fbpx

Ébreszd fel az önbizalmad! – 7 tipp a magabiztos célkitűzésekért

Átlagos olvasási idő: 6 perc

Szeretnék fizetésemelést kérni a főnökömtől. Van egy új ötletem a vállalat projektjéhez, szeretném felvetni a kollégáimnak. Idén olyan szilvesztert szeretnék a barátaimmal, amilyet régóta tervezek, de még sose mertem nekik elmondani. Hogyan érheted el ezeket? Bátorságra és magabiztosságra lesz szükséged. És miért nem léped meg, vagy halasztod el olyan sokszor? Talán kevés hozzá az önbizalmad? Sajnos ez elég gyakran visszahúz minket a növekedéstől vagy korlátoz a céljaink elérésében.

„Ha lesz elég önbizalmam, akkor majd megvalósítom a céljaimat!” Gyakran hisszük azt, hogy amíg nincs elég önbizalmunk, addig felesleges bármilyen célt is kitűznünk, hiszen úgysem sikerülne. Emiatt belekerülünk az évekig tartó halogatásba és önostorozásba. Az önbizalom és a célkitűzések valóban szoros kapcsolatban állnak egymással. De vajon hogyan hat egyik a másikra? Belevághatunk a céljaink megvalósításába úgy is, hogy még nem érezzük 100%-ig késznek magunkat? Kedves Flóra pszichológus írása.

Nincs önbizalmam!

Sokunkat érint az önbizalomhiány, ami nem is csoda – a közösségi médiát elárasztját a tökéletességre törekvő posztok, képek… és valószínűleg mi is mondtuk már: „Bezzeg neki könnyű!” Talán mert okos, szép, talpraesett, már a doktorit is megcsinálta és két gyereke van, mi meg még sehol nem tartunk (ehhez képest). Felnagyítjuk az ismerőseink pozitív tulajdonságait és eredményeit, magunkat lekicsinyeljük, közben észrevétlenül fogy: az önbizalmunk.

Neked is nehéz magabiztosnak lenni?

Nézzük meg, milyen jelekből tudhatod, vagy veheted észre magadon, hogy kevesebb az önbizalmad, mint ami megtámogatna téged és a vágyaid elérését.

10 jel, hogy kevés az önbizalmad

1. Vannak jó ötleteid, de ezeket nem mered másokkal megosztani.
2. Úgy érzed, mások többre képesek, mint te.
3. Nehéz számodra a kezdeményezés, főleg, ha a saját vágyaidat kellene képviselni.
4. Nem bízol benne, hogy el fogod érni a kitűzött célodat.
5. Azért is bocsánatot kérsz, ami nem rajtad múlt.
6. Az apróbb döntéseken is sokat rágódsz.
7. Füllenteni szoktál azért, hogy jobb színben tűnj fel, vagy ne okozz másoknak kellemetlenséget.
8. A főnököd vagy a tanárod értékelésénél az az első gondolatod, hogy “le fog húzni”; rosszul sikerült a feladat.
9. Nehezen fogadod el, vagy el sem hiszed, mikor valaki megdicsér.
10. Kerülöd a konfliktusokat, nem mersz kiállni magadért.

Ha több állítás is igaz rád, érdemes körülnézni az önbizalmad, majd az énképed tájékán is, és apró lépésekkel felépítve dolgozni önmagadért. Hidd el, sokan járunk egy cipőben! Pszichológusként kutattam egy kicsit, hogy mivel áll mindez összefüggésben, és mit tehetünk konkrétan azért, hogy egyre magabiztosabbak lehessünk.

A célkitűzések döntéseken alapulnak, és minden döntéshez kellő önbizalomra van szükség, a társas helyzetekben pedig ez magabiztosságban fejeződik ki.

Az önbizalom elengedhetetlen része az önismeretünknek, így kulcsfontosságú a célok kitűzésénél és megvalósításánál is. A jó hír az, hogy az önbizalom (ahogyan maga az önismeretünk is) fejleszthető, alakítható, így akár már pár gyakorlattal is közelebb kerülhetünk a magabiztossághoz. Először fontos tisztázni, hogy mit is jelent maga az önbizalom és hogyan kapcsolódik célkitűzéseinkhez.

Mit értünk pontosan az önbizalom alatt?

Az önbizalomra a hétköznapi nyelvezetünkben gyakran hivatkozunk úgy, mint egy állandó tulajdonságra: valaki vagy magabiztos, vagy nem. A valóságban ennél kissé árnyaltabban kell megközelíteni, hogy mit is jelent pontosan ez a szó.

Az önbizalom a személy azon belső megélése, hogy mennyire bízik saját fizikai, emberi és szakmai erejében, kompetenciáiban, erőforrásaiban. Ezek azok a képességek, amelyek lehetővé teszik a mindennapi tevékenységek elvégzését, és segítenek a sikerek elérésében.

Fontos tehát tudatosítani magunkban, hogy az önbizalom nem egy kőbe vésett tulajdonság, melyet születésünkkor készen kapunk. Egy sokkal inkább dinamikusan változó vonásról van szó, melyben ott rejlik a folyamatos fejlődés lehetősége. Sőt, életünk különböző területein másképp érzékelhetjük önbizalmunk mértékét. Éppen ezért érdemes mindig egy adott helyzetben tekinteni rá, az elvárások és az erőforrások összevetése alapján.

Magabiztos célkitűzés – miért van erre szükség?

Az önbizalom tehát, ahogyan a nevében is benne van, az önmagunkba, képességeinkbe, erőforrásainkba vetett bizalmat jelenti. De hogyan kapcsolódik ez össze a célkitűzésekkel?

Céljaink elérése nagyban függ attól, hogy elég erős-e az önmagunkba vetett hitünk.

Lehetnek kisebb vagy nagyobb, rövid vagy hosszú távú céljaink. Egy biztos: amikor ezeket a célokat kitűzzük, kulcsfontosságú az, hogy hiszünk-e benne, hogy képesek leszünk elérni azokat.

Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz.

– Henry Ford

Ahogyan az idézetben is olvashatjuk, az önmagunkba vetett hit hatalmas szerepet játszik a célok kitűzésénél és megvalósításánál is. Az önbizalomfejlesztésre természetesen nem létezik varázspirula, de apró lépésekben minden egyes nap tehetünk azért, hogy tisztábban lássuk önmagunkat, képességeinket, erőforrásainkat.

Nézzük tehát mik azok a pontok, melyeken akár már ma elkezdhetsz dolgozni a magabiztosabb célkitűzések érdekében.

1. A magabiztos célkitűzés elérése: Önbizalommantrák

Mielőtt az önbizalommantrákat sorra vennénk, fontos kiemelni, hogy kizárólag pozitív megerősítések ismételgetésétől sajnos nem leszünk magabiztosabbak. Vannak azonban olyan megerősítő mondatok, melyek időnként segíthetnek nekünk más szempontból is megvilágítani az adott helyzetet.

Önbizalommantrák

„Bízom önmagamban és a jövőmben.

„Bízom abban a személyben, akivé válni szeretnék.”

„Hibáim valójában nem is hibák, inkább visszajelzések, tanulságok, iránymutatások.”

Az önbizalommantrák mellé akár mi magunk is alkothatunk olyan mondatokat, melyek erőt adnak a hétköznapokban.

2. Gyűjtsd össze az erőforrásaidat

Erőforrásaink felismerése rendkívül sokat számít a hétköznapokban és az önbizalom terén is. De mik is azok a pszichológiai értelemben vett erőforrások? Bármi, ami feltölt, ami segít megküzdeni az élet kihívásaival, nehézségeivel, amitől úgy érzed erősebb vagy és ellenállóbb. Erőforrás lehet a reggeli rutinodba beillesztett nyugodt kávézás, testmozgás, természetben töltött idő, de erőforrás lehet akár egy szeretett személy is, vagy egy háziállat.

A természetben töltött idő is egy szuper erőforrás lehet.

+ TIPP: Végy egy papírt és egy tollat, és írd fel a legfontosabb erőforrásaidat. Gondold végig mennyire vannak ezek most jelen az életedben. Melyik az, amelyikkel elégedett vagy és melyiket tudnád még erősíteni. Mi az, amire több időt szeretnél szánni? Ha van kedved le is rajzolhatod a különböző erőforrásaidat, vagy ábrázolhatod olyan módon, ahogyan szeretnéd. A lényeg, hogy tartsd szem előtt, hogy mindig emlékeztethessen arra, hogy van miből erőt merítened.

3. Kérdezz másokat az erősségeidről

Keress a környezetedben egy olyan személyt, akivel harmonikus a kapcsolatotok és akitől szívesen fogadnál visszajelzést. Vegyetek elő egy papírt mind a ketten, és írjatok fel 5-5 tulajdonságot, amelyet a másik erősségének tartotok. Írhattok akár példákat is, amelyek szemléltetik az adott erősségeket.

A környezetünk támogatása nagyon fontos a megfelelő önbizalom kialakításában.

Amikor végeztetek, cseréljétek ki a lapokat és beszéljétek meg, hogy milyen élmény volt leírni ezeket, volt-e benne meglepő stb. Hidd el, hatalmas ereje lehet annak, amikor egy picit a másik szemén keresztül látjuk magunkat és tulajdonságainkat.

4. Gondolj a példaképedre

A legtöbbünknek van olyan személy az életünkben, akire felnézünk, akinek az értékrendjével, munkásságával azonosulni tudunk. Példakép lehet egy családtag, barát, távoli rokon, híresség, történelmi személy, de akár egy kitalált karakter is például a kedvenc könyvünkből. 

Most gondolj te is a példaképedre és tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Miért pont őt választottad?
 • Milyen tulajdonságai vannak?
 • Melyik az a tulajdonsága, amit te is szeretnél magadénak tudni?
 • Mik azok, amik őt átsegítették a nehéz időkön?

A kérdésekre adott válaszok segítenek tisztázni, hogy milyen tulajdonságokat, tetteket tartasz elismerésre méltónak. Példaképeink által rengeteget tudunk tanulni és fejlődni, és nem utolsó sorban ötletet meríteni arra, hogy hogyan küzdjünk meg egy-egy problémás helyzettel.

5. Vasárnapi sikerzuhany

A hét utolsó napján iktass be mindig egy félórát, amikor sorra veszed a heti történéseket. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Mi az, amire a legbüszkébb vagyok ezen a héten?
 • Milyen akadályokat küzdöttem le sikeresen?
 • Milyen erőforrások segítettek nekem? Hogyan csináltam?

A válaszaidat mindenképpen vesd papírra, és ha van kedved, tedd ki egy jól látható helyre, hogy erőt adjon neked a következő hétre.

Csatlakozz a közösségünkbe és ünnepeld velünk a sikereidet!

A Megoldásközpont közösségében minden hétvégén együtt ünnepeljük a vasárnapi sikerzuhanyt. Csatlakozz hozzánk, oszd meg velünk a sikereidet és inspirálódj másokéból.

CSATLAKOZOK

6. Optimális (pont jó) célok kitűzése

A magabiztos célkitűzésekhez nem elég az önbizalmunkat fejleszteni, az is fontos, hogy milyenek azok a célok, amiket kitűzünk magunk elé. Sajnos nagyon gyakran nem vesszük figyelembe az aktuális élethelyzetünket, a mindennapi kihívásainkat, így a célok könnyen válhatnak irracionálissá.

A legjobb választás, ha olyan célokat igyekszünk megvalósítani, amelyek kihívást jelentenek, de képességeinket, erőforrásainkat és kompetenciánkat összesítve reálisan megvalósíthatók.

7. Tervezzünk együtt

Ahogy közeledik az év vége, egyre többen vágnak bele a következő év megtervezésébe, új célkitűzésekbe. Az év eleji lelkesedés azonban gyakran hamar elillan, és azon kapjuk magunkat, hogy nem sikerül tartanunk magunkat az elhatározásainkhoz. Közösen azonban mindig jobb tervezni, mint egyedül.

Nézz szét az évtervező csomagjaink között, válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet és tervezzük meg közösen az előttünk álló évet.

Neked is segíthet az évtervező a céljaid elérésében.

Az évtervező workshopunkon

 • segítünk neked reális célokat kitűzni;
 • együtt határozzuk meg az apró lépéseket;
 • megtanítunk rugalmasan újratervezni és az életritmusodhoz alakítani a tervedet;
 • megtanítunk rugalmasan újratervezni és az életritmusodhoz alakítani a tervedet;
 • támogatunk a sikereid megünneplésében.

Felhasznált szakmai tartalom

 • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
<strong>A cicák pszichológiája – Mit tanulhatunk a négylábúaktól?</strong>
Miért van szükségünk szuperhősökre?!
<strong>Ébreszd fel az önbizalmad! – 7 tipp a magabiztos célkitűzésekért</strong>
Új szokások bevezetése – 5 tipp, hogy könnyebb legyen
Önbizalomfejlesztés gyerekeknek – 6+1 magabiztosság-erősítő tipp

Talán nincs még egy olyan kiskedvenc, akit annyi előítélet érne, mint a macskát. Bizony, a cicákra hajlamosak vagyunk olyan háziállatként

//
2023. október 15.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a szuperhősökről szóló filmek aranykorát éljük. Minden évben izgalmas, várva várt új filmeket láthatunk különleges képességekkel

//
2022. március 18.

Szeretnék fizetésemelést kérni a főnökömtől. Van egy új ötletem a vállalat projektjéhez, szeretném felvetni a kollégáimnak. Idén olyan szilvesztert szeretnék

//
2023. december 18.

Ki ne akart volna már bevezetni egy új szokást az életébe? Legyen szó az élet bármely területéről, mind éreztük már a

//
2021. május 11.

Gyermekének mindenki igyekszik megadni a feltétel nélküli szeretetet. Ebből következik, hogy mindenki a saját gyermekét látja a legszebbnek, legügyesebbnek. Ez így

//
2021. június 2.
5 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x