fbpx

Föld napja 2020 – Avagy idén a Föld hónapjai?

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A Föld napja alkalmával igyekszünk felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. A Föld napját 2020-ban is megünnepelhetjük, alkalmazkodva a körülményekhez, hiszen ez az első digitális közösségépítő Föld napja! Mi is a Föld napja, és hogyan tudunk tenni a fenntarthatóságért? Fogjunk össze, és szánjunk rá egy napot – a holnapért! Mohácsi Rebeka írása.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 

Így szól a Föld napja mozgalom jelmondata. Az aktivisták ezzel hívják fel figyelmünket a bolygónk védelmére, s ennek alkalmából világszerte eseményeket rendeznek. Hiszen, ha egy vírus meg tudja változtatni a világ alapvető berendezkedését…

A kezdetektől napjainkig

A Föld napja ötletét John McConell vetette fel 1969-ben egy San Francisco-i UNESCO konferencián, majd Denis Hayes, amerikai egyetemista 1970. április 22-én egész napos mozgalmat indított a Föld védelmének érdekében.

A kezdeményezés hatására 25 millió ember emelte fel szavát az ügy érdekében; az USA-ban és később azon kívül is jelentős változások születtek.

Új környezetvédő szervezetek alakultak, és milliók tértek át a zöldebb életmódra. Húsz évvel később az ökológiai válságot látva kezdeményezték, hogy a ‘90-es évek a környezetvédelem évtizede legyen.

Apró cselekedetekkel is tehetünk környezetünkért.

Magyarország az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz. 1990-ben megalapították a Föld napja alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak.

Míg 2000-re már több mint fél milliárd ember vett részt valamilyen formában a Föld napja eseményeken, 2010-re ez a szám már 1 milliárdra növekedett. 

Évről évre egyre többen csatlakoznak, hogy faültetést, takarításokat, rajzpályázatokat, vetélkedőket szervezzenek, és felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 

Így sikerült milliókat mozgósítani Földünk védelmére, az emberek összefogtak, és azóta is különböző eszközökkel igyekeznek felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra.

Tegyél ma egy jobb holnapért.

Bolygónk védelme érdekében gyermekeink környezettudatosságra való nevelése is elengedhetetlen, hiszen a jövőt ők írják.

A Föld napja az egyetlen esemény, amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek.

A mozgalomban részt vett az Oscar-díjas színész és környezetvédelmi aktivista,  Leonardo DiCaprio is. Ő a National Geographic-nak forgatott filmet az éghajlatváltozásról, melyben a globális felmelegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet, s Földünk megóvására keres megoldásokat. A 2016-ban bemutatott Özönvíz előtt (Before the Flood) az elmúlt évek legnézettebb dokumentumfilmje lett. 

Bár egyre több aktivista emeli fel szavát, még mindig nem cselekszünk hatékonyan.

„A világ már szembesül a klímaválsággal, nem halogathatjuk tovább a cselekvést.”  –  mondta Sir David Attenborough, a 94 éves brit természettudós, aki szerint kritikus ponthoz érkeztünk.

A klímaváltozás  korunk meghatározó ügye lett, ezért kell cselekednünk ma a holnapért!

Ma és holnap

Míg emberek milliói igyekeznek zöldebb életmódra váltani, és tudatosan csökkenteni ökológiai lábnyomukat, addig egy vírus elébe megy a dolgoknak. Bár számos kárt és tragédiát okoz, felborítja a mindennapjainkat, de ugyanakkor támogatja is Földünk gyógyulását.

Az életünk lelassul, a Föld meggyógyul…

Míg a vírus járja a maga útját, mi arra kényszerülünk, hogy időnk nagy részét otthonainkban töltsük. A kialakult helyzet lehetőség arra, hogy bolygónk felfrissüljön, tisztítva ezzel a levegőt is.

Kína nitrogén-dioxid kibocsátásának alakulása

A nitrogén-dioxid kibocsátás komoly légszennyezettséghez vezet. Az ipari országokban a nitrogén-oxid kibocsátást a közlekedés, ipar, háztartási tüzelés és természetes források adják.

Az emberiség elnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezzel veszélyeztetve a vadon élő állatokat. Tudjuk, hogy a létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése, tegyünk érte! Kezdjük el ma!

Míg a vírus által kialakult helyzetben bolygónk felfrissíti magát, a karanténhelyzetben mi is tudunk tenni környezetünkért.

Karanténban a zöldebb életért:

 • Spóroljuk meg az áramot!
  Egy óra internetezést/ TV nézést váltsunk ki egy óra olvasással!
 • „Fogadjunk örökbe” egy növényt!
  Ha kertes házban laktok, ültessetek fát. Ha lakásban laktok, vegyetek növényeket!
 • Ne etessük a kukát!
  Annyi ételt vegyünk, amennyire szükségünk van! Legyünk tekintettel másokra és környezetünkre is!
 • A műanyag már nem menő!
  Tudjuk, hogy lehetetlen teljesen megszabadulni tőle, de a használatát lehet csökkenteni. Cseréljük le a nejlonszatyrokat; ha tehetjük, ne igyunk palackos vizet!
 • Gyűjtsük a fáradt olajat!
  Ahelyett, hogy a lefolyóba öntenénk, vigyük el egy átvételi pontba.
 • Együnk kevesebb állati eredetű terméket!
  Jót tesz az egészségnek, élőlényeknek és a bolygónknak is!
 • Pálmaolaj-származékot tartalmazó chips helyett nasizzunk magvakat, gyümölcsöket!
 • Figyeljünk a légkondicionálásra!
  Próbáljuk megoldani a hűtést árnyékolással és szellőztetéssel, hiszen a légkondi sokat fogyaszt, és tartósan használva légúti betegséghez is vezethet.
 • Figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!
  Ehhez segítséget itt olvashatsz.
 • Autó helyett váltsunk biciklire, amilyen gyakran csak tudunk!
  Ha ez nem megoldható, menjünk minél többen egy kocsival.
 • Készítsünk városi veteményest balkonládáinkba!
 • Igyunk tisztított vizet kulacsból! A jól tisztított víz a szervezetünk számára kedvező hatást gyakorol.

Persze ezeken túl is rengeteg lehetőség van még, a mi kreativitásunkon múlik, hogyan teszünk a környezetünkért! Cselekedj velünk együtt Te is!

Amennyiben a karantén idején inspirációra lenne szükséged, olvasd el Kun Anett – 43 otthoni program – nem csak a karantén idejére! című cikkét.

Csatlakozz Magyarország 1. pozitív pszichológiai közösségéhez, ahol azon túl, hogy egy közösség tagja lehetsz, sok hasznos tippet, tanácsot is olvashatsz!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Feszültségoldás és relaxáció az iskolában? – Tippek stresszcsökkentéshez
Pedagógusnak lenni menő – 4 tipp a pozitív pedagógia eszköztárából
Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk?
Gyereknevelés dán módra – A „boldog” élet skandináv receptje
Kreativitás az iskolában – 8 tipp, hogy kreatív pedagógusok legyünk

Az iskolában számos kihívással szembesülnek a fiatalok, ami növelheti a stressz-szintjüket. A pihentető gyakorlatok alkalmazásával támogathatjuk a gyermekeket a belső nyugalmuk

//
2021. július 7.

Joós Andrea biológiatanár, tudománykommunikációs szakember, szabadidős művész szerint pedagógusnak lenni igenis menő. De vajon hány pedagógus gondolja ezt? Eldönthetjük, hogy

//
2020. november 22.

párkapcsolatok, a házasságok természetes velejárói a nagyobb érzelmi hullámvölgyek, intimitási problémák, krízishelyzetek. Miért nem találom meg a másik felem? Mi a titka egy jól működő

//
2022. március 23.

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Vajon miért olyan kiegyensúlyozottak a dán szülők és gyermekeik? Miben rejlik a sikerük?

//
2022. február 12.

A kreativitás olyannyira fontos, akár a műveltség, ezért is kellene az oktatás során nagy hangsúlyt kapnia. Nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok számára is

//
2023. február 14.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x