fbpx

Jobb adni, mint kapni? – A karácsonyi ajándékozásról és adakozásról

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szenteste, a karácsonyfa mellett állva végre átnyújtjuk szeretteinknek a gondosan kiválasztott és szépen becsomagolt ajándékainkat. Izgatottan várjuk, hogy kiderüljön végre: eltaláltuk, mire vágyhatnak? Sikerült mosolyt csalni az arcukra? Adni azonban nemcsak a szeretteinknek jó érzés: a karácsonyi adakozással ismeretlenül is örömet szerezhetünk. Irinyi Tünde írása – a kávéd mellé. [LUNGO]

Talán nem is gondolunk bele, de az ajándékozás rítusa nagyjából az emberiség történelmével egyidős. Egy ajándékkal kifejezhetjük érzéseinket a másik felé, éreztethetjük vele a gondoskodásunkat, vagy egyszerűen megerősíthetjük vele a kapcsolatunkat.

karacsonyi-adakozas-2

Ez az időszak a másikra való odafigyelésről is szól.

Sokak számára a legfontosabb szeretetnyelv az ajándékozás. Számukra nem az ajándék értéke számít igazán, hanem annak jelentése.

Az ajándék kézzel fogható jele annak, hogy valaki ránk gondolt.

– Gary Chapman

Karácsony időszakában mintha jobban figyelnénk egymásra. Próbáljuk kitalálni, milyen ajándékkal tudnánk örömet szerezni a másiknak, időt és energiát szentelünk a közös készülődésnek. Ekkortájt azokra is több odafigyelés és szeretet jut, akikről gyakran megfeledkezünk az év során: az árvákról, a betegekről, a szegénységben, nélkülözésben élőkről.

Az altruizmusról:

Az altruizmus vagy önzetlenség egy olyan társas támogatási forma, amely a segítségnyújtástól akár az önfeláldozásig terjedhet. Olyan önkéntes viselkedést jelent, amely mások javát szolgálja, a jutalmazás reménye nélkül. 

A Megoldásközpont jótékonysági akciója – Szervezetek, akiknek segíthetünk

Megoldásközpont csapata a korábbi évekhez hasonlóan idén is összefogott az adakozás és a jótékonyság jegyében. Számunkra fontos érték adni és közösen növekedni. Egész évben pozitív pszichológiai fókuszú cikkekkel, izgalmas tartalmakkal, őszinte podcast beszélgetésekkel, workshopokkal és rendezvényekkel támogatjuk a lelki egészségmegőrzést, az önismereti munkát.

„Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, s ne csak így decemberben.”

karacsonyi-adakozas-3

Vannak azonban, akik számára kézzelfoghatóbb segítséget jelent egy tartós élelmiszerekkel teli doboz, játékokkal teli ajándékcsomag vagy meleg étkezés.

Karácsony közeledtével a Megoldásközpont csapata szeretné szebbé varázsolni az ünnepet azok számára, akik nélkülözésben élnek – az Olvasóinkkal összefogva. Az adventi időszakban minden vasárnap bemutattunk egy-egy szervezetet, akik várják felajánlott ajándékainkat vagy adományainkat. Decemberben pedig mi is elkezdtük összeállítani azokat az adományokat, amelyeket karácsony előtt eljuttatunk egy-egy kiválasztott jótékonysági szervezethez.

karacsonyi-adakozas-4
Néhányan a csapatunkból az ajándékokkal.


Fogjunk össze!

A Megoldásközpont Facebook és Instagram oldalán tudj meg többet a szervezetekről és az adakozás módjáról!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Chapman, G. (2015). Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva. Budapest: Harmat Kiadó.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Környezettudatosság a családban – 20 tipp a zöldebb hétköznapokért
Karácsonyi készülődés a járvány idején – Idén másképpen ünnepelünk?!
Jobb adni, mint kapni? – A karácsonyi ajándékozásról és adakozásról
Perfekcionista, pedig még gyerek?! – 4 tipp a kényszeres tökéletességre törekvés ellen
Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni? [Tudósítás]

Miért döntenek egyre többen a környezettudatos életmód és a fenntarthatóság mellett? Mi az a klímaszorongás? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság

//
2021. november 16.

A pirosbetűs ünnepek közeledtével egyre nagyobbnak tűnik az elvárás, hogy örömteliek és jókedvűek legyünk – különösen a karácsonnyal érezhetünk így.

//
2020. december 7.

Szenteste, a karácsonyfa mellett állva végre átnyújtjuk szeretteinknek a gondosan kiválasztott és szépen becsomagolt ajándékainkat. Izgatottan várjuk, hogy kiderüljön végre:

//
2021. december 22.

Amikor egy perfekcionista, tökéletességre törekvő gyermekre gondolsz, milyen kép jelenik meg előtted? Jó eséllyel egy kitűnő, szorgalmas és jó magaviseletű tanuló kissé

//
2021. március 21.

Mindannyian pozitívan szeretnénk vélekedni önmagunkról, pozitív énképre vágyunk, önmagunkkal való elégedettségre törekszünk. Milyen hatással van az önbecsülés a mindennapjainkra? Hogyan nehezítheti meg az

//
2022. július 5.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x