fbpx

Színezés felnőttkorban – Ha unod a hétköznapok szürkeségét!

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Gyermekkorban természetes, sőt ma már kiemelten támogatott feladat a rajzolás, a színezés. Erre biztatjuk a gyerekeket, így fejlődik a finommotorikájuk, és persze élvezetes tevékenység is. Ahogy felnövünk, egyre kevesebb időt töltünk ezzel, sőt valahol egyre jobban elvárt, hogy “komolyabb” időtöltéseink legyenek. Így felejtjük el szép lassan a színezés jótékony hatásait. Tudtad, hogy a színezés felnőttkorban is segíthet a szorongás oldásában is? Itt az idő leporolni a régi színezőket és kihasználni a stresszoldó hatásukat! Varga Réka írása – a kávéd mellé. [Latte Macchiato]

Nagy bátran bevallom, én nem voltam sem ügyes, sem kreatív gyerek, ha rajzolásról, festésről vagy bárminemű kézműveskedést igénylő dologról volt szó. El is könyveltem hát magamban, hogy ezek több frusztrációval, mint örömmel járnak számomra. Na de milyen rosszul tettem!

Megismerkedni a színezéssel… felnőttkorban? Igen!

Az első hivatalos felnőttszínezőmet két éve kaptam, amikor népszerűségüknek talán első csúcsán tündököltek. Őszintén elmesélve, igazán meg sem próbáltam őket, 1-2 mandala kiszínezése után előjött bennem a jól ismert frusztrációérzés: nem is úgy néz ki készen, ahogy elképzeltem, mégsem ezt a színt kellett volna használni, és amúgy is: miért nem úgy néz ki az enyém, mint az interneten lévők?

Eltettem hát a fiók legmélyére, hogy tudomást se kelljen vennem saját sikertelenségemről. Tökéletes módszer a tudatosság elkerülésére. 🙂

Munkám során az elmúlt években sok színezni szerető gyermek vett körül, és pár hónapja kényszerből ugyan, de be kellett csatlakoznom egy közös színezésbe. Imádtam! Most 2 évvel később én is elértem ide, nem hasonlítgatok, nem erőlködöm, és teljesen átadva magam a flow-élménynek fülig érő mosollyal alkotok. Én, alkotok! A 10 éves énem nem ismerne önmagára!

Mi változott?

Kíméletes lettem önmagammal (legalább mi legyünk azok 😉 ). Nem az a fontos, hogy mit alkotsz, hanem hogy közben megtanuld élvezni az ezzel töltött időt. Beépítettem a tudatos öngondoskodást a mindennapjaimba, tudatosan javítva saját hangulatomon, életminőségemen.

Miért fontos az öngondoskodás?

Már kiskorban elkezdik a gyermekeket arra nevelni, hogy gondoskodjanak testvéreikről, társaikról, környezetükről vagy akár fizikai egészségükről. De miért felejtik el gyakran azt megtanítani, hogy mennyire fontos mentálisan gondoskodniuk önmagukról?

szinezes-felnottkorban-2

Az öngondoskodás nem kiváltság, hanem szükséglet!

A véges energiakészletünkből ne féljünk magunk számára is tartalékolni a szükséges mennyiséget. Ebben segít, ha tudatosan gondoskodunk saját lelki harmóniánk megőrzéséről. Adjunk magunknak ,,énidőt”, olyan formában és olyan gyakorisággal, ahogy mi szeretnénk. Az énidőbe sok minden beletartozhat, akár meditáció, jóga, egy jó könyv olvasása vagy egy kis nosztalgikus színezés!

Mik azok a felnőttszínezők?

A színezés felnőttkorban ugyanolyan élvezetes, mint kicsiként. A felnőttszínezők kifejezetten nagyok számára készített előre megrajzolt minták. Mintáik közül találhatunk bármit a mandalától a tájképekig.

Nagyszerűségük az egyszerűségükben rejlik. Az előre megrajzolt minták keretet adnak a pihenésre vágyó felnőtteknek. Ezeket a kereteket viszont mi tölthetjük meg érzelmekkel!

A színezés egyszerűsége és monotonitása meditatív állapottal is megkínálhat minket. A rajzolás intuitív folyamat, ami lehetőséget ad a belső vágyaink hosszú átgondolás nélküli kifejezésének.

Miért hasznos a színezés felnőttkorban?

A művészetterápia az egyik leghatékonyabb módja a poszttraumás stressz szindróma és a szorongásos tünetek csökkentésének. Az alkotási folyamat segíti az elégedettségérzet, a sikerélmény megélését. A gyermekkorban átélt szabadjáték felelevenítése elősegíti a mindennapi felnőtt élet problémáiról való lekapcsolódást. A nosztalgikus, pihentető színezés így stresszoldó hatású.

Nem igényel sok eszközt, ám annál több lehetőséget ad nekünk.

szinezes-felnottkorban-3

A világban és saját életünkben is számos olyan helyzet és tényező van, amit nem tudunk kontrollálni. Ellenben a színezőkben minden a mi döntésünk és kívánságunk alapján készül el. A kontrollérzet ilyen formában való újra megélése szorongáscsökkentő hatású. A monotonitás pihenteti a túlterhelt elménket, segít egy nyugodtabb állapot elérésében.

Poroljuk le a fantáziánkat!

Kevés olyan munkakör van, ami engedi a bennünk lévő kreatív potenciált folyamatosan megcsillogtatni. A monoton munkák után néha nehéz is elképzelni, hogy a szabad alkotás folyamata mekkora örömöt és elégedettséget tud okozni számunkra. A berozsdásodott fantáziánk egy kis kezdeti megolajozás után könnyen szárnyalni kezd. Ezt a pozitív szemléletet és sikerélményt pedig magunkkal vihetjük az életünk többi területére is.

Segít a fókuszálásban!

Végre egy helyzet, ahol egyszerre csak egy dologra kell figyelnünk: arra, hogy milyen színeket szeretnénk megjeleníteni az adott helyen. Koncentrálóképességünk és figyelmünk így folyamatosan fejlődhet.

Alkossunk együtt!

Egyedül meditatív hatása lehet, közösen pedig segíti az összetartozás érzését! Akár családilag, akár párunkkal vagy barátainkkal szeretnénk örömteli programot kitalálni, a közös alkotás mosolyt csalhat mindannyiunk arcára!

Válasszunk közösen egy képet, legyen az mandala, tájkép vagy tematikus kép, és kezdjünk bele közösen. Mindenki alkosson úgy, ahogy ő akar, ne beszéljük meg előre. Ha végeztünk nézzük meg távolabbról milyen képet is kaptunk a csapatmunka által. Ez nagyszerűen szemlélteti, hogy az egész mindig több, mint a részek összessége! 😉

Mindenki belerakta a saját munkáját, érzéseit, gondolatait és kaptunk egy közöset, ami a maga kiforratlanságában, tökéletlenségében a legtökéletesebb!

A színezés felnőttkorban is segíti a flow-élmény megélését. Ennek rendszeres átélése hozzájárul a kiegyensúlyozott lelki élet kialakításához és megtartásához. 

Ide kattintva egy ingyenesen letölthető színezőfüzetet is találsz!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Bell, C., Robbins, S. (2007). Effect of art production on negative mood: A randomized, controlled trial. Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 24(2): 71–75.
  • Curry, N. A., Kasser, T. (2005). Can coloring mandalas reduce anxiety? Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 22(2): 81–85.
  • Van de Vennet, R., Serice, S., T. (2012). Can coloring mandalas reduce anxiety? A Replication Study. Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association29(2): 87–92.

Az eredeti cikk 2020. 02. 27-én született. A felújított változat 2022. 02. 12-étől érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Színezés felnőttkorban – Ha unod a hétköznapok szürkeségét!
Mit csinál egy pszichológus az óvodában? Útmutató szülőknek!
Kisokos kezdő munkamániásoknak – 6 tipp a túlvállalás ellen
3 közmondás, melyek többet ártanak, mint használnak
Ételallergia gyermekkorban – 6 tipp, hogyan segítheted a gyermeked beilleszkedését

Gyermekkorban természetes, sőt ma már kiemelten támogatott feladat a rajzolás, a színezés. Erre biztatjuk a gyerekeket, így fejlődik a finommotorikájuk,

//
2022. február 12.

Már pszichológus kell az óvodásoknak is? Amikor elmesélem, hogy én bizony egy óvodában dolgozó pszichológus vagyok, általában – kikerekedett szemek társaságában –

//
2021. február 3.

Elgondolkodtál már azon, hogy az életednek mekkora részét teszi ki a munka? Egyszerű szükséges cselekedetként tekintesz rá, kiteljesedsz benne, vagy

//
2021. május 31.

Megfigyelted már, hogy milyen mondatok jutnak eszedbe leggyakrabban stresszhelyzetben? Az otthonról hozott, gyakran hallott mantrák meglepően nagy hatással vannak arra,

//
2020. december 21.

Egy meglévő vagy frissen diagnosztizált ételallergia önmagában is nagy változásokat okozhat mind a gyermek, mind a család életében. Az óvodába

//
2019. november 13.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x