Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Háziállat receptre? – Avagy kiskedvenceink pozitív hatásai a mentális egészségünkre

A háziállatok már évszázadok óta az ember legjobb barátai közé tartoznak. Mellettünk állnak jóban-rosszban, és olyan feltétel nélküli szeretetre, elfogadásra képesek, amit embertársainktól nem mindig kapunk meg. Ezek a szőrös kiskedvencek rengeteg életet tesznek boldoggá, és kétségtelen, hogy pozitív hatást gyakorolnak a mindennapokra. Vajon hogyan és mivel érik el, hogy mellettük egészségesebbek legyünk mentálisan? Bartalis Zsófia írása – a kávéd mellé. [PUPPUCCINO]

Az embereknek általában könnyebb kapcsolatot létesíteniük egy állattal, mint egy másik személlyel, ugyanis az állatoknak nincsenek elvárásaik, nem ítélkeznek; pusztán elfogadnak és szeretnek minket, minden tökéletlenségünkkel együtt. Mi, emberek, gyakran nem is vesszük észre, hogy kiskedvenceink mennyi pozitív élményt csempésznek a mindennapjainkba, pedig számos alkalommal őrzik és védik – többek között – a mentális egészségünket is.

Mit értünk pozitív hatások alatt?

Az állattartók többségének az a tapasztalata, hogy a kiskedvencek gondozása keretet ad az életüknek. A nevelésük szellemi aktivitást és napi, illetve heti rutint követel meg az embertől, ami mérsékli a szorongást és a depresszió kialakulásának veszélyét.

Emellett az állatok dédelgetése, szőrös bundájuk simogatása nyugtatólag hat az idegekre, és csökkenti a stresszt, ami egy hosszú, fárasztó nap után különösen jólesik.

A háziállatok a magány ellen is kitűnő ellenszert kínálnak, hiszen mi lehetne annál szívmelengetőbb gondolat, mint hogy hazaérve szerető, négylábú társaság fogad?

Ember és állat között mély kötődés alakulhat ki.

Akik egyedül élnek, azoknak sem muszáj az üres délutánokat és hétvégéket magányosan tölteniük, hiszen egy lelkes kiskedvenc színt vihet a szürke napokba. Állat és gazdi között ugyanolyan mély, szeretetteli kötődés alakulhat ki, mint amilyen két ember között van.

Szociális és érzelmi hatás

Egy állat gondozása lehetőséget ad az ismerkedésre is. Az ellátása, sétáltatása közben szóba elegyedhetünk más gazdikkal, állatorvosokkal, idegen emberekkel, ezáltal pedig az elszigetelődés szinte lehetetlen. Nő a biztonságérzetünk és nyitottabbá válunk, ha állatok vesznek minket körül.

Többek között a kutyák is képesek felismerni az emberi érzelmeket, amire együttérző viselkedéssel reagálnak. Tehát egyaránt megoszthatjuk velük örömünket és bánatunkat, ők minket tükrözve derülnek vagy szomorkodnak, és még az empátiás készségünket is fejlesztik.

háziállat pozitív hatásai

Kiskedvenceink velünk együtt tudnak örülni.

Mindannyian szeretnénk átélni a valakiről való gondoskodás képességének érzését, amely a mentális egészségünk szempontjából rendkívül fontos. Egy háziállat ezt is megadhatja nekünk.

Biztosítja, hogy legyen célunk, legyen miért felkelnünk reggelente, akár azt is, hogy legyen miért élnünk.

Mit tehetsz, ha nem lehet kisállatod?

Egy háziállat hatalmas felelősséggel és anyagi ráfordítással jár, ezért nem mindenki teheti meg, hogy kiskedvencet tartson. Ám szerencsére számos lehetőségünk adódik arra, hogy állatokkal vegyük körül magunkat.

Állatmenhely

Sajnálatos módon nap mint nap rengeteg állat kerül utcára, akiknek a nagy része később egy menhelyen találja magát. Bár nem fogadhatjuk örökbe az összes gazdinélküli jószágot (még ha szívünk szerint ezt is tennénk), de más módon tudjuk segíteni a menhelyeken dolgozók munkáját és szebbé varázsolni az ottani állatok életét. Önkéntesként például elvihetjük sétálni a lelkes kutyákat, vagy részt vehetünk az édes cicák gondozásában.

Az állatok mellett a mentális egészségünk is meg fogja hálálni segítő ténykedésünket.

Lovarda

Amennyiben valaki nem ódzkodik a nála nagyobb állatoktól, kitűnő választás lehet egy közeli lovardába való rendszeres látogatás.

ló és nő

„Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember bensőjének." Winston Churchill

A lovak ugyanolyan szeretetteli jószágok, mint a kutyák és a cicák, ráadásul fantasztikus, felemelő érzést kelt bennünk, amikor egy ilyen állattal sikerül együttműködnünk, összedolgoznunk lovaglás közben.

Ismerősök kedvencei

Bizonyára mindannyiunknak van egy-két olyan rokona, barátja, aki tart háziállatot. Az ő életüknek is könnyebbséget jelenthet, ha alkalomadtán „kölcsönkérjük” a kiskedvencet, és pár óra vagy pár nap erejéig mi foglalkozunk vele, mi gondozzuk őt.

Helyek tele állatokkal

A mai világban rengeteg lehetőségünk van kapcsolatba kerülni állatokkal, például állatkertek és -simogatók, vadasparkok, kutyafuttatók, macskakávézók berkein belül. Ezek ugyan csak ideiglenes megoldásul szolgálnak, mégis elképesztő hatást gyakorolnak a mentális egészségünkre. Energiával töltenek fel bennünket, és társasági programnak sem utolsók.

A kiskedvencek ránk gyakorolt pozitív hatásait a végtelenségig lehetne sorolni. Démokritosz, az ókori görög filozófus szavaival élve:

Mi, emberek a legfontosabb dolgokban az állatok tanítványai vagyunk.”

- Démokritosz

Felhasznált szakmai tartalom

  • Edit, B. (2013). Állatasszisztált terápiaAlkalmazott pszichológia3.
  • Pelyva, I. Z., Kresák, R., Hoffer, Z., Szovák, E., Tóth, Á. L., Ránky, M. (2019). Az állat-ember interakciók jótékony hatásáról, különös tekintettel a lóasszisztált intervenciókra= About the beneficial effects of human–animal interactions (hai), with a focus on equine assisted interventions (eais). Recreation, (3), 26-29.
  • További felhasznált szakirodalom érhető el itt, itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megszakítás