghirdetett kampányidőszak során. A tervezésbe érdemes bevonni a fiatalokat is, így megtudhatjuk, hogy milyen környezet- vagy természetvédelmi témakör érdekli őket. Akár készíthetünk évfolyamonként különböző vetélkedőt, programsorozatot.

A programok során a témák játékosabb vagy komolyabb hangvételű feldolgozásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek bővítsék az ehhez kapcsolódó ismereteiket.

Ötleteket adhatunk nekik, hogy mit tehetnek ők maguk egy-egy problémakör megoldásának érdekében.  Az iskolai eseményeket színesíthetjük külső előadókkal, szakemberekkel, a közös munka pedig igazán inspiráló lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Ráadásul ezeknek a programoknak közösségkovácsoló ereje is van.

2. Készítsünk zöld faliújságot!

A gyerekek számára is fontos a kreativitás és az alkotás. Egy zöld faliújság jó alapot adhat ahhoz, hogy pedagógusaik segítségével elmerüljenek egy-egy fontosabb témában. Egy adott ügyről készíthetnek fotósorozatot, rajzot, esszét, interjút, cikket, bármit, ami eszükbe jut, amit egy iskolai faliújságon be lehet mutatni az intézmény többi tagjának.

Faliújság

Havi bontásban mindig más osztály, csoport állíthat össze egy-egy tematikus anyagot környezet- vagy természetvédelmi témában, így mindenkinek lehetősége van a kreativitásra és az új ismeretek elsajátítására.

A témák akár a következők is lehetnek: éghajlatváltozás, élelmiszerek túlfogyasztása, a fenntartható közlekedés, ökológiai lábnyom csökkentése, veszélyeztetett állatfajok, hulladékmegelőzés, hulladékmentes konyha – bármi, ami a tanulók fantáziáját megmozgatja, és gyűjtőmunkára, alkotásra sarkallhatja őket.

3. Csináljunk cserebere börzét!

A tudatos életmód egyik megoldása lehet, ha a még használható, feleslegessé vált dolgainkat nem kidobjuk, hanem továbbadjuk valakinek, aki még használni tudja. Természetesen ez fordítva is így van. Ez a gondolatmenet egymás támogatására, a tudatos vásárlásra tanítja meg a gyerekeket.

A cserebere börze során a feleslegessé vált játékokat, tanszereket, eszközöket, táskákat dobjuk be a közösbe. Biztos, hogy hamar új tulajdonosa lesz a már nem használt tárgyainknak.

4. Projektmunka

A környezettudatosság témakörét feldolgozhatják a gyerekek projektmunka keretei között is. A projektmunkának, azaz a közös munkának több előnye is van. A projekt egy hatékony eszköz, melynek minden fázisában nagyfokú szabadsága van a diákoknak.

A közös munka fejleszti a szociális készségeket.

környezettudatosság az iskolában

5. Környezettudatosság az iskolán túl

Az iskola falain kívül is foglalkozhatunk a témával. Akár megismertethetjük velük az erdei iskolák szépségét, de akár az osztálykirándulás során is szervezhetünk olyan programokat, melyek a környezettudatossághoz kapcsolódnak. A tanulók mellett a szülőket is bevonhatjuk, így a szeretett otthonokban is fenntartható környezetet alakíthatnak ki a családok.

Természetesen ezeken túl is rengeteg lehetőség van még, a mi kreativitásunkon múlik, hogyan teszünk a környezetünkért! Cselekedj velünk együtt Te is!

Mindannyiunknak örömet szerez a minket körülvevő természet szépsége, ha képesek vagyunk meglátni. Még a nagyvárosok forgalmas utcáin is megesik, hogy apró növénykék törnek elő merészen az útburkolat repedéseiből. Álljunk meg egy pillanatra, vegyük szemügyre, és csodáljuk meg »elszántságát«, élni akarását. És adjunk hálát, hogy egy ilyen csodálatos, lenyűgöző és varázslatos világban élünk – a növények világában.

– Jane Goodall

Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Fejlődési szemléletmód az iskolában – Tippek pedagógusoknak
Karaktererősségek az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak
Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk?
Természetben töltött idő jótékony hatásai – Mit taníthat gyermekeink számára a természet?
Környezettudatosság az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

Miért fontos a fejlődési szemléletmód az iskolákban? Hogyan tudod alkalmazni pedagógusként vagy iskolás gyermekednél? Cikkünk Carol S. Dweck Szemléletváltás –

//
2020. október 25.

A karaktererősségeink megismerésével boldogabb és teljesebb életet élhetünk, hiszen ezek feltárásával az erősségeinkre fókuszálhatunk. Ezeket alkalmazhatjuk a mindennapok során, és érdemes

//
2021. május 26.

párkapcsolatok, a házasságok természetes velejárói a nagyobb érzelmi hullámvölgyek, intimitási problémák, krízishelyzetek. Miért nem találom meg a másik felem? Mi a titka egy jól működő

//
2022. március 23.

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta után? Az állandó rohanásban szinte már megfeledkezünk az évszakok váltakozásának szépségéről, pedig a

//
2022. szeptember 23.

Szerencsére egyre többen döntünk a környezettudatos életmód mellett. Miért fontos a környezet- és természetvédelemmel foglalkozni? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság

//
2021. január 31.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
1
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x