fbpx

hangulatzavar

A hangulatzavar az érzelmi állapotot befolyásoló jelenség, amely estében a hangulat tartósan egy szélsőséges irányba tolódik el.

Hangulatzavar fogalma

Hangulatunkat a napi események könnyen befolyásolhatják; elszomorodhatunk vagy épp felvidulunk, azonban ezek nem tartós állapotok.

A hangulatzavar következtében azonban az adott személy hosszabb ideig képes megragadni egy-egy állapotban, ami az életminőségét is befolyásolja. A betegségkezdet általában a 20-as, 30-as évekre tehető, de előfordulhat gyermekkorban vagy idősebb korban is.

A hangulatzavar tünetei

A személy általános közérzete hosszabb időre változik meg, ami a magatartás, az érzelmi reakciók, a kognitív és vegetatív funkciók zavarával is társul. Sérülhetnek a szociális kapcsolatok, és romolhat a munkahelyi teljesítmény is. A hangulatzavarokra jellemző, hogy az érintett egyén kellemetlenségérzést él meg lelkileg, valamint szomatikus, testi tünetek is megjelentnek.

A hangulatzavar típusai

A hangulatzavar az egyik leggyakrabban előforduló pszichiátriai tünetegyüttesnek számít. A hangulatzavar 2 fő megjelenési formája a depresszió és a mánia, azonban ide sorolható a bipoláris zavar is.

Depresszió esetében az egyén egy szomorú, reménytelen állapotot él meg, amelyben az élet nyomosztónak és sivárnak tűnik számra.

A mánia épp a depresszió ellentéte. A mániát túlzott tettrekészség jellemzi, amelyben az egyén legszívesebben habzsolná az életet.

Bipoláris zavar esetében két állapot váltakozik: a depressziós szakaszokat mániás szakaszok váltják fel.

Felhasznált szakirodalom

  • Comer, R., J. (2005). A lélek betegségei. Budapest. Osiris Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz