Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

szexuális orientáció

A szexuális orientáció fogalma azt jelzi, hogy milyen mértékben vonzódik valaki szexuálisan az ellenkező, vagy az azonos nemű személyekhez.

Szexuális orientáció fogalma

Alfred Kinsey szexuálpszichológus szerint egy kontinuumról beszélhetünk, amely a kizárólagos heteroszexualitástól a kizárólagos homoszexualitásig terjed.

 A nemi orientáció több összetevőből áll, mint például az erotikus vonzódás, a szexuális viselkedés, és a romantikus vonzódás, így nehéz besorolni a személyeket tisztán az egyik, vagy a másik kategóriába. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egyes összetevők egy adott személyen belül sem állandóak.

Néhány példa a szexuális orientáció fajtáira:

  • Homoszexualitás: a szexuális irányultság egyik fajtája, amikor egy személy érzelmi és szexuális vonzódása kizárólag vagy főként azonos nemű emberek felé irányul.
  • Heteroszexualitás: a szexuális irányultság olyan fajtája, amikor egy személy érzelmi és szexuális vonzódása kizárólag vagy főként ellenkező nemű emberek felé irányul.
  • Biszexualitás: a szexuális irányultság ezen formája azokat jelöli, akik mind a saját nemük, mind az ellenkező nem képviselői iránt érezhetnek szexuális vonzalmat vagy szerelmet, romantikus vágyakat.
  • Aszexualitás: a szexuális irányultság egyik fajtája, mely azokat a személyeket jelöli, akik ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzódást mások iránt.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Osiris kiadó, Budapest. 400-410 old.

  • Laumann, E. O., Gagnon, J. H., Michael, R. T., Michaels, S. (1994).: The social organization of sexuality. Chicago, University of Chicago Press

Kövess minket Facebookon! 😉
« Vissza a Lexikonhoz
Skip to content