Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Az Állatok Világnapja – Felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk

Az állatok világnapja alkalmából készült cikkünk, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartásra, életkörülményeik biztosítására, megóvásukra. Mi is az állatok világnapja, és hogyan tudunk tenni az állatokért? Miért ennyire fontos a megóvásuk? Mohácsi Rebeka írása. [Fogjunk össze!]

Az Állatok Világnapján világszerte eseményeket rendeznek, igyekeznek felhívni a figyelmet az állatok védelmére. Az ünnep alkalmából mi képeket hoztunk Nektek a kiskedvenceink titkos életéről.

Nem mindig látod, mi az, ami egy kutya szívében rejlik, de ha bízol benne, esélyt adsz neki, hogy megmutassa, mire képes.

Carol Bigley

Carol Bigley elgondolkodtató idézete is azt üzeni, hogy legyünk nyitottak a kisállatok felé, és értékes kapcsolatokra lelhetünk.

Állatok világnapja – A kezdetek

Az állatok világnapját (World Animal Day) 1931-ben egy Firenze-i környezetvédelmi konferencián vetették fel, amit azóta minden évben október 4-én ünneplünk. A nap Assisi Szent Ferenc emlékére lett kiválasztva, aki már a 13. század elején is azt hirdette, hogy mindent szeretnünk és tisztelnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Gondolkodása és tettei mögött a feltétel nélküli szeretet húzódott meg.

Állatok világnapja - Maisie, Stella, Winky

Maisie, Stella és Winky - a három jó barát.

Hazánkban 1991-től, elsősorban állatvédő szervezetek és állatkertek tartanak megemlékezéseket. Az utóbbi években már az óvodák, iskolák és különböző szervezetek is bevezették a zöld ünnepek soraiba az állatok világnapját, így különböző programok keretein belül igyekeznek felhívni a figyelmet az állatok megóvására.

Miért is fontos az Állatok Világnapja?

Az állatok megtaníthatnak minket az élet és a világ tiszteletére, hogy minden élőlény érez, ezért is fontos tisztelni és óvni őket.

Mazsola- Állatok Világnapja

HR vezetőnk, Ági kiskutyája: Mazsola.

A mozgalom célja, hogy megerősítse az ember-állat barátságot, és felhívja a figyelmünket az együttélés fontosságára, hiszen a kiskedvencek boldogabbá teszik napjainkat, segítőtársként, tanítóként és barátként gazdagítják az életünket.

Felelős vagy azért, amit megszelídítettél

Nem elég beszereznünk egy kisállatot, majd elvárnunk tőle, hogy kövesse az utasításainkat. Merüljünk el egy picit A kis herceg (Antoine de Saint-Exupéry) gyönyörű soraiban:

„Az emberek elfelejtik az igazságot! – mondta a róka – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

E gondolatok is megerősítenek minket abban, hogy a kisállat gondoskodást és odafigyelést igényel élete végéig. Hiszen onnantól kezdve, hogy hozzánk került a kis szőrgombóc, tőlünk függ, hogy mi lesz a sorsa. 

állatok világnapja

Katie, Dóri alkotónk mindennapjait aranyozza be.

Az állatoknak is saját személyiségük van, illúzió lenne azt gondolni, hogy feltétel nélkül alkalmazkodnának az akaratunkhoz. Az állatokkal való kapcsolat kialakulása is egy folyamat, ugyanúgy, mint embertársaink esetében… egy kutya, macska, nyuszi, sőt akár hörcsög esetében is, az állat-ember barátság sokkal többről szól. A gondoskodásukkal felelősséget vállalunk, bizalmat építünk, megtanulunk nevelni, szeretni és alkalmazkodni.

Kisállatok beszerzése

A kisgyermekkorban jelenlévő állatok egy különleges barátságon keresztül életre szóló eseményekkel gazdagíthatják a család mindennapjait. Azonban mielőtt egy kisállattal térnénk haza, minden esetben győződjünk meg arról, hogy megfelelő körülmények között, szeretetben, hosszú távon is gondját tudnánk viselni! 

Holli cica, Anették csodálatos dívája.

Az utóbbi években javult a jogszabályi környezet is a házikedvencek védelme érdekében, ennek hatására nőtt a chipelt kutyák száma és csökkent a menhelyeken élő állatok létszáma.

Hogyan tevékenykedhetsz az Állatok Világnapján (is)?

Egy kellemes családi napot tölthettek el együtt. A vadasparkok látogatásán túl érdemes meglátogatni és támogatni egy menhelyet is. Természetesen az alábbi programokat nem csak az állatok világnapjára ajánljuk!

1. Lepd meg a kiskedvenced!

Embertársainkon túl, lepjük meg állatainkat egy-egy finomsággal, játékkal. Garantált a hála és az öröm. 😊

Isaac - Állatok Világnapja

Isaac főszerkesztő-helyettesünk, Gitta családjának büszke tagja.

2. Nyíregyházi Állatpark

Az évről évre bővülő állatpark csodás élményt kínál a látogatóknak! Az állatok bemutatásán túl nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek környezettudatos nevelésére is.

3. „Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület”

A debreceni kutyaház az adományokon túl várja az önkénteseket, akik szívesen sétáltatnának, ezzel is örömet okozva a kiskutyáknak.

Örökbe is fogadhatunk egy kisállatot, amivel egyszerre kettőt mentünk meg. Az alábbi videóból kiderül, hogyan. 🙂

4. Wegera Kommunikátor

A Kutya-segélyszolgálat Alapítvány igyekszik felkarolni a legesélytelenebb, sokszor lebénult kutyusokat. Egy megosztással vagy minimális összeg utalásával segíthetsz, hogy a kiskedvencek közelebb kerüljenek a boldogsághoz.

5. Jelképes örökbefogadás 

A Budapesti Állatkertért Alapítvány által örökbe fogadhatsz ázsiai vadkutyát, gorillát, szibériai tigrist, sörényes hangyászt és még sok-sok egyéb állatot, persze jelképesen. Minimális összeget fizetve boldog „gazdái” lehettek egy csodálatos élőlénynek. 😊

6. Otthoni megemlékezés

Amennyiben otthon szeretnétek megemlékezni az állatokról, nézzetek meg egy részletet Sir David Attenborough, a 94 éves brit természettudós csodálatos dokumentumsorozatából.

7. Óvodai/iskolai megemlékezés

A megemlékezés során a gyerekek – akár csoportmunkával – készítsenek a veszélyeztetett fajokról prezentációt, amit ismertethetnek a többiekkel. Az otthon töltött estéket is színesíthetjük ilyen kikapcsolódással.

Természetesen ezeken túl is rengeteg lehetőség van még, a kreativitásunkon múlik, hogyan védjük az állatokat, és hívjuk fel a figyelmet rájuk! Cselekedj velünk együtt Te is! 😊 

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

 • Fejes E., Kanczler GY. (1994): Az Állatok Világnapja: néhány ötlet az óvodai és általános iskolai megünnepléshez. Iskolakultúra, 41-43.
 • Csányi Vilmos (2012): A kutyák szőrös gyerekek. Libri Kiadó, Budapest, 79-93. 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Megoldásközpont fehér felirat (1)
  Online Workshop
  Szorong a gyermeked? Tanulj róla!

  Workshopunkon megismerheted gyermeked szorongásának fő okait, és hogy mit tehetsz szülőként a megelőzésért.

  Skip to content