fbpx

Állásinterjú pályakezdőként? – 4 tipp, hogy felkészült legyél

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Az első állásinterjú közeledtével mindannyian eljutunk oda, hogy stresszesen az internetes oldalakat böngésszük tanácsok után kutatva. Arra keressük a választ: hogyan lehetnénk a legmeggyőzőbbek? Hogyan tehetnénk jó benyomást az interjúztatókra? Ha kíváncsi vagy rá, munkapszichológiai szemmel milyen tippeket érdemes megfogadnod az első állásinterjúd előtt, akkor neked ajánljuk ezt a cikket. Bodó Anna írása – a kávéd mellé. [Lungo]

Az egyetemi évek végéhez közeledve mindannyiunk életében eljön az a nap, amikor belépünk a munka világába és azon kapjuk magunkat, hogy szorongva készülünk életünk első állásinterjújára. Egy új, ismeretlen helyzet, melyről csak homályos elképzelés van – kiben ne keltene izgalmat vagy egy kis félelmet?!

Ezzel az érzéssel sohasem leszel egyedül, és ez így is van rendjén. Ha valami fontos számunkra, és érdekel minket a dolog kimenetele, természetes, hogy kisebb szorongást élünk meg miatta.

Van azonban néhány olyan tényező, melyekre érdemes lehet figyelned és felkészülnöd, így talán a szorongásod is csökken majd.

1. Légy tisztában az értékeiddel és a határaiddal!

Ki ismerhetné nálad jobban az erősségeidet vagy éppen a gyengeségeidet? Ahhoz, hogy az interjúztatók minél árnyaltabb képet kaphassanak rólad, valószínűleg kérdéseket fognak feltenni ezekre vonatkozóan. Így nem árt, ha felkészülsz néhány szupermeggyőző, hasznos vagy éppen kevésbé előnyös, de őszinte válasszal. Íme néhány ötlet a fantáziád beindítására:

TulajdonságMiért beszélj erről
nyitottságSok cég multikulturális, így lehetséges, hogy más nemzetiségű emberekkel fogsz majd együtt dolgozni, ezért fontos, hogy nyitott légy az új dolgokra és emberekre.
tanulásra, fejlődésre való hajlandóságLehetséges, hogy még nem is rendelkezel a szükséges tapasztalatokkal, de elmondod; szívesen tanulsz és fejlődsz, így máris látják, hogy van benned ambíció és lehetőség.
hatékony időbeosztásMagánéleti szempontból nagyon sokat árul el rólad, hogy hogyan tudod beosztani a szabadidődet, illetve jelző értékű a munkaidődre vonatkozóan is.
hatékony problémamegoldó képességA feladataid kapcsán biztosan szembesülsz majd akadályokkal, melyeket meg kell oldanod ahhoz, hogy ezt bizonyítsd – akár fel is idézhetsz egy szituációt a mindennapjaidból, amely ezt alátámasztja.

Akár papírra is vetheted ezeket, hogy jobban megragadjon, és eszedbe jusson egy-egy tulajdonság és érv az éles szituációban!

2. Figyelj a testi kommunikációdra!

Biztosan számtalan helyen olvastál már arról, hogy milyen nagy jelentőségű egy-egy nonverbális tett, milyen következtetéseket tudnak levonni belőle a szakértők! Így talán az sem meglepő számodra, hogy testtartásunk sok esetben akár tudattalanul is, de közvetíti érzelmeinket mások felé.

Amikor szorongunk, általában összehúzzuk magunkat vagy tördeljük kezeinket, ujjainkat, de az sem ritka, hogy valaki nyugtalanul mozgatja a lábát. Azonban, ha tudatosan figyelünk a helyes testtartásra és kihúzzuk magunkat, nemcsak mások felé fogjuk azt közvetíteni, hogy magabiztosak vagyunk, hanem az érzelmeink is követni fogják a testünk jelzéseit. Ebben segíthet, hogyha a tükör előtt néhányszor megvizsgáljuk, egy-egy testhelyzetben milyennek látjuk magunkat.

Hogyha egy kicsit jobban szeretnéd magad beleásni ebbe a témába, ajánlom a következő TED videót:

3. Légy meggyőző már az első perctől kezdve!

Kutatások bizonyítják, hogy a találkozások első percei nagy jelentőségűek az egymásról alkotott vélemények szempontjából. Ez azért is ennyire fontos, mert a kialakult benyomásokat később sokkal nehezebb megváltoztatni.

Bizonyítottan sokat nyom a latba, ha mosolygósak, udvariasak vagyunk, ha nem kapjuk el a tekintetünket, hanem figyelmesen tartjuk a szemkontaktust.

Lehet nem is gondolnád, de ugyanúgy számít a jólöltözöttség és a finom illat is; ez a kettő saját magabiztosságod szempontjából is meghatározó. Természetesen a külsőségek mellett lényeges, hogy a kommunikációid is meggyőző legyen, ezért egy jól átgondolt bemutatkozással akár egyből lehengerelheted a hallgatóságot.

4. Keretezd át a szorongásod!

A stressz, melyet egy hasonló megmérettetés előtt érzünk, nem feltétlenül csak rossz hatást gyakorolhat ránk, hiszen vannak, akik pont az ilyen helyzetekben teljesítenek a lehető legjobban. De ettől függetlenül tudatosan csökkenhetjük a szorongásunkat, hogyha például időben érkezünk az interjú helyszínére, hagyva magunknak pár percet gondolataink rendezésére. Ha esetleg van a közelben mosdó, önmegerősítésként mosolyogjunk egyet a tükörképünkre. 🙂

Állásinterjú
Bízz magadban és hozd ki a legtöbbet az adott helyzetből!

Most pedig arra kérlek, gondold át: Mi lehet a legrosszabb kimenetele az első állásinterjúdnak? Esetleg nem úgy sikerül, ahogy eltervezted, vagy talán nem vesznek fel? 

Miután elképzelted ezt, most nézz rá arra, miért lehet mindez hasznos a számodra. Ezekből a szituációkból tanulhatsz a legtöbbet! Tapasztalatot nyerhetsz az ott hallottakból, ráadásul tudni fogod, legközelebb mit csinálj majd másképp, mire készülj fel jobban. Ha pedig elsőre te leszel a befutó, akkor nagyon örülünk majd. 🙂

Ha szeretnéd megmutatni, hogy te vagy az ideális munkatárs, még több hasznos tippet olvashatsz ide kattintva.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Cuddy, A. J. C., Wilmuth, C. A., Yap, A. J., Carney, D. R. (2015). Preparatory power posing affects nonverbal presence and job interview performance. Journal of Applied Psychology, 100(4), 1286–1295.
  • Mark, R. (2012). First impressions count. GrandPSYCH Magazine, 10(4), 32.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Állásinterjú pályakezdőként? – 4 tipp, hogy felkészült legyél

Az első állásinterjú közeledtével mindannyian eljutunk oda, hogy stresszesen az internetes oldalakat böngésszük tanácsok után kutatva. Arra keressük a választ: hogyan

//
2021. június 9.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x