Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Környezettudatosság az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

Szerencsére egyre többen döntünk a környezettudatos életmód mellett. Miért fontos a környezet- és természetvédelemmel foglalkozni? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság az iskolában? Milyen lehetősége van egy pedagógusnak, hogy környezettudatosságra nevelje a diákokat? Mohácsi Rebeka írása. [Forró csoki – elvitelre]

A környezettel kapcsolatos kérdések, a fenntarthatóság, az ökológiai lábnyomunk csökkentése kezdi átszőni a mindennapjainkat. A globális felmelegedés okozta időjárási szélsőségeket évek óta tapasztalhatjuk.

A környezetünket érintő változások minket és a jövő generációit is egyaránt érintik, ezért közös felelősségünk, hogy tegyünk egy fenntarthatóbb jövőért.

Ehhez egyéni és társadalmi szinten is szükség van arra, hogy változtassunk. Földünk védelme érdekében utódaink környezettudatosságra való nevelése is elengedhetetlen, hiszen a jövőt ők írják.

Miért fontos a környezettudatosság az iskolában?

Nem lehet elég korán kezdeni” – tartja a mondás. Fontos, hogy már fiatalkorban kiépítsük a környezettudatosságot, és egészséges életmódra neveljük a gyerekeket. Hiszen az egészséges életmódra (testmozgás, előnyös étkezés, test és lélek egészsége) való neveléssel egyrészt megtanítjuk, hogy nem ártunk magunknak, másrészt nem ártunk a körülöttünk lévő környezetünknek sem.

Apró lépés az iskolának, nagy lépés a Földnek.

Az oktatási és nevelési intézmények fontos helyszínei a jövő nemzedékek környezeti nevelésének is, melyet sokszínű tevékenységek révén valósíthatunk meg.

Környezettudatosság az iskolában-ma,holnap

Tegyünk ma egy jobb holnapért.

Környezetünk védelmének eszmeiségét, ügyét számos módon tudjuk átadni diákjainknak. Fontos, hogy az iskolában is felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és aktualitására. A tanulók részéről a mindennapok során, ismerős légkörben megtapasztalt jó példák, a lelkesedés és az elkötelezettség olyan fontos és meghatározó mintát nyújthatnak, ami egész életük során elkísérheti őket.

Természetessé tehetjük a gyerekek számára a környezetvédelmet mint az életmód részét. Lehet, hogy a mi generációnk jelenleg szemléletmódváltásban van, azonban az utódainkat már lehet úgy nevelni, hogy számukra alapvető legyen ez a hozzáállás, hiszen eleve fiatalkorban alakulnak ki ezek a szokások. Ezért fontos a pedagógusok példamutatása is.

Tippek az iskolai környezettudatosságra

Az ökotémát a legtöbb tantárgyba szépen beleilleszthetjük. Gondoljunk a nyelvtanórai esszék írására, az idegen nyelvek szövegértési feladataira vagy a történelmi katasztrófákra. Rajzórán pedig a gyerekek megalkothatják az elképzeléseiket egy zöldebb életről, de akár egy drámacsoport keretein belül is elővehetjük a témát.

Csíráztassunk közösen! A gyerekek megtapasztalhatják a magok fejlődését, másrészt pedig felelősséget tanulva ők is termeszthetnek növényeket otthonaikban.

A természettudomány-tárgyak esetén a legtöbb órára bevihetjük a környezetvédelmet, a természetvédelmet és az egészséges életmódra való nevelést. Azonban az órákon kívül is vannak lehetőségeink arra, hogy a gyermekek tudatosságát fejlesszük.

1. Szervezzünk zöldnapokat, heteket!

Az iskola berkein belül változatos programokat tudunk megvalósítani, akár jeles napok által, mint a Föld napja, az Állatok Világnapja, akár egy-egy civil szervezet által meghirdetett kampányidőszak során. A tervezésbe érdemes bevonni a fiatalokat is, így megtudhatjuk, hogy milyen környezet- vagy természetvédelmi témakör érdekli őket. Akár készíthetünk évfolyamonként különböző vetélkedőt, programsorozatot.

A programok során a témák játékosabb vagy komolyabb hangvételű feldolgozásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek bővítsék az ehhez kapcsolódó ismereteiket.

Ötleteket adhatunk nekik, hogy mit tehetnek ők maguk egy-egy problémakör megoldásának érdekében.  Az iskolai eseményeket színesíthetjük külső előadókkal, szakemberekkel, a közös munka pedig igazán inspiráló lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Ráadásul ezeknek a programoknak közösségkovácsoló ereje is van.

2. Készítsünk zöld faliújságot!

A gyerekek számára is fontos a kreativitás és az alkotás. Egy zöld faliújság jó alapot adhat ahhoz, hogy pedagógusaik segítségével elmerüljenek egy-egy fontosabb témában. Egy adott ügyről készíthetnek fotósorozatot, rajzot, esszét, interjút, cikket, bármit, ami eszükbe jut, amit egy iskolai faliújságon be lehet mutatni az intézmény többi tagjának.

Faliújság

Havi bontásban mindig más osztály, csoport állíthat össze egy-egy tematikus anyagot környezet- vagy természetvédelmi témában, így mindenkinek lehetősége van a kreativitásra és az új ismeretek elsajátítására.

A témák akár a következők is lehetnek: éghajlatváltozás, élelmiszerek túlfogyasztása, a fenntartható közlekedés, ökológiai lábnyom csökkentése, veszélyeztetett állatfajok, hulladékmegelőzés, hulladékmentes konyha – bármi, ami a tanulók fantáziáját megmozgatja, és gyűjtőmunkára, alkotásra sarkallhatja őket.

3. Csináljunk cserebere börzét!

A tudatos életmód egyik megoldása lehet, ha a még használható, feleslegessé vált dolgainkat nem kidobjuk, hanem továbbadjuk valakinek, aki még használni tudja. Természetesen ez fordítva is így van. Ez a gondolatmenet egymás támogatására, a tudatos vásárlásra tanítja meg a gyerekeket.

A cserebere börze során a feleslegessé vált játékokat, tanszereket, eszközöket, táskákat dobjuk be a közösbe. Biztos, hogy hamar új tulajdonosa lesz a már nem használt tárgyainknak.

4. Projektmunka

A környezettudatosság témakörét feldolgozhatják a gyerekek projektmunka keretei között is. A projektmunkának, azaz a közös munkának több előnye is van. A projekt egy hatékony eszköz, melynek minden fázisában nagyfokú szabadsága van a diákoknak.

A közös munka fejleszti a szociális készségeket.

Lehetőséget ad az ismeretek integrálására, az iskolai és az iskolán kívüli világ közötti kapcsolat kialakítására. A projektmunkára adjunk elegendő időt a tanulóknak, amit együtt határozunk meg, hiszen iskolán kívüli elfoglaltságot is jelent. A közös munkákat egy óra keretén belül mutassák be, így fejlesztjük az előadókészségüket, és a gyerekek tanulhatnak egymástól.

5. Környezettudatosság az iskolán túl

Az iskola falain kívül is foglalkozhatunk a témával. Akár megismertethetjük velük az erdei iskolák szépségét, de akár az osztálykirándulás során is szervezhetünk olyan programokat, melyek a környezettudatossághoz kapcsolódnak. A tanulók mellett a szülőket is bevonhatjuk, így a szeretett otthonokban is fenntartható környezetet alakíthatnak ki a családok.

Természetesen ezeken túl is rengeteg lehetőség van még, a mi kreativitásunkon múlik, hogyan teszünk a környezetünkért! Cselekedj velünk együtt Te is!

Mindannyiunknak örömet szerez a minket körülvevő természet szépsége, ha képesek vagyunk meglátni. Még a nagyvárosok forgalmas utcáin is megesik, hogy apró növénykék törnek elő merészen az útburkolat repedéseiből. Álljunk meg egy pillanatra, vegyük szemügyre, és csodáljuk meg »elszántságát«, élni akarását. És adjunk hálát, hogy egy ilyen csodálatos, lenyűgöző és varázslatos világban élünk - a növények világában.

- Jane Goodall
Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megszakítás