Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Nyelvérzék vs. motiváció – A sikeres nyelvtanulás kulcsa

A nyelvtanulás már gyermekkorunktól kezdve a mindennapjaink szerves részét képezi. Néhányan akár hosszú évekig is tanulnak egy nyelvet, míg mások alig pár hónap intenzív gyakorlás után már kommunikálnak. A nyelvtanulás terén elért sikerüket általában a nyelvi képességeiknek tulajdonítjuk. De valóban ennyire meghatározó az a bizonyos nyelvérzék? Számít a motiváció, vagy akár a zenei tehetség is? Jelen cikkünkben egy, a Debreceni Egyetemen 2007-ben zajló kutatás alapján ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Legkésőbb az általános iskolában mindannyian megismerkedünk az angol nyelvvel, majd a középiskolában akár két nyelvet is tanulhatunk párhuzamosan.

A nyelvelsajátítás sikerességét tekintve azonban jelentős különbségeket tapasztalhatunk, így jogosan merül fel bennünk a kérdés:

Egyeseknek miért megy könnyebben a nyelvtanulás, míg másokat sorozatos kudarcok érnek?

„Tehetségesebbek, és jobb a nyelvérzékük!” – hangzik gyakran a válasz. De valóban ennyire egyszerű lenne?

Tudományos alapokon…

Máig nem tisztázott pontosan, hogy az idegen nyelvek elsajátításhoz szükséges képességek milyen mértékben tekinthetőek adottságnak és mennyiben fejleszthetőnek. Van azonban néhány olyan alapvető tényező, amely biztosan meghatározza a nyelvelsajátítás folyamatát.

nyelvérzék tanuló lány

A nyelvérzék egy gyakran emlegetett fogalom a nyelvtanulás kapcsán.

Egy, a Debreceni Egyetemen 2007-ben zajlott kutatás során Polonyi és Mérő nyelvtanulókkal, kétnyelvűekkel és tolmácsokkal felvett kérdőívek segítségével vizsgálták az idegennyelv-elsajátítás pszichológiai vonatkozásait.

Az eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy a nyelvtanulást meghatározó tényezők 3 fő kategóriába sorolhatóak: (1) külső tényezők, (2) motivációs és kognitív tényezők, (3) személyiségjegyek és intelligencia (Polonyi és Mérő, 2007).

A sikeres nyelvtanulás tényezői

Kutatási eredményeik alapján megállapíthatjuk, hogy

két alapvető tényező határozza meg a nyelvelsajátítás sikerességét: a nyelvi tehetség és a motiváció.

Előbbibe soroljuk – többek között – a memóriát, valamint a kommunikációs képességet, míg utóbbit a szorgalom és a pozitív hozzáállás jellemzi.

A fentieken túl azonban számos más olyan tényező is létezik, amelyek pozitívan befolyásolják a nyelvelsajátítást.

Példaként említhetjük a jó beszéd- és íráskészséget az anyanyelvünkön, illetve egy másik nyelv ismeretét. De számít továbbá a bátorság, az intelligencia, a nyitottság és a zenei tehetség is.

nyelvérzék ábra tényezők

A sikeres nyelvtanulást befolyásoló tényezők (Polonyi és Mérő, 2007).

Az elsajátítás eredményességét a nyelvtanulási stratégiák is nagymértékben befolyásolják. A poliglott emberek tanulási technikáiról bővebben olvashatsz egy korábbi cikkemben, ide kattintva.

A nyelvérzék szerepe

Ahogyan azt a fenti ábra is jól szemlélteti, a „nyelvi tehetség” csak egy szeletét adja mindazon tényezőknek, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy sikereket érjünk el tanulásunk során.

#sajátélmény

Iskolai keretek között 12 évig tanultam angolul, azonban – ahogy a legtöbbünknek – nekem is csak alapszinten sikerült elsajátítanom a nyelvet. 

Kis idő elteltével azonban – a belső motivációmnak, néhány számomra megfelelő módszernek és egy fantasztikus tanár iránymutatásának köszönhetően (akinek a mai napig végtelenül hálás vagyok 😊) – alig 3-4 hónap tanulás után sikerült középfokú nyelvvizsgát tennem. 

Az angol nyelv azóta is a mindennapjaim része; egy nyelviskolában dolgozom, ahol a gyermekeket próbálom bevezetni a játékos és könnyed nyelvelsajátítás világába. 

A nyelvtanulással sem hagytam fel, hiszen jelenleg a spanyol nyelvvizsgára készülök – többségében a poliglottok módszereivel. Habár poliglott még nem vagyok, nem tudhatjuk, mit tartogat a jövő. 😉

Fontos megjegyeznünk, hogy sok esetben a nyelvérzék vélt hiánya sokkal komolyabb nehézségeket okozhat számunkra, mint annak valós hiánya, hiszen

alacsony önértékeléshez és tehetetlenség-érzéshez vezethet,

valamint egyfajta önbeteljesítő jóslatként akár tényleges kudarcot is eredményezhet a nyelvtanulás során.

nyelvérzék kétségbeesett lány

A nyelvérzék feltételezett hiánya tehetetlenség-érzéshez vezethet.

Csak úgy, mint a nyelvi tehetség legtöbb összetevője, a memória is fejleszthető, hiszen számos olyan módszer létezik, amit otthon is kipróbálhatunk. Ezek közül legnépszerűbb az ún. asszociációs módszer.

Tipp

Fejleszd memóriádat társítással!

Ha vannak olyan szavak, amiket nehezen jegyzel meg, társíts hozzájuk egy-egy képet, így legközelebb könnyebben fel tudod idézni őket.

Például, ha meg szeretnénk jegyezni a „cat” szót, képzeljünk el egy macskát – sisakkal a fején („kőműves cat”). Legközelebb, ha nem jut eszünkbe a macska angol nyelvű megfelelője, de magunk elé tudjuk képzelni a képet, hamar felidézhetjük annak idegen nyelvű megfelelőjét. 

Ez a nagyon egyszerű módszer kiválóan alkalmas arra, hogy – az összefüggéseknek köszönhetően – könnyebben jegyezzünk meg bizonyos kifejezéseket, illetve azok jelentését.

A motiváció szerepe

Polonyi és Mérő (2007) szerint a „motiváció” fő összetevői közé tartozik a kitartás és a szorgalom, az érdeklődés, a pozitív hozzáállás, valamint az akarat is.

Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, miért szeretnénk elsajátítani egy adott nyelvet. Ebben segítségünkre lehet a „Miért-módszer”.

Tipp

Találd meg a saját miértedet!

Mondd ki vagy írd le a célodat, majd – az aktuális válaszodra vonatkozóan –újra és újra kérdezd meg magadtól: „Miért szeretném én ezt?”

A gyakorlatot addig érdemes csinálnod, amíg úgy érzed eljutottál a végső miértedig. Amennyiben megtaláltad, emlékeztesd magad rá rendszeresen – ezáltal folyamatosan fenntarthatod a motivációdat.

nyelvérzék idegen nyelvek

Fontos tisztáznunk magunkban, hogy miért tanuljuk az adott nyelvet.

A motiváció olyannyira kulcsfontosságú tényező a nyelvtanulás során, hogy akár a nyelvi tehetséget alkotó készségeket és képességeket is kompenzálhatjuk vele.

Nyelvérzék vs. motiváció

Összességében tehát – néhány speciális esettől eltekintve – azt mondhatjuk, hogy

„A nyelvérzék egy jó kifogás annak, aki nem elég szorgalmas vagy kitartó”,

hiszen a nyelvérzék valóban megkönnyíti, illetve meggyorsítja a nyelvtanulás folyamatát, de önmagában semmiképpen sem határozza meg annak sikerességét.

Felhasznált szakmai tartalom

  • Polonyi T., Mérő D. (2007): A sikeres nyelvtanulást befolyásoló tényezők. Alkalmazott pszichológia, 9(2), 88-117.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás