fbpx

Új szokások bevezetése – 5 tipp, hogy könnyebb legyen

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Ki ne akart volna már bevezetni egy új szokást az életébe? Legyen szó az élet bármely területéről, mind éreztük már a változtatás vágyát, és annak kecsegtető gondolatát, hogy egy új tevékenységet alakítsunk ki a rutinunkban. Sok esetben azonban úgy érezzük, hogy nem sikerül a mindennapjainkba beépíteni ezeket. Hogyan segíthetjük magunkat az új szokások bevezetésében? Milyen trükkök vannak arra, hogy könnyebben az életünk részévé váljon az adott tevékenység? Kedves Flóra pszichológus írása. [Cappuccino]

Életünk számos területén akarunk időről időre új szokásokat bevezetni. Vannak, akik a január 1-jére esküsznek, hiszen ott tiszta lappal indulhatnak. Mások egybekötik a tanévkezdéssel, vagy a tavasz első napjaival. Az új szokásokat azonban sokszor nem könnyű beleszőni mindennapjainkba. Gyakran előfordul, hogy csökken a lelkesedésünk, elfogy a motivációnk, és nem értjük, hogy miért nem tud az a fránya szokás mindennapos rutinná válni. A jó hír, hogy az új szokások bevezetése nincs évszakhoz vagy időhöz kötve. Az év bármely szakaszában, bármely napján képesek vagyunk ezeket elsajátítani, ha odafigyelünk pár dologra.

1. Vizsgáld meg az új szokásodat!

Az első lépés, hogy gondold végig, miért is akarod bevezetni ezt az új szokást a mindennapjaidba. Hozzájárul majd az egészségedhez? Jobban éreznéd magadat tőle? Hasznosnak tartod? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket érdemes végiggondolni ahhoz, hogy tisztán lássunk az új szokást illetően.

új szokások bevezetése
A tervezés sokat segíthet az új szokások bevezetésében is.

Érdemes felírni egy lapra a szokás előnyeit, és azokat az érveket, amiért Te igazán szeretnéd azt bevezetni. Ez azért is lehet hasznos, mert azon kívül, hogy tudatosítod az előnyöket, ezek az érvek akkor is eszedbe juthatnak majd, amikor kicsit nehezebb lesz tartani a szokást. Ha van kedved, tűzd ki a listát egy jól látható helyre, ahol mindig emlékeztet majd a célodra.

2. Reális célok kitűzése

Fontos végiggondolni, hogy a bevezetni kívánt szokás valóban beilleszthető-e a jelenlegi élethelyzetedbe. Előfordulhat, hogy hiába szeretnél mindennapi tevékenységgé varázsolni valamit, egyszerűen nem fér bele. Például lehet, hogy szívesen elindulnál reggel 6-kor futni, de a gyerekeket már 7-kor kelteni kell, 8-ra pedig neked is be kell érned a munkahelyedre. Hasonló a helyzet, ha például évek óta nem mozogsz rendszeresen, ráadásul az időbeosztásod is elég szűkös, mégis szeretnél rögtön másfél órás, kemény edzéseket beiktatni délutánonként. Ha eleve olyan célokat tűzünk ki, amiket egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk megvalósítani, akkor már az elején el fog fogyni a motivációnk.

A saját erőforrásaiddal és tartalékaiddal egyedül Te vagy tisztában, ezért igyekezz a jelenlegi élethelyzetedhez igazítani a kívánt szokást.

3. A 20 perces szabály

Ezzel a módszerrel többféle néven is találkozhattunk már. A lényege, hogy jelölj ki magadnak egy adott időtartamot (pl. 20 percet), amikor kötelező az új szokással minden nap foglalkoznod. Erre jó módszer, ha beállítasz a telefonodon egy időzítőt vagy akár egy emlékeztető csörgést is a kezdéshez. Ha minden nap nagyjából azonos időben csörren meg a telefonod, akkor könnyebben alakulhat szokássá az adott tevékenység.

új szokások bevezetése

Már napi 30 perc testmozgás bevezetése is jótékony hatással van életünkre.

Az időtartam természetesen változhat attól függően, hogy milyen tevékenységről van szó. Például egy mindennapos séta vagy jóga bevezetésére lehet több időt fogsz hagyni, míg a reggeli szellőztetés bevezetésére kevesebb idő is elég lesz. A szabályt te alakíthatod ki a saját szokásaidra szabva, a lényeg, hogy igyekezz következetesen betartani.

4. Vonj be más területeket!

Új szokásaink bevezetésének sikerességére rengeteg dolog hatással lehet. Talán nem is gondolnánk, de életünk más, apróbb területein bevezetett változások is befolyásolni fogják céljaink megvalósulását. Próbálj meg egyéb mindennapi tevékenységekbe is egy kis változatosságot, színt vinni:

menj haza egy másik útvonalon, próbálj ki egy új mozgásformát, készíts el egy új reggelit a megszokott helyett.

Ezáltal mentálisan jobban fel leszel készülve a változásokra, és az új szokásokat is könnyebb lesz bevezetni.

5. Légy elfogadó önmagaddal!

Az új szokások bevezetése nem mindig megy egyik napról a másikra. Míg egyes tevékenységeket könnyebbnek fogsz érezni, addig másokat nehéznek találsz majd. A lényeg, hogy légy magaddal elfogadó.

Az önszeretet és az önelfogadás egy mindenki számára elérhető, tanulható viselkedés az önismereti munka által.

új szokások bevezetése

Ne ragaszkodj túl görcsösen a céljaidhoz, hiszen mindenkinek lehet nehéz napja, vagy olyan időszaka, amikor semmihez nincs kedve. A nehezebb napok elfogadása is hatalmas küzdési erővel tudja felruházni az embert az utána következő periódusra.

Az új szokások bevezetése senkinek nem könnyű. Rengeteg türelemre, kitartásra és önfegyelemre van szükségünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk benne. Jó, ha tudod, nem vagy egyedül, hiszen ez a kihívás mindenkinek az életében megjelenik.

Egyik podcast adásunkban további olyan módszerekről beszélgettünk, amik segítenek kitalálni, hogyan fékezhetjük meg a szétszórtságunkat, hogyan meríthetünk motivációt az új szokások kialakításához, és milyen gyakorlati tippekkel, eszközökkel vágjunk bele a bevezetésükbe.

Egy új szokás bevezetése a nehézségek mellett rengeteg fejlődési lehetőséget is rejt magában: többek között felfedezheted milyen kitartó is tudsz lenni, mennyire ismered a saját határaidat, és mit jelent számodra a kiegyensúlyozottság. Ezekért a kincsekért érdemes belevágni, ugye?


Felhasznált szakmai tartalom

  • Lally, Phillippa & Jaarsveld, Cornelia & Potts, Henry & Wardle, Jane. (2010): How are habits formed: Modeling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology, 40, (6), 998-1009.
  • Rae-Durpee, J. (2008): Can You Become a Creature of New Habits? The New York Times.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
4.3 4 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
5 motivációs mantra, melyet érdemes átkeretezni
Új szokások bevezetése – 5 tipp, hogy könnyebb legyen
„Azt a fajta szabadságot, amit a vállalkozásom ad, semmivel sem cserélném el.” – Interjú Pauer Krisztinával
Hogyan védjük meg énhatárainkat? – 4 tipp az egyértelmű határok meghúzásához
Gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerünkért – 5 gyermeki vonás, amit érdemes elsajátítanunk

A motivációs idézetek és mondások mára már átszőtték életünket, és szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk egy-egy frappáns bölcsességgel, pár szóban

//
2023. március 10.

Ki ne akart volna már bevezetni egy új szokást az életébe? Legyen szó az élet bármely területéről, mind éreztük már a

//
2021. május 11.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 40 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk az érdeklődőket. Most Pauer Krisztinát, a

//
2023. szeptember 5.

Énhatáraink védelme hozzátartozik a mindennapi működéseinkhez, egymással való kommunikációinkhoz, interakcióinkhoz. Mivel ez egy tanulható és fejleszthető képesség, néhány dolgot figyelembe véve bárki

//
2022. május 28.

A fizikai immunrendszerünk karbantartása mellett fontos odafigyelnünk a pszichológiai immunrendszerre is. A gyerekekkel töltött idő pedig jótékony hatással van ránk. Mik azok

//
2023. június 13.
4.3 4 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x