fbpx

önbeteljesítő jóslat

Az önbeteljesítő jóslat vagy Pygmalion-effektus az a folyamat, amelynek során egy másik személyre vonatkozó elvárás azt váltja ki, hogy az illető az elvárásokat megerősítő módon viselkedik.

Önbeteljesítő jóslat fogalma

Az úgynevezett Pygmalion-hatás arról szól, hogy úgy kezeljük a másikat, amilyen a véleményünk, a gondolatunk, az elvárásunk vele szemben, és ő erre reagálva válik olyanná, amilyennek mi hisszük őt. A pedagógiában fontos szerepet kapott ez az elv, és a gyereknevelésben is egyre több irányzat épül az elvárások alapelvére.

Önbeteljesítő jóslat típusai

Az önbeteljesítő jóslat nemcsak másokra, hanem önmagunkra is kihat. Tehát létezik egy másik típusa is, mely akkor valósul meg, amikor az emberek maguktól megváltoztatják a viselkedésüket, hogy egyetértsenek egy önmaguk által felállított igazsággal. Ez akár csoportokra is vonatkozhat. Eszerint amit mondunk, ahogy viselkedünk, az befolyásolja azt, ami történni fog velünk. Ha egy adott helyzetbe meghatározott elvárásokkal lépünk be, valószínűleg olyan viselkedést fogunk produkálni, hogy elvárásaink valóra váltsák önmagukat.

Az önbeteljesítő jóslat két típusa:

  • Másokra kivetítve: Ebben az esetben az emberek olyanok lesznek, amilyennek mások gondolják őket. A másik személyre vonatkozó elvárások hatással vannak arra, hogyan viselkedik és teljesít.
  • Önmagunkra vonatkoztatva: Az egyén saját elvárásaival befolyásolja saját viselkedését. A magas vagy alacsony elvárások meghatározzák azt, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk egy adott cél eléréséért.

Önbeteljesítő jóslat alkalmazása

Az önbeteljesítő jóslatnak széles körű alkalmazása van, különösen az oktatásban és a vezetésben. A tanárok például, akik magas elvárásokkal fordulnak diákjaik felé, hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok teljesítménye javuljon. Ugyanez vonatkozik a munkahelyi vezetőkre is, akik pozitív elvárásokkal növelhetik a csapat teljesítményét.

A hatás nemcsak egyéni szinten, hanem csoportokra is kihat. Amikor egy csoport tagjai magas elvárásokkal rendelkeznek egymás iránt, az növelheti a csoport teljesítményét és együttműködését.

Szoros kapcsolatban áll az önmegvalósítással is. A hitünk és elvárásaink hatással vannak arra, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé, és hogyan dolgozunk azok eléréséért. Segíthet abban, hogy pozitív változásokat hozzunk az életünkben.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., & Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Osiris.
  • Dweck, C. S. (2006). Mindset: The new psychology of success. Random House.
  • Rosenthal, R., & Jacobson, L. (1968). Pygmalion in the classroom. Holt, Rinehart and Winston.
« Vissza a Lexikonhoz