fbpx

Az életed irányít téged, vagy te irányítod azt? – Módszerek a kontroll megtartásához

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Az elmúlt időszak még a mentálisan erős emberek számára is igazán nagy kihívásokat és instabilitást hozott – gondolunk itt a Covid-hullámokra, a szomszéd országban zajló háborúra, a gazdaságot érintő változásokra. Minden ember életében vannak olyan tényezők, amikre alig, vagy csak nagyon kevés hatása van, mégis erőteljesen befolyásolják az életét. Azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben, és mit engedünk, hogy külső faktorok határozzák meg. Tudatos és ambíciózus emberként fontos, hogy felismerjük és fókuszba helyezzük azokat a területeket, amiket proaktívan tudunk alakítani és kontrollálni. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Mindenki rendelkezik egy sajátos narratívával arra vonatkozólag, hogy mi (vagy ki) irányítja az életét. Valaki szerint létezik egyfajta rendszerező elv, egy természetfeletti erő; valaki a predesztinált (előre elrendeltetett, megírt) sorsban hisz; míg mások a puszta véletlenek groteszk sokaságának tulajdonítják az életünket alakító mérföldköveket. Az, hogy magunknak, vagyis a döntéseinken alapuló, proaktív cselekedeteinknek, vagy kizárólag rajtunk kívül álló tényezőknek tartjuk az utunkat domináló hatásokat, befolyásolhatja a jövőnkbe vetett hitünket, az optimizmusunkat, mentális és érzelmi jóllétünket, ezáltal az életünk minőségét, kapcsolatainkat is.

Te belső vagy külső kontrollos vagy?

Egy pszichológiai modell, nevezetesen a kontrollhely-elmélet, amit J. B. Rotter (1954), amerikai pszichológus munkásságának köszönhetünk, azt vizsgálja, hogy minek tulajdonítjuk az életünk alakulását. Kutatásai szerint az emberek egy belső-külső kontroll kontinuum mentén értékelhetőek. Akikre a belső kontroll véglete jellemző, közvetlenül saját maguknak, viselkedésüknek tulajdonítják a velük történteket, a jövőbeli eseményeket.

Vagyis úgy tekintenek a velük történtekre, hogy aktív szerepük, közvetlen hatásuk van a dolgok állására.

A belső kontrollos személy biztos abban, hogyha szándékában áll, akkor meg tudja változtatni, el tudja érni a céljait. Ha egy belső kontrollos emberrel pozitív dolog történik, akkor jellemzően úgy értelmezi, hogy azért történt ez vele, mert rendelkezett a helyzethez szükséges képességekkel és kompetenciákkal, és annak megfelelő döntéseket hozott, tevékenységeket végzett. Belső kontrollosok a sikert önmaguknak, míg a külső kontrollosok külső tényezőknek tulajdonítják.

Gondolj vissza egy meghatározó, emlékezetes sikerélményedre!

Hogyan tudtad elérni? Minek tulajdonítottad, mi vezetett a sikerhez? Mi segített abban, hogy elérd a célod? Mit tettél annak érdekében, hogy megvalósítsd azt?

Ennek ellenpólusaként a külső kontrollos személyekre az jellemző, hogy a viselkedésüket befolyásoló események kívül esnek a hatókörükön, a véletlennek, sorsnak, hatalommal bíró személyeknek, rajtuk kívülálló hatásoknak tulajdonítják a történéseket. Gyakran úgy vélik, hogy nem ők irányítják saját életüket, nincs elég erejük a környezetük befolyásolására, az események megváltoztatására.

A pozitív eredményeiket nem maguknak, a tudásuknak tulajdonítják, hanem rajtuk kívüli szempontoknak. Egy versenyszituációban például annak, hogy pont abba a kategóriába került, ahol nem volt nála felkészültebb rivális.

A fenti rövid áttekintésből láthatjuk, hogy a belső kontrollos személyek kitartóbbak, célorientáltabbak, optimistábbak lehetnek, ezenkívül jobban bevonódnak az eseményekbe, a megoldás keresésébe, ellenállóbbak a befolyással szemben, énhatékonyabbak.

irányítsd te az életed

A belső kontrollos személyek optimistábbak, magabiztosabbak a történésekkel, jövőjükkel kapcsolatban.

A külső kontrollosoknál a fentiekkel ellentétes jellemzők a gyakoriak, hajlamosabbak a rossz hangulatra, mivel nem hisznek saját képességeikben, hatásukban, így kevésbé magabiztosak, és nem is keresik a kihívást jelentő helyzeteket. Ha szeretnéd alaposabban megvizsgálni a saját kontrollhitedet, kattints ide az önismereti tesztért!

Hogyan irányítsd te az életed?

Annak érdekében, hogy kontroll alatt tartsuk életünk különböző területeit, fontos tudatosítanunk, mi az, amire hatással tudunk lenni, és mik azok a tényezők, amikre nincs, vagy csak alig van ráhatásunk.

irányítsd te az életed
Befolyásolási körök

A fenti példa mutatja, hogy vannak olyan területei az életnek, amelyekre nem tudunk közvetlenül hatást gyakorolni, azonban számos olyan tényező van, amit befolyásolni tudunk.

Tarts helyzetértékelést!

Egy tudatos rátekintés, kiértékelése az aktuális helyzetképnek sokszor megelőzhet rossz működési módokat, elősegítheti a javulást, megalapozhatja a sikeresebb működést, a céljaid elérését.

Vedd végig, hogy mik azok a tényezők, amelyek a befolyásolási körödön belül helyezkednek el, amire hatással tudsz lenni, és mik azok, amikre legjobb szándékaid ellenére sem tudsz hatni. Ha céljaiddal kapcsolatban tovább olvasnál, a következő cikkben megteheted. 

Határozd meg, hogy mire vagy befolyással!

Kezdetben a két kategóriába tartozó komponensek meghatározása és elkülönítése is sokat segíthet egy-egy helyzet megértésében. Ha ezzel megvagyunk, koncentráljunk a befolyásolási körünkbe tartozó dolgokra. Helyezzük őket előtérbe; itt pontonként érdemes lehet kifejtenünk, hogy a mindennapokban ezek hogyan nyilvánulnak meg, miből vesszük észre, hogy használjuk / betartjuk / odafigyelünk rá, milyen hasznot, pozitív változást eredményezhetnek, ha ennek megfelelően cselekszünk.

És ezzel együtt igyekezzünk elengedni azokat a tényezőket, amikre nincs ráhatásunk.

Természetesen ezek közt mindig lesz olyan, amit akadályként, fájó pontként hagyunk a befolyásolási körünkön túl. Ezeket az elemeket hosszabb távon megpróbálhatjuk a befolyásolási körhöz közelíteni, vagy behozni azzal, hogy megvizsgáljuk és feltérképezzük, hogyha közvetlenül nincs is rá hatásunk, mégis hogyan tudjuk befolyásolni.

Az egyik kedvenc példámat bemutatva, az időjárással kapcsolatban általánosságban az a vélekedés, hogy tőlünk független, nincs ráhatásunk. Azonban a fiatalok nagy számban a befolyásolási körükön belülre helyezik, hiszen a saját ökológiai lábnyom csökkentésével, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a szemétszedési akciókba való aktív közreműködéssel aktív alakítóinak értékelik önmagukat a globális felmelegedés, ezáltal az időjárás vonatkozásában is.

Reagáljunk ,,reaktívan” vagy cselekedjünk ,,proaktívan”?

Reaktív helyett legyünk proaktívak! A fenti elméletek, modellek jól reprezentálják, hogy mennyire másképp tekintünk egy-egy, az életünkre hatással lévő, alakító tényezőre. A lényeg mindenképp az, hogy helyezzük arra figyelmünket a mindennapok során, amire hatással tudunk lenni, amihez aktívan hozzá tudunk járulni, és tegyünk is érte.

Vegyük észre azokat a pontokat, ahol közvetlenül irányításunk alatt tudjuk tartani az eseményeket, és próbáljuk meg ezt kiterjeszteni minél szélesebb körben. Ne feledjük, hogy az életünk aktív alakítása hatással van a mentális jóllétünkre, a sikereink megélésére és a jövőképünkre egyaránt.


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
A megbocsátás belső útja – avagy megbocsátani a megbocsáthatatlant
Fejlődni szeretnél? – 6 lépés a sikeres változáshoz
Az életed irányít téged, vagy te irányítod azt? – Módszerek a kontroll megtartásához
Fel szeretnél mondani? – 5+1 tipp, hogy mentálisan felkészült légy!
Employer branding a job hopperek nyomában – avagy mit tehetünk munkáltatóként?

Mindennapjaink része, hogy különböző élethelyzetekben, kapcsolatainkban megbántottnak, sértettnek érezzük magunkat. Ezekkel az érzésekkel igen nehéz megküzdeni egyedül. A cikkben olyan

//
2020. szeptember 15.

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikből előbb-utóbb ki kell szállnunk, változtatnunk kell. Kinek napok, kinek évek kellenek, kinek sosem sikerül

//
2020. július 11.

Az elmúlt időszak még a mentálisan erős emberek számára is igazán nagy kihívásokat és instabilitást hozott – gondolunk itt a

//
2022. május 11.

A felmondás nem könnyű. A legtöbb esetben a munkahelyről való kilépést egy megterhelő időszak előzi meg, amíg megszületik az elhatározás,

//
2022. február 22.

Volt olyan hét az utóbbi időben, amikor nem jutott eszedbe az, hogy mit lehetne tenni a dolgozóidért úgy, hogy ne

//
2020. április 12.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x