fbpx

impulzivitás

Az impulzív ember hajlamos megfontolás, meggondolás nélkül és hirtelen, hevesen, indulatosan cselekedni.

Impulzivitás fogalma

Hevesség, indulatosság. Az impulzív emberre robbanékonyság jellemző, és a pillanatnyi hajtóerőknek való megfelelés.

Mindemellett gyakori tünete a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarnak (ADHD). Az impulzív gyerekek gyakran meggondolás nélkül tesznek megjegyzéseket, vagy körülnézés nélkül átrohannak az úton.

Az impulzivitás a kontrollproblémákkal köthető össze. Az impulzív gyerek ugyanis képtelen kontrollálni önmagát és figyelembe venni a kockázatos cselekvések negatív következményeit. A gyerek nem rossz akar lenni, hanem csak nem képes uralkodni a viselkedésén.

A kontrollprobléma akár a táplálkozás területén is jelentkezhet: nem tud határt szabni az étkezésnek. Illetve dühkitörések, érzelmi zavar is jelentkezhet. Jellemző a kockázatvállalás, az érzelmi labilitás. Amennyiben ehhez hasonló tüneteket tapasztalunk, érdemes szakemberhez fordulni.

Impulzivitás mérése

A legkorábbi impulzivitással kapcsolatos elmélet Eysenck (1947) nevéhez fűződik, amelynek két alap faktora az extraverzió-introverzió és neuroticizmus-stabilitás volt.

Az impulzivitás mint személyiségvonás kérdőíves módszer segítségével mérhető, az impulzivitás egyes aspektusainak mérésére laboratóriumi vizsgálatot alkalmaznak. Az impulzivitás kutatásának nemzetközi egyesülete szabadon hozzáférhető tesztek segítségével támogatja az impulzivitás mérését: http://www.impulsivity.org/  A leggyakrabban használt mérőeszköz a Barratt Impulzivitás Skála, amelynek legtöbbet használt verziója a BIS-11.

Felhasznált szakirodalom

« Vissza a Lexikonhoz