fbpx

5 szokás, ami tönkreteszi a hetirended + 5 hatékonyságnövelő tipp

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Napjaink rohanó világában szívesen keresünk olyan módszereket, amelyek segítenek az időnk hatékony beosztásában. Tervezünk, naptárt vezetünk, emlékeztetőket és határidőket tűzünk ki. De miért történhet, hogy egy precízen megtervezett, jól beosztott hetirend mégis a feje tetejére áll, a hétvégén pedig azt érzed, hogy semmire nincs időd? Cikkünkben rátekintünk néhány olyan szokásra, amely felboríthatja az időbeosztásodat, és hozunk hatékonyságot segítő tippeket is. Konyári Ildikó írása – a kávéd mellé. [Presso elvitelre]

Mindannyian örülnénk egy szuperképességnek, amelynek a segítségével úgy hajlíthatnánk az időt, ahogy nekünk megfelel. A rossz hír az, hogy ilyen szuperképességre nem tehetünk szert, a jó hír viszont az, hogy néhány igazán apró szokásunk megfigyelésével és megváltoztatásával kezünkbe vehetjük saját időnket.  

Korábbi cikkünkben már olvashattál arról, hogyan is érdemes nekivágnod az időd beosztásának. Számos eszköz és módszer segíthet a tervezésben, de mégis miért borul fel a beosztásunk, és csúszik ki az ujjaink közül az idő? Nézzük meg együtt azokat a szokásokat, amelyek szinte észrevétlenül állnak a hatékony időfelhasználás és feladatvégzés útjába!

1. „Csak rápillantok a telefonomra…”

Veled is előfordult már, hogy pár percre elővetted a telefonodat – tényleg csak azért, hogy rápillants, gyorsan átgörgesd a közösségimédia-felületeidet –, és azon kaptad magad, hogy már eltelt 10-20 perc is? Gyakran megesik, hogy mindezt észrevétlenül, naponta többször is megtesszük, így

egy nap alatt akár több órát is tölthetünk a céltalan interneten való szörföléssel.

Ez ijesztőnek tűnhet, elsőnek pedig azt gondolhatjuk, hogy velünk ilyen biztosan nem fordul elő, hiszen tudatosan odafigyelünk a médiafogyasztásunkra szánt időre. Érdemes (akár a telefon beállításain belül vagy applikáció segítségével) egy pillantást vetni a valós adatokra.

Figyeld meg saját szokásaidat, és szabj határokat!

Több alkalmazás elérhető, amely nemcsak méri a különböző alkalmazásokban töltött aktív idődet, hanem beállíthatsz napi limitet is, amelynek letelte után értesítést kapsz.

Korábbi cikkünkben arról olvashatsz, miért érzünk szorongást, ha nem nézhetünk rá a telefonunkra, és hasznos tippeket találsz a leküzdésére.

2. „Ej, ráérünk arra még!” – túlbecsült idő

Te is érezted már úgy, hogy jóval könnyebb dolgod lenne, ha akár csak egy nappal korábban elkezdted volna egy nagyobb feladat elvégzését? Ha egy határidő még távolabb van, előfordulhat, hogy túlbecsüljük a rendelkezésünkre álló időt. A dátum közeledtével egyre több tennivalóval találjuk szembe magunkat, végül arra eszmélünk, hogy túl későn láttunk neki a teendőinknek.

hatekonysag-tippek-2

Gyakran túlbecsüljük a rendelkezésünkre álló időt, és felhalmozzuk a feladatainkat.

A kutatási eredmények szerint azok a munkacsoportok hatékonyabban dolgoznak, ahol már a feladatok elvégzése előtt átbeszélik az idővel kapcsolatos kérdéseket, például, hogy mennyi idő szükséges a részfeladatok elvégzéséhez, vagy milyen késéssel lehet számolni (Janicik és Bartel, 2003). Érdemes tehát úgynevezett „akciótervet” kidolgozni a nagyobb feladatokhoz. Bontsd részfeladatokra, és szabj határidőket hozzájuk!

3. „Ezt majd később megcsinálom, most nincs hozzá kedvem.”

Elengedhetetlen olykor sorrendet felállítani a teendőink között. Erre leginkább akkor van szükségünk, amikor sok feladatot kellene elvégeznünk, lehetőleg minél hamarabb. Számos oka lehet annak, ha bizonyos tevékenységeket sokáig halogatunk. Általánosságban viszont elmondhatjuk, hogy azokat a feladatokat szeretjük hátrahagyni, amelyeket nem kedvelünk.

Megkönnyítheti a dolgunkat a priorizálás. A hatékony időbeosztásról írt korábbi cikkünkben olvashatsz a sürgős-fontos mátrix módszeréről, amely segítséget nyújthat.

Majd helyett most!

Tűzz ki pontos időpontot a feladatra, írd be a naptáradba vagy az órarendedbe, ne szervezz más tevékenységet arra az időre!

Ha te is küzdesz a halogatással, itt olvass tovább!

4. „Gyorsan letudom!”

Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy az elvégzendő feladatainkra elegendő időt szánjunk. Egy rosszul kalkulált, elnyúló tevékenység sok más, fontos napirendi pontot kiszoríthat. Az elcsúszó feladat miatt túlvállalhatjuk magunkat, és egyre kevesebb időt tudunk szánni az egyes folyamatokra, pedig az elegendő időráfordítás elengedhetetlen a fókuszált figyelemhez.

Vizsgáld meg, hogy az elvégzendő feladathoz:

  • Mennyi idő szükséges?
  • Milyen részfeladatokból tevődik össze?
  • Pontosan mikor fogom elvégezni?

5. „Nincs időm pihenni…”

Malvás helyett inkább egész éjjel tanulok. Találkoztál már ezzel a mondattal? Megesik, hogy a pihenést és a feltöltődést háttérbe szorítjuk, mondván, elsőnek a munka legyen elvégezve. Testi és szellemi töltekezés híján viszont csökken a figyelmünk, emiatt romlik a teljesítményünk. Ugyanazon feladat elvégzése így akár több időbe is telhet, emiatt nagyobb lesz rajtunk az időnyomás és a stressz.

Megéri akár rövidebb programokat, pihentető elfoglaltságokat beiktatni a hetirendünkbe, amelyekből megtankolhatjuk energiaraktárainkat.

hatekonysag-tippek-3
Fontos, hogy időt és figyelmet szánjunk a töltekezésre

Néhány apró szokás megváltoztatásával igazán sok időt nyerhetünk a hétköznapjainkban. Nemcsak a tervezés, hanem önmagunk megfigyelése és ellenőrzése is segíti a hatékony munkavégzést és a rendelkezésünkre álló idő kihasználását. Láthattuk, hogy odafigyeléssel és tudatos tervezéssel átformálhatjuk időrabló megszokásainkat.

hatekonysag-tippek-4
A szokásaid megfigyelésével kezedbe veheted az idődet.

A kimerültség, túlhajszoltság érzése nehezíti a mindennapi tevékenységeink elvégzését. A hatékonyságunk fejlesztésével nemcsak a határidős feladataink elvégzését segíthetjük, hanem a folytonos időnyomás miatti stressz és kapkodás megszüntetését is.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Covey, S. (2015). A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása. Harmat Kiadó, Budapest.
  • Janicik, G. A., & Bartel, C. A. (2003). Talking about time: Effects of temporal planning and time awareness norms on group coordination and performance. Group Dynamics: Theory, Research, and Practice, 7(2), 122–134.
  • További felhasznált tartalom elérhető itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Meditáció gyerekeknek – Gyakorlatok az iskolai alulteljesítés ellen
Énidő – 7 tipp a mindennapi gyakorláshoz
5 szokás, ami tönkreteszi a hetirended + 5 hatékonyságnövelő tipp
Stresszesek a hétköznapok? – 3 ok, hogy mozgással küzdj a stressz ellen
Mit mondjak, ha eljön a „nagy beszélgetés”? – A szexuális nevelés 3 alapelve

Az iskolapadban számos kihívással találjuk szembe magunkat. Előfordulhat, hogy egy diák jó képességei ellenére nem tudja megmutatni az erősségeit. Mi

//
2021. május 31.

Tudjuk, hogy az önmagunkkal töltött idő nemcsak az önismeretünk fejlesztéséhez elengedhetetlen, hanem a lelki regenerációt, a töltekezést, az egyensúly megteremtését is

//
2021. november 16.

Napjaink rohanó világában szívesen keresünk olyan módszereket, amelyek segítenek az időnk hatékony beosztásában. Tervezünk, naptárt vezetünk, emlékeztetőket és határidőket tűzünk

//
2021. július 20.

A mindennapok során számos stressz ér minket. Gondoltad volna, hogy a sport gyógyír lehet a feszültségre? Tudjuk, hogy a sportos ember egészségesebb, de vajon

//
2021. október 16.

Bár napjainkban egyre nyíltabban beszélünk számos tabutémáról, a szexualitással kapcsolatos kérdésekre még mindig gyakran csak ködös válaszok érkeznek. Mit, hogyan és

//
2022. április 7.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x