fbpx

A cicák pszichológiája – Mit tanulhatunk a négylábúaktól?

Átlagos olvasási idő: 6 perc

Talán nincs még egy olyan kiskedvenc, akit annyi előítélet érne, mint a macskát. Bizony, a cicákra hajlamosak vagyunk olyan háziállatként tekinteni, akik nem tudnak kötődni az emberekhez, nem örülnek, amikor hazaérünk, és úgy gondolják, hogy az ő uralmuk alá tartozunk. Ha azonban egy picit nyitottabban állunk a témához, rájöhetünk, milyen érdekes élményeket és tapasztalatokat rejt a bársonytalpúakkal való együttélés. Sőt, a cicáktól akár olyan trükköket is elleshetünk, amelyeket a mindennapi életünkben hasznosítani tudunk. Kedves Flóra pszichológus írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte – elvitelre]

„Az otthon macska nélkül csak egy ház.” – tartja a mondás. Ezek a négylábúak igen népszerű háziállatok, így akár volt már cicánk, akár nem, valamilyen formában mindannyian találkoztunk velük, és megfigyelhettük érdekes természetüket. Bár a macskák viselkedését jóval kevesebb ideje kutatják, mint más állatokét (például a kutyákét), szerencsére egyre többet tudunk meg róluk is.

Mit tudunk a cicákról?

Sokáig azt hittük, hogy a cicákkal való kapcsolatunk Egyiptomban kezdődött körülbelül 4000 évvel ezelőtt. Egy nem is olyan régi felfedezés szerint viszont az első bizonyíték a macska és az ember kapcsolatáról körülbelül tízezer évvel korábbról származik (Mitchell, 2022). Íme néhány érdekesség a cicákról, ami talán meglepő lehet.

  • Képesek felismerni a nevüket: Több kísérlet azt mutatja, hogy a macskák képesek felismerni a nevüket és megkülönböztetni azt más hangoktól. Hogy szeretnének-e a nevükre hallgatni és reagálni, az már egy másik kérdés.
  • Erős kötődést alakítanak ki gazdájukkal: Megfigyelték, hogy ha egy cicának van választási lehetősége, egy idegen és a gazdája közül mindig a gazdáját fogja választani.
  • Érzések kifejezése: A macskák húsz különböző hangon tudnak érzéseket kifejezni, és többet “beszélgetnek” az emberekkel, mint fajtársaikkal.

Egyre többet tudunk tehát a cicákról is, beleértve a kognitív képességeiket, ami segíti a megértésüket és a velük való kapcsolódásunkat.

Cicák és kutyák – Miért hasonlítjuk őket össze?

Bizonyára mindenkinek ismerősen cseng az alábbi kérdés: Te cicás vagy, vagy inkább kutyás? A macskákat nagyon gyakran a kutyákkal szoktuk összehasonlítani, és sokszor vonjuk le azt a következtetést, hogy a kutyusok emberközelibbek, barátságosabbak, és jobban szeretnek minket.

Cicák pszichológiája

A cicákhoz gyakran lassú mozdulatokkal érdemes közelíteni.

A macskákról szóló kutatások körülbelül 15 év hátrányban állnak a kutyákéval szemben, ezért természetes, hogy a kutyák viselkedéséről sokkal többet tudunk, így sikerült őket jobban kiismerni.

Azonban az összehasonlítás alapja valószínűleg abban gyökerezik, hogy a cicák egészen egyszerűen mások, mint a kutyák.

Máshogy kell hozzájuk közeledni, és máshogy jelez a testük az érzelmi állapotukról. Sokszor érezhetjük úgy, hogy egy kutyával könnyebb szoros kapcsolatot, akár barátságot teremteni. A kulcs azonban talán az, hogy egy cicához egészen másfajta módon tudunk kapcsolódni, mint egy kutyához.

A kiskedvencünk mint önismereti tükör

A kiskedvencek (és itt nem kizárólag a cicákra kell gondolni) jelentős szerepet játszhatnak önismereti utunkban is. Egy kisállat ugyanis tükröt tart nekünk a viselkedésünkről, gesztusainkról, aktuális érzelmi állapotunkról. Jeleznek, ha feszültek, ingerültek, szomorúak vagyunk, hiszen megérzik azt, ahogyan érezzük magunkat, és ez az ő viselkedésükön is meglátszik.

Terápiás cicák

Tudtad, hogy léteznek terápiás cicák is? A terápiára alkalmas macskákkal remekül együtt lehet dolgozni csoportos foglalkozások keretein belül, ahol például az önismeret, szorongásoldás vagy szociális készségfejlesztés áll a fókuszban.

Nem csak a terápiás cicák lehetnek ám részei az önismereti utunknak. Saját kiskedvencünk is az életünk részévé válik, hiszen a róla való gondoskodás, a felelősségtudat és a neki adott szeretet már önmagában sokat tanít és segít nekünk. Kutatások például kimutatták, hogy azok az idősebb emberek, akiknek van háziállatuk, reziliensebbek lesznek a mentális betegségekkel szemben (Hui Gan és mtsai, 2019).

A cicák a maguk módján szeretnek minket

A cicák lelkivilágát úgy is elképzelhetjük, mint a szeretetnyelveket. Ahogyan az embereknél sem mindenkinek ugyanaz a szeretetnyelve, úgy a különböző állatokhoz is más-más módon lehet kapcsolódni. A szeretetnyelvek lényege pedig az, hogy megtanuljunk szeretetet adni úgy, ahogyan az a másik fél számára a legkomfortosabb érzés.

Saját élmény

4 évig „cicás háztartásban” éltem a férjemmel együtt, ezután örökbefogadtunk egy egyéves kölyökkutyát. Bevallom, kellett egy kis idő, amíg megszoktuk azt a bizonyos kutyaenergiát a lakásban. Bár látom a különbséget a két állat között, mégsem érzem azt, hogy a macskánk kevésbé szeretne minket. Ő a maga módján fejezi ki a kötődését, és igazán szeretnivaló, amikor a kutyus mellett megjelennek az ő vérbeli „cicatulajdonságai”.

Amint megtanuljuk felismerni a négylábúnk szeretetnyelvét, onnantól kezdve “nyert ügyünk van” a vele való kapcsolódásban. A szeretetnyelvek ismerete nagyon hasznos tud lenni a mindennapi életünkben is, hiszen ezáltal tudjuk szeretetünket a másik felé úgy kifejezni, hogy ő tényleg érezze a szándékunkat.

Mit tanulhatunk a cicáktól?

Először talán furcsának tűnhet, hogy a macskáktól lessünk el életvezetési trükköket, hiszen mégiscsak macskák, nem emberek. Egy pillanatra azonban gondolkodjunk el, és tegyük fel magunknak a kérdést: biztosan nincs semmi, amit tanulhatnánk tőlük?

1. Énhatárok védelme

A cicák mesterien védik az énhatáraikat. Ha nem tetszik nekik az, ahogyan közeledsz feléjük, akkor egészen biztosan a tudtodra adják. Az énhatárok védelme számunkra viszont gyakran kihívást jelent; nem mindig vagyunk biztosak abban, hogy hogyan érdemes kommunikálni azokat.

TIPP: Az énhatárok védelmének legelső lépése az, hogy felismerd, hol húzódnak a te határaid. Próbáld a cikkünkben található kérdéseket feltenni magadnak, hogy azonosítsd, hol helyezkednek el a te határaid. Így könnyebben fogod tudni másoknak is kommunikálni azokat.

2. Napfürdőzés

Legyen szó kinti vagy benti tartásról, a cicák imádnak sütkérezni a napon. Ha csak egy kis pontban szűrődik be a lakásba napsütés, biztos lehetsz benne, hogy a macskád arra a pontra fog lefeküdni, hogy élvezze a beáramló napfény energiáját. Míg ők ösztönösen érzik, hogy ez jó hatással van az egészségükre, addig nekünk sokszor emlékeztetni kell magunkat arra, hogy a napsütés bizony a mi egészségünk szempontjából is elengedhetetlen.

A cicák ösztönösen érzik, hogy szükségük van a napsütésre.

Cicák pszichológiája

TIPP: A természetben töltött időnek és a napsütésnek rendkívül sok jótékony hatása van az emberi szervezet számára. Próbálj meg egy héten legalább egyszer sétálni a szabad levegőn, eltávolodva a város zajától. Amennyiben úgy érzed, most nehezen építed be a mindennapjaidba a természetjárást, próbáld meg az otthonodat úgy átalakítani, hogy kicsit közelebb érezhesd magad a természethez. Ha pedig szívesen vennél szó szerint példát a cicákról, egyszerűen csak húzd el a függönyt az ablakodon és élvezd a reggeli kávéd mellett pár percig a beáramló napfényt.

3. Reggeli nyújtózás, torna

Volt már lehetőséged megfigyelni, hogyan kezdi egy cica a napját? Ha nem, akkor most elárulom neked: általában sétával indítják a napot, körbejárják a „birodalmukat”, szemlélődnek, figyelnek. A reggeli rutinjuk során pedig egész biztosan látod majd őket leheveredni és egy hatalmasat nyújtózni úgy, ahogyan az nekik épp kényelmes.

A cicák imádják nyújtózással indítani a reggelt.

TIPP: Számos kedvező hatása van a szervezetre, ha reggelente átmozgatod magad. Legyen az egy séta, futás, jóga vagy másfajta edzés, a reggeli mozgás frissítően hat a testedre. Ha úgy érzed, nem vagy egy reggeli pacsirta, akkor sem kell lemondanod a reggeli átmozgatás jótékony hatásairól. Ébredés után maradj még pár percig az ágyban és nyújtóztasd meg a testedet. Amikor felkelsz, lépkedj egy kicsit tudatosabban, figyeld a testedet, milyen mozdulat esne jól neki. Talán meglepődve fogod tapasztalni, hogy egy kis odafigyeléssel és tudatossággal is mennyi mindent tehetsz az egészségedért.

4. Egymás jelzéseinek a felismerése

Bár az állatok nem tudnak a mi nyelvünkön beszélni, mégis megtanuljuk felismerni, mikor hogyan érzik magukat és mire van szükségük. Az emberek érzelmi világa persze ennél jóval komplexebb, és nem mindig egyszerű észrevenni, mi a szükséglete a másiknak. Sokszor hajlamosak vagyunk arra is, hogy túlgondoljunk egy helyzetet, és mindenáron segíteni szeretnénk valakinek, aki csak a támogató jelenlétünkre vágyna.

TIPP: Legközelebb, amikor nem vagy biztos abban, hogy mit várna tőled a másik, vagy esetleg úgy látod, nincs jó kedve, és nem tudod, mit tehetnél, egyszerűen kérdezd meg tőle:

Mitől éreznéd most jobban magad? Mit tehetek azért, hogy jobban megértsük egymást?

Gyakran ezek az egyszerű mondatok tudják a legtöbbet adni egy nehéz helyzetben.

Tanulás az ösztönök útján

Különleges kis lények a cicák: egyszerre ragadozók, aranyos kiskedvencek, rejtőzködők, mégis képesek erősen kötődni a gazdájukhoz. Először nem is gondolnánk, hogy ilyen sokat tanulhatunk az ösztönvezérelt életvitelükből. S hogy mire tanítanak még minket a kisállatok, beleértve a macskák is? Arra, hogy érdemes megfigyelni a körülöttünk lévő világot. Sokszor nem a bonyolult pszichológiai elméletek, hanem a legegyszerűbb, leghétköznapibbnak tűnő tapasztalatok adják meg nekünk az iránymutatást a változtatáshoz.

Te mit tanultál a kiskedvencedtől? Oszd meg velünk is a tapasztalataidat! 🥰


Felhasznált szakmai tartalom

  • Andy Mitchell (2022). Inside the Mind of a Cat. Netflix.
  • Hui Gan, G. Z., Hill, A. M., Yeung, P., Keesing, S., & Netto, J. A. (2019). Pet ownership and its influence on mental health in older adults. Aging & Mental Health, 24. 1-8.
  • További felhasznált szakirodalom itt érhető el.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Hogyan védjük meg énhatárainkat? – 4 tipp az egyértelmű határok meghúzásához
5 motivációs mantra, melyet érdemes átkeretezni
<strong>A cicák pszichológiája – Mit tanulhatunk a négylábúaktól?</strong>
<strong>Ébreszd fel az önbizalmad! – 7 tipp a magabiztos célkitűzésekért</strong>
Új szokások bevezetése – 5 tipp, hogy könnyebb legyen

Énhatáraink védelme hozzátartozik a mindennapi működéseinkhez, egymással való kommunikációinkhoz, interakcióinkhoz. Mivel ez egy tanulható és fejleszthető képesség, néhány dolgot figyelembe véve bárki

//
2022. május 28.

motivációs idézetek és mondások mára már átszőtték életünket, és szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk egy-egy frappáns bölcsességgel, pár szóban

//
2023. március 10.

Talán nincs még egy olyan kiskedvenc, akit annyi előítélet érne, mint a macskát. Bizony, a cicákra hajlamosak vagyunk olyan háziállatként

//
2023. október 15.

Szeretnék fizetésemelést kérni a főnökömtől. Van egy új ötletem a vállalat projektjéhez, szeretném felvetni a kollégáimnak. Idén olyan szilvesztert szeretnék

//
2023. december 18.

Ki ne akart volna már bevezetni egy új szokást az életébe? Legyen szó az élet bármely területéről, mind éreztük már a

//
2021. május 11.
5 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x