Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

idegrendszer

Az idegrendszer a homeosztázis fenntartásáért felel, feladata az ingerfelfogás, az ingerekre való reagálás, majd az életjelenségek harmonizálása.

Az idegrendszer fogalma

Az idegrendszer a külső környezet vagy belső állapot változásának hatására változtatja a szervek működését, összehangolja a különböző szövetek, szervek működését. Az idegrendszer idegszövetből (tela nervosa) épül fel, mely a szervezet legdifferenciáltabb szövete. Sajátos működése azon alapszik, hogy ingerlékenysége és ingerületvezető képessége nagyobb, mint más szöveteké. Az ingerületi állapot gyorsan terjed tova a szövet egészén. Anatómiai, működési egysége az idegsejt vagy neuron, kötőszöveti működést végző sejtjei pedig a gliasejtek.

Működése alapján 3 fajtáját különíthetjük el

 • Szimpatikus idegrendszer
  Központi része a gerincvelő hátágyéki szakaszának oldalsó szarvaiban elhelyezkedő idegsejtek csoportjaiból áll, környéki részét az ugyancsak idegsejtekből álló szimpatikus idegdúcokból eredő páros vagy páratlan szimpatikus idegek alkotják.
 • Paraszimpatikus idegrendszer
  Központi része az agyvelőben és a gerincvelő kereszttáji szakaszában lévő paraszimpatikus idegmagvakból áll. Környéki részének nincsenek saját idegei, rostjai az agy-és gerincvelői idegekben haladnak.
 • Intramurális idegrendszer
  Az emésztő, a húgy- és ivarszervek falában a nyálkahártya és a savós hártya alatt 2-3 rétegben található ganglionokból és idegfonatokból áll, amelyekben a szerv tartalmának nyomása kelt ingerületet. A szimpatikus és paraszimpatikus idegek ezt a független alapműködést (pl. az emésztőcsőben a perisztaltikát) módosítják.

Felhasznált szakirodalom

 • Cole, M., Cole, S. R. (2006): Fejlődéslélektan. Budapest: Osiris Kiadó.
 • Zimbardo, P., Johnson, R., McCann, V. (2017): Pszichológia mindenkinek. Agyműködés, öröklés, észlelés, fejlődés. Budapest: Libri Kiadó.

Kövess minket Facebookon! 😉
« Vissza a Lexikonhoz
Megszakítás