Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

várandósság

A várandósság egy olyan állapot, amely során a nő méhében egy vagy több utódot (kezdetben embrió, majd magzat) hord ki.

Várandósság fogalma

Az emberi várandósság hossza általában az utolsó menstruációs ciklustól számított 280 nap, vagyis kb. 40 hét. A terhesség valójában a megtermékenyüléssel kezdődik, de leggyakrabban az utolsó vérzés első napjától számítják.

 A WHO meghatározása szerint a normális szülés a terhesség 37 és 42 hete között történik. A 37. hét előtt koraszülésről, a 42. hét után túlhordásról beszélhetünk.

A fogantatás során a női ivarsejtet a hímivarsejt megtermékenyíti. A hímivarsejtek a szexuális aktus során a nő hüvelyébe kerülnek, és ott 48 órán keresztül termékenyítőképesek maradnak. A két ivarsejt általában a petevezetékben találkozik. A születendő gyermek neme a hímivarsejt nemi kromoszómáitól függ, és már a megtermékenyítés pillanatában eldől.

Várandósság megállapítása

A terhesség megállapításához a legfontosabb jel a menstruáció elmaradása, bár néhány kivételes esetben előfordulhat, hogy a nő a terhesség alatt is menstruál. A tényleges teherbe esés után a nő szervezetében megváltozik a hormonegyensúly: a terhességi tesztek ezt a megváltozott hormonegyensúlyt mutatják ki.

Várandósság szakaszai

A várandóságot általában harmadokra, vagyis trimeszterekre osztják fel. Ez alapján elkülöníthetünk első, második és harmadik trimesztert. Ezek nem jelentenek élesen elkülöníthető szakaszokat a magzat fejlődésében, azonban segítenek, hogy jobban megértsük és nyomon tudjuk követni az egyes változásokat.

Felhasznált szakirodalom

  • Tina Otte (2006): Terhesség és szülés – Útmutató a fogamzás pillanatától a szülésig. HAJJA BOOK KFT. Budapest.
Kövess minket Facebookon! 😉
« Vissza a Lexikonhoz
Megszakítás