fbpx

Önismeret a szexualitáson keresztül – Interjú Benke Vali Leriával

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 45 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk az érdeklődőket. Benke Vali Leria szexuálpszichológus a A „jó” szex nyomában – Rezilienciával a szexuális problémák megoldásáért című kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője. Hogyan fejleszthetjük az önismeretünket a szexualitáson keresztül? Milyen lelki okok állhatnak a szexuális problémák hátterében? Ezekre a kérdésekre keressük a választ legújabb cikkünkben. Bartalis Zsófia miniinterjúja.

A szexualitásról való beszélgetést gyakran még mindig tévhitek és kényelmetlenség övezi, pedig kulcsfontosságú, hogy tudjunk erről a témáról is nyíltan, őszintén kommunikálni. Érdekes jelenség, hogy az egyik legősibb ösztönünkről, az ezzel kapcsolatos vágyainkról, kételyeinkről és esetleges problémáinkról még a hozzánk legközelebb álló embereknek sem szívesen mesélünk. Ezt a tabunak számító, mégis rendkívül fontos témát (legalábbis egy kis szeletét) járjuk körül Benke Vali Leria segítségével.

Benke Vali Leria és a szexualitás

Benke Vali Leria fő szakterülete a szexuálpszichológia, továbbá ő a Szexből is megárt a kevés című könyv társszerzője. Fő célja, hogy megismertesse az emberekkel a saját szexualitásuk természetét, hogy egyre többen találjanak rá az örömteli szexuális életre, aminek következtében képesek lehetnek az önmagukkal és a másokkal való egészséges kapcsolat kialakítására.

Szemléletmódjában fontosnak tartja, hogy a szexualitásra és a szexuális energiára mint fő erőforrásra, a boldogság és a jóllét forrására tekint.

Benke Vali Leria és a szexualitás

Benke Vali Leria szexuálpszichológus.

A nehezen megválaszolható kérdések, az alapvető emberi dilemmák, a vágy, az erotika természete, a szexualitás felébresztése, a testtel való kapcsolatteremtés és mindezeken keresztül a tiszta belső hang megtalálása érdekli.

Szexuálpszichológusi munkája során a keleti és a nyugati tanok, a különböző képzések és módszerek, illetve saját önismereti élményei mentén dolgozik.

1. Mikor és hogyan került a szexualitás témaköre a figyelmed középpontjába?

Már az egyetemi tanulmányaim alatt is a párkapcsolat, az intimitás és a szexualitás témák ragadták meg a figyelmemet a leginkább, de ez akkor mélyült el igazán, amikor megkezdtem a saját önismereti munkámat ezeken a területeken. Ez elsősorban terápia, workshopok, képzések és a jóga által valósult meg.

2. Milyen módon fejleszthetjük önismeretünket a szexualitáson keresztül?

A szexualitás témája nem azt fedi le csupán, ami a hálószobában történik.

Az életünk első pillanatától az utolsóig szexuális lények vagyunk, tele vágyakkal, szenvedéllyel, energiával.

Azonban ez sok esetben sérül, elnyomjuk ezeket a vágyakat, megszüntetjük velük a kapcsolatot, és ilyen módon saját magunkat kezdjük elveszíteni. Ennek a visszaszerzése pedig hatalmas fejlődést tartogathat számunkra minden életterületen.

3. A tapasztalataid alapján általában milyen lelki okok állnak a (pszichoszomatikus) szexuális problémák hátterében? És ezeket hogyan viselik az emberek, amikor kiderülnek?

Sokszor találkozhatunk kötődési sérüléssel, korai vagy akár felnőttkori traumával, leválási nehézségekkel, feldolgozatlan dühvel, illetve párkapcsolaton belüli diszharmóniával.

Miután megoldottuk a szexuális probléma hátterében megbúvó lelki okot, kielégítőbbé válhat a párkapcsolatunk.

Benke Vali Leria szexualitás interjú - szexuális problémák

Ezekkel sokszor nehéz szembesülni, mégis azt tapasztalom, hogy a legtöbben egyfajta megkönnyebülést éreznek, hisz kézzelfoghatóbbá válik a problémájuk oka, ami így azt is jelenti, hogy el tudnak kezdeni dolgozni vele.

Szexualitás a reziliencia mentén

Benke Vali Leria gondolatai remekül szemléltetik, hogy többek között a rezilienciánk fejlesztésével milyen elképesztő mértékben járulhatunk hozzá az örömteli szexuális életünkhöz, továbbá a párkapcsolatunk jobbá és egészségesebbé tételéhez. Köszönjük Leriának az interjút és az értékes bölcsességeket!

Ha még többet szeretnél tudni a szexualitásról, olvasd el a szextabuk ledöntését célzó cikkünket, illetve regisztrálj a Megoldásközpont 2023-as Reziliencia Konferenciájára – ahol egyúttal a szexuális problémák témájú kerekasztal-beszélgetést is meghallgathatod!

Megoldásközpont Magazin, Reziliencia Konferencia 2023

Felhasznált tartalom

Felhasznált tartalom itt érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Így éltem meg a digitális detoxot! – Tapasztalatok és tippek
<strong>Önismeret a szexualitáson keresztül – Interjú Benke Vali Leriával</strong>
Elvárások a párkapcsolatban – Mondj nemet a megfelelési vágynak!
Háziállat receptre? – Kiskedvenceink pozitív hatásai a mentális egészségünkre
Elmúlás, változás? Félelmeink ketrecében – Interjú Frankó Bettával

A digitális detox – ami szünettartást jelent a közösségi média, illetve az elektronikus eszközök használatában – egyre elterjedtebb a mai

//
2023. június 27.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 45 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 29.

Te is érezted már úgy, hogy az a feladatod az életben vagy a párkapcsolatodban, hogy minden elvárásnak megfelelj, figyelmen kívül

//
2023. május 5.

A háziállatok már évszázadok óta az ember legjobb barátai közé tartoznak. Mellettünk állnak jóban-rosszban, és olyan feltétel nélküli szeretetre, elfogadásra

//
2022. november 30.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több mint 40 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 21.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x