fbpx

Gyermekkori sebeink a felnőttkori kapcsolataink tükrében

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Gyermekkori tapasztalataink alapján alakulnak ki a kötődési mintázataink, melyek nemcsak a mindennapi működésünket, hanem a párválasztási szokásainkat, a (pár)kapcsolati életünket is befolyásolják. Miként jelennek meg ezek a minták felnőttkorunkban? Családi élményeink tényleg befolyásolják, hogy milyen párt választunk? Miért fontos felismerni saját és párunk kötődési mintáit? Hogyan dolgozhatunk a kötődési sebeinken akár felnőttként is? Többek között ezekre az izgalmas kérdésekre keresték a választ a negyedik PszichoCafé kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Irinyi Tünde írása.

2022 őszén rendeztük meg a PszichoCafé rendezvénysorozatunk negyedik estét Gyermekkori sebeink a felnőttkori kapcsolataink tükrében címmel. Az Apolló moziban a nézőtér sorai teljesen megteltek a kezdésre, így a kerekasztal-beszélgetés teltház előtt zajlott. A rendezvényen három szakember járta körül a témát Mikos Ákos rádiós műsorvezető, blogger moderálásával:

  • Dr. Holló Gábor: biológus, tréner
  • Dr. Szemán-Nagy Anita: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi oktató
  • Kozma-Vízkeleti Dániel: család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus 

Kötődés – egy meghatározó kapcsolati minta

Dr. Szemán-Nagy Anita elmondta, hogy a kötődés olyan evolúciós szükségszerűség, amely nem csak a túlélésünket szolgálja: a saját érzelmeink szabályozásának képessége szintén a csecsemő és a gondozó kapcsolatában fejlődik. Saját érzelmeink szabályozásának képessége a későbbi életünk során elengedhetetlen szerepet játszik kapcsolatainkban.

Kozma-Vízkeleti Dániel hozzáfűzte, hogy emberként alapvető szükségletünk a közelségkeresés, amely végigkíséri az egész életünket. Kiemelte, hogy a legkorábbi életszakaszban megtapasztalt kötődési minta lesz az alapmodellje a későbbi kapcsolatainknak is.

Holló Gábor a kötődés kialakulását biológiai aspektusból megközelítve elmondta, hogy az idegrendszer az első három életévben még intenzív átalakuláson, érésen megy keresztül – ezért fontos, hogy milyen hatások, ingerek érik a gyermeket.

Kozma-Vízkeleti Dániel hozzátette, hogy a párkapcsolatokban is megfigyelhetők azok a különböző kötődési stílusok, amelyek leginkább a szeparációs helyzetre (gyermekkorban az anyától való eltávolodásra) adott reakcióban azonosíthatók be.

A párunktól való távollét során megélt feszültség mértékében köszönhetnek vissza a kötődési stílusunk jellegzetességei.

Majmokkal végzett kísérletek során bebizonyosodott az érintés, az ölelés fontossága a főemlősök életében. Ez a megállapítás a gyermekekre vonatkoztatva rámutat arra, hogy az anya (gondozó) testi közelsége, érintése mennyire fontos szerepet játszik a fejlődés során.

A kapcsolatok ereje

Napjainkban nagy érdeklődést vált ki a kérdés, hogy a társállatok vajon kötődnek-e a gazdájukhoz. Kutatások során azt találták, hogy a szoros kapcsolatban élő gazdik és kutyáik között hasonló kötődési stílusok mutathatók ki.

Felmerült a kérdés, hogy eleve elrendeltek-e, vagy megváltoztathatók a kötődési stílusok? Dr. Szemán-Nagy Anita szerint igen, megváltoztathatók, mert

„ami kapcsolatban sérült, az kapcsolatban gyógyítható.

Akár pszichoterápiában, akár más kapcsolatainkban is van lehetőség a gyógyulásra. Párkapcsolatban például egy biztonságosan kötődő partner nyújthat olyan támaszt, amilyen egy szorongó-elkerülő személy biztonságigényét kielégíti.

Felnőttkori kapcsolataink és a kötődés

A kötődési stílusunk egyfajta alapmodellként szolgál kapcsolatainkban. Kozma-Vízkeleti Dániel szerint minél nagyobb a párkapcsolatban az érzelmi közelség, annál erősebben hasonlíthat a gyermekkori kötődésre.

A biztonság, bizalom élménye fontos egy párkapcsolat létrejöttében és fenntartásában, ennek hiányában nehéz közel kerülni a másikhoz.

Holló Gábor felvetette, hogy párkapcsolatban sokan hajlamosak a szüleikhez nagyon hasonló vagy tőlük teljesen eltérő párt választani. Ennek a jelenségnek a hátterében olyan összetett pszichológiai folyamatok állhatnak, mint az ismétlési kényszer és az ismerősség érzése az ismeretlen kiszámíthatatlanságával szemben.

Felmerült a kérdés, hogy szabad-e másoknak segíteni a kötődési sérüléseik gyógyításában? A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint barátságban, párkapcsolatban nem dolgunk a másik meggyógyítása! A másikat azzal tudjuk segíteni, ha biztosítjuk jelenlétünkről, és őszinte érdeklődéssel fordulunk felé.

Gyakorlat

Gondolkodj el a következő kérdéseken:

  • Melyek azok a helyzetek, amelyek (az indokoltnál sokkal inkább) kibillentenek az egyensúlyunkból?
  • Honnan ismerősek ezek a helyzetek? Hasonlítanak-e korábbi, akár gyermekkori élményeinkre?
  • Kik voltak azok a személyek (pedagógus, edző, szomszéd), akikkel meg tudtuk élni azokat az érzéseket, amelyek más kapcsolatainkból hiányoztak?

Tipp: Az írás letisztítja a gondolataidat. Segít az egész részekre bontásában.

A rendezvény végén a közönségnek volt lehetősége kérdéseket feltenni a szakembereknek. A hallgatóság soraiból több izgalmas kérdés is érkezett a kerekasztal-beszélgetés résztvevőihez, akik igyekeztek több szempontból is megválaszolni a felmerült kérdéseket.

Megoldásközpont PszichoCafé – a pozitív pszichológiai rendezvénysorozat, ahol magadra találhatsz

Izgalmas, konstruktív kerekasztal-beszélgetésekkel, pozitív pszichológiai szakmai eszmecserékkel, inspiráló, gyakorlatorientált előadásokkal és baráti hangulattal várunk mindenkit, aki többet szeretne az élettől, és nem éri be az egyszerű sablonválaszokkal.

Rendezvényeink célja, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassuk a megoldásfókuszú szemléletmódot. Küldetésünk az önismereti út, a személyiségfejlesztés támogatása minden, a pozitív pszichológiai, megoldásközpontú szemléletre nyitott személy számára.

PszichoCafé rendezvénysorozatunk alapját a debreceni közönség által közkedvelt kerekasztal-beszélgetések adják, melyeket háromhavonta rendezünk meg. Az érdeklődők minden alkalommal a szakmájukban jártas, hiteles szakemberekkel – pszichológusokkal, valamint az adott téma szakértőivel találkozhatnak, akik értékes gondolatokkal, szakmai tudással járulnak hozzá a beszélgetés színvonalához. A rendezvény zárásaként mindig lehetőséget nyújtunk a nézőközönség számára, hogy a szakmai diskurzus során felmerült kérdéseiket feltegyék.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk? – Végre itt a 2. Megoldásközpont PszichoCafé!
Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? – Itt a Megoldásközpont PszichoCafé!
Gyermekkori sebeink a felnőttkori kapcsolataink tükrében
A rendrakás pszichológiája: Tedd rendbe magad – kívül és belül!
Se veled, se nélküled – A közösségimédia-jelenlét és Te

Kapcsolataink életünk egyik legmeghatározóbb tényezői, amelyekből erőforrást és támaszt merítünk a mindennapok során. Azt tapasztalhatjuk, hogy éltető kapcsolatainknak is odafigyelésre

//
2022. február 28.

Az elmúlt időszak igen megterhelő volt sokunk számára. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a korlátozások és maga a járványhelyzet is

//
2021. szeptember 2.

Gyermekkori tapasztalataink alapján alakulnak ki a kötődési mintázataink, melyek nemcsak a mindennapi működésünket, hanem a párválasztási szokásainkat, a (pár)kapcsolati életünket is befolyásolják.

//
2022. október 11.

Te is szabadulnál az otthoni kacatoktól és a felesleges tárgyaktól – de nem visz rá a lélek a szelektálásra? Úgy

//
2020. szeptember 6.

közösségi média egyre inkább az életünk meghatározó részévé vált. Az okostelefonok elterjedésével a közösségimédia-felületek is a zsebünkbe költöztek, állandó hozzáférést biztosítva

//
2021. június 22.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x