fbpx

Együtt a nehézségek idején is – 4 tipp a párkapcsolat erősítése érdekében

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Párkapcsolatban lenni, megtalálni azt az embert, akivel boldogan élhetünk együtt az egyik legszuperebb dolog a világon. De legyünk őszinték: párkapcsolatban élni a szépségek mellett bizony kemény munka is, ami sokszor kihívások elé állít minket. Vannak azonban olyan területek, amelyekre ha párként odafigyelünk, sokat erősödhetünk belőle. Mit tudunk megtenni tehát párkapcsolatunk erősítéséért? Mik lehetnek az első, apró lépések, amiket megtehetünk? Kedves Flóra pszichológus – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Egy párkapcsolat erőssége rengeteg tényezőn múlik. Ki milyen családi háttérrel rendelkezik, milyen közös stratégiákat tudunk kialakítani a problémák megoldására, mennyire tudjuk képviselni határainkat stb. Ezeken kívül nagyon sok környezeti tényező gördíthet akadályokat egy párkapcsolat elé, akár olyanokat is, melyeknek alakulására nincs ráhatásunk. Számos dolgot tehetünk viszont annak érdekében, hogy egy olyan stabil kapcsolatot építsünk fel partnerünkkel, ami elbírja a nehézségeket (legyen az akár csak a hétköznapok rohanása) és a kihívásokat.

1. Minőségi együtt töltött idő

Valószínűleg nem először olvasod ezt a tippet, hiszen egy alapvető kapcsolódási pontról van szó. A minőségi idő nem véletlenül tartozik a szeretetnyelvek közé – még ha nem is ez a fő szeretetnyelve a társamnak, akkor is azt üzenem vele, hogy fontos számomra, hiszen időt szánok rá. Amilyen könnyűnek tűnik ennek a betartása, annyira könnyű elfelejtkezni róla.

Minden héten jelöljetek ki egy napot, amikor csak egymásra figyeltek és félretesztek minden egyéb tevékenységet és programot. Aznap nem dolgoztok, nem szerveztek másokkal közös programot, hanem csak olyan dolgokkal foglaljátok el magatokat, amiben tudtok egymáshoz kapcsolódni.

Ha nem tudjátok megtenni, hogy legyen egy egész nap, szervezzetek minden hétre egy közös randit vagy csak egy estét, amikor egymásra tudtok figyelni. A minőségi együtt töltött idő során megtapasztalhatjuk, milyen jó a másikkal önfeledten „csak úgy” együtt lenni, mindenféle kötöttség nélkül. Az ilyenfajta szabadságérzésre pedig időnként minden kapcsolatnak szüksége van.

A meghittséget és intimitást pedig ezen a módon is növelhetitek egy randi keretein belül.

2. Találjatok egymásban szövetségesre

Életünk során különböző szakaszokba lép majd párkapcsolatunk is, amelyek természetes módon együtt járnak a helyzethez való alkalmazkodással és kihívásokkal. Ilyen lehet egy gyermek, vagy egy kistestvér születése; egy nagyobb családi konfliktus; egy házvásárlás stb. Ezek azok az időszakok, amikor emlékeztetni kell magunkat és partnerünket is arra, hogy egymásnak vagyunk a legnagyobb szövetségesei. Szövetségesekre pedig a legegyszerűbb hétköznapi helyzetekben is szükségünk van: például ki hozza haza a gyerekeket az iskolából, kinek van több munkája, és kinek van ideje éppen megfőzni az ebédet.

Segítsétek egymást, amikor a folyó hullámozni kezd, pancsoljatok együtt, amikor lecsendesedik, és menjetek szembe az árral, amikor úgy érzitek, ellenetek fordul.

Tóth Pálma szertartásvezető

Ahogy az idézet is üzeni nekünk: egy párkapcsolatban hol egymást segítve, hol önfeledten szórakozva, hol pedig harcos szövetségesként tudunk jelen lenni.

3. Pozitív tulajdonságok kiemelése

A hétköznapok valóságában és rohanásában bizony könnyen el tudjuk felejteni, miért is szerettünk bele partnerünkbe. Pedig milyen jó lenne, ha többször vennénk észre a jó tulajdonságait annak az embernek, aki mellettünk van, azzal az őszinte rácsodálkozással, ahogyan a „rózsaszín ködös” időkben is tettük.

Különleges élmény, amikor újra friss szerelmesként tudunk partnerünkre nézni.

Egymás jó tulajdonságainak kiemelése hatalmas erőforrással tudja felruházni a kapcsolatot. Egy viharosabb, nehézségekkel megterhelt időszakban jó visszanyúlni azokhoz az emlékekhez, amikor még ezek a pozitívumok voltak a legfeltűnőbbek a másikban. Ezen kívül mind a két fél önbizalmát is építeni tudja. A pozitív tulajdonságok erősítésére nagyon egyszerű gyakorlatokat is be lehet vetni.

Mit szeretek a páromban? – Pozitív tulajdonságok erősítése

Írjatok fel mind a ketten egy papírra öt olyan tulajdonságot, amelyet szerettek a másikban (külső és belső egyaránt lehet), majd adjátok oda egymásnak a papírokat.

Miután elolvastátok, megbeszélhetitek, hogy miért írtátok az adott tulajdonságokat, mikor veszitek észre a másikon. Gyakran a meglepetés erejével hathat, ha elolvassuk, milyen tulajdonságokat emelt ki rajtunk a partnerünk.

4. Közös célok kitűzése

Talán először nem is gondolnánk, mennyire fontos, hogy legyenek közös céljaink a partnerünkkel, pedig számos pozitív hatása lehet kapcsolatunkra nézve. A közös célok irányt mutatnak, biztonságot adnak, valamint motivációt biztosítanak a fejlődésre, változtatásra.

Egymás kezét fogva küzdeni egy közös célért nagy fejlődési lehetőség.

Ezek a célok van, hogy maguktól fogalmazódnak meg, van, hogy le kell ülni, átbeszélni, amihez elengedhetetlen az egyes számú tipp. A közös cél tulajdonképpen bármi lehet: új szokások bevezetése, egészséges életmódra való törekvés, spórolás egy nagyobb beruházásra. A lényeg, hogy mind a kettőtök a magáénak tudja érezni és együtt tudjatok érte dolgozni.

Ahogyan változik körülöttünk a világ, úgy változunk mi is, és változhat párkapcsolatunk is. Mindig lesznek könnyedebb, önfeledtebb és nehezebb időszakok is. Egy dolog viszont biztos, és ez soha nem változik: egy párkapcsolaton dolgozni kell. Amennyiben azonban mind a két fél hajlandó ezt megtenni, egy akadály akár egy újabb lépcsőfokot jelenthet a még erősebb párkapcsolat irányába.


Felhasznált szakmai tartalom

  • André, C., Lelord, F. (2013): Önbecsülés. Önszeretet, önkép, önbizalom. Park Könyvkiadó, Budapest.
  • Sternberg, R. J., & Barnes, M. L. (1989): The psychology of love. Yale University Press.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
4 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
<strong>Ébreszd fel az önbizalmad! – 7 tipp a magabiztos célkitűzésekért</strong>
5 motivációs mantra, melyet érdemes átkeretezni
Gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerünkért – 5 gyermeki vonás, amit érdemes elsajátítanunk
Miért van szükségünk szuperhősökre?!
Önbizalomfejlesztés gyerekeknek – 6+1 magabiztosság-erősítő tipp

Szeretnék fizetésemelést kérni a főnökömtől. Van egy új ötletem a vállalat projektjéhez, szeretném felvetni a kollégáimnak. Idén olyan szilvesztert szeretnék

//
2023. december 18.

A motivációs idézetek és mondások mára már átszőtték életünket, és szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk egy-egy frappáns bölcsességgel, pár szóban

//
2023. március 10.

A fizikai immunrendszerünk karbantartása mellett fontos odafigyelnünk a pszichológiai immunrendszerre is. A gyerekekkel töltött idő pedig jótékony hatással van ránk. Mik azok

//
2023. június 13.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a szuperhősökről szóló filmek aranykorát éljük. Minden évben izgalmas, várva várt új filmeket láthatunk különleges képességekkel

//
2022. március 18.

Gyermekének mindenki igyekszik megadni a feltétel nélküli szeretetet. Ebből következik, hogy mindenki a saját gyermekét látja a legszebbnek, legügyesebbnek. Ez így

//
2021. június 2.
4 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
2
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x