fbpx

Miért van szükségünk szuperhősökre?!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a szuperhősökről szóló filmek aranykorát éljük. Minden évben izgalmas, várva várt új filmeket láthatunk különleges képességekkel megáldott kedvenc karaktereinkről. De miért szeretjük annyira ezeket a filmeket? Miért vonzódunk a természetfeletti képességekkel rendelkező hősökhöz? Kedves Flóra pszichológus írása.

Legyen az képregény, könyv, film vagy sorozat, a szuperhősökről szóló történeteknek mindig lesz közönsége. Sokan már gyerekkorban megismerkednek kedvenc karakterük univerzumával, ezt a rajongást pedig felnőttkorukra is magukkal viszik. Talán nem is gondolnánk, de sokat elmondhat rólunk, hogy miért tartoznak ezek a filmek a kedvenceink közé.

Természetfeletti képesség – történelmi jelentőség

A természetfeletti képességeknek mindig is nagy jelentősége volt az emberi történelemben. Az emberfeletti cselekedeteket ugyan nem értékelték mindig pozitívan, egy viszont biztos: senki nem volt közömbös irántuk. Nem csoda, hogy ezt a mintát az emberiség továbbvitte magával, megalkotva először papíron, majd később filmvásznon is kedvenc szuperhőseit.

A mesék világa

Gyermekként szüleink, nagyszüleink sok-sok mesét olvastak nekünk, melyek mind formálták a gondolkodásunkat, képzeletvilágunkat. Fontos volt, hogy a meséken keresztül megismerjük a világot, és találkozzunk olyan fordulatokkal, amik megtanítottak minket bízni a jó győzelmében. A mesék világába vetett hitünk azonban felnőttként is végigkísér bennünket.

mozi és szuperhősök

Felnőttként is ugyanolyan izgalommal üljük végig a filmeket, mint gyerekként.

A gyermekkori mesék által gyűjtött tapasztalatokat összegezve, éretten gondolkodva merülünk el akár a szuperhősökről szóló filmekben is. Jó érzés egyes karakterekkel azonosulni, és elképzelni, vajon mit tennénk, ha hasonló helyzetekkel szembesülnénk. Hiszen attól még, hogy felnőttünk, nekünk is szükségünk van arra, hogy időnként érezzük és elhiggyük, hogy bármire képesek lehetünk.

A gyerekeknek is fontosak a hősök

Ugyan ki ne látott volna már Pókembernek öltözött kisfiút valamilyen óvodás vagy iskolás jelmezes bulin? Hiába telnek az évek, évtizedek, a szuperhősös téma továbbra is uralja a gyerekek farsangi jelmezválasztását. Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is szeretnek időnként kiszakadni a hétköznapi rutinból, és eljátszani, milyen lenne, ha nekik is lennének szuperképességeik.

A gyerekek is élvezik, ha időnként szuperhősök lehetnek.

szuperhős gyermek

Önbizalomépítő hatása is van, hiszen ezeknek a hősöknek a bőrébe bújva egy láthatatlan „bátorságjelmezt” is magukra öltenek, melyben megtapasztalhatják milyen érzés bátornak és igazán különlegesnek lenni. Megfelelő felnőtt támogatással ezt az érzést akár a hétköznapi életbe is integrálni tudják.

Önismereti kérdéseket vethet fel

Egy családi vagy baráti összejövetelen gyakran szóba kerülhet a szuperhős téma, különösen akkor, ha valamilyen új film van a láthatáron. Amellett, hogy megvitatjuk, éppen kinek szurkolunk, vagy milyen kimenetelre számítunk a filmben, más szempontból is meg lehet közelíteni a témát. Tegyétek fel egymásnak a következő kérdéseket a legközelebbi baráti találkozón.

Válaszold meg a következő kérdéseket!

  • Ha bármit választhatnál, milyen szuperképességed lenne és miért?
  • Mivel lenne másabb az életed, ha birtokolnád ezt?
  • Mi lenne az első dolog, amit megtennél / kipróbálnál?
  • Ki venné észre először a szuperképességed?

Önmagunkban is jó elgondolkozni a kérdésen, hiszen önismereti szempontból is jelentősége lehet annak, hogy mit választunk. Érdekes beszélgetéseket nyithat meg a téma egymás között is; elképzelhető, hogy az egyik barátod olyan válasszal áll elő, amire nem gondoltál volna.

A szuperhősök tettei végigkísértek minket a történelem során, történeteik pedig kifogyhatatlanok. Mindig lesz egy újabb csavar, egy újabb szereplő, akivel még színesebbé lehet tenni egy adott szuperhősökkel teli univerzumot. És hogy egyszerűbben megfogalmazva, miért is szeretjük ezeket a filmeket? Valljuk be: időnként csak jólesik kiszakadni a valóságból és elgondolkozni azon, milyen is lenne a világ, ha úgy élnénk, mint a filmekben.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Boldizsár I. (2010). Meseterápia. Mesék a gyógyításban és a mindennapokban. Budapest: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Új szokások bevezetése – 5 tipp, hogy könnyebb legyen
„Azt a fajta szabadságot, amit a vállalkozásom ad, semmivel sem cserélném el.” – Interjú Pauer Krisztinával
<strong>A cicák pszichológiája – Mit tanulhatunk a négylábúaktól?</strong>
5 motivációs mantra, melyet érdemes átkeretezni
Miért van szükségünk szuperhősökre?!

Ki ne akart volna már bevezetni egy új szokást az életébe? Legyen szó az élet bármely területéről, mind éreztük már a

//
2021. május 11.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 40 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk az érdeklődőket. Most Pauer Krisztinát, a

//
2023. szeptember 5.

Talán nincs még egy olyan kiskedvenc, akit annyi előítélet érne, mint a macskát. Bizony, a cicákra hajlamosak vagyunk olyan háziállatként

//
2023. október 15.

motivációs idézetek és mondások mára már átszőtték életünket, és szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk egy-egy frappáns bölcsességgel, pár szóban

//
2023. március 10.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a szuperhősökről szóló filmek aranykorát éljük. Minden évben izgalmas, várva várt új filmeket láthatunk különleges képességekkel

//
2022. március 18.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x