fbpx

Kismama-meditáció – Így építsd a kapcsolatot a babáddal, már a pocakban!

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Hallottál már a kismama-meditációról? A babára való hangolódás, a lelki köldökzsinór erősítése egyszerűbb lehet, mint azt elsőre gondolnánk. De hogyan is hangolódhatunk? Mit adhat a meditáció neked és a babának? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Konyári Ildikó írása. [FORRÓ TEA]

Egyre többet hallunk arról, milyen fontos a jelen tudatos megélése, az önmagunkkal töltött idő, az elcsendesedés. Az önmagunkban való elmélyedés, a meditáció számos jótékony hatással rendelkezik. Többek között csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, segít az érzéseink kezelésében, de az önmagunkról alkotott képünk épülését és a memóriánkat is fejleszti. Korábbi cikkünkben már olvashattál 7 meditációs gyakorlatokról, amelyeket a hétköznapokban is használhatsz.

Természetesen a meditációval nem csak önmagadhoz tudsz kapcsolódni.

Segítségével erősítheted a lelki köldökzsinórt, azt a kapcsolatot, amely közted és a pocaklakó között van.

De hogyan is tudsz kapcsolódni a babával, és miért fontos építeni ezt a kapcsolatot? Hogyan segíthet ebben a kismama-meditáció? Nézzük meg!

Mit érez anya?

Amikor a szíved alatt egy másik szív dobog, az rendkívül különleges és máshoz nem hasonlítható élményeket és érzéseket hoz az életedbe. Emellett természetesen számos kérdés is felmerülhet benned kismamaként, például a szüléssel, a szülővé válással kapcsolatban. Megjelenhetnek félelmek, kételyek. „Vajon jó anya leszek?” „Vajon jól fejlődik a kicsi?”

A szülővé válás folyamata során megjelenhet benned sokféle érzelem és gondolat.

kismama meditáció

A környezetünk számos elvárást támaszt felénk, amelyeknek igyekszünk megfelelni. A családtagok, ismerősök ellátnak különböző jótanácsokkal – kérve vagy kéretlenül – és elmondják, hogyan csinálj mindent jól. Ilyenkor elgondolkozunk, vajon kire hallgassunk, mit fogadjunk meg az elhangzottakból. Természetes tehát, hogy a kellemes és örömteli érzések mellett megjelenik a stressz, a félelem, az aggodalom és a kérdések is.

Ha találsz módot arra, hogy ezeket az érzéseket, gondolatokat csillapítsd, az nem csak neked segít.

„Amikor anya még nem is tudja, hogy a kicsi egyáltalán beköltözött a pocakjába, a baba már akkor is érző lény, és már ezek az első anyaméhben töltött hónapok is kihatással lehetnek későbbi személyiségére, életére.”

– Vida Ági, babapszichológus

Mit érez a baba?

Sokáig úgy gondolták, hogy az intrauterin (méhen belüli) időszakban a baba egy alvó lény, aki még nem érzékeli a külvilágot. Mára már tudjuk, hogy ez nem egészen így van.

Mit érez a baba a pocakban?

Nem gondolnánk, de a 7. héttől érzi tapintásával a környezetét, érzi a fájdalmat, ugyanakkor a melegséget is. 15 hetesen már ízeket érez, a 26. héttől pedig látja a fényt, a foltokat. Hallja a hangokat, elsősorban az anya szívverését, de a külvilági hangokat is. Képes tanulni és emlékezni.

De mi a helyzet az érzelmekkel? A kutatások azt támasztották alá, hogy a baba osztozik az anya érzéseiben. És hogy honnan tudja, mit érez az anya?

kismama-meditáció
kisbaba születése előtt is sokkal többet érzékel a környezetből, mint azt gondolnánk.

Minden történés körülöttünk választ vált ki érzelmi és biológiai szinten is. Magzatkorban a pici és az anya teste szimbiózisban van, minden változás, amely megjelenik az anyában, eljut hozzá. Így tehát nemcsak a szívritmus, vagy az emésztési hangok változása jelzik az anya hangulatát, hanem a magzat ugyanúgy megkapja azokat a hormonokat is, amelyek az anya testében termelődnek. Például,

ha az anya feszült, több stresszhormon termelődik a szervezetében, ebből pedig a pici is kap.

Ha tehát odafigyelsz a belső énedre és hangolódsz azzal a csodával, aki most benned növekszik, az nemcsak a te érzelmeidre lesz hatással, hanem bizony az övére is.

Hogyan hangolódjunk?

Több módja van annak, hogyan segítheted az egymásra hangolódást a picivel. Használhatsz például légzőgyakorlatokat vagy meditációkat. Eltérő lehet, hogy neked pontosan mi az, ami tetszik, mi az, ami kényelmes.

Persze a hétköznapi teendők mellett nem mindig akad hosszú idő az elcsendesedésre. Ne csüggedj, ha úgy érzed, nem tudsz egy nap többször fél órákat vagy egy órákat meditálni! Vannak remek gyakorlatok a kapcsolódás elősegítésére, amelyek rövidebbek, könnyebben beemelhetők akár egy zsúfoltabb napba is. Ezek közül nézzünk meg egyet!

Baba-mama gyakorlat

Keress egy nyugodt helyet, ahol 5-10 percig csak kettesben lehettek!

Hunyd le a szemed, és figyeld meg, milyen érzések vannak most benned!

Figyeld meg a pocakodban azt a csodálatos lényt, akivel hamarosan találkoztok majd!

Mondd el neki, milyen jó, hogy itt van, dicsérd meg, hogy ilyen szépen fejlődik, és mondd el azt is, már várod, hogy idekint találkozzatok, ha eljön az ideje!

Beszélj hozzá, és figyeld meg, ahogy a saját nyelvén válaszol, úgy, ahogyan most ő tud!

Egy nap többször is elővehetsz rövid gyakorlatokat. Fontos, hogy türelmesen, megengedőn fordulj magadhoz, és azt az időt használd fel, ami a rendelkezésedre áll. Így sokkal hatékonyabban tudsz elmerülni a kapcsolódásban, mintha feszülten keresnéd a tökéletes, alkalmas időt, amikor hosszabb gyakorlatot végezhetnél.

Mi történik, ha anya meditál?

Meditációval csökkentheted a stresszt, a szorongást, és az alvás minőségét is javítja. Ha úgy érzed, túl sok érzés kavarog benned, ha elhatalmasodik a napodon az aggodalom, adj magadnak pár percet, hangolódj önmagadra és a kicsire, akivel hamarosan már idekint is találkozol!

Ha megtanuljuk elfogadni az érzéseinket, és kezelni őket, az sokat segíthet később is. Például szülésnél a félelmet, a stresszt, az aggodalmat kezelni. Több kutatás szerint a rendszeres meditáció a fájdalomtűrésre is hatást gyakorol.

Tudjuk, hogy ha anya harmóniában van, azt a baba is érzi. Ez nemcsak az érzelmeire hat, hanem a biológiai fejlődésére is. Később gyorsabban fejlődhetnek, kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb babák lesznek.

Nem kell tökéletesen csinálnod! Csináld úgy, ahogyan a szíved legtisztább szeretetéből most csinálni tudod! Ettől pedig nincs is jobb módja! 🙂

Rendszeres gyakorlással tehát nemcsak a pillanatnyi érzéseidet változtathatod meg, hanem tudatosan készülhetsz vele a szülésre is.

Mit ad a kapcsolódás kettőtöknek?

A kapcsolódás nemcsak neked ad biztonságot és megnyugvást, hanem a babának is. Ez egy közös utazás, amelyben egymás kezét fogva, közösen fejlődhettek. Megtaníthatod neki, hogy a hely, ahová meg fog érkezni hamarosan, az biztonságos, barátságos.

Ő pedig megtaníthat téged arra, hogyan tudd megérteni őt, amikor megérkezik. Már odabent is reagál az érzéseidre, a testhelyzeteidre, például azzal, ahogyan elhelyezkedik vagy ahogyan mocorog. 

kismama-meditáció

A jelen pillanat, a csend közös megélése lehet az első közös élmények egyike.

A közös meditáció, hangolódás az egyik eszköz arra, hogy a baba azt érezze, születése után egy régi jó ismerős fogadja, akivel már annyi mindent megéltek együtt. A köztetek lévő kapocs biztonságérzetet nyújthat neki és neked is. Az egymásra hangoltság miatt magabiztosabb leszel, ha jön egy probléma, amit hirtelen orvosolni kell.

Hidd el, hogy képes leszel megérteni a kicsit, és odafigyelni arra, amit el szeretne mondani! Benne pedig ezáltal megerősíted, hogy amit mond, arra odafigyelnek, és meg is értik.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Cole, M., Cole, S.R. (2003). Fejlődéslélektan. Osiris Kiadó, Budapest.
  • Mosavi, S. V., Faraji, R., Zebardast, A., Esmaiel Zade, J. (2018). Effectiveness of Meditation as a Meta-Cognitive Therapy in Reducing Anxiety in Pregnant Women in the Last Trimester of Pregnancy. Journal of Guilan University of Medical Sciences, 27(106), 32-43.
  • Vajda D., Kiss E. Cs. (2017). A mindfulness meditáció alkalmazása a várandósság alatt. In: Sz. Makó H., Veszprémi B. (Szerk.), párkapcsolattól a gyermekágyig. A várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakának pszichológiája és pszichoszomatikája. Octoport Kiadó.
  • További felhasznált tartalom elérhető itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Stresszesek a hétköznapok? – 3 ok, hogy mozgással küzdj a stressz ellen
Énidő – 7 tipp a mindennapi gyakorláshoz
5 szokás, ami tönkreteszi a hetirended + 5 hatékonyságnövelő tipp
Meditáció gyerekeknek – Gyakorlatok az iskolai alulteljesítés ellen
Mit mondjak, ha eljön a „nagy beszélgetés”? – A szexuális nevelés 3 alapelve

A mindennapok során számos stressz ér minket. Gondoltad volna, hogy a sport gyógyír lehet a feszültségre? Tudjuk, hogy a sportos ember egészségesebb, de vajon

//
2021. október 16.

Tudjuk, hogy az önmagunkkal töltött idő nemcsak az önismeretünk fejlesztéséhez elengedhetetlen, hanem a lelki regenerációt, a töltekezést, az egyensúly megteremtését is

//
2021. november 16.

Napjaink rohanó világában szívesen keresünk olyan módszereket, amelyek segítenek az időnk hatékony beosztásában. Tervezünk, naptárt vezetünk, emlékeztetőket és határidőket tűzünk

//
2021. július 20.

Az iskolapadban számos kihívással találjuk szembe magunkat. Előfordulhat, hogy egy diák jó képességei ellenére nem tudja megmutatni az erősségeit. Mi

//
2021. május 31.

Bár napjainkban egyre nyíltabban beszélünk számos tabutémáról, a szexualitással kapcsolatos kérdésekre még mindig gyakran csak ködös válaszok érkeznek. Mit, hogyan és

//
2022. április 7.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x