fbpx

Háziállat receptre? – Kiskedvenceink pozitív hatásai a mentális egészségünkre

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A háziállatok már évszázadok óta az ember legjobb barátai közé tartoznak. Mellettünk állnak jóban-rosszban, és olyan feltétel nélküli szeretetre, elfogadásra képesek, amit embertársainktól nem mindig kapunk meg. Ezek a szőrös kiskedvencek rengeteg életet tesznek boldoggá, és kétségtelen, hogy pozitív hatást gyakorolnak a mindennapokra. Vajon hogyan és mivel érik el, hogy mellettük egészségesebbek legyünk mentálisan? Bartalis Zsófia írása – a kávéd mellé. [PUPPUCCINO]

Az embereknek általában könnyebb kapcsolatot létesíteniük egy állattal, mint egy másik személlyel, ugyanis az állatoknak nincsenek elvárásaik, nem ítélkeznek; pusztán elfogadnak és szeretnek minket, minden tökéletlenségünkkel együtt. Mi, emberek, gyakran nem is vesszük észre, hogy kiskedvenceink mennyi pozitív élményt csempésznek a mindennapjainkba, pedig számos alkalommal őrzik és védik – többek között – a mentális egészségünket is.

Mit értünk pozitív hatások alatt?

Az állattartók többségének az a tapasztalata, hogy a kiskedvencek gondozása keretet ad az életüknek. A nevelésük szellemi aktivitást és napi, illetve heti rutint követel meg az embertől, ami mérsékli a szorongást és a depresszió kialakulásának veszélyét.

Emellett az állatok dédelgetése, szőrös bundájuk simogatása nyugtatólag hat az idegekre, és csökkenti a stresszt, ami egy hosszú, fárasztó nap után különösen jólesik.

A háziállatok a magány ellen is kitűnő ellenszert kínálnak, hiszen mi lehetne annál szívmelengetőbb gondolat, mint hogy hazaérve szerető, négylábú társaság fogad?

Ember és állat között mély kötődés alakulhat ki.

Akik egyedül élnek, azoknak sem muszáj az üres délutánokat és hétvégéket magányosan tölteniük, hiszen egy lelkes kiskedvenc színt vihet a szürke napokba. Állat és gazdi között ugyanolyan mély, szeretetteli kötődés alakulhat ki, mint amilyen két ember között van.

Szociális és érzelmi hatás

Egy állat gondozása lehetőséget ad az ismerkedésre is. Az ellátása, sétáltatása közben szóba elegyedhetünk más gazdikkal, állatorvosokkal, idegen emberekkel, ezáltal pedig az elszigetelődés szinte lehetetlen. Nő a biztonságérzetünk és nyitottabbá válunk, ha állatok vesznek minket körül.

Többek között a kutyák is képesek felismerni az emberi érzelmeket, amire együttérző viselkedéssel reagálnak. Tehát egyaránt megoszthatjuk velük örömünket és bánatunkat, ők minket tükrözve derülnek vagy szomorkodnak, és még az empátiás készségünket is fejlesztik.

Háziállat pozitív hatásai - szociális és érzelmi hatás
Kiskedvenceink velünk együtt tudnak örülni.

Mindannyian szeretnénk átélni a valakiről való gondoskodás képességének érzését, amely a mentális egészségünk szempontjából rendkívül fontos. Egy háziállat ezt is megadhatja nekünk.

Biztosítja, hogy legyen célunk, legyen miért felkelnünk reggelente, akár azt is, hogy legyen miért élnünk.

Amennyiben érdekel a háziállatok gyermekekre való hatása, olvasd el alkotónk, Irinyi Tünde cikkét a témában!

Mit tehetsz, ha nem lehet kisállatod?

Egy háziállat hatalmas felelősséggel és anyagi ráfordítással jár, ezért nem mindenki teheti meg, hogy kiskedvencet tartson. Ám szerencsére számos lehetőségünk adódik arra, hogy állatokkal vegyük körül magunkat.

1. Állatmenhely

Sajnálatos módon nap mint nap rengeteg állat kerül utcára, akiknek a nagy része később egy menhelyen találja magát. Bár nem fogadhatjuk örökbe az összes gazdinélküli jószágot (még ha szívünk szerint ezt is tennénk), de más módon tudjuk segíteni a menhelyeken dolgozók munkáját és szebbé varázsolni az ottani állatok életét. Önkéntesként például elvihetjük sétálni a lelkes kutyákat, vagy részt vehetünk az édes cicák gondozásában.

Az állatok mellett a mentális egészségünk is meg fogja hálálni segítő ténykedésünket.

2. Lovarda

Amennyiben valaki nem ódzkodik a nála nagyobb állatoktól, kitűnő választás lehet egy közeli lovardába való rendszeres látogatás.

„Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember bensőjének.” Winston Churchill

A lovak ugyanolyan szeretetteli jószágok, mint a kutyák és a cicák, ráadásul fantasztikus, felemelő érzést kelt bennünk, amikor egy ilyen állattal sikerül együttműködnünk, összedolgoznunk lovaglás közben.

3. Ismerősök kedvencei

Bizonyára mindannyiunknak van egy-két olyan rokona, barátja, aki tart háziállatot. Az ő életüknek is könnyebbséget jelenthet, ha alkalomadtán „kölcsönkérjük” a kiskedvencet, és pár óra vagy pár nap erejéig mi foglalkozunk vele, mi gondozzuk őt.

4. Helyek tele állatokkal

A mai világban rengeteg lehetőségünk van kapcsolatba kerülni állatokkal, például állatkertek és -simogatók, vadasparkok, kutyafuttatók, macskakávézók berkein belül. Ezek ugyan csak ideiglenes megoldásul szolgálnak, mégis elképesztő hatást gyakorolnak a mentális egészségünkre. Energiával töltenek fel bennünket, és társasági programnak sem utolsók.

A kiskedvencek ránk gyakorolt pozitív hatásait a végtelenségig lehetne sorolni. Démokritosz, az ókori görög filozófus szavaival élve:

Mi, emberek a legfontosabb dolgokban az állatok tanítványai vagyunk.”

Démokritosz

Felhasznált szakmai tartalom

  • Edit, B. (2013). Állatasszisztált terápiaAlkalmazott pszichológia3.
  • Pelyva, I. Z., Kresák, R., Hoffer, Z., Szovák, E., Tóth, Á. L., Ránky, M. (2019). Az állat-ember interakciók jótékony hatásáról, különös tekintettel a lóasszisztált intervenciókra = About the beneficial effects of human–animal interactions (hai), with a focus on equine assisted interventions (eais). Recreation, (3), 26-29.

További felhasznált szakirodalom érhető el ittitt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
<strong>Önismeret a szexualitáson keresztül – Interjú Benke Vali Leriával</strong>
Digitális detox – Így fordíts hátat a képernyőfüggőségnek!
A reziliencia titkai – Konferencia és Közösség
Íme a reziliencia titkai! – Mik voltak a 2023-as Konferencia fő üzenetei?
Elmúlás, változás? Félelmeink ketrecében – Interjú Frankó Bettával

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 45 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 29.

A 21. század sajátosságai közé tartozik a megnövekedett képernyőidő, a több digitális jelenlét, valamint a közösségi média forradalma. Az elektronikus

//
2023. április 4.

A reziliencia napjaink egyik legfontosabb képessége, hiszen nagy szerepet játszik abban, hogy az egészséges lelki működésünk küzdelmes körülmények ellenére is

//
2023. augusztus 9.

A reziliencia napjaink egyik legfontosabb belső készsége, ugyanis jelentős szerepe van abban, hogy az egészséges mentális működésünk kihívásokkal teli körülmények

//
2023. október 30.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több mint 40 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 21.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x